Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Je pivo v restauraci podřadný nápoj?

Znáte to. Jdete do hezké drahé restaurace, optimálně ještě se svou polovičkou a těšíte se, jak se dobře najíte. V Česku je v dnešní době už naštěstí mnoho podniků, kde vám místo UHO nebo kaťáku naservírují dobré jídlo z kvalitních místních surovin. Jenže nezapomíná se tak trochu na pivo?

V nějakého důvodu je nápoj, v Česku považovaný za národní, zároveň považován za něco hovadského a neslušného a tedy nehodného konzumaci ke kvalitní krmi. Proč zde všichni víno (libovolné kvality) zkoumají jako kdyby měli vystudovanou vinařskou školu a pili láhev z 1000 korun, to už jsme si vysvětlili v dřívějším článku. Stále mi však není není jasné, proč se zde nemohou restauratéři trochu zamyslet a místo plzně (v lepším případě) nabídnout i něco zajímavého a hlavně hodícího se k jídlu.

ilustrační foto (vemnr)

ilustrační foto (vemnr)

Nejde jen o to, jakou kvalitu piva hospody nabízejí. Jde i o to, jaké styly k čemu „párují“. V uvozovkách proto, že jsme tu měli třeba případ brněnského food festivalu, kde se vše párovalo s různými druhy velkopivovarských ležáků. Ať už zastáváte názor, že ke kachně patří ležák nebo že kachna ležák zabíjí, jistě uznáte, že ležák je vždy jen ležák ať už má jakoukoli barvu a je vařen z libovolného druhu sladu a už z principu se k určitým druhům jídla nehodí.

Jsou sice jídla, která si o ležák vyloženě žádají, rozhodně víc je však těch, kterým by slušel nějaký ten voňavý ejlík, svrchně kvašené pivo. Jen si to představte — pečený pstruh s ležákem a vedle toho pečený pstruh se svěžím pšeničným pivem. Jemná chuť ryby pěkně sedne k voňavému pšeničnému pivu a vy si krásně pochutnáte.

Jaká je však realita? V každé lepší restauraci je vinný lístek a obsluha vám ráda poradí, které víno si máte dát ke kterému jídlu nebo vám případně připraví celé menu spolu s vhodnými víny. A pivo? Pivo si můžete dát „nějaké co máme ale já o tom nic nevím“, v lepším případě aspoň z čisté sklenice.

Tak nějak nerozumím tomu, proč nemůže pivu nikdo věnovat více péče. Vždyť to není taková věda! Chápu, že restauraci negeneruje hlavní příjem pivo ale to nedělá ani to víno, lidé se tam chodí hlavně najíst. Je však snad něco složitého na tom si pořídit ledničku, do ní jednou týdně nakoupit čerstvá piva z místní pivotéky a zamyslet se nad tím, jak které pivo chutná a k čemu by bylo vhodné? Skoro nic to nestojí a marketingově to určitě (nejen pro foodbloggery) smysl má už samo o sobě. A klidně ať tam ta plzeň zůstane — ať už z důvodů finančních (úplatek od pivovaru) nebo aby bylo v nabídce taky nějaké „to normální pivo“.

Zkrátka a dobře bych strašně rád viděl v lepších restauracích nabízet obsluhu kvalitní piva a ne se jen tvářit, že když to není víno nebo destilát, tak se to hodí akorát do nějaké zaplivané čtyřky, rozhodně však ne k vepřovým líčkům po burgundsku.



Komentáře

  • Tomáš Jurka napsal:

    Nedá se než souhlasit. Ale bojím se, že i velké procento lidí v těchto „lepších“ restauracích by potom frfňalo, že „tohle přece nechutná jako ležák, to není pivo“. Je to ale jen moje domněnka… A rád bych se mýlil.

    • MV napsal:

      S článkem nelze než souhlasit, nicméně si nemyslím, že tento problém se týká pouze českých restauraterů. V Belgii, Německu nebo Holandsku je taky běžné, že v restauracích se k jídlo podává převažně víno. A není to dáno nabídkou dané restaurace, ale především preferencí zákazníků, kteří si pivo k večeři nedají, ani když má restaurace v nabídce 30 různých druhů piv. Většina restaurací v Belgii například pivo ani nečepuje, ale podává pouze v lahvích.

      Na druhou stranu by bylo skvělé, kdybychom společně vytrvalým tlakem donutili alespoň jednu restauraci v Brně, co slušně vaří, podávat také několik druhů piv (pro začátek by asi stačil pils, weizen, pale ale a stout a klidně všechno v láhvi)… V Praze je například Nota Bene (z které jsem měl sice dost smíšené pocity, ale stokrát lepší než si někde dávat Gambáče)

  • werther napsal:

    Se můžu zvencnout, kdyz vidím, jak Pohlreich teatrálně opovrhuje kaťákem a div se nepozvrací, ale když je tam pak „naučí vařit“ a pochutnává si na novém menu, tak mu nevadí zapít tu skvělou kuchyni desítkou Gambrinusu.

  • mekfartin napsal:

    Ani na Slovensku neexistuje pivná kultúra, myslím že u nás to je ešte horšie. Ľudia prichádzajú o veľa, ak poznajú len ležiak. Myslím, že osvetu v tomto by mali šíriť aj reštaurácie.

  • tomino napsal:

    Je fakt,že je tady patrná obrovská díra,teď jde jen o to ze které strany ju začít zasypávat.Spousta lidí to má jaksi „naštelované“ tak,že když uvidí např. sedmičku Hellcata od Matušky,tak řekne „zbláznil ses“! Tolik za PIVO nikdy nedám!Přitom nemá problém s tím vysolit i skoro jednou tolik za nějaké chilské víno průměrné kvality.Jaksi už si neuvědomují,že to PIVO má v podstatě skoro tolik alkoholu(stále hlavní měřítko „kvality“ nápoje pro spoustu lidí :D) jak to víno a že co se týká výrobního procesu,tak takové PIVO je v tomhle ohledu i náročnější(nákladnější).

    • Moro napsal:

      Pane tomino, Tvoje úvaha mě inspirovala tak, že jsem si do strýca gůgla zadal heslo pivní kultura. Nestačil jsem se divit, jaké materiály mi to našlo a závěr je asi takový – máme nejlepší pivní kulturu na světě, chjo 😥

  • umbob napsal:

    Pěkné leč smutné zamyšlení. Já si po 4. sérii Ano šéfe udělal seznam hospod, které dostaly aspoň jednu hvězdičku a kde si můžu dát pivo z menšího pivovaru(Budvar jsem tentokrát zařadil mezi menší 😀 ) Poměr byl 16:11 v neprospěch menších. No a z těch menších to byly tyto:Bernard, Litovel, Svijany, Budvar, Dudák, Pernštejn a jihlavský Radniční.
    Jinak jsem v Brně moc rád za Vyhlídku-na žádné párování piva a jídla se tam nespecializují, ale často se tam na nějakého ejla či pšenku narazit dá 😉

  • Luk!n napsal:

    No, pro mě je Pilsner v této zemi top. Kvalitnější pivo plzeňského typu neznám. Ona je to i otázka chuti. My jsme tu zvyklí na určitý druh a od toho se neradi necháváme odlákat. Já rád hořčí piva právě jako Pilsner nebo Budvar. Myslím, že důležitější je naučit Čechy jíst a kupovat kvalitní výrobky a potraviny.. Osvětu v pivech bych nechal na etapu č. 2.

    • franz napsal:

      Já tu posedlost Plzní nechápu. Jsem sice mladší ročník, takže časy, kdy Michael Jackson v Plzni natáčel nepamatuju, ale existuje celá řada i průmyslovejch ležáku, které strčí Plzeň do kapsy, o minipivovarech nemluvě. Namátkou v Brně třeba Dalešice, Poutník nebo třeba (a to je možná trochu kontroverzní) Vyškov.
      Tady je ten dokument:
      http://www.youtube.com/watch?v=zhI06uGzQzM

      • Kuba napsal:

        Vyškov není vůbec kontroverzní, ten je vynikající a Plzeň je ve srovnání s Březňákem jen chudý příbuzný!

        • franz napsal:

          zrovna Vyškov má výraznou, těžko zaměnitelnou chuť. Ne každému to musí chutnat, tolik k té kontroverzi. Plzeň (občas, tak desetkrát do roka, si ji dám) je dost prázdná, byť chuťově neurazí, ale když já si chci na pivu pochutnat…

    • Moro napsal:

      Pokud by jsi pilsner napsal s malým písmenem, dal bych Ti za pravdu, ale … Pokud je pro Tebe Pilsner (Urquell) vrchol českého pivovarnictví, tak bohužel, již dávno to není pravda. A jen – nenasazuji proti této značce, ale tento klenot našeho pivovarnictví (bohužel) ztratil hodně ze svého lesku.

  • Jirka 2 napsal:

    Nemyslím že až tak mnoho lidí se považuje za znalce vina.Mnozí rozeznávají tak červené a bílé.Já k nim patřím.Zato si myslím že trochu rozumím pivu ale zas jen typu Pils,k Česku toto pivo patří a i jeho pivní kultura která se dá rozdělit podle krajových zvyklostí i kapsy.Musím napsat.Při mé návštěvě Bavorska a Rakouska to v hospodách vypadalo co se piva týče takřka stejně jako u nás.Naopak jsem několikrát zažil,například ve Strahovském pivovaře,Jak cizinci po prvním ochutnání piva odešli.

  • Vojta napsal:

    Plzeň jsem pil rád a často. Považoval jsem ji za jakýsí skvost našeho pivovarnictví.
    Jenže to bylo kdysy!!!! Plzničku si občas dám, ale za ty peníze co stojí si koupím radši „subjektivně“ pro mě chutnější pivo z nějakého regionálního pivovaru.
    Nebo už radši Budvar, ten je pro mě výše než-li celá Plzeň. Za 23 kč lahváč je pro mě Plzeň pivo, které si nekoupím. A podporav vlastníka JAR nehodlám!!!!! Plzeň už dávno není naše!!!
    Pitelné to je, ale radši se na ani vyprdněme…pijme regionální piva

  • Martin Grill napsal:

    Někdo zmínil Ano, šéfe! a Pohlreicha. Ano, téměř v každém díle držel v ruce válec s něčím, co začínalo na G, či P, ale to ještě nutně neznamená, že by s tím on sám nedokázal něco dělat. Sice jsem pochopil, že pro „higher-level“ kuchtíky je důležitější víno, dokáží s ním pracovat i v jídle a v neposlední řadě lpí na znalostech personálu, který by měl umět doporučit vhodné kombinace.

    Na druhou stranu je to (dle mého soudu) právě proto, že zde poměrně dlouhé roky nic, než průmyslové pivo nebylo, a tak se stalo snadnějším pracovat s vínem, které má v 99% konstantní kvalitu, pokud si držíte dodavatele. Navíc jen málokterý majitel dobrého podníku touží po tom, aby se pod jeho střechou vyskytovaly marketingové/upomínkové předměty s logem firmy, jež s hospodou má pramálo společného.

    Malým pivovarům zase (povětšinou) chybí drive, tah na branku, který by motivoval takovéto podniky ke změně. Celá řada menších pivovarů přitom nabízí poměrně ucelené „základní“ portfolio (nemusíte se mnou souhlasit, ale mám na mysli ležák + pšenici + IPA/APA/EPA), se kterým už se dá na jídelním lístku čarovat. V poslední době přestaly MP pohrdat i bocky a stouty, čímž se otvírá nová řada kombinací…

    Dle mého úzkého pohledu (ano, přiznám to) je zásadní problém ve třech věcech, přičemž hned dvě z nich vězí v minipivovarech (MP), ač to třeba nerady přiznají:

    1) Jen málo MP si dokáže udržet konstantní kvalitu várek. Někdy je to problém i v rámci jedné sezony, zpravidla však sezonní pivo chutná jinak letos a jinak napřesrok. Ano, samozřejmě to není jen o umění sládků, neboť se může měnit kvalita surovin, ale „velkopiva“ jsou prostě chuťově stabilní, ať je rok jaký chce. A je jedno, že jsou stabilně nepitelná – víte sami, co ocení „běžný konzument“.

    2) Marketing MP je řešen víceméně lokálně, mnohdy v maximálně v desítkách metrů od varny ( 🙂 ). Neřeším teď distribuci lahví do pivoték, či sporadické bečky pro ochutnávkové hospody, ale restaurace, kde tato piva dostanete stabilně. Moc by se mi líbilo, kdyby v Brně byla hospoda, kde si dám Antošova Tlustého Netopýra, ve čtvrtek po práci. No, bohužel tu není. Namítnete, že se jedná o tak úzkoprofilový speciál, že by to nikdo, krom Grilla, nepil, čímž by došlo k jeho zkažení. Mno, s tím velmi úzce souvisí poslední bod.

    3) Zažité zvyky českých hospodských a majitelů provozoven, jakož i neschopnost školit a udržet si kvalifikovaný personál. Jakékoli pivo ke guláši, bílé víno k rybě, červené ke stejku: Kombinační maximum, které má v hlavě 90% gastronomickým servisem živých lidí v této zemi. „A navíc, když vytočím tolik Zlaté Břečky měsíčně, dostanu nové slunečníky a podtácky! To mi žádný MP nedá, musel bych si to koupit ze svého…“ No, do takového mozku těžko vsadíte myšlenku, že restaurace bez merchandisových propriet je mnohem hezčí, útulnější a působí sofistikovanějším dojmem, než podnik, kde jsou slunečníky od Kozla, podtácky Staropramenu, sklo Gambrinusu a na stole se válí čerstvá reklama na velikonoční Starobrno, s bylinným výluhem…

    • Moro napsal:

      Mimochodem – s podnikem pna Pohlreicha mají osobní zkušenost pinkano s gumem. Třeba jí sem napíší.

      • Elf napsal:

        Mají, protože jsem navrhl já, že tam vezmeme členy BJCP:o). Každopádně kluci si dali Plzeň a prý byla zkyslá. Já si ji odpustil. Tento čtvrtek se však vracím na místo činu a plánuju vyzkoušet Plzeň i rychnovského Kaštana.
        Jinak co se týká PU, pravděpodobně ztratila dost ze svého charakteru, ale na druhou stranu, pokud je dobře ošetřená a dobře načepovaná, je to stále jedno z nejlepších českých piv (bohužel?).
        A k tématu párování piva a jídla v Brně, mám něco v hlavě, ale jelikož profesionální kuchyni nerozumím, nebudeme ji v naší budoucí ochutnávkové hospodě provozovat. Přemýšlím o spojení se s nějakou dobrou restaurací a tam tento nápad realizovat. Ovšem asi půjde o jenorázovou akci (jednorázové akce). Navíc to je zatím hudba budoucnosti.

    • franz napsal:

      Jen poznámka k bodu 2, není to zrovna vždy Tlustý netopýr, ale, přes jisté výhrady, takový servis poskytuje Pivárium, téměř vždy se tam lze dát ale od Matušky.

      • Martin Grill napsal:

        No, ale Pivárium je ochutnávková hospoda, nikoli restaurace. Nemám to tam moc rád, protože mi nesedí prostředí a také ceny (protože Zelená Kočka), ale nezaujatě lze považovat za jeden z nej ochutnávkovek v Brně.

    • Razak napsal:

      Osobně jsem si ve c restauraci páně Pohlreicha nebyl, ale co mám informace, tak pivo je tam dost žalostná Plzeň – žalostná ve smyslu ošetření, kvalitu samotného piva teď nechám stranou.
      Takže pokud by s tím pivem dokázal něco dělat, tak si spíš myslím, že nechce .+)…

      • pinkano napsal:

        Plzeň byla zkyslá a teplá, navíc špatně ošetřené sklo. Psali jsme jim to na web, kde jsme mimojiné vychválili špičkové jídlo, ale o pivu jsme se rozepsali. Odpověděli nám do pár hodin, že to chápou, pokusí se s tím něco udělat, ale že na pivu tam restaurace nestojí a nepadá, takže taková tomu bude dána priorita. Oceňuji zpětnou vazbu a upřímnost, takže s tím nemám problém, příště bych si tam dal raději víno.

  • poutnik napsal:

    teď jsem celý pracovní týden chodil na pivo do Cask Pubu and Kitchen ve Westimnsteru, kromě toho, že tam je neuvěřitelně kvalitní výběr dokonale ošetřených piv, plus naprosto dokonalá pivotéka, tak mně tam hlavně zaujala sorta lidí, kteří tam chodí na pivo – vrcholoví manageri, Top právnici, bankéři ze City – a všichni tam tomu pivu rozumí, baví se o něm, je vidět, že naprosto přesně vědí, co pijí a o čem ta piva jsou, mezi nimi spousta žen, které by z fleku mohly dělat první dámu kdekoliv ve světě, ty tam po „šichtě“ hrknou 5 malých pint a jdou domů, rád jsem tam zašel každý den na 2-3 dokonalé pinty, pak se večer dorazil Six Hope Ales od Redemption v The Harph a před spaním si ještě zašel na Hard Core IPU do Brew Dogu v Camdenu, a teď mně pomalu ani nebaví jít do „normální“ české hospody na „normální“ pivo, a to se říká, že tady máme bůhvíjakou pivní kulturu, mně ale přijde, že tady žádná pivní kultura není…..

  • Kuba napsal:

    Když jsem článek začal číst, říkal jsem si, že je to čirá utopie, aby nějaká nóbl restauračka měla 3 – 5 píp a nabízela k jídlům vhodný druh piva. Jenže nápad s lednicí, ve které by se chladilo 5 – 10 různých piv je naprosto seriózní záležitost – nenákladná, snadno proveditelná. Bohužel problémy, na který takový nápad narzí, jsou trefně popsány v dále v článku. Bohužel, ale taková je realita… 🙁

  • PetrM napsal:

    Hezký článek, debatovali jsme o tom a já bych si dovolil rozdělit problém do třech částí:
    1. Hospodští a restauratéři
    Asi nejproblematičtější skupina, vždyť současná nabídka jídel se, až na zářné výjimky, za cca 20 let v podstatě nezměnila (přibyla pečená žebra a koleno), přístup k hostům jakbysmet. V jídelníčku těch nejhorších je 100 a víc jídel, z toho půl na půl kuře a vepřové, tu ze světle hnědou, tmavohnědou, bílou, růžovou 🙂 šťávou, broskví a samozřejmě zelo-knedlo, řízek, smažák a guláš. 2x ročně ti lepší udělají zvěřinové hody (když kámoš trefí srnku při průjezdu lesíkem). O tom, že by mohli gastronomii (třeba tu srnku) vylepšit nějěkým zajímavým pivem už vůbec nelze ani přemýšlet. Bohužel ale ani ty vyhlášené hospody pivo nezajímá – převážně PU nebo jiná „renomovaná“ značka, pokud možno vyvoněná masivní reklamou.
    Čepované by ještě šlo, ale kolik toho hosté vypijí k večeři v restauraci, ve které o pivaře vlastně nestojí? Sud bude naražený týden a víc, pivo kvalitou po čase nedobré.
    A láhve? Kdo to kdy viděl nabízet hostům v hospodě láhvové pivo (tedy mimo nealka a semotamo PU?
    A na toto lze navázat vědomostmi personálu o pivech, které restaurace a hospody nabízejí. Schválně – zeptejte se pikla jaké pivo vám nabídne a co je to za druh. Většinou dopadnete hodně špatně. Nabídne vám: „Máme 10, 11 a Plzeň“ (nebo Budvar). Že by věděl něco o rozdílu mezi ležákem, svrchně kvašené pšenici, ale – jen výjimky potvrzují pravidlo.
    2. Hosté
    Po spoustu lidí, kteří se považují za gurmány, je pivo „prostý“ nápoj pro večerní ožíračku s partou kámošů a nepřichází do úvahy, že by si je poručili jako vhodný doplněk ke gastronomickému zážitku. Čepované je jen stálá nabídka a flaškové přece v hospodě pít nebudu – tatož kdyby mi přinesl číšník sice vychlazenou, ale obyčejnou půllitrovou sklenici. Brr. I kvalitní víno se přece servíruje v 0,7 hezkých lahvích – nepodřených od x-tého oběhu na stáčecí lince, se vznosnou etiketou a mnohdy i nevalným obsahem. A já, ač rozeznám maximálně bílé od červeného, gurmánky uskrnu, poválím víno po jazyku a polku – pak kývnu, že OK i kdyby to byl druhák, „co sa prodává enem Pražákom“ (pardon, nikoho nechci urážet :-)).
    3. Pivovary
    Složitá věc. Jak přesvědčit hostinského, že třeba k pečené kančí kýtě by bylo fajn nějaké silnější tmavé nebo polomavé pivo? Proč by měl měnit dodavatele, když stávajícímu upsal duši (pardon – nákup výhradně jejich sortimentu) a ten ve své nabídce má jen 9° a 11° světlou a jednu 9° tmavou? Jít cestou lahví? Ano, v česku jsou pivovary, ketré mají hezhé lahve, ale většinou nevalný obsah. Tak co? Měly by jít pivovary cestou nějakého gastro balení lahví (třeba nevratných 0,7) nebo malých soudků (tak max 10 litrů aby byla zaručená kvalita piva a sud nebyl naražený týden)? Ekonomicky pro menší a střední pivovary cesta do pekla. Spusta peněz v obalech, nová stáčecí linka, …
    A teď poraďte jak z toho ven.

    • Kuba napsal:

      První dva body popsány naprosto přesně, s tím třetím bych si dovolil polemizovat.
      _
      Spousta malých pivovarů stáčí do +-0,7 lahví. Imho toho ani není třeba, stačil by v ledničce naleštěný lahváč (nebo i litrová PET). Navíc, jak je i zmíněno v článku, nebyl by problém domluvit se s nějakou pivotékou na přísunu kvalitních zahraničních piv (tedy aspoň ve větších městech). Co na tom, že by ten lahváč prodávali třeba za 70+Kč? Mělo-li by to být součástí gastronomického sladění, nevidím ani ve vyšší ceně problém.
      _
      Hlavní problém je dle mého v nevzdělanosti provozovatelů a personálu co se týče ladění piv a jídel (osobně tomu taky nerozumím, ale rád bych si dal od proškoleného pikolíka poradit, kdyby tu ta možnost byla). Že jsou nevzdělaní hosté není problém, pokud to restaurace umí nabídnout a prodat (vínům taky opravdu rozumí málokdo). Bohužel tu ze strany provozovatelů chybí vůle se tímto zabývat a investovat do proškolení zaměstnanců.
      _
      Já osobně nejsem pravidelným strávníkem v lepších restauracích, ale kdyby v mé blízkosti existoval podnik, který by nabízel gastronomii v kombinaci s pivem, bral bych ženu na oslavy našich výročí právě tam 🙂

      • poutnik napsal:

        myslím, že by na rozjezd stačilo, kdyby se ty osvícenější restaruce dommluvily s Náchodským Primátorem a do ledničky by umístily jeho sortiment, číšnik by prošel pivním rychlokursem a my bychom pak žili zase v o něco lepším světě

  • Sam Bake napsal:

    Jak je u Vás zvykem, opět výstižný článek.

    @Moro: Tak jsem taky zkusil googlit „pivni kultura“ a taky se nestačil divit, že ta naše je nejvyspělejší…

    Jinak k té pivní kultuře můj dnešní postřeh z Kauflandu:
    Prodávali za 74 Kč sedmipack od Pivovary Lobkowicz (ČH Granát, Janáček Comenius 14°, Telčský Zachariáš 14°, Prácheňská Perla 14°, Ježek Grand 18°,…) plus poukaz na dvě točená piva v Cestě pivních znalců (tj. v hodnotě cca 60 Kč). Tzn. celkem 9 dobrých piv za 74 Kč.

    Přesto bylo v košících ostatních nakupujících vidět převážně (někdy i více kusů) packy 10 výčepních Staropramenů za 70 Kč.

    No nic, nebudu to dál rozebírat; aspoň zůstalo víc na mě… A aby byl nákup kompletní, do košíku putoval ještě akční Paulaner Weiss, Weiss Dunkel a Salvator po 23 Kč 🙂

  • Belza napsal:

    Clanek moc hezky napsany a v zasade s nim i s mnoha komenty pod nim souhlasim.
    Jen ty licka bych preferoval hovezi a ne veprova 😉 🙂

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »