Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Jak jsem ochutnávala domácí piva aneb degustace na Kosteleckém chmelovárku

Dne 16. 3. 2013 jsem se vydala do Kostelce u Holešova a navštívila 4. ročník domovarnické akce nazvané Kostelecké chmelovárek pořádané Petrem Měrkou. Celá akce spočívá v odborné (domovarnické) a veřejné části. Domovarnická část vítá všechny homebrewáře k výměně zkušeností formou diskuzí a přednášek, ochutnávání piv na čepu a degustaci domácího piva komisí. Ve veřejné části pak může tuto akci navštívit kdokoliv a ochutnat rozličné domácí dobroty.

Hlavní částí této akce byly přednášky o různých aspektech pivovarnictví. Jednalo se například o přednášky:

  • Dr. Ing. Lenky Sachambula z VÚPS Brno – O činnosti VÚPS + Vliv surovin na pěnivost piva
  • Honzy z Pivních recenzí – O Pivních recenzích + Degustace – jak na to
  • Raphaela Lambois– Když se řekne Lambic – spontánně kvašená belgická piva – členění, suroviny
  • Libora z Pivních recenzí – Uvařme si weizen

Součásti bylo promítání ukázky z filmu Česká pivní válka a probíhalo tu další natáčení. Nabízená piva na čepu pro všechny účastní byla například z těchto domovarů: Měrkův garážový hrncovar, Weinlichův domácí pivovar, Rodinný pivovar Dvojče, Domácí minipivovar Vintoperk, Pivovar Záhlinice, Domácí pivovar Kurovice, Pivovar Vyškov – Cross the world Altbier, Pivovar Zlínský švec, Svatokopecký pivovar.

Přijala jsem pozvání do komise, která degustovala domovarnická piva a velmi se bavila. Celá komise měla šest členů včetně ctěného předsedy Honzy, který určil metodiku a náhledně na degustace dohlížel ochutnávajíc sám vzorky na stole.

Piva byla rozdělena do čtyř kategorií: A – světlá, spodně kvašená piva bez rozdílu stupňovitosti; B – tmavá a polotmavá, spodně kvašená piva bez rozdílu stupňovitosti; C – svrchně kvašená piva bez rozdílu stylu; D – ostatní spodně kvašená piva (ochucená, medové, chilli, rauch,…).

Komise měla připraven vlastní stůl na němž nechyběla degustační sousta v podobě pečiva a sýra i vody sloužící k neutralizaci chutí. Komise byla rozdělena na dvě skupiny po třech účastnících, kteří dostali k ochutnávání jednotlivé kategorie. Nejvíce byla, dle očekávání, naplňena vzorky kategorie A. První část komise degustovala právě kategorii A a poté kategorii D. Já jsem byla v druhé části a degustovala kategorie B, C a D.

Degustace byla anonymní, znali jsem jen kategorii a stupňovitost (či ochucení vzorků v případě kategorie D).
Vzorky nám byly přinášeny po pěti a zapisovali jsme si poznámky a bodové hodnocení. Hodnocena byla vůně, chuť a stylová čistota (v rámci možností). Snažila jsem se být co nejvíce objektivní a porovnávat nejenom danou pětici vzorků, ale dle poznámek všechny vzorky v rámci kategorie, být co nejvíce pečlivá a prozkoumat všechny vůně a chutě daného vzorku, zapsat poznámky a obodovat daný vzorek na desetibodové stupnici (jako hodnotí kluci na Pivních recenzích).

Nejzajímavější vzorky se k nám dostaly v kategorii D, která nabízela piva nakuřovaná, medová, bezinková, kaštanovo-medová a chilli. Byla velká škoda, že jsem nemohli v této kategorii udělit více ocenění, protože to byla piva zajímavá a všechna velmi chutná. Nakonec převážilo naše nadšení z výrazného charakteru a jako vítěze jsme určili pivo kaštanovo-medové a dále po sečtení vzorků se na druhém a třetím místě umístila piva nakuřovaná. V této fázi jsme ještě netušili komu který vzorek patří, proto mluvím o vítězných pivech a ne o vítězích – domovarnících. Nechali jsme se překvapit a u všech vzorků čekali až budou vítězové vyhlašeni, výjimkou byl pouze již zmiňovaný vzorek kaštanovo-medového piva u nějž se Honza ihned po vyhodnocení kategorie jal najít autora a vymámit z něj tajemství výrazné chuti.

Po sečtení bodů jsme určili pořadí všech kategorií kromě kategorie A, kde měly čtyři vzorky stejný počet bodů a tak následoval rozpij. Rozpije jsme se zúčastnili všichni v komisi společně s Petrem Měrkou a přidělovali pivům pořadí, ve kterém se mají podle nás umístit. To se nakonec zadařilo bez další bodové shody, výsledky jsme tedy mohli předat Petrovi na další přechroustání (které nakonec zabralo hodně dlouho) a vytisknutí diplomů.

V průběhu degustace nastala docela nešťastná věc – některé vzorky nebyly umístěny ve správné kategorii, nebudu však lamentovat nad tím, koho to byla chyba. Chci říci, že i přesto si myslím, že ta piva, která měla zvítězit, zvítězila po právu i když nebyla ve správné kategorii aneb jak se podařilo svrchně kvašenému vzorku umístit se na třetím místě v kategorii A, tedy v kategorii světlých, spodně kvašených piv (že by budoucí šampion v nové kategorii „ležák ejl“?).

V závěru odborné části byli vyhlášení následující šťastlivci:

Kategorie A

  • 1. Pavel Plhal JEPL 12
  • 2. Kuruc Jan KURUC 12
  • 
2. Salaba Jan LIŠÁK 11
  • 
3. Vladan Uhlíř TŘEBOIPA

Kategorie B

  • 1. Jiří Stoklásek TEŠOVSKÝ BERAN
  • 2. Jakub Sychra POTŠTÝN
  • 
3. Oppelt Jan ŠUŠŤUR POLOTMAVÝ
  • 
3. Mikropivovar Skřivánek ŠMURÝN POLOTMAVÝ



Kategorie C

  • 1. Jakub Sychra POTŠTÝN RED IPA
  • 2. Ivo komárek KOMÁR APA 13
  • 
3. Michal Roubík PARTYZÁN
  • 
3. Ivo Komárek KOMÁR IPA 13



Kategorie D

  • 1. Libor Antálek THREE KINGS s kaštanovým medem
  • 
2. Libor Antálek RAUCH BOCK
  • 
3. Dalibor Hanzel VARTÁŠ Rauchbier

Všechna naše hodnocení i s poznámkami budou k prohlédnutí na webu o. s. Kosteláň.

Nadšení vyvolaly nejen pochoutky k pití ale i k jídlu, nabízeny byly vynikající klobásky na grilu, gulášek, utopenci či rosol. Takže pochutnat si mohli opravdu všichni 🙂

Asi ještě nikdy jsem za jeden den neměla možnost ochutnat tolik různých druhů piv. Byla to úžasná zkušenost a já bych chtěla tímto článkem poděkovat všem zúčastněným a zejména těm, kteří se podíleli na organizaci a přípravě této akce a samozřejmě, v neposlední řadě, všem, kteří své vzorky přihlásili do soutěže a celé toto konání mi umožnili prožít.

Poznámka: autorkou článku je redaktorka na zkoušku Lucie, milovnice kvalitního piva a ochutnávek z ležáckých tanků.



Komentáře

  • Martin Grill napsal:

    No konečně! Na tenhle článek se těším už 14 dní… 🙂 A rovnou prosím o opravu, neboť se (i na diplomech) z Potštýna stal Podštýn.

    Ze všech piv, která jsem v Kostelci ochutnal, mě asi nejvíce zaujal Rauchbier ze Vitomperka. Byl nakouřený stejně krásně, jako třeba Schlenkerla, ale zároveň krásně sametový, o mnoho lépe pitelný… 🙂

    • Moro napsal:

      Děkuji Martine – opraveno.

      K rauchu z Vintoperka – kluci si slad sami nakuřují a i když jsem pil jen rauch, který oni sami označují jako „komerčný soft“, pak byl opravdu velmi dobrý.

      • Martin Grill napsal:

        Vintoperk, Vintoperk, Vintoperk. Snad to už nebudu komolit. Pokud tohle byl komerčný soft, tak by mě docela zajímal „hardcore pre znalcov a domácich“ 🙂

  • Vojta napsal:

    A jak dopadl Altbier z Vyškova či švec ze Zlína.

  • Luděk napsal:

    Parádní článek! Před chvílí jsem dorazil z 3 hodinové, velmi zevrubné exkurze pivovaru s ochutnávkou v Kynšperku nad Ohří, říkám si, co si pěkného a zajímavého přečtu? A vida, kolegyně z komise Lucka se rozepsala. Lucko, díky! Jářku, jaká kolegyně na zkoušku? Nedělejte vy ostatní v Pivních recenzích okolky a nechť se Lucka brzy stane redaktorkou řádnou. 🙂

  • Petr Měrka napsal:

    Taktéž děkuji za článeček
    a všem kdo vážili cestu za účast a parádní atmosféru.

    A ještě jednou se omlouvám za nedopatření se vzorky, ať šlo o zařazení do skupin, nebo o zkomolení názvů.

    Při příjmu byl docela frmol, ale pro příští ročník do nových větších prostor to lehce doladíme.

    Pokud jde o Vintoperk rauch, nechal jsem po loňském zklamání (bylo moje osobní a jen lehké) se soft variantou schválně uvařit Echt verzi, kterou hoši umí parádně, pokud můžu srovnávat tak předčí i lahvovou Schlenkerlu, kterou jsem měl možnost ochutnat v Pivovarském klubu.

    Na avizovaných stránkách našeho o.s. ještě výsledky vyvěšeny nejsou, nějak to v poslední době nezvládám.

    Ale už by měly být zpracovány záznamy přednášek a příští týden nechám naskenovat degustační listy, takže se do konce dubna donutím stránky dodělat.

    Info o tom hodím sem, na varimpivo.cz a Luďkovi
    🙂

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

  • Kuba u Konrad K17: Fajn speciál. Podařilo se mi v Bille…
  • PanVrchni u Master IPA: To je ale náhoda, úplně stejná myšlenka…
  • kremák u Bohemia Regent Premium: Tak po pěti měsících jsem opět…
  • Moro u Master IPA: Já bych se také nezlobil, příjemné…
  • Moro u Sedmý schod: Myslím Filipe, že při svých pivních…
  • kovi u Master IPA: S recenzí i bodovým hodnocením souhlasím…
  • Filip Jc u Sedmý schod: z www: Pro jeho osobitou chuť i vůni…
  • kremák u Chotěboř Prémium: Měl jsem ten stejný pocit, tento víkend…
  • Moro u A. Le Coq IPA: Pokud je pro většinu lidí hlavním…
  • Petrsvetr u A. Le Coq IPA: Pivo si kupuji v Globusu , na rozdíl…
další komentáře »