Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Falkon: Pivovar bez pivovaru

Pivovar bez pivovaru? Ne, není to žádné faux pas, naopak! Jedná se o celkem běžný model (především zahraničního) pivovarnictví. Tyto aktivity lze rozdělit do dvou podskupin.

Tou první skupinou jsou piva vyráběná masově pro řetězce, často spadající do kategorie lehkých piv a ještě častěji nevalné kvality. Takový model se hojně vyskytuje i v českých hyper/super-marketech. Problematikou europiva se momentálně zabývat nehodlám. Rád bych se rozepsal o druhé skupině spadající do tzv. contract brewingu, neboli vaření piva na zakázku, o létajících (mini)pivovarech!

Falkon Extra Stout

Je to zhruba půl roku, co jsem začal realizovat projekt létajícího pivovaru Falkon. Jednak to mělo vyřešit moje časové indispozice způsobené studiem a zároveň to mělo uspokojit mé tužby po realizaci v pivovarnictví. Po letech zkušeností s domácím vaření piva, cestování po pivovarech, sbírání praxe a studium teorie četbou všemožných časopisů a internetových fór jsem se rozhodl, že se ve svém projektu budu věnovat zejména svrchně kvašeným pivům, které tu nemají takovou tradici (v novodobé historii samozřejmě). Ostatně o netradiční piva jde v létajících pivovarech především!

Falkon Dubbel

Falkon Dubbel

V té době tu již fungoval na stejném principu „létající pivovar Nomád“ a nutno říci, že laťku nasadil vysoko. Bylo vidět, že Honza Kočka na rozdíl od některých minipivovarských sládků ví, co dělá.  A věru, není to jednoduchý úkol, vařit si piva na kontrakt. Létající pivovar nemá vlastní zařízení a jeho majetkem je tak zejména duševní vlastnictví –  značka. Pivo se tedy MUSÍ hned na poprvé povést. V opačném případě se jedná o poměrně drahou zábavu (obvykle nemáte možnost takové pivo s jiným „seřezat“, natož ho obětovat). I z těchto obav jsem uvařil nejprve 2 hektolitrovou várku Milk Stoutu a 5 hl AIPA. Piva se setkala s úspěchem, ačkoli jim samozřejmě bylo i co vytknout. V tento moment jsem měl veškeré vybavení (především sudy) půjčené, a pokud jsem chtěl takto pokračovat i nadále, musel jsem začít do projektu investovat. Teď po půl roce sice nejsem v tomto ohledu o moc dál, nicméně piva se alespoň daří vařit v rychlejším cyklu.

Slánská varna

Dá se říci, že contract brewing je ideálním nástrojem pro zkušenější homebrewáře, jak poměrně snadno a rychle nabídnout to nejlepší ze svého umění. Je k tomu zapotřebí nejlépe několik dobrých kontaktů, ale tak už to dnes bývá ve všem. Co se legislativy týče, stačí Vám obyčejný živnostenský list (obchodní činnost) a vše ostatní v tomto případě zajišťuje pivovar, ve kterém si pivo necháváte vařit/vaříte.

Já osobně bych byl moc rád, kdybych měl možnost ochutnat opravdové homebrewářské skvosty i v komerční nabídce. A kdoví, třeba se na pivním trhu brzy bude pohybovat nějaký ten „český Mikkeller“.



Komentáře

  • poutnik napsal:

    měl jsem tu čest ochutnat tvoji Stalker IPA – a byl to jeden z nejpovedenějších kousků, které jsem v poslední době ochutnal, opravdu luxusní záležitost. Někdy před týdnem jsem si dával Honey Pale Ale a také velká spokojenost. Fandím ti, je vidět, že tomu rozumíš a děláš to s láskou 🙂

    z bývalých domovarnických produkcí, které se profesionalizovaly určitě znáš Svatokoepecké pivo z Olomouce, to mě v tomto ranku asi nejvíce oslovilo

  • Kuba napsal:

    Fandím a až zase bude nějaký Falkon u nás v pivotéce, tak sáhnu po něm a ochutnám.

    V souvislosti s nedávným článkem o pivovaru v unimo buňkách mě napadá otázka, jestli by z dlouhodobější hlediska nebylo výhodnější pořídit pro vlastní tvorbu něco takového?

    Případně zda se dá provozováním contract brewingu v tomto rozsahu naakumulovat v rozumném časovém horizontu dostatek prostředků buď pro částečné dovybavení se pro letající pivovar nebo dokonce pro založení vlastního (třeba formou těch unimo buněk)?

    Sázka na svrchně kvašená piva je imho jednoznačně dobrou volbou. Jednak je mezi nimi v ČR dosud minimální konkurence a z toho vyplývající dostatek místa na trhu. A druhak za povedené svrchně kvašené pivo jsou náročnější pivaři ochotní zaplatit přece jen více než za dobrý ležák.

    • cz3ko napsal:

      Možná ano, možná ne. V současné době je to ale naprosto mimo mé finanční možnosti a ještě to tak minimálně na pár let zůstane. 🙂 S těmi svrchňáky je to přesně tak, jak říkáte. Osobně bych ale nerad zůstal jen u nich, tak uvidíme.

  • Adam napsal:

    Až na ten Milk Stout jsem zatím stihl všechno a nejvíc mě asi oslovil Honey Pale Ale… takový Dubbel mě sice malinko zklamal, ale stále je to nadprůměr a ne že ne.

    • cz3ko napsal:

      Honey Pale Ale i Dubbel měli své nedostatky, které si uvědomuji a při příštím pokusu se je pokusím napravit.

      • PIvo napsal:

        Pro mě točený dubbel špatně. Estery a fenoly moc neodpovídaly, ze začátku jsem cítitl nějakou zatuchlinu. Ke konci zase snad mýdlo nebo něco podobného, což se drželo a vadilo mi to nejvíc. Nepříjemné pití, ale snad se ti příště povede.
        Do HPA jsem moc nadějí nevkládal a o to víc mě příjemně překvapilo. Nezvyklé květinové aroma, možná nějaký méně neobvyklý citrus (mandarinka nebo úplná exotika), pampeliška, tráva, k tomu lehké prokvašené tělo. Já bych na něm ani nic neměnil, ikdyž s medem to bude těžší. Jen se asi moc nehodilo do zimního ročního období.

        • Moro napsal:

          Dubbel jsem recenzoval a nebylo to zlé i když chybičky se našly (recenze brzy) – pravdou je, že jsem jej měl ve výborné kondici.

        • cz3ko napsal:

          A kdeže to bylo ochutnáno? Ten esterový profil byl podle mě celkem ok. Fenolický, lehce peprný (T-58) + nějaký isoamylacetát + další estery. Problém jsem spíš viděl v mizerné výtežnosti -> vodovosti v chuti a slabém řízu.

          • PIvo napsal:

            Nevím, mně to ve vůni připadalo takové nevyvážené, nějaká ovocnost tam byla, peprnost si moc nevybavuju. Pro mě byla nepříjemná především ta chuť na konci. Bylo to v Netopýrovi, ošetření je tam solidní. Ale je pravda, že známí si spíš stěžovali na slabší tělo a menší říz, jak píšeš ty.

  • Vláďa napsal:

    Docela by mě zajímalo jak je to v případě takového projektu s ochranou duševního vlastnictví. To si člověk přiveze vlastní již namíchané suroviny a předá „domácímu“ sládkovi nebo jak to probíhá? Není-li to tajné.. Díky:)

    • gum napsal:

      Vždycky se dá uzavřít nějaké to NDA na tučnou sumu 🙂 Kdybych to však vzal do důsledků, tak varní listy mají k dispozici celníci takže stačí mít kamarády tam a dá se zjistit recept v podstatě kteréhokoli piva včetně technologického postupu.

      Druhou věcí je možnost replikovat pivo jinde. Není to jen o surovinách a postupu ale dost i o technologii, vedení kvašení a dalších „drobnostech“ takže bych se toho, že někdo zkopíruje pivo zcela přesně zas tak moc nebál.

    • cz3ko napsal:

      Já to zatím moc neřeším. Většinou je ta spolupráce přínosná pro oba. Samozřejmě, že se dá do varního listu zapsat trochu pozměněný seznam surovin, ale jak říká gum, jen o surovinách to není.

  • Filip JC napsal:

    Falkon patří ke špičku a jsem za to rád 🙂 , čím více konkurence, tím více snažení a popřípadě menší ceny ..
    Novy Falcon OFF 20° i nakuřovaný .. super 🙂

    myslím, že s Kocourem, Nomádem i Matuškou je to 1:1
    ps: držím palce

  • Kuba napsal:

    Já ochutnal Stalkery 5,6,7 a Night a řekl bych, že i mezi jmenovanými patří Falkon na špičku (nejmíň chutnala šestka, ale i ta má u mě 7 z 10).

  • kovi napsal:

    Zdravím, mám několik otázek ohledně létajících pivovarů, kdyby mi na ně někdo poskytl odpověď, byl bych moc rád:

    1) Jak je to se samotným vařením v pronajatém pivovaru? Dohlíží na něj provozovatel létajícího pivovaru, nebo sládek pivovaru pronajatého? Nebo je možné oboje a záleží na domluvě?
    2) V jakém minimálním objemu lze obvykle v minipivovarech uvařit várku?
    3) Na kolik vyjde řádově samotný pronájem (technologie, prostory, popř. suroviny, čas sládka atd.)?
    4) Otázka plynoucí z předchozí – je ekonomicky výhodnější (čti levnější) si (nechat) uvařit pivo, nebo si obdobné pivo od minipivovaru rovnou koupit v rámci jejich produkce?

    Předem děkuju za odpovědi.

    • Moro napsal:

      Myslím, že se na výše uvedené otázky NEDÁ odpovědět „paušálně“, protože je to v každém provozu jiné, ale přesto se o to pokusím:
      1/Většinou je dohled někoho od domácího pivovaru – Ty bys půjčil svoje drahé nádobíčko někomu, koho možná ani neznáš?
      2/Většinou se vaří (min. jedna) várka o objemu velikosti varny, menší objem by nebyl ekonomický, ale je možný.
      3/Velmi individuální.
      4/Nechat si uvařit.

      Pokud Tě to zajímá do hloubky, pak doporučuji kontaktovat např. kluky z Pivovaru Velický Bombarďák, kteří jsou k půjčování nádobíčka ochotni a probrat to s nimi.

      • kovi napsal:

        Díky za odpovědi. Nečekal jsem samozřejmě žádné přesné údaje, je jasný, že je to hodně individuální. Spíš byly moje otázky braný jako takovej „nástřel“. Konkrétnější otázky budu samozřejmě směřovat už na samotné pivovary. I tak ale ještě jednou díky za odpovědi 😉

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »