Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Exkurze: Jak to kvasí v Pivovaru Primátor

Začátkem března jsme díky ochotě obchoďáka Ivoše Zoubka měli (jmenovitě z Pivních recenzí já a Lukáš) možnost navštívit náchodský pivovar, pobavit se sládkem (teď už s titulem „starší obchodní“) a ochutnat tamější produkci. Normálně by se nám asi do pivovaru moc nechtělo, přece jen je to z Brna na dobré 2,5 hodiny autem po výmoly a bouračkami vylepšené silnici na Svitavy. Velmi se nám tedy hodilo, že jsme spolu s dalšími pivomilnými zájemci mohli být na místo zavezení firemním autem.

Exkurze začala trochu netradičně nikoli na varně nýbrž na sudovně. Díky zaměření Primátora jednak na speciály a jednak na export bylo složení sudů na místě mírně odlišné od toho, co jsme zatím viděli jinde. Svůj podíl na tom měly i plastové dvacetilitrové sudy Petainer, na které není záloha a jsou nevratné. V pivovaru bylo k vidění taktéž mnoho maloprůměrových patnáctilitrových KEGů, které, dle slov sládka, pivovar má zejména proto „že se vejdou do průměrné české ledničky“. Piva, i pro domácí trh, jsou pasterovaná, pasterace je však provedena šetrně a na chuti to není znát. Zbytek exkurze už probíhal v normálním pořadí.

Sládek Pavel Kořínek je velmi hovorný a tak jsme, trochu nečekaně, strávili nejvíce času nikoli ve sklepě (o tom později), nýbrž před varnou. A tím před nemyslím před varnými nádobami nýbrž ve vestibulu se skříní, ve které bylo uloženo historické náčiní pro stáčení piva, staré varní listy a zejména mnoho literatury z dob minulých. To by i domovarníci Alex a Christos, majitelé originálu pivovarnické knížky Františka Chodounského z roku 1905 záviděli.

Když jsme se dostali na varnu, přišla řeč na používané technologie a suroviny. Ležáky se zde vaří klasicky dvojitou dekokcí na stupňovitost, ejly podle konkrétního druhu, vždy však infuzí. Varna má objem 250 hl a je čtyřnádobová. Padla i otázka na cukrování piva, kdy jsme byli ujištěni, že cukru u silných ležáků (21 %, 24 %) se používá do deseti procent. Speciální piva tvoří u Primátora celkově velmi slušných 30 % produkce. A pokud byste měli zájem, stočí vám do sudů klidně i tu čtyřiadvacítku 🙂 Každé čtvrté pivo jde na export.

Dalším krokem exkurze byla spilka, která je otevřené a zajímavá tím, že otevřeně zde kvasí nejen ležáky ale i ejly (English Pale Ale, Weizenbier, Stout). Obé je od sebe odděleno stěnou s dveřmi a ejly jsou při kvašení ještě uzavřeny poklopem aby se omezilo riziko cestování kvasinek mezi pivními styly. Kéž by to podobně měly všechny otevřeně kvasnící minipivovary…

Exkurze obvykle končí ve sklepě a zde tomu nebylo jinak. Dozvěděli jsme se, že ležáky si tu nechávají okolo dvou měsíců a celková kapacita sklepa je 24 tisíc hektolitrů. Při pohledu na velikost ležáckých tanků a sládkově konstatování, že se celý tank vypije během jednoho dne si člověk hned lépe představí to obrovské množství piva, které pivovar pronajme žíznivým konzumentům.

Otázka padla pochopitelně i na HGB (ředění piva), odpovědi se nám dostalo takové, že zde stupňovitost posouvají maximálně o 9 desetin procentního bodu EPM a to tak, že pivo ředí nikoli sifonem ale pivem o nižší stupňovitosti. Místní zajímavostí je první (a pokud vím tak jediná) propagační stanice na svrchní kvasinky v Česku.

Proběhla i diskuse o Chipperu, který se vyrábí z německých koncentrátů a místní pšenice. Na můj dotaz, zda by se něco nedalo udělat i s tou zbývající chemií v tomto radler…pardon, cyklistovi, mi bylo řečeno, že už teď tvoří cena limonády dost velkou část ceny výrobku a pokud by pivovar nakoupil ještě kvalitnější limonádu (což je už samo o sobě problém), byl by problém Chipper vůbec prodat.

Trošku nás zklamala situace, kdy pracovník pivovaru zmizel ze sklepa než jsme přišli i s klíči od místnost, kde je v počítači uložena informace o tom, jaké pivo je v kterém tanku a my nemohli tankového Primátora vůbec ochutnat.

Další dění už proběhlo ve velké ochutnávkové místnosti pro 100 lidí, kde byl k dispozici v lahvích celý sortiment pivovaru plus na čepu klasická dvanáctka. Odjezd z pivovaru byl veselý, nikoli však kvůli naší alkoholizaci, nýbrž kvůli nefunkčnosti auta, kterým nás Ivoš dopoledne do pivovaru přivezl. Vše se dočasně vyřešilo našim návratem do ochutnávkové místnosti a pokračováním v kozumaci zatímco Ivoš sehnal auto náhradní takže se náš výlet sice o něco natáhl, po cestě zpět se však nezdálo, že by tři piva navíc někomu vadila 🙂



Komentáře

  • Kuba napsal:

    Pěkně! Primátoru fandím, mám pocit, že u nás je to mezi průmyslovými pivovary unikát. Ještě bych uvítal, kdyby se zbavili pasterizace, ale na druhou stranu je chápu, zvlášť když čtvrtinu produkce vyváží
    _
    Ještě prosím o vysvětlení, jak je to s tím HGB. Na začátku je psáno, že ležáky vaří na stupňovitost a poté informace o HGB…? HGB tedy používají jen na výčepní piva?
    _
    U Chippera se mi potvrdila moje domněnka, že si to míchají s limoškou od externího dodavatele.

    • Elf napsal:

      V Primátoru dříve nepasterovali, ale používali mikrofiltraci. Z důvodu zvýšeného exportu, koupili deskový paster a mikrofiltrace se zbavili. Sudová piva pro domácí trh se pasterují minimálně a dávají na ně pouze pár týdnu záruku (45 dní u ležáku).
      Všechna piva v Primátoru se vaří na stupňovitost. V případě, že je pak zjištěna stupňovitost vyšší, snižuje se za pomocí HGB. Ovšem neředí se „sifonem“, ale pivem nižší stupňovitosti. Desítka se případně ředí nealkoholickým pivem, které je vařeno jako 4° (nebo 6°), to už si přesně nepamatuju.

  • SICKsupreme napsal:

    primatora mam rad, je vidiet ze sa snazia (setrna pasterizacia, varenie na stupnovitost, HGB bez sifonu…)
    skoda len tych vykyvov v niektorych varkach

  • franz napsal:

    Zajímavý pivovar, nedávno jsem si psal s panem Kořínkem stran případného rozšíření sortimentu o nový styl, konkrétně jsem zmiňoval India Pale Ale a rauch. Bohužel o tom neuvažují, ale v jejich English Pale Ale a Stout nemají v průmyslové produkci u nás konkurenci

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »