Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Černá Hora Velen

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

Zlatá, kalná.

Pěna

Pěnivost výtečná, pěna je krémová a skvěle drží.

Vůně

Méně výrazná, nakyslá, ovocná a velmi svěží.

Chuť, říz

Chuť je sladová, ovocná, svěží a lehká, lěč poněkud nevýrazná a plochá. Říz je slabší a velmi jemný.

Další komentář

V rámci Česka nadprůměrná pšenice, ve srovnání s německou produkcí je však spíše průměrná. Na léto jde však o ideální, velmi pitelný, kousek.

Komentář pinkano: Měl jsem tu čest potkat toto pivo v perfektní kondici (skvěle ošetřené a natočené) v Bílovicích u Brna. Barva byla neskutečně kalná a zlatá. Vůně lehce kořeněná a ovocná, možná lehce podobná witbieru. Tělo bylo na pšeničné pivo až překvapivě plné, ale ostatní aspekty byly zachovány perfektně – slabší říz, lehce sladová složka a mix banánu a hřebíčku, který je velmi vyrovnaný. Myslím, že tento počin se Černé Hoře povedl. Za mě 7.5/10

Fotografie

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů
7 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (74 hlasů, průměrné hodnocení: 8,18 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , ,



Komentáře

  • CZEKO napsal:

    Na Velena chodím pravidelně na točený.Velice osvěžující.Lepší jak pšenice od Primátora.Mám rád sice více hořká piva ale to od tohotu druhu čekat nelze. Dobře se pije,zdá se mi taky hodně hutné. Souhlasím s hodnocením 7

  • Moro napsal:

    Pšenice obecně jsou méně těžké a více osvěžující než ležáky, proto jsou hojně doporučovány jako letní piva. Já je konzumuji celoročně a rád je vyhledávám.
    Ke srovnání Primátora s Velenem – ano, souhlasím – primátorská je výraznější a ne každému to vyhovuje, pšenice z ČH působí „lidovějším“ dojmem = je pitelná pro širší spektrum konzumentů.
    Totální CZ špička je ovšem pšenice od Herolda – jak se k ní dostaneme, určitě jí tu najdete.

    • seeker napsal:

      herolda jsem měl poprvé v uherském hradišti a byl moc dobrý, ale pak ho na čepu vyměnili za pšeničného richarda a ten mi přišel ještě lepší. A včera jsem poprvé pil točenou pšenici od matušky a ta mi taky chutnala víc. ale já jsem jen amatér a nemám tak zkalibrovaná chuťová měřítka.

  • Viktor napsal:

    Herolda neznam, tj. jeste jsem nepil, ale jak na nej narazim, urcite neodolam a dam na doporuceni, zatim ale pro me mezi ceskymi psenicemi co se daji bezne koupit vede Velen, pitelne pivo, svezi, pritom hutne, takove jednodussi, u Primatora mi vadi trochu vetsi vyraznost, neni tak svezi a lehke, nerikam ze je spatny, ale ČH je lepsi

    • Moro napsal:

      No, takže my tu kážeme, že do pšenice nepatří limetka ani citrón a hle, na trhu je novinka Velen Garden s příchutí limetky. ČH reaguje na módní trend ochucených piv a mixů s limonádami. Určitě si tento vzorek pořídím a sepíši hodnocení.

      • Burney napsal:

        Měl jsem možnost Velen Garden pít točený u nás v „osvěžovně“ a musím říct, že je to velice zdařilý kousek. Pro letní osvěžení jako dělaný. Ovocná limetková příchuť není nijak výrazná a nepřebíjí základ. Nicméně navozuje pocit ještě lehčího piva, které se pije doslova samo.

  • Kuba napsal:

    měl ho někdo v poslední době? zrovna včera jsem si dal po delší době lahváče a byl to nakyslý hnus…nevím, jestli to mohlo nějak utrpět špatným skladováním (koupil jsem v hypermarketu) nebo byla nějaká špatná várka, ale tohle pivíčko mi vždy chutnalo..trvanlivost měl ještě 3 měsíce, takže v tomhle by být problém neměl

    • PetrM napsal:

      Minulý týden – nákup flaškového v ČH, naposto bez problémů. V soboru 2 kousky u Prokopů – neměl chybu. Takže asi problém v konkrétním kusu.
      Zkus jinej :-).

    • gum napsal:

      To může být i skladováním. Já se jednou ve Vegasu v Brně setkal s tak zkaženým čepovaným Velenem, že se to jen tak nevidí 🙂 Chutnalo to asi jako máslový krém.

      • PetrM napsal:

        Souhlas, dlouho naražené pivo je pro nepasterované a nefiltrované pivo katastrofa. A mám dojem, že zrovna Vegas na tom moc dobře není, byl jsem tam cca 2x, jednou pohodě a podruhé hrůza – myslím, že to byl Poutník.

    • stichon napsal:

      Já si na pšeničné pivo hodně potrpím, ale Velen mě zklamal na celé čáře! Chuť nakyslá nevýrazná, vyšší hořkost než u jiných pšenicí, celkově na první ochutnání jsem se musel přesvědčit, jestli vůbec piju pšenici a ne nějakou slabou výčepní 10°. Měl jsem ho 2x točené a 3x lahvové, nechtěl jsem na něj předčasně zanevřít, ale moji představu o pšeničném pivu to nenaplňuje, připomíná mi to Nefiltrovaného hybrida od Staropramenu, což neni zrovna kompliment. Primátor mám určitě radši a Herold je podle mě česká pšeničná špička.

  • melory napsal:

    Tak co bude s tím Heroldem.. Mám tady snad brnákům kreslit mapu?

  • Kuba napsal:

    WTF, nestalo se s Velenem něco??? Právě piju lahvového a nějak se mi nechce líbit…

    • karlos napsal:

      no taky mám pocit, že ho Primátor už porazil. V obchodě je mají v regálu postavené vedle sebe, a právě před necelou hodinou jsem zase sáhl po Primátorovi.

    • Akord23 napsal:

      Uz sem se o tom zminoval v recenzi na Velen Garden, ze kdyz sem si koupil nedavno lahvovyho Velena, byl naprosto nepitelnej..jak vidno asi to nebyla nahoda, bohuzel

  • gum napsal:

    Byly tu nějaké dotazy na kvalitu Velena v poslední době. Měli jsme teď na Pivovarských dnech sudového Velena a musím konstatovat, že byl výtečný. Pokud máte rádi hodně banánové pšenice, tak tohle bylo někde na úrovni banánového džusu 🙂 Jak ve vůni, tak v chuti.

    Je možné, že byla na trhu nějaká vadná várka, ta současná je však naprosto v pořádku.

    • pepe napsal:

      No nevím, ale pil jsem minulý týden lahvovou verzi – zakoupeno ve Vyškově Albert a opravdu nebyla dobrá….

      • pinkano napsal:

        V lahvi jsme nezkoušeli, bylo to točené a určitě čerstvé z pivovaru, když to bylo na degustaci.

      • gum napsal:

        Včera jsem se bavil se sládkem, p. Zedkem, na toto téma, a říkal, že várky se dělí na dvě poloviny, kdy část jde do sudů a část do lahví, je to tedy naprosto stejné pivo. Říkal jsem mu o problému se špatnými lahvemi ale protože jsem neměl poznačenou žádnou šarži, tak se to nedalo probrat podrobněji.

        Prosím, pokud někdo narazíte na špatného Velena v lahvi, přidejte do diskuse její šarži a my už na příslušných místech zjistíme, čím by její nekvalita mohla být způsobena.

      • PIvo napsal:

        Kvasnice na Weizen jsou často poměrně choulostivé, proto se údajně němečtí výrobci většinou snaží pivo stabilizovat přidáním jiných kvasnic při ležení nebo i havlování. Přidávání jiného kmene, než který byl použit při primárním kvašení se ostatně používá často i u jiných stylů. Havlovaného Velena jsem měl asi před rokem, pivo bylo čiré s malou usazeninou na dně. Asi bylo i špatně přepravováno a skladováno, na DMT jsem se ani nedíval. Po prvním doušku jsem Velena vylil do dřezu. Mdlé, bez typických vůní a chutí se senzorickou vadou.

  • Kuba no.2 napsal:

    Já jsem Kuba z 13. 4. 2012 v 07:32 (nikoliv ten z 22. 5. 2012 v 20:49, aby nedošlo k omylu :D)….bohužel je to asi tak, už si jej kupovat nehodlám. Když už tak dám přednost Primátorovi.

    • PetrM napsal:

      Volba nákupu je věc každého jedince, pokud něco nechci, kupovat to nemusím. Na druhou stranu nebudu svůj názor vnucovat ostatním 🙁 Myslím, že každý má svůj vlastní rozum a u piva navíc svůj chuťový profil preferovaných piv.
      Já mám stejnou zkušenost s čepovaným Velenem z poslední doby a nejen na pivních slavnostech – v Bystrci u Pelikána nově od minulého týdne a kvalita jak píše gum. Je pravdou, že v lahvích je tento typ piv (nefiltr) mnohem více náchylný na podmínky skladování a podléhá rychleji působení světla a tepla. Já osobně (a nikomu to nevnucuji) raději kupuji krabice, kde je působení světla na pivo eliminováno vnějším obalem. A když jsme u těch lahví – loni v létě před Hypenovou v Brně stály palety s pivem (tuším, že to byl Kozel) od rána do odpoledne na slunku v teplote cca 50°C – to musí být super dobrota když si to pak někdo koupil po takovémto druhém pasteru. A tak nějak podobně to může být i s oním Velenem. Za mě doporučuji: preferovat menší prodejny – ideálně pivovarské a pivotéky, kde pivu přece jen věnují víc péče než v mega marketech. Howk

      • Kuba napsal:

        Já jsem Kuba numero uno 😀
        _
        Kde je v Bystrci u Pelikána? Rád zaskočím ochutnat.
        _
        S tím lahvovým Velenem bych to fakt tipoval spíše na kvalitativní výkyv ve výrobě, počkám nějakou dobu, až se várky v marketech obmění a zkusím znovu.
        _
        Právě třeba Primátor je hodně marketové pivo a problém jsem s ním nikdy neměl, ba naopak…

        • PetrM napsal:

          Pelíkán je tuším na Lískové ulici nebo těsně pod ní. Celkem slušná zahráda a příjemná obsluha, i když čepovat moc excelentně neumí. K Velenu mi donesli citron, naštěstí bokem – na talířku (ještě že ho nehodili do piva).
          Kauza Velen / Primátor – Náchod jde cíleně hlavně do lahví, ČH naopak. Je možné, že Náchod má technologii pro toto balení více vychytanou a u ČH opravdu nějaká chybička byla.

          • Kuba napsal:

            Tak už su doma, je to bývalá restaurace/pizzeria La Gusta v budově s doktorama a lékárnou. Teď se opravdu jmenuje po nějakým ptákovi – Pelikán nebo Plameňák možná i Pštros… po těch pěti Velenech tam bych věřil všemu :~{

            Točí i 11° Rychtáře, ale ten mi přišel nějaký plechový. Nejsem odborník, ale i Velen by tam imho zasloužil lepší ošetření. Nicméně chutnal podstatně lépe než lahvová verze, kterou jsem naposledy pil, ale točený Edelweiss je o poznání lepší. Trpkost a hořkost mi přijde málo skrytá a lehce obtěžující, tělo plošší, než by mi bylo milé. Jinak ale slušné pití na letní zahrádku, jen ty střeva po ránu 😀 5 z 10 *

  • Michal.etc napsal:

    tak včera jsem koupil oba – Velena i Primátora, a jak naschvál byl Velen podle mě v pořádku a lepší než Primátor, tak jsem z toho už začal bláznit. Ale jinak tak poslední půlrok zpět mi připadal horší Velen… no nic, asi to budu střídat 🙂

  • tankista napsal:

    ja chodím pravidelne na čapovaného do Bílovic nad Svitavou (Na ostrůvku) a pivo je výborné 🙂 z toho vyplýva že závada je naozaj niekde medzi plničkou fliaš a koncovým spotrebiteľom

  • poutnik napsal:

    vždycky jsem bral Velena jen jako takovou „alternativní“ pšenici, občas ji kupuju manželce, ať se s ní nemusím dělit o Primátora…….a dnes jsme si v tom hicu po práci doma otevřeli pšenice – říkala, že ta její je nějaká divná, ať ji dám napít z té své, a i její laický odhad potvrdil jednoznačnou dominanci Primátora……..a hřebíček do rakve zarazil náš pes – nechal jsem ho olíznout keramický podtácek pocintaný Primátorem, mohl se u toho přetrhnout, jak mu to chutnalo, tak jsem mu nalil i trochu Velena – jeho reakce byla zajímavá – líznul si, zhnuseně zafrkal a tácku se už ani netknul a smutně koukal na práznou láhev od Primátora………takže i psi v tom mají jasno 🙂

    • Petr M napsal:

      tak po dlouhé době musím pochválit opravdu erudovanou recenzi. Inspirovala mne k podobnému pokusu – místo manželky jsem vybral sousedku (rovněž není odborník jako tvoje žena) a protože nemám psa, ale kočku – a ty jak známo alkohol nesnáší – poždál jsem souseda (ne od sousedky, ale z jiného domu), aby mi zapůjčil svoje miniprasátko. Pro úplnost – slyší na jméno Martinka, má 2,5 lidských roků (v přepoštu prý 27 prasečích). Abych se posunul ještě dál, než kam jsi došdel ty, koupil jsem piva rovnou tři: Poutníka (čepování do PET láhve), Ježka (flaška z Teska) a Kjušovice 10 u nás v Albertu. Všechny 3 vzorky jsem předložil účastníkům degustace. Výsledek? Začnu u sousedky. protože baba nezná jiné pivo, než co jí ukážou v reklamě nebo co kupuje její taťka v hypáči, jednoznačně učila jako vítěze novou 10° od Rakovníka. Prej říkal starej, že už je to lepší než předtím. Na druhém místě byl vyhodnocen Poutník a na třetím ježek. nevěděla proč, ale to přece není podstatné, že ne? A Martinka? U Poutníka se jí zamplžilo levé oko (alespoň mám ten dojem), u Kjušovic vikvikla a Ježek? Lehce prohrábla zadní nožkou, ale taknějak nejistě. Co z toho vyvodit – podle mne (nejsem expert na reakce spárkaté) prasátko jasně vyjádřilo své pocity: 1. Ježek, Kjušovice na 2. mítě a poslední Poutník. Smutně pravda Martinka nekoukala, ale já to z jejího kukuče jasně vyčet!!!
      Větší pitomost k pivu, jako ten můj a tvůj výlev jsem snad v životě nečetl. Považuji Pivní recenze za dost objektivní a názory recenzentů a ostatní vidím na dost slušné úrovni. Baví mě číst opodstatněné a věcné názory lidí na piva, jaké chutě nebo vůně v nich cítili a jak piva vypadala. Ten tvůj blábol, hraničí s PR od SAB nebo Heinekenu, je hodný diskutérů na novinky.cz a komentující vyjádření Kalouska v kauze madam Parkanové. Sorry, ale napsat jsem to musel – jak říká klasik: bylo to ve mě jako v koze.
      Snad takovýchto výplodů nebude ve zdejších vodách přibývat.

  • karlos napsal:

    no, v poslední době jsem je kupoval hojně oba – Velena i Primátora, a svým laickým rozumem myslím, že už vím, jak to je. Velen je opravdu o něco lepší než Primátor, pěkný banán, jak se tady píše. Jenomže – Velen je prostě dost čato nějak jakoby zkažený, kyslý a bez banánu. Prostě chuťově o dost horší než Primátor. Je to poznat hned po nalití – vůbec nemá typický pšeničný neprůhledný zákal, ať člověk s lahví třepe jak chce. Proč se kazí nebo co s ním přesně je, nevím. Naproti tomu, chytnu dobrého Velena, je lepší než Primátor. Jenomže za posledních několik měsíců jsem třeba 5 krát po sobě chytnul toho horšího, tak se člověku do toho pak moc nechce. Udělám fotky pošlu to do redakce, jestli by to nezveřejnili.

  • Ferenc napsal:

    Velen, to je moje chuťovka… Piju ho už dlouho, takže celkem dokážu zhodnotit jeho kvalitu. Problém Velena je v tom, že v lahvi to je úplně jiné pivo než ze sudu. V lahvi je to taková nevýrazná rádoby pšenice. Jakmile je ale v dobré kondici v hospodě nebo z vlastní bečky, je to hned jiné pivo. Pěna je hutná, krémová a skvěle drží, vůně je pšeničná až ovocná. Říz je sice trošku slabší, ale pitelnost je skvělá. Doporučuji koupit bečku (popř. bečky, stáčí totiž jen do 30 litrů), vzít přátele, lehnout si na nějaké slunečné místo a nechat si dělat společnost právě takzvaným „panem Velenem“. Mám mnohokrát vyzkoušeno a nikdy jsem nelitoval…:)

  • Kuba napsal:

    Hmm, tak jsem po delší době zase koupil (neodolal jsem v Kauflandu, kde ho teď mají v akci za 13Kč) a naprosto v pohodě. V chuti správný mix bimbanánů hřebíčku, barva, zákal – vše tak, jak má být… Tak snad to vydrží!

  • […] jsme si objasnili a nyní se vrhneme přímo na nový produkt vyroben pivovarem Černá Hora. Pivo Velen je pšeničný nefiltrovaný světlý ležák 12°, který je svrchně kvašený a obsahuje 4,8% […]

  • runt napsal:

    Točené se chutí hodně různí, ale lahvové nemá naprosto chybu chutná skvěle od prvního do posledního napití pořád stejná chuť/kvalita!

  • PetrM napsal:

    Točené se v chuti hodně různí v závislosti na péči hospodských o výčep a stylu čepování. Pil jsem (ale nedopil) naprosto katastrofální kousek (hospodu raději nebudu jmenovat), ale také ve skvělé kondici (U Prokopů na Kotlandě). Pinkano doporučoval ještě Bílovice, tam jsem zatím neměl tu čest. Nicméně pro všechna piva platí, že ho pivovar vyrábí a hospodský dělá. A někdy to holt neumí nebo nechce umět.

  • Gabo napsal:

    Chodim v Šamoríne na Velen do Norken Pubu, vzdy super chut, jednine toto pivo tam pijem.
    Som spokojný…

  • Michal N. napsal:

    Na velena chodím pravidelně :). Dřív jsem jich vypil klidně 10, jinýho piva se přepiju, ale tenhle kousek od Černé hory je vytečnej :). V Mohelnici je fajn hospůdka 🙂

  • Dave napsal:

    Co se týče piva, jsem naprostý neznalec. Ale od té doby co Velen změnil svou etiketu, tak už mi nechutná tak jako dříve. Tak Vám nevím…má někdo podobnou zkušenost? (Velena většinou kupuji v Kauflandu), točenou verzi jsem doposud bohužel neochnutal.

    • Moro napsal:

      Netroufám si posoudit, zda je to změnou etikety – podle mě nikoli. Pravdou ovšem je, že občas tu prosáknou zprávy o kolísavé kvalitě tohoto piva. Je však v oblasti spekulací, zda je chyba na straně pivovaru či bylo pivo nevhodně skladováno u prodejce.

      • Kuba napsal:

        Ano, měl jsem před nějakou dobou kousky, co byly úplně mimo, ale pak jsem dal Velenovi (mimochodem také v Kauflandu) zase šanci a byl výborný. S novou etiketou jsem se ještě nesetkal, tak uvidíme…

        • Michal N. napsal:

          Taky jsem vzal 30 piv v Kauflandu a jsem nadmíru spokojený :). Podle mě bude chyba na způsobu přepravy/skladování hypermarketů… U velena se mi stalo jedinkrát, že mi nechutnal, ale po konzultaci s vyčepním jsem zjistil, že to bylo snad poslední pivo z bečky co se eště dalo natočit ;). Vytečný kousek od Černé 🙂

  • PetrM napsal:

    Se změnou etikety nepřišla žádná změna receptury – ověřeno u sládka. Takže zřejmě špatně skladováno (což je v případě marketů standard). Doporučuji zajít na čepované a porovnat.

  • mnicky napsal:

    Po predoslej skusenosti s flaskou z Intersparu som ho v buducnosti neplanoval velmi kupovat, ale dostalo sa ku mne vramci 7 piv Cesty pivnich znalcu. Nie je take aromaticke ako Primator (ziadna bananova vona, co ma trochu aj sklamalo 😉 ), ale zato mi tentokrat velmi velmi chutilo 🙂

  • Saaboorg napsal:

    Vloni koncem roku mě Velen nějak nenadchnul, ale zkusil jsem ho znovu a dobrý. A je v Kauflandu v akci za 11,90 tak si vezmu rovnou basu. Opatrně zkoušim nabízet pšeničný i kamarádům, ale chutná spíš lidem, který pivko pijou jen občas. Pivaři radši klasiku a ani nemají zájem ochutnat něco novýho 🙁

  • riso77 napsal:

    flasa z lidl 8 packu. Mne tento Weissbier pripada akoby bol reznuty s leziakom. Proste nie je tam ta plnost a aromatickost a ako u poctiveho Weissbieru. Kazdopadne to pivo vobec neurazi. Pride mi to skor na take letne pitie, ked netreba volty. Taky kvantitativne uvolneny Weissbier. Max 6/10

  • Lubor napsal:

    Koupil jsem v Kauflandu v multipaku , ale toto mě mezi všemi překvapilo ,ba přímo nadchlo.Jak píší pivní znalci na pravidelné stálé pití to není , ale 1,2, na chuť zvláště pak během léta toť požitek na duši i na jazyku. Doporučuji pivovaru Č.Hora ,tlačte se do obchodních řetězců ,mezi speciály a já si myslím ,že pšeničné pivo Velen si cestu k lidem najde

  • kratoska15 napsal:

    Nechci si tady hrát na pivního znalce a soudce co jak má vypadat, ale dneska jsem narazil v supermaketu na Velena, říkala jsem si, hodně lidí ho chválí, zkusím ho. Když jsem si však přečetl, že je to svrchně kvašený ležák,který je díky použití cca 50% pčeničného sladu silně zakalen a při pohledu proti zářivkám jsem zjistil jeho křišťálovou čirost, jsem jej zase vrátil do regálu…..Takže si počkám až někde narazím na točené.

    • PetrM napsal:

      Až budeš příště zkoušet jakoukoli pšenici (tedy včetně Velena), zkus láhev cca 3 – 5 minut před otevřenim překlopit a promíchat. U pšeničných piv (potvory jedny) má totiž zákal tendenci sedimentovat – není totiž způsoben jen kvasničnou kulturou, ale také podílem pšeničného sladu – nyní už exktraktu.
      A nebo si můžeš dopřát Staropramen nefiltr, kde je zákal díky přídavku jablečného extraktu (fuj teda v pivu) stabilní a permanentní :-).

      • kratoska15 napsal:

        Staropramen nefiltr si teda s chutí a rád odpustím….:-) Já bych teda od pšenice čekal stálou zakalenost, tak jako je to u pšenice běžné…….ani na dně jsem žádný sediment nepzoroval…….včera jsem chutnal pšenici z Parníku, ta byla krášně pšeničná….:-)

  • PetrM napsal:

    Parník čepovaný, ne? Nebo PET?

  • kratoska15 napsal:

    Byla to petka, pšeničný witbier. Byl ochucený bezinkovým květem, což tam asi moc neptaří……

    • Moro napsal:

      Proč? Tento pivní styl se ochucuje velmi často.

      • kratoska15 napsal:

        Tak jsem zase o fous pivně vzdělanější….:-) Faktem je, že bylo cítit bezinkou jen lehce, velmi příjemně.

    • PetrM napsal:

      Ochucená pšenice proč ne? Pokud je vše dobře sladěno, výsledek je zajímavý. A PET Parník – flaška Velena leží na krámě nesrovnatelně déle, takže se tam sedimantace projeví. U PET s krátkou garancí k tomuto jevu nedochází.
      Hawk!

    • Kuba napsal:

      Loni jsem měl ochucenou pšenici od Valáška: hořký grep a ještě něco podobnýho – na léto perfektní pití.
      _
      Ad Velen: Myslím, že někde nahoře je můj cca 2 roky starý příspěvek, kde se podivuji nad nekvalitou lahvového Velena. Tenkrát měl taky prakticky nulový zákal i po řádném nalití do sklenice. Pozdější nákupy už ale byly OK.

      • PetrM napsal:

        Ano, Velen v poslední době v pohodě, alespoň co já jsem měl možnost ochutnat (převážně v čepované formě, ale semo tamo i flašky) – dokonce bych řekl, že lepší než loni. Sládek mi říkal o úpravě teploty hlavního kvašení směrem nahoru – tzn. více banánu a hřebíčku.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »