Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Pozvánka: Kurz domácího vaření piva s profi sládkem

Na řízené degustaci v polovině ledna v brněnské multipípové hospodě Pivárium jsem byl požádán panem Jandou, zda bychom mu nepomohli s propagací kurzu domácího vaření piva, který probíhá ve spolupráci se sládkem p. Kalužou z pivovaru Polička. Nyní tedy zveřejňujeme podrobnosti ke kurzu. Všichni jste zváni!

Údaje o kurzu

  • Název: Kurz domácího vaření piva s profi sládkem
  • Datum a čas: sobota 23. 3. 2013, od 9 hod.
  • Místo: Březinova 7, Olomouc
  • Garant a lektor: Ing. Petr Kaluža, sládek, Měšťanský pivovar v Poličce, a.s.

Dozvíte se

  • tipy a triky využitelné jak doma, tak v profi pivovaru
  • jak správně vařit piva spodně, svrchně kvašená a pšeničná jak spočítat sypání na várku, postupy chmelení
  • jak správně kvasit, prát a uchovávat kvasnice
  • jak si sestavit pivovar s minimem nákladů a mnohé další

Získáte

  • výuková skripta plná informací, fotek a názorných ukázek přístup k elektronické konzultaci se sládkem
  • speciální SW a výpočtové tabulky k vaření piva
  • recepty pro výrobu piva různých stylů – sládkem prověřeno

Kurzovné

2500 Kč/účastník – zahrnuje občerstvení a oběd

Přihlášky a kontakt

Staň se profesionálním domácím sládkem a přihlaš se! Jen 10 míst.



Komentáře

  • Rudla napsal:

    Nabídka kurzu je zajímavá, ale to nejpodstatnější mi v něm schází. Zastávám totiž názor, že je lepší jednou vidět, než stokrát slyšet. A právě praktickou část kurzu zde postrádám. Tedy alespoň v rozpisu náplně dne jsem nic takového nečetl. To že dostanu sice odbornou, ale furt jen teoretickou nalejvárnu mě nepřesvědčí.

  • David napsal:

    Rudlo,
    Beer academy v jednom dni je koncipována tak, aby účastník byl schopný teoretického vaření. Výuka je doplněna o názorné ukázky jednotlivých technologických kroků.
    Když to vezmeš z praxe, hodně lidí umí míchat, scedit, udělat nějaký chmelovar. A to je v podstatě rutinní práce. Teorie se zde prolíná s praxí…
    Účastníci navíc mají takové možnosti, které jinde nezískají.
    Na 23.3. (kde je plno a další termín je 27.4.) se přihlásili firmy, které staví pivovary, máme zde pána, který do určité míry kvasné technologie vyučuje.
    Věřím, že si z toho všichni odnesou pořádné informace.
    Když komunikuji s účastníky a zjišťuji, co je trápí. divil by ses, že to není samotné vaření, ale právě ty teoretické znalosti.
    David

  • Rudla napsal:

    Zdravím Davide,
    děkuji za Tvoji reakci. Dovol mi tedy, abych se k tématu malinko vyjádřil.
    Vůbec nezpochybňuji kvalitu lektora, natož obsah kurzu. Nicméně je třeba si zvolit, jakým směrem a jakou obec zájemců má kurz oslovit. Pokud se budu striktně držet zadání kurzu a budu začínající domovařič, nebo ještě lépe pivař, který se rozhodl, že si ten škopek doma svaří sám, pak se možná bude trochu divit.
    Zadání kurzu, tedy- Kurz vaření piva s profi sládkem-, ve mně minimálně vzbuzuje dojem pobytu v nějakém minipivovaru s výkladem odborníka a praktickými ukázkami v reálné varně, spilce, atd..
    Je to jako bych se přihlásil do kurzu vaření v jednom nejmenovaném pražském institutu. Zajímá mě kurz přípravy základních omáček a budu celý den sedět v učebně, kde se budu teoreticky seznamovat s jejich přípravou a na pár obrázcích se budu dívat jak to má asi vypadat. Ano, míchat, scedit a něco uvařit umím, ale já chci na kurzu vidět jak to vypadá v reálu.

    Nechci, a to znovu opakuji jakkoliv napadat bohulibý záměr uspořádat školení o výrobě piva. Nicméně je třeba stanovit v propagačních materiálech cílovou skupinu kurzu a hlavní záměr. Už věta, že kurz je pro širokou veřejnost je víceméně zavádějící. Protože teoreticky něco uvařit je velmi, velmi snadné…

    Nejsem sám žádným znalcem, ale z vlastní praxe můžu říci, že teoretické znalosti lze bez větších problému získat z mnoha zdrojů a pokud člověk jen trochu chce, pak si i jednotlivé informace ověří při návštěvách u sládků v minipivovarech. V mém případě jsem se nikdy nesetkal s odmítavým postojem.

    Získám na míru připravené recepty?? Ano, vyladěný recept je něco úžasného. Ovšem pokud se pohybujeme v jakémsi stejném technologickém zázemí. Standardizace varen může ve své podstatě přijmout univerzální recepty, ale homebrewing varny? Každý má své know-how jiné, ať už materiál, otop, řízení, suroviny, podmínky kvašení, ležákování atd…
    Nemyslím si, že bych se chtěl vyhýbat experimentování. Právě to mě může nasměřovat tak, abych si ve svých podmínkách vytvořil optimální produkt, který mě vyhovuje.

    Davide, velice rád bych se takového kurzu i zůčastnil a své teoretické znalosti si prohloubil, ale nemohu se zbavit dojmu o nejednotnosti zaměření kurzu a jeho specializaci. Pokud ale budou k dispozici reference a reportáž z prvního termínu, rád popřemýšlím.
    Neber tedy prosím mé názory jakkoliv útočně, ale spíše jako podnět k zamyšlení.

    Zdravím a přeji hodně zdaru.

    • David napsal:

      Rudlo,
      děkuji za reakci. Po skončení Beer academy v Olomouci budou k dispozici reference.

      Na exkurzi v pivovaru,když vezmu že tam je varna, CKT tanky na kvašení a CKT na dokvašování, tak moc neuvidíš. Bohužel…

      Pan Kaluže připravil materiály, které využije účastník pro své vaření.
      Recepty – vymyšlené právě pro homebrewery, pan Kaluža sám aktivně vaří pivo.

      Jedno přísloví říká:
      řeknu jim to – zapomenou to.
      Ukážu jim to – něco si zapamatují
      Nechám je to udělat – budou si to pamatovat.

      Proto máme připraveny další podklady po skončení výuky. Nebudu konkrétní právě z důvodu „kopírovatelnosti“.

      Ale důležité je, že je nabídka a lidé hledají informace.

      Měj se hezky a sleduj http://www.ricanskypivovar.cz po 23.3. tam budou informace, reference atd.

      David

  • Honza Pivni rozmanitost napsal:

    Nechtel jsem na to reagovat, ale kdyz se tu obejvila veta…Účastníci navíc mají takové možnosti, které jinde nezískají…tak musim.

    V nasem kurzu – kona se v prumyslovce v Podskalske v Praze, ktery ma tri dily, tedy tri dny, mame jak teorii, tak vlastni vareni piva a pak naslednou degustaci. Vyucuji tam lide, kteri maji dlouholetou zkusenost nejen s varenim piva, ale i se stavenim desitek pivovaru, tak i s ucenim oboru technologie vareni piva.

    Takze bych byl asi priste optarnejsi ve vvychvalovani sebe sama. Navic bych si pak mohl rejpnout, ze tri soboty za 3 333Kc s vetsim porce informaci a praktickou varkou jsou lepsi nez jedna sobota za 2 500. asi tak…

    • David napsal:

      Kurz vaření je služba jako každá jiná. Účastník má možnost se dobrovolně rozhodnout co si vybere. A někdo nechce trávit několik dní na kurzech. Cena je subjektivní věc a když se k ní připočítají náklady na čas, dopravu, a „zabité“ dny. tak se to hodně srovnává.
      Jsem rád, že se na Podskalské lidé učí vařit pivo. A protože vím, že hodně lidí se hlásí z Moravy,a ti kvituji dostupnost pro ně samotné. Silná slova jsou také věci dost subjektivní, a ani není mým záměrem je používat.
      Každý dělá jak umí. a Když to přispěje k zkvalitnění a osvětě v pivním světě, je dobře, že se kurzy realizují.
      David

  • Jirka 2 napsal:

    Za tu dobu se naučí vařit pivo je génius.Dřív trval učební obor sladovník 3.roky.Na sládka Podskalská nebo vysoká(ředitelem mohl být třeba krejčí).Na takovém kurzu získáte velké množství informací které většinou zapomenete.Myslím že je lepší koupit pár učebnic a pak se vetřít k někomu kdo to umí.

    • david napsal:

      más naprostou pravdu v tom, že se to běžně učíš tři roky. Ale když se jako „hobík“ zajímáš o další věci, nemáš čas a možnosti si něco vystudovat. Taky nestíhám studim fyziky na VUT, tak se zajimam o kurzy celoživotního vzdělávání.
      Ano, cesta zajít k „někomu“ na čumendu existuje. Ale dotazy našich účastníků, kteří na „čumendě“ byli mě utvrtzjí v tom, že hledají hlubší znalosti a souvislosti. To jim pan Kaluža jistě vysvětlí.

  • David napsal:

    Beer academy v Olomouci proběhla na jedničku.

    Přikládám výtah z dotazníků.
    Co se vám líbilo?
    zpracované materiály, výklad, srozumitelnost. Důležité a praktické informace. Předávání zkušeností. Praktická znalost a přístup lektora – rady a typy z reálných znalostí.
    Perfektní lektor – žádný frajírek.
    Pan sládek
    Praktické zaměření na homebrewering
    Odbornost, přesto srozumitelnost. Možnost otázek předem a možnost užívat forum.
    Výpočet sypání, receptury. Vlastní nápady a vylepšení nové náměty.

    Proč jste se rozhodli pro Beer academy?
    Získání vědomostí, informací a kontaktů.
    Uvařit si ležák na narozeniny
    Sebevzdělávání
    Začít vařit svoje pivo
    První nabídka tohoto typu, která se ke mně dostala (dosud jsem aktivně nevyhledával)
    Získání dalších informací
    Prohloubení teoretických znalostí, hledání odpovědí na profesní otázky
    Zájem o věc
    Dosud jsem všechny informace čerpal z netu. Chtěl jsem slyšet zkušenosti profi sládka.
    Zajímá mě to. Bud vařit a chybí mi praktické zkušenosti

    Doporučíte účast na Beer academy?
    Ano 8x
    Spíše ano 2x

    Takové skvělé informace značí jen to, že účastníci byli spokojeni.
    více na http://www.ricanskypivovar.cz

    forum.beeracademy.cz

    Facebook – Beer academy

  • gum napsal:

    Dnes jsem se byl podívat na brněnský běh Beer academy a musím říct, že jsem byl příjemně překvapen. Byl jsem docela skeptický k možné úrovni tohoto kurzu ale podle absolvovaných cca 3 hodin kurzu věřím, že to smysl má a pokud někdo chce začít vařit doma nebo si jen zlepšit znalosti, nelze než doporučit.

    Neviděl jsem sice zmíněný program nebo recepty nicméně mám v ruce slajdy, ve kterých je informací dost a dost.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »