Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Únětice Masopustní 11°

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

Velmi tmavá, až skoro černá.

Pěna

Hustá, krásně stabilní, drží dlouhé minuty jako řádně našlehaná smetana.

Vůně

Mírně kávová, k tomu lehké kvasnice. Pivo je však i mírně esterové, což není úplně ideální, zejména s přihlédnutím ke stupňovitosti.

Chuť, říz

Chuť je kávová a čokoládová. Středně až velmi plná s jemnou hořkostí a dlouhým, velmi pěkně vyváženým závěrem.

Další komentář

Říz je střední, pitelnost je výborná.

Skvěle udělané a výjimečně dobře vyvážené tmavé pivo českého typu. Kyselost, typická pro piva plná praženého sladu, je zde neznatelná. Škoda špatné dostupnosti na Moravě, Pražákům lze jen závidět 🙂

Fotografie

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů
8 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (5 hlasů, průměrné hodnocení: 7,40 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • Marley napsal:

    Tohle mne zaujalo, ze zdejších zápisků pár dní po sobě:

    gum, 18. 3. 2013
    Kyselost, typická pro piva plná praženého sladu, je zde neznatelná.

    Libor, 11. 3. 2013
    Aj v závere postrehnutá kyselkavosť  zráža ďalšie body, predsa len nemá v tmavom pive čo robiť.

    Zřejmě to lidé v různých zemích vidí jinak 🙂

    • Libor napsal:

      soudruhu Marley – už si vcelku trapný… že ťa to baví furt sa tu odbavovať… smutné…
      btw. nie je kyselosť ako kyselosť… niektorá je zo sladu a niektorá z končiacej životnosti…
      ale čo už… na tvoju reakciu si ľudia urobia názor sami, a myslím že je jasné, kto má potrebu stále útočiť…. 🙁 je mi z teba celkom smutno 🙁

      • Marley napsal:

        Co je na tom prosím vás útočného? Jen jsem upozornil na zřejmý rozpor, který by bylo vhodné čtenářům osvětlit. Rozhodně jsem to nemyslel nijak ve zlém.

        Ale vidím, že asi nemá smysl sem něco psát, vždy to budete brát jako nějaký osobní útok, ať už napíšu cokoliv.

        • Moro napsal:

          Než, aby se tady zase něco rozpoutalo (minule to bylo kvůli mému příspěvku, z čehož mám dodnes nedobrý pocit), tak do toho s dovolením vstoupím.
          Tmavé slady vznikají pražením. Stává se, že při přes-přílišném pražení se tento slad stává kyselým a tato kyselost se přenáší i do daného piva, což je vada (u tmavých ležáků na 100%). V některých pivech je tato kyselost prakticky stabilně.
          Honza napsal, že … Kyselost, typická pro piva plná praženého sladu, je zde neznatelná.
          Libor napsal, že … Aj v závere postrehnutá kyselkavosť zráža ďalšie body, predsa len nemá v tmavom pive čo robiť.
          Nemám pocit, že by se tyto věty navzájem vylučovaly či byly v rozporu.
          V čem je tedy problém?

        • PIvo napsal:

          První věta je nešťastně formulována. Při použití většího množství hodně pražených zrn získáš barvu, ale taky snižuješ pH. Musí se to sledovat a případně korigovat. Mamut tím asi netrpí, zatímco druhé pivo ano. Souhalsím, že v českém ležáku by asi kyselost být neměla, ani ze sladu ani z kontaminace.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »