Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Nový kapřík v českém pivním rybníčku — kontejnerové pivovary (rozhovor)

Když nás pan Jakimov ze společnosti Mobilní pivovary kontaktoval s tím, zda bychom něco nenapsali o projektu kontejnerových pivovarů, hned nás nápad zaujal. Když člověk trochu pronikne do toho, co vše obnáší stavba minipivovaru, rád se podívá na alternativu, která by mohla nějakou část stavby zjednodušit.

Nechtěli jsme však článek pojmout formou reklamního letáku, to bychom mohli dát rovnou na naše profily na sociálních sítich odkazy na web Mobilních pivovarů. Zároveň jsme však chtěli tomuto konceptu pomoci jelikož se nám zdá, že všichni dodavatelé mini nabízejí v podstatě to stejné a je na čase přinést do Česka opět trochu inovace. Raději jsme tedy s panem Alešem Jakimovem udělali rozhovor. V blízké době máme přislíbený vstup do jednoho z hotových pivovarů, reportáž vás tedy nemine.

Pivní recenze: Vyrábíte kontejnerové pivovary, co si pod tím máme představit?

Bc. Aleš Jakimov, Mobilní pivovary s.r.o.: Mobilní kontejnerový minipivovar je plnohodnotná technologie pro výrobu piva českého typu (i jiných piv), zabudovaná do kontejnerové skříně namísto do pevného objektu.

Proč by si někdo do hospody místo klasického mini pořizoval kontejnerový pivovar?

Ne každý provozovatel restaurace, hospůdky nebo třeba hotelu či pivních lázní je majitelem objektu, v němž služby provozuje. Jestliže provozovatel objekt nevlastní, obvykle nechce anebo ani nemůže v objektu provádět rozsáhlé přestavby, vyžadované pivovarským provozem. Navíc by se jednalo o investici do majetku jiného vlastníka, což s sebou nese problémy jednak legislativní, dále pak finanční (na pořízení takto provozované technologie jen těžko sežene úvěr nebo leasing), a nakonec i problémy lidské. V případě zostření vztahů s majitelem objektu by bylo velmi nákladné vše odmontovat a převézt jinam, navíc by majitel zcela jistě požadoval rychlé uvedení objektu do původního stavu.

Značnou výhodou kontejnerového pivovaru je také mnohem snadnější získání úvěru nebo leasingu na jeho pořízení, neboť úvěrovaná věc je jasně ohraničená, nezasahuje stavebně do dalšího majetku a v případě neschopnosti splácení je pro banku či leasingovou společnost mnohem jednodušší věc zabavit a prodat jinému zájemci. To je mimochodem výhodou i pro vlastního provozovatele minipivovaru, neboť případné zjednodušené exekuční řízení na pivovar se bude týkat pouze vlastněného pivovaru a nebude zasahovat do práv třetích osob.

Dalším argumentem pro mobilní pivovar je jeho nenáročnost na volné prostory v objektu restaurace a na požadované stavební úpravy. Nemáte v restauraci pro minipivovar místo? Nevadí, postavíme Vám celý pivovar na plácek za restaurací. Máte místo jen trochu místa a celý pivovar se tam nevejde? Dodáme v kontejneru kompletně vybavenou varnu a do omezených sklepních prostor Vám zabudujeme pivovarský sklep s kvasnou technologií. Anebo naopak do restaurace vestavíme varnu, aby byla zákazníkům na očích, a venku v chlazeném kontejneru budete mít kompletně vybavený pivovarský sklep, který navíc můžete kdykoli rozšířit o další kontejner, až jeho kapacita přestane stačit. Nemáte místo na pivovar v restauraci, ale ani volný plácek za ní ? Postavíte si mobilní minipivovar na jiný blízký pozemek (obec ráda vyjde vstříc), anebo třeba k vlastnímu domu na zahradu. Přestává se dařit a už se neprodá tolik piva jako dříve ? Jeden kontejner si ponecháte a druhý si odveze jiný zájemce – jednoduše takto snížíte výstav.

Když si u vás člověk objedná pivovar, co všechno potřebuje mít připravené? Stačí jen napojení na vodu a elektřinu nebo i něco dalšího?

Zjednodušeně řečeno potřebujete mít pro pivovar místo (ideálně vybetonované patky nebo ocelový rošt, aby nestál kontejner přímo na zemi, ale stačí i zdravé pražce), pak přípojku pitné vody, připojení na kanalizaci nebo ČOV (lze připojit i hadicí a přečerpávat tekutý odpad kalovým čerpadlem) a také napojení na zdroj elektrického proudu. Minipivovary MOBBEER jsou vybaveny na vyžádání vlastními měřiči vody a odebrané elektřiny, není tedy problém jejich spotřebu účtovat odděleně. Tolik technické předpoklady. Pak je samozřejmě potřeba zajistit legislativní podmínky provozu, mezi které patří územní rozhodnutí o umístění dočasné stavby, povolení od hygieny, živnostenské oprávnění k pivovarnictví, případně prohlášení odpovědné osoby o ručení k pivovarské výrobě. A samozřejmě nahlásit provoz pivovaru na Celní správě kvůli odvodu spotřební daně.

Kolik piva ročně lze vyrobit v kontejnerovém pivovaru?

Mobilní kontejnerové minipivovary MOBBEER vyrábíme v různých konfiguracích. Je možné vybrat si ze čtyř velikostí varen a z několika kapacit ležáckých sklepů. Měřeno v oboru obvyklými čísly se výstav našich minipivovarů pohybuje od 468 hektolitrů do 1872 hektolitrů ročně u standardních modelů. Pro snadnější pochopení je to od 150 do 3600 litrů vyrobeného piva týdně. Není ale problém vyrobit mobilní minipivovar MOBBEER s výstavem menším, anebo i několikanásobně větším, než činí standardní nabídka. Kapacitu minipivovarů MOBBEER lze díky modulární koncepci snadno libovolně navyšovat přidáváním dalších kontejnerových anebo vestavěných modulů. Tímto vycházíme vstříc prakticky všem zájemcům o vlastní minipivovar, protože ekonomicky nejlepším a bezpečným řešením je začít s malou investicí a pořízený minipivovar o malém výkonu nechat vydělat na pivovar větší.

Viděli jsme u vás na webu schéma s teplotami jednotlivých částí. Počítáte i s výrobou svrchně kvašených piv nebo je provoz upraven jen pro ležáky?

Chlazené bloky kontejnerových minipivovarů MOBBEER jsou standardně vybaveny dvouokruhovým chladicím agregátem, který souběžně chladí dva prostory na dvě nastavené teploty. Každou ze dvou teplot je možné libovolně nastavit v rozmezí 1 – 17°C. Je tedy na provozovateli, jak si teploty v obou částech nastaví a jakými postupy bude pivo vařit. Standardní nabídka vychází z tradice českých minipivovarů a chlazený blok tedy využívá ke kvašení piva otevřené nádoby ve spilce a ležácké tanky, obojí prostorově chlazené chladným vzduchem. Toto řešení šetří prostor i peněženku zákazníka. Na přání je ale možné vyrobit i chlazený blok s cylindrokónickými tanky anebo dvojstěnné spilky s ležáckými tanky chlazené chladnovodními duplikátory.

Jak to asi vychází finančně ve srovnání s klasickými mini?

Mobilní minipivovary MOBBEER mají ceny srovnatelné anebo často i výrazně nižší, než činí cenové nabídky dodavatelů minipivovarů, zastavěných v objektech. Cena pivovarské technologie je navýšena o cenu speciálně vyrobené kontejnerové skříně. Naproti tomu sériová výroba typových produktů, vyráběných v prostředí dobře vybavené dílny pomocí předem připravených přípravků, snižuje výrobní náklady a tedy i prodejní cenu minipivovaru ve srovnání s individuální zakázkou pevně vestavěného minipivovaru. Pro každý vestavěný minipivovar je nutné zaplatit nový projekt, provést časově i finančně náročnou přestavbu objektu, případně vybudovat či přistavět objekt nový. Zájemce o klasický minipivovar čekají starosti se stavebním povolením, sháněním a hlídáním řemeslníků, často i nepřekonatelné překážky na straně památkářů, majitelů objektu, sousedů, hygieny anebo stavebního úřadu.

Když to shrnu – pokud nemáte pro minipivovar vše již stavebně a legislativně dopředu připraveno, vyjde Vás mobilní kontejnerový minipivovar MOBBEER vždy znatelně levněji, nehledě na ušetřený čas a starosti. Přesto i zájemcům o statické zastavěné pivovary máme co nabídnout, protože technologii našich minipivovarů v typové řadě HARDBEER nabízíme také ve variantě pro pevnou zástavbu do objektu. Případně lze zkombinovat technologii HARDBEER s mobilními moduly MOBBEER, jak jsem již uvedl. Anebo zpočátku provozovaný minipivovar MOBBEER později můžeme vyjmout z kontejneru a zastavět pevně do objektu restaurace, když se provozovatel definitivně přesvědčí, že se mu investice do vlastního pivovaru vyplácí.

Technologii konstrukce máte vlastní nebo ji nakupujete či máte licencovanou?

Veškerou technologii našich minipivovarů MOBBEER a HARDBEER vyrábíme v České republice českými pracovníky s dlouhodobými zkušenostmi a specializací na pivovarská zařízení. České pivovary mají doma i ve světě dobrý zvuk a jméno, které těžko mohou překonat levněji vyrobené duplikáty z Číny nebo třeba z Polska. Nemohu zde hrdě neuvést, že jsme v současnosti jediná firma na světě, která sériově vyrábí minipivovary v kontejnerech.

Děkujeme za rozhovor.



Komentáře

  • tomas napsal:

    Tohle bylo k vidění na Pivexu už někdy v roce 95 a bylo to určeno na export do Ruska, atd. U nás ve střední Evropě s hospodskou kulturou nevím. Myslím, že restaurační pivovar by měl být hlavně o zážitku, že tam bude v restauraci varna, možnost vidět sládka při práci a cítit vůni mladiny. To, že si kdejaká hospoda pořídí na dvůr kontejner s pivovarem ji moc na atraktivitě nepřidá. Možná vhodný pro někoho kdo chce pivovar jen jako výrobu bez hospody.

  • radek32 napsal:

    Já si myslím, že to zase není tak nemožný výrobek. Dovedu si představit, že nějaký hospodský prostě nemá na pivovar zastavěný v hospodě místo anebo je tam v pronájmu a přesto díky takovému mobilnímu pivci může vařit kvalitní pivo. Prostě tam nebude ten zážitek koukání na sládka při práci, ale je u nás řada kvalitních malých pivovarů, které jsou umístěny někde ve sklepě nebo za kuchyní a do nich stejně nevidíš. A nemá to vliv na to, že by do nich lidi neradi chodili. Já osobně nevidím žádný vliv na kvalitu prožitku v tom, jestli jsou kolem varny zdi z cihel anebo plech. Když je ten hospodský nadšenec do vaření piva a nemá jinou možnost, tak s tímhle si může splnit svůj sen a nikdo mu to určitě nebude vyčítat. A třeba v pustinách Aljašky to může být taky jedna z mála možností, jak tam dostat jednoduše pivovar. U mně mají G+/Fb

  • ondracabalka napsal:

    Chtěl bych znát přesnější vyjádření nákladů. Alespoň rámcově v milionech korun. Díky

    • Rudla napsal:

      Stačí kouknout na jejich stránky, mají tam ceník.

      K tématu. Souhlasím s názorem tomase. Je to taková ‚polní kuchyně‘. Jako součást nějaké restaurace mi to přijde silně nevkusná pěst na oko. Dovedu si ale představit alternativu, že se kontejner dá šikovně zastřešit a obložit tak, aby alespoň trochu ladil ke stavebnímu stylu restaurace.

      • Moro napsal:

        Něco podobného najdete na dvoře Pivovaru v Ratíškovicích. Mobilní buňku tam pan sládek Fanta junior používá jako klimatizovaný ležácký sklep. Troufám si taky tvrdit, že to esteticky nijak neruší.

      • Lojza napsal:

        Včera jsem mluvil s výrobcem a ptal jsem se na možnosti „maskování“ kontejnerového pivovaru, protože jsem taky přemýšlel nad tím, jak bude takový pivovar zdobit okolí hospody. Bylo mi řečeno, že v ceníku to sice neuvádějí, ale není pro ně problém vyrobit kontejner se vzhledem, přesně korespondujícím s materiálem restaurace. Standard je plech, ale jde to udělat v designu dřeva, jakékoli barvy omítky, pískovce, kamene apod. Dokonce prý není problém na to nahodit sedlovou střechu, takže na první pohled nikdo nepozná, že to není klasický barák. Jako nejlevnější maskování mi poradili postavit kolem pivovaru běžný dřevěný přístřešek, který se prodává třeba v Hornbachu jako kryté stání pro auta. Bočnice nahradí maskovací síť anebo třeba slaměné šo-či. Ten nápad se mi líbil z několika důvodů : je to levné, je to hned (montáž za 3 hodiny), umožňuje větrání, odtah par z varny, přístup vzduchu k chladicímu agregátu a když se to udělá trochu s citem k okolí, tak ten kontejner prakticky zcela zmizí z očí. Při ceně takového přístřešku nějakých 20.000 Kč je takové navýšení investice prd do varhan a výsledkem plně funkční pivovar, který nikoho nebude pohoršovat. Začnu o tomto přemýšlet …

    • Výrobce pivovarů MOBBEER napsal:

      Dobrý den, právě dnes jsme zveřejnili nový ceník mobilních minipivovarů MOBBEER : http://www.mobilnipivovary.cz/cenik/ . Mnohé sestavy výrazně zlevnily a řada sestav pivovarů oproti roku 2012 přibyla. Rovněž na našem webu nyní naleznete novou 3D vizualizaci našich pivovarů. Zvu Vás tedy na návštěvu. Aleš Jakimov, Mobilní pivovary s.r.o.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »