Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Nové minipivovary v Praze, II. díl

Před pár dny jsme tu měli článek o nově vznikajících minipivovarech na území pražském, konkrétně o Minipivovaru Beznoska na Proseku a o holešovické Marině. Jeden z našich čtenářů ale trefně poznamenal, že jeden připravovaný pivovárek chybí. No a  my Vás o něj rozhodně nehodláme ochudit! 🙂

Nedaleko autobusové zastávky Řepčická stojí nepřehlédnutelná budova, v jejímž proskleném portále můžeme spatřit již zdáli nerezovou varnu o objemu 10 hl z dílny firmy Strojtep. Celý komplex je zajímavě designovaný a restaurace o kapacitě cca 100 hostů, spolu s poměrně rozlehlou zahrádkou poskytne jistě pěkné prostředí nejen ke konzumaci hostivařského piva.

Hostivar

Ale zpět k technologickému zázemí. Varna již zmíněna byla. Ve stejné místnosti (ve vitríně:)) nalezneme ještě zásobník horké vody a chladič mladiny. Ve vedlejší místnosti pak 3 otevřené spilky o objemu 20 hl chlazené glykolem. V další místnosti je „ležácký sklep, kde je 10 ležáckých tanků, opět o objemu 20hl a jedno desetihektolitrové CKT pro svrchně kvašená piva.

Ležácké tanky Hostivar

Sortiment bude činit 4 piva, 11 a 13 světlé, 12 polotmavou a vždy nějaký :ejl: nebo pšenici. Ležáky jsou vařeny na dva rmuty z plzeňského sladu z kounické sladovny. Dále používá sympatický sládek Honza Tržil několik sladů z Bamberku (Pale Ale, Carared a Carapils). Všechna piva byla poměrně výrazně chmelová a dávala na vědomí, že zde bylo použito mimo jiné chmelení po konci chmelovaru (do vířivé kádě) a také do předku (první část sladiny stékající při scezování). Osobně mě nejvíce chutnala světlá 13, kde se tato chmelovost pěkně doplňovala s přirozeně plnějším tělem piva.

Varna ve vitríně

Pivovarská restaurace by měla otevřít své dveře návštěvníkům v nejbližších několika dnech. No a pak, že nerostou. 🙂

Doplněno: Pivovar otevře své brány návštěvníkům již 2.4.

 



Komentáře

  • PIvo napsal:

    Proč mají na svrchní kvasinky CKT?

    • Moro napsal:

      CKT jsou na svrchní kvašení výhodnější, kvasící mladina je uzavřena a snižuje se riziko kontaminace otevřených spilek vitálními svrchními kvasinkami.

      • PIvo napsal:

        Pravda, muselo by to být v oddělené místnosti a pro tak malé množství je to jednodušší. Mmch, v diskusi pod tímhle článkem mi vyskočily nesmyslné OT příspěvky o certifikátech, spravte si to.

  • Oldřich Koza napsal:

    Uvítal bych, kdyby k recenzím byl přiložen certifikát všech recenzentů o degustačních zkouškách, měly by určitě větší váhu. Oldřich Koza

    • Ulrich Ziege napsal:

      Uvítal bych, kdyby ke komentářům u recenzí byly přiloženy kopie občanského průkazu, maturitního vysvědčení, diplomu o vysokoškolském vzdělání, profesního životopisu, měly určitě větší váhu. Ulrich Ziege

      • Michal napsal:

        Mistře to že to ne/napsal ing. Koza je úplně jedno tady jde o to zda je někdo schopen hodnotit pivo objektivně. Ne každý dokáže vnímat všechny chutě stejně intenzivně. A holt někdo to nemá dáno je jedno jestli piv vypil stovky nebo tisíce…

        • Ulrich Ziege napsal:

          A jakpak si panáčku přišel na to, že můj komentář je mířen na pana Kozu či neKozu. Co když jsem to myslel tak, že nějaké tituly, cetifikáty, jména nejsou podstatná, protože hodnocení piva je vždy subjektivní?

    • Kuba napsal:

      Uvítal bych, kdyby každý diskutující přikládal ke komentáři potvrzení o tom, že toho vypil alespoň tolik, co recenzen vych… vymočil. Mělo by to fakt váhu!!!

      • Honza Pivni rozmanitost napsal:

        Jo, jo, a nekteri by mohli zacit u sebe 🙂

          • Honza Pivni rozmanitost napsal:

            No, vazeny odborniku, nezklamal jste. Presne tuto odpoved na urovni jsem ocekaval. Dekuji. Samozrejme ze se tu nebudu pretahovat s takovou velicinou jako jste Vy, ze 🙂

            • Kuba napsal:

              Vážený Honzo, ukažte mi prosím jediný příspěvek, kde jsem se označil za „odborníka“ nebo „veličinu“? Naopak jsem tu už mnohokrát pokorně vyjádřil, že jsem sprostý konzument, který se učí a poznává a objevuje (a rád) nové pivní světy. Pouze jsem v nadsázce zareagoval na nesmyslný požadavek na degustátorské zkoušky.

              Proč nesmyslný? Protože toto není web nějakého certifikovaného pivního ústavu, ale… no, profilaci tu autoři a redaktoři popsali mnohokrát. Stejně tak tu je uvedená metodika hodnocení a profily redaktorů.

              Vcelku mě mrzí, že když se tu objeví někdo od fochu, reaguje tak často podrážděně, demagogicky a – jak jsem si často všiml ve Vašem případě – nadřazeně… Je to škoda a mám pocit, že stavovská pýcha tu zavírá dveře ještě větší… hmm… pivní rozmanitosti. Ale o tom možná časem trochu víc…

              Dobrou noc! Kuba

              • pinkano napsal:

                Zrovna na Honzu bych si nevyskakoval 🙂 Souhlasím s Morem, jen bych přidal, že se mi zdá, že na našich degustačních zkouškách je to o hledání chyb a nedostatků. Rád se spokojím s tím, že nepoznám 100% dymethyl fusid, ale pomeranče nebo grep v ipách ano. Nikdo se tady neoznačuje za someliéra ani profesionálního degustatéra. Ono to pak taky na těch soutěžích vypadá, že? 🙂 Všechno to tady začalo jako nevinný pivní blog mě a Honzy, že to najednou začalo číst tisíc lidí denně je jaksi už vina internetu, za kterou jsme nesmírně rádi, ale tento web se píše pro osvětu a lidi, ne pro učitele. Uvedu jeden příklad za všechny – na loňském chmelovárku jsem ochutnával po boku Alexise – pivovar Dvojče. Ten má zkoušky degustační. V jeho poznámkách byly převážně chyby v pivu – letinka, diacetyl, lak na nehty. V mém převážně vůně a chutě, které jsem dokázal poznat. Hledal jsem na tom to dobré, ikdyž většina stála za …., protože to některému domovarníkovi holt zkvasilo v PETce. Co by tady lidi chtěli? Seznam chyb v pivech nebo vše co se v něm dá najít a užívat a zpestřit si pivní život?

                • Honza Pivni rozmanitost napsal:

                  Ale me se Vas web libi. A moc. Ale na druhou stranu se mi libi i pivnici.cz 🙂 Aspon je to pivne rozmanite.

                  Jen mi prijde hloupe a zbytecne, aby se tu lidi navazeli na tech, kteri tedy aspon podle meho usudku v pivovarnictvi neco dokazali. Treba jako Olda Koza, at uz to byl jeho prispevek nebo nebyl. Anebo kdyz nekdo nevrati klice od kanclu nadnarodni firmy a nepostavi se k varne v minipivovaru a je hned zaprodanec.

                  A pokud vim, degustacni zkousky jsou hlavne o otestovani schopnosti rozeznat stupne horkosti a dalsich zakladnich vjemu.

                  Jo, a sam ty zkousky nemam 🙂

                  • Moro napsal:

                    Honzo vidím, že ten můj blog o zaprodancích Vám hodně leží v žaludku. Ono je to vlastně i dobře, protože měl částečně provokovat. Škoda jen, že vyprovokoval či možná vyprudil jen nezávislého pivovarníka Honzu Kočku, který toho udělal pro osvětu v pivní oblasti tolik, že nemusí nikomu nic dokazovat. A to prosím berte jako kompliment.

                    • Honza Pivni rozmanitost napsal:

                      tak to diky za kompliment 🙂

                      Me mrzely pak ty komentare…ale mozna kdybych ty lidi neznal, byl o polovinu mladsi…

                      Ta situace s Oldou Kozou je podobna. Chlap, ktery uci technologii vareni piva, se svymi pivy dostal medaili na ruznych soutezi, ze by mu jeden zavidel(ja tedy se svyma trema diplomama urcite jo:)) si „dovoli“, at uz to byl on nebo ne, napsat prispevek ahned se tu objevi reakce, ze by jeden brecel…nic vic…

                    • Moro napsal:

                      Nebral bych to až tak dramaticky, diskutuje se tu často tvrdě, ale nepřekračuje to jisté meze. V těch reakcích je také jistá (hodně velká) nadsázka, které může někoho urazit, protože jí nerozpoznal.
                      Osobně nemám důvod se domnívat, že se za pana Ing. Kozu někdo vydává a pro něj by to zase mohl být jakýsi signál k tomu, aby si aspoň občas udělal trochu času a zapojil se do probíhajících diskusí. Jsem i přesvědčen o tom, že by zde měl hodně co sdělit.
                      Tímto bych to považoval ze svojí strany za uzavřené.

    • Moro napsal:

      Takže – slušelo by se, aby se vyjádřil i někdo z redakce – odpovídám jen za sebe:
      „Certifikát nemám a ani o něj nestojím. Je to příliš peněz na to, že obdržím „jen“ certifikát na světlá piva plzeňského typu a tmavé ležáky. To je na práci recenzenta opravdu málo. Potřebuji mít znalosti z oblasti svrchních piv, atd.
      Zda to, co zde píši dostačuje, nechť laskavě posoudí čtenáři. Jen tak okrajově by mě pak ale zajímalo, jak a kteří opravdu certifikovaní odborníci posuzují na vyhlášených CZ soutěžích svrchně kvašená piva. Souhlasím s tím, že ani tisíce vypitých piv nepředurčují člověka k tomu, aby dobře či alespoň slušně, zvládal senzorické hodnocení tak komplexního nápoje, jakým pivo je.“

      PS: Příspěvek podepsaný jako Oldřich Koza pochází z domény ústavu na Podskalské a dle uvedeného e-mailu neumím určit, zda je to opravdu pan Ing. Koza. Není však důvod si myslit, že se za něj někdo vydává.

    • Elf napsal:

      O degustačních zkouškách jsem uvažoval, ale moc se mi nechce „vyhazovat“ 7500 korun (2900 přípravný kurz, 4600 samotná zkouška). Zvlášť když zkouška je zaměřena pouze na světlá a tmavá piva českého typu. Mnoho věcí se lze naučit teoretickým a praktickým samostudiem. I bez certifikátu vím a umím rozpoznat např. diacetyl, octové kvašení, hrubou hořkost, paterizační a kvasničnou vůni a chuť atd. Navíc by mi ten certifát byl k ničemu při hodnocení jiných než českých piv. Myslím, že dobře posuzovat pivo je založeno na soustředěném přístupu k pivu a ne na certifikátech a množství vypitého piva. A jak tedy mohou na českých degustačních soutěžích hodnotit naši odborníci zahraniční styly? Mají snad certifikát BJCP? O tom jsme tady uvažovali v rámci redakce, ale bylo by to technicky dost náročné. Navíc i BJCP není bez problémů a chyb. Viz např. rozdělení Portera na Brown a Robust, absence Gose a Burton Ale, americká verze IPA atd.
      Další věcí je, že hodnocení je (bohužel) do značné míry subjektivní záležitost. V Táboře jsme s Tomášem Maierem (má degustační zkoušky) hodnotili tmavé ležáky a pivo, která já měl předposlední, měl on na první místě. Protože Felčar má podle vlastních slov rád praženou vůni a chuť. To podle mého nemá v tmavých ležácích (kromě Schwarzbierů) co dělat, ale holt každému vyhovuje něco jiného.

  • Jirka napsal:

    Já bych si dovolil tvrdit, ze jméno „Ulrich Ziege“ by mohlo být dostacujicim „důkazem“. Co Vy na to?

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »