Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Velkopopovický Kozel 11°

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

bledší žlutá (zlatá), pivo čiré

Pěna

bílá s velkými bublinkami a krustičkou

Vůně

dominantní sladová

Chuť, říz

Nástup chutí sladový – slad je opravdu dominantní chuťovému vjemu. Po kratší chvíli se přidává i chmelová hořkost, která je jen decentní. Zvolna nastupuje a zastaví se na střední intenzitě. Závěr je o odeznívání sladu i chmele. Sladové tělo plnější, říz vyšší. Při dodržení doporučené teploty je pitelnost vcelku dobrá. Při zahřátí vzorku se přidává další rozměr – z piva vystupuje lehká pachuť pasterace a také mírná zatuchlost sladu = pitelnost se snižuje. V rámci objektivity jsem recenzoval i čepovanou verzi – ta je zcela jiná. Sladovost utlačena do pozadí a převládá tupá a nepříjemná chmelová hořkost, která hodně ulpívá. Pěna se trhá na cáry a mizí dosti rychle. Zajímavým faktem je, že každá šarže piva je jiná. Evokuje mi to otázku, co s tím pivem ve Velkých Popovicích dělají? A na recenzi výčepní varianty, kde jsou rozdíly ještě markantnější se můžete těšit.

Další komentář

K tomuto pivu bych si dovolil menší úvahu. Je opravdu často nadlidský úkol najít piva z Velkých Popovic dobře ošetřená (výjimkou jsou snad podniky ve větších městech nesoucí název KOZLOVNA). V klasických podnicích mají často pivo zoxidované nebo s dalšími chuťovými vadami, které jsou 100% způsobeny neodborným zacházením s pivem na straně hostinských. Je zajímavé, že si to takový pivovarnický gigant není schopen ohlídat. Tato jedenáctka je samozřejmě kvalitnější a plnější svojí výčepní sestry, avšak její kvalita je o něco níže než v období, kdy byla slavnostně uvedena na trh (dle mých soukromých poznámek to mohlo být v roce 2005).

Fotografie

Kozel 11°

Kozel 11°

Čepovaná varianta

Čepovaná varianta

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
5 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (52 hlasů, průměrné hodnocení: 6,08 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , ,



Komentáře

  • mnicky napsal:

    Ten jav, ze capovane je horsie ako flaskove, poznam z Gambrinusu (capovane des, flaskove sa da pit). Ktovie cim to moze byt, vinu by som nekladol iba na hostinskych… Mozno ze vo flaske je chut viac potlacena, co je v pripade niektorych piv skor na uzitok 😀 😀

    • poutnik napsal:

      pak je na místě otázka, proč takové patoky vůbec kupovat a účastnit se toho Velkého pivního švindlu?

      • mnicky napsal:

        nikde som netvrdil ze si to kupujem 😉 …ale obcas ma takymi niekto ponukne, a ja to vyuzivam na spoznanie piv ku ktorym by som sa dobrovolne nedostal 😀

  • PetrM napsal:

    Naprostý souhlas s recenzentem, škoda, že do diskuse nepřispěl p. Jiří, který tak vášnivě debatoval na téma České pivo. Možná bychom se dozvěděli důvody proč už není Kozel jako tenkrát :-).

    • Moro napsal:

      Mám na něj připravených pár dotazů a on nikde … 😥 :mrgreen:

      • Jirka 2 napsal:

        Nic není jako tenkrát.S recenzí souhlasím,jen dávám přednost čepovanému ale to je možná tím že lahvové piji většinou sám a čepované s kamarády.V hospodách bývají certifikáty čistoty trubek ale ani ty nemusí být zárukou.Také má vliv doba jak dlouho je sud neražen i když výrobci tvrdí že ne.Na rozdílnost chuti má určitě vliv že ne každý Kozel je z Popovic klidně může být z Nošovic.Dál si myslím že jak výčepní tak 11°i ležák jsou vařeny stejně jen při filtraci se podle potřeby naředí.Nic není jako tenkrát.

        • Moro napsal:

          Takže Jirko – Kozel vaří kmenové várky na 13% EPM a ty jsou pak dořeďovány na požadovanou variantu piva. To by nebylo až tak zlé, neb to giganti tak dělají. Je toho však něco mnohem horšího v tom pivovaru Velkopopovickém … 🙁

          • Jirka 2 napsal:

            Co je kmenová várka vím i to že vaří na 13%.Napiš o tom horším ať se poučím.

            • Moro napsal:

              Ono to vyplývá z mojí recenze a ještě markantnější je to u výčepní varianty – každá šarže piva je jiná a občas i hodně odlišná a protože se tam navíc vaří i Klasik, Gambrinus, … pak by to ukazovalo na míchání várek. Například … 🙁

              • Jirka 2 napsal:

                Klasik je vařen infúzi.Vzhledem k častým kontrolám jak st.inspekce tak dalších organizací kontrolujících různé certifikáty a laboratorním rozborům které nejsou dělány v lab velkopivovarů je tato záměna takřka vyloučena.K míchání várek jednoho druhu piva dochází po celou dobu výroby.Tak tomu bylo v pivovarech vždy a mělo by vyrovnat rozdíly mezi várkami

                • Moro napsal:

                  Já nemyslel míchání várek jednoho piva navzájem za účelem vyrovnání rozdílů mezi várkami (a někdy taky bohužel eliminaci chybné várky). Co tak míchání Kozla a G? Nebo popř. míchání nových čerstvých várek s hodně starými? 😉 A pak – proč je Kozel tak katastrofálně nevyrovnaný, když tedy míchají jednotlivé várky za účelem stabilizace produktu? Kozel má propracovaný marketing – to ano – spousta lidí kolem mě často sbírá zátky a spoří si na odměny a taky, se tady kupuje po celých přepravkách v akci, atd.
                  O Klasiku, Primusu i Bráníku vařeném infuzí se tu už taky několikrát diskutovalo.

  • Jirka 2 napsal:

    Ani k míchání Kozla a G.by nemělo docházet.Hodně staré a mladé várky by nemá docházet vůbec.Při zpětné kontrole se na to lehce přijde.Nevyrovnanost chuti může způsobit i momentální chuť na pivo nebo hostinský případně doba po kterou je pivo v sudu nebo láhvi.I řada delších vlivů.Například loni jsem se zastavil na kole v místní hospodě která čepuji pivo hostinského pivovárku,připadalo mi vynikající druhy den kdy jsem tam šel s kamarády nestálo za nic.Hostinská tvrdila že jde o stejný sud.Nebo už jsem napsal že mi chutný Radegast temně hořký, nakoupil jsem vice beden,teď před koncem záruky zůstává hořká chuť dlouho na patře.

    • Moro napsal:

      Píšeš to velmi dobře – nemělo!
      A o vlivu lokálních podmínek – jako je pijákova chuť na pivo, únava, denní či noční doba, délka naraženosti sudu, čistota pivních cest, atd. atd. atd., to není.

  • obregon napsal:

    Po desetihodinové šichtě v jakémkoliv dole bych to asi s chutí vypil, za normálních okolností dávám přednost teplé vodě se solí.

  • Honajz napsal:

    Poznámky z testování lahváčů naslepo: Barva připomíná moč, vůně utekla a není, pěna skoro žádná. Říz střední, v chuti slabounce na pozadí cítit chmel. Pivo projede hrdlem a nic nezanechá, ani nějaký dozvuk, nic.

  • Kamil napsal:

    V COOPu k dostání limitovaná edice Velkopopovický Kozel Florián (Speciální várka věnovaná dobrovolným hasičům). Řezaný ležák – voltáž 4,8 %. Za mě dobrý.

  • Martin napsal:

    Také jsem zakoupil v Ternu pivo Velkopopovický Kozel Florián (nevím, jestli je opravdu k dostání jen zde?), za 8,90 Kč, akční cena. Kozla normálně nepiju, ať už jakéhokoli, ale řekl jsem si, že tohle pivo zkusím. No, neoslovilo mě, chuť takřka stejná jako u normálního Kozla, nevýrazná, chmel aby tam člověk pohledal. Trošku nádech snad karamelového nebo jiného sladu, někdě psali, že barva piva má být načervanalá, no to tedy podle mého nebyla. Vypil jsem to, ale byl jsem rád, že jsem zakoupil jen jeden kus. Myšlenka ohledně hasičů je dobrá, ale myslím, že hasiči by si zasloužili nějaké lepší pivo, než takové nevýrazné jako je právě tenhle Kozel. Z druhé strany rozumím, že cena není nijak přemrštěná, za 8.90 se běžně prodává světlá desítka Kozla, takže excelentní chuťový zážitek by snad nikdo čekat nemohl….přesto si myslím, že si mohli sládci nechat více záležet.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »