Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Murphys Drought

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

Téměř neprosvítitelně černá barva.

Pěna

Po lavinovém efektu, díky nitridové kapsli, krásná smetanová pěna s barovou do hněda. Skvěle drží po celou dobu piťí.

Vůně

Lehce kávově karamelová s nějakými kovovými tony, co tam nepatří.

Chuť, říz

Sladký nástup se suchou hořkostí v ústupu, hořkost se drží na jazyku velmi dlouho.  Lehké až střední tělo. Velmi pitelné. Celou chutí prostupují kávové stoutovské tóny.

Další komentář

Pivo z kategorie Dry Stout s nitridovou kapslí pro efekt a pěnu. Z plechovkových stoutů  ho mám raději než Guinness, protože je kávovější a sušší tudíž pro mě stoutovštější.

Autorem recenze je Michael Mráz, který bude na našem serveru publikovat pod přezdívkou swooper. V současnosti pracovně pobývá na britských ostrovech = jeho doménou budou piva této provenience.

Fotografie

Murphys Drought

Murphys Drought

 

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů
6,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (2 hlasů, průměrné hodnocení: 7,50 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , ,



Komentáře

  • Vojtěch napsal:

    Přátelé, mohli byste mi prosím nějak polopatě vysvětlit, co je ten lavinovitý efekt u piva? Mnohdy jsem o tom četl, ale byť jsem hledal informace nenašel jsem tu, která by mi onen efekt ozřejmila. Děkuji.

  • swooper napsal:

    Výrobce se kapslí a efektem snaží co nejvíce přiblížit čepované verzi piva, která se u Stoutů točí zrovna tak. Sklenice se naplní tak do 80-90%, přičemž je plná krémové pěny, která lavinovitě opadá, a po půl minutě se dotočí. Vzniká tím velmi pevna stabilní pěna. Například značka Guinness je na tomto čepování přímo založena.

  • Mr.Beer napsal:

    Co je to nitridová kapsle?

  • PIvo napsal:

    Kapsle s dusíkem. Dusík tvoří mnohem menší bubliny než třeba CO. Jak je známo, vzduch je plný dusíku, ten tedy nemá ani takovou tendenci unikat z piva do okolí. Podobný efekt se dá udělat i pomocí injekční stříkačky, ta se údajně dřív k lahvi dávala, dokud nevyvinuli kapsli. V USA občas používají nitro pípy i na běžné ejly. V Anglii se IMO stále hodně používá tradiční ruční pumpa, která udělá stejně dobrou práci jako nitro.

  • franz napsal:

    Přidám osobní zkušenost. Po návratu z dovolené z Maroka bylo přestupní stanicí London-Stansted a po pivně nevalném Maroku jsem ve Sparru zakoupil, mimo jiné, plechovku tohoto stoutu. Dojem to nebyl jistě objektivní, ale chutnalo to jako nektar…

    • poutnik napsal:

      a teď si představ, že na tom letišti v odletové hale mají bar, kde čepují 3 real ale tlačené ruční pumpou, tam vždycky před odletem utrácím poslední drobné 🙂

      • franz napsal:

        Tak to je škoda, že jsem o tom nevěděl. Ovšem na druhou stranu je otázka, jestli by mě potom pustili do letadla 🙂

      • swooper napsal:

        áá pan poutník zná Wind Mill. Tam je to před odletem dobré. Jen se mi jednou málem podařilo nestihnout ledadlo, hlavně díky těm vláčkum co spíš nejezdí než jezdí 🙂
        ad Franz: už jsme kolikrát viděl lidi kráčet s plastovým kelímkem plným piva, až na palubu….docela vtipné 🙂

        • roman napsal:

          Ten windmill je wetherspoon. To je levny pub-chain v UK, neco jako „penny market“ v cesku v potravinach. Malokdy tam maji zajimava piva. Pointa toho podniku je v tom ze je levny.

          Navic ja osobne nedokazu prijit na to co lidi vidi na cask ales (ale tlaceny rucni pumpou). Jedine co mne napada, je ze jsou vhodnejsi k jidlu pac nemaji ani jednu bublinku, jsou jako vino.

          Co se tyce chute a hlavne vune, tak intenzivne preferuju kegy. Rekl bych ze je to dost i generacni spor, starsi lide (casto clenove camra) jsou fanaticti zastanci casku a mladsi (craft scena, minimalne v londyne) zase tihnou ke kegum.

          Mozna mne nekdo pouci?

          • poutnik napsal:

            já mám v Londonu cirka 20 oblíbených pubů, které se snažím průběžně navštívit (The Harph u Charing Crossu – to je moje srdcovka, Jerusalem Tavern v Clerkenwellu- tam mají St.Peters, Cask and The Kitchen ve Westminsteru – tam se pivní nabídka dotýká dokonalosti, Brewdog pub v Camdenu, Belgo v Covent Gardenu, The Rake pod London Bridge atd. plus restaurační puby místních craft pivovarů – Camden Town Brewery atd.. Teď jsem se tam zamiloval do Six Hop Ale od Dark Star – to byla láska na první přičichnutí, jako bys ležel na chmelových žocích na chmelové brigádě, to byla prostě nádhera……osobně vždy dávám přednost cask ejlům.

            Před odletem jsem se tam teď v tom letištním pubu napájel Spitfire – Kentish ale, což bylo takové stylové loučení, závěr patřil mistrům – nasypal jsem na bar všechny zbylé drobné – ať mi za ně týpek načepuje tolik piva, kolik jen vyjde, ocenil můj bojový přístup a ještě mi přihodil jako bonus plechovku na cestu 🙂

          • swooper napsal:

            Tak já dávám určitě přednost cask ales, a´t pumpované či gravitačně točená. Pravda , že nemají bublinky, (i když Golden ales bývají vcelku slušně nasycené)ale k Britským ales to tak nějak patří nebýt nasyceny, být hořká a přijmená. To co se vyskytuje v Kegu je většinou nějaký nasycený béčkový ale jako Greene king IPA, Tetleys atd ve Smooth verzi. Takže ty nikdy, leda při velké žízni. Craft scéna je něco jiného, jakožto Meantime dělá super Kegové craft pivo tak Thornbridge dělá výborný cask craft pivo. Nejde o Keg nebo cask, ale o náplň 🙂 Jinak s Wetherspoons žádný problém. Jsou levní,ano a je tam sem tam divná společnost, ale velmi pestrý vždy se dají najít zajímaá pivka ze všech koutů UK ( to nemluvím o Stanstedu – tam maj tak 2-3 max a většinou mainstreemová Shepherds Neame a Fullers + greene King, ale na cestu dobré 🙂 )

            • roman napsal:

              Nikdy v zivote jsem nepil z kegu jiny ale nez craft one, takze fakt nedokazu posoudit jaky je rozdil casku a kegu u „normalnich ales“.

              Mne osobne keg prijde chutove vyraznejsi a hlavne daleko vic voni, cask je takovy jakoby zastreny a ne tak ostre vyrazny. Nevim jestli to delaji ty bublinky nebo neco jineho ale prijde mi to tak.

              Druha vec je ze netusim jak to vypada mimo Londyn, asi to bude trosku horsi na piva (zato lepsi na cenu :)). Takze je mozne, ze bezna piva mimo Londyn doopravdy v casku lepsi jsou. Netusim. V Londyne mi prijde zbytecne vyhazovat penize za cask pivo, kdyz muzu mit uzasne veci z kegu. Asi tak.

              A taky se smeju starym panum z camry, kteri vedou dzihad proti kegum 🙂
              viz napr. http://boakandbailey.com/2013/04/cheating-tasty-beer/

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »