Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Na návštěvě ve Svitavách

Díky mým cestám v rámci projektu létajícího pivovaru Falkon jsem si mohl udělat krátký výlet do svitavského minipivovaru Na Kopečku. A co na mě ve Svitavách krom mrazivého větru čekalo? Čtěte níže. 🙂

 

Jak jsem již naznačil, počasí bylo mrazivé a pěší cesta z místního vlakového nádraží poměrně zdlouhavá. Nemohl jsem se tedy dočkat, až pohladí můj promrzlý obličej pára z místní varny. Na místo jsem dorazil po plném využití :gůglových: map a za použití rychlochůze během několika minut a první pohled na budovu mě trochu překvapil. Ačkoli si na zkrášlení této socialistické kostky dal někdo zřejmě velkou práci, pivovárek bych v takové budově prostě nečekal. 🙂

Na Kopečku - exterier

Pivovárek je v podstatě ukázkou práce  (domovským pivovarem) místního stavitele pivovarů, firmy Czech Brewmasters. V restauraci je k vidění pěkná 10 hektolitrová varna s měděným povrchem, za níž je umístěn ovládací panel celého pivovaru, kde se ovládá nejen průběh rmutování, ale i průběh kvašení, teploty ležení a podobně. To vše lze ovládat i dálkově, z pohodlí domova. Sklep je tvořen kvasnými CKT, jedním desetihektolitrovým a několika dvacetihektolitrovými tanky. Vše chlazené plášťově. Ve stejné místnosti najdeme také nádoby na CIP, samostatnou vířivou káď s poměrně neobvyklým dnem (se zvýšeným středem), ruční myčku a stáčečku sudů a další obvyklé zařízení.

Varna Na Kopečku

 

Co nás ale zajímá nejvíce, je samozřejmě pivo. Začal jsem světlou dvanáctkou, která byla opravdu vyladěná, takřka jako takové průmyslové pivo v minipivovarském provedení. 🙂 Sladová chuť středně plnila ústa, střední až vyšší říz příjemně osvěžoval a výraznější hořkost v doznívání mě osobně také potěšila. Pěkně pitelný ležák. Poté jsem okusil místní Irish Stout, který stupňovitostí odpovídal Extra Stoutu. Možná trochu méně výrazný stout, přesto na české poměry nadprůměrný.

Světlý ležák Na Kopečku

Dále jsem ochutnal tmavý ležák, který mě nezaujal vůbec, ale chuť jsem si spravil „bavorskou pšenicí“ z ležáckého tanku. Na čepu ještě v tu dobu nebyla. Překvapila mě barva piva, která byla opravdu dosti tmavá. Vůně byla naprosto fantastickou směsí ovocných esterů. Po ohřátí nejvíce vystupoval typický isoamylacetát (banány). Chuť byla velmi jemná, lehce karamelková a vysoký říz jen stvrzoval její pitelnost. Nakonec jsem ochutnal velikonoční speciál, který ležel teprve týden ve svém tanku. Přidané kopřivy a kořen pampelišky dodali světlému pivu na zvláštnosti. Opravdu velmi zajímavé, ale zcela uhlazené s typickou plností mladého piva. Tohle musím znovu ochutnat! 🙂

Tmavý ležák Na Kopečku

Návštěva svitavského pivovárku byla z pohledu piv vcelku potěšující. Většina piv, především těch v předfinální fázi, byla více než slušná. A PETka ležáku „na doma“ zmizela v cuku letu. Inu, až bude možnost, rád piva znovu ochutnám (což se mi v poslední době příliš často nestávalo). Tak nashle příště!

 



Komentáře

  • Kisutam napsal:

    Nedávno jsem zde byl taky,pivo bych hodnotil jako průměr,ale prostředí a kuchyně vynikající.Mám otázku-má pivovar spilky,nebo je vše řešeno v CKT?

  • Tomas Vana napsal:

    uplne vse z jejich produkce jsem nepil, ale 12% byla paradni. Myslim, ze stout byl mimoradne povedeny. Vice nez 2 jsem ale nedal, takova sila to byla

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »