Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Průmyslové pivní trendy (v Brně)

Jak tomu může být dlouho, co jsem si toho začal všímat? Že místo Starobrna, Gambrinusu nebo Staropramenu se nám v hospodách začínají objevovat Svijany? Může to být řádově 5 let? Asi tak nějak. Všichni my, co máme rádi kvalitní pivo (nebo jsme v té době kvalitní pivo objevili), jsme zajásali, že můžeme pít něco méně unifikovaného a zajímavějšího.

Dříve byl hospodský trend jasný. Postavit hospodu, jít za velkým pivovarem a nechat si nabídnout tučný úplatek, oficiálně pro nákup reklamních předmětů pivovaru, výměnou za smlouvu o tom, že bude daná hospoda čepovat pivo velkého pivovaru. Abyste získali lepší představu o jakých částkách se bavíme uveďme smlouvu z roku 2010 na částku přibližně 1,5 milionu korun výměnou za výtoč 350 hl ročně po dobu 5 let. Na první pohled skvělé — peníze za nic! Na druhý však pochopíte, že se takovou smlovou se upíšete k tomu, že dalších 5 let budete čepovat jednu konkrétní značku a co hůře, nemůžete mít „slabší období“ protože to pivo prostě musíte odebrat a musíte za něj zaplatit. Jinak musíte onen tučný úplatek vrátit pivovaru.

ilustrační foto (vemnr)

ilustrační foto (vemnr)

Naštěstí v té době některé podniky pochopily, že cesta k penězům nevede přes úpis a jednorázový úplatek, nýbrž přes čepování něčeho co lidi zaujme a přijdou na místo i bez lifestylových reklam plných šťastných mladých lidí. A tím se započala ona pivní revoluce běžných hospod v Krně (nesprávně Brně) a možná i v celém Česku. Pro pořádek dodám, že se tentokrát nebudu zabývat hospodami ochutnávkovými, které obvykle spadají do vyšší cenové kategorie (za ochutnávková piva).

Lidé po vpádu Svijan začali vnímat lépe regionální průmyslové pivovary a tak na jejich úspěch navázaly brzy další pivovary — nejzásadnější zářez do pažby si asi připsal Pountík. V současnosti Svijany v Brně už zas tak moc často nevidíte, Poutníka je však všude pořád dost. Budeme-li k sobě upřímní, zjistíme však, že období největší slávy má už asi za sebou a žádný strmý růst jako před třemi lety se asi čekat nedá.

Poutníka bychom tedy měli. A kdo že je tou hvězdou současnosti? Nemusíte příliš dlouho chodit městem abyste na to přišli sami. Ano, je to Polička, aspoň podle počtu viditelných vývěsek (výčepů s Poutníkem je totiž v Brně stále skoro dvojnásobek oproti Poličce). Asi nikdo nepochybuje o tom, že notný podíl na jejím úspěchu má výhodná (manažeři z velkých pivovarů by asi řekli „likvidačně nízká“) cena. Opět, abyste si udělali lepší představu, uvedu velkoobchodní ceny: Polička 12° 50 litrů stojí 1160 Kč. Srovnejte se, v Brně stále velmi oblíbeným, Gambrinusem 12° za 1700 Kč. To je rozdíl více než 40 %. Zdůvodnění cen velkých pivovarů možno hledat v Morově článku. A všichni si tak nějak dokážeme udělat představu o rozdílu v chuti.

Polička však neporoste na věky. Každého piva se konzument jednou nabaží a za pár měsíců až let Poličský pivovar vystřídá jiná značka. Nějakou dobu jsem uvažoval, kdo to tak asi může být a už asi tuším. Nejsem sice typický konzument navštěvující „běžné“ hospody, jelikož však městem občas do různých ochutnávkových hospod chodím, tak se dívám okolo. A víte, co čím dál častěji vídám? Primátora a Kout na Šumavě. Netroufám si tvrdit, že právě tyto dva pivovary budou novými hvězdami brněnské pivní scény, mají však zatím dobře našlápnuto. Dobré, výrazné pivo s charakterem, dosti stabilní kvalita, rozumná cena.

Jak to vidíte vy? Pozorujete posun od velkých značek k regionálním pivovarům, nejen ve středu zeměkoule, Krně?



Komentáře

  • Kuba napsal:

    Pěkná úvaha. Taky se na těmito trendy čas od času zamyslím a po pravdě je mi celkem jedno, které dobré pivo čeká boom v dalších letech; důležité je to, že boom tohoto piva nastane proto, že bude dobře chutnat – protože to bude důvod, proč se prosadí (alespoň v to pevně věřím)!

    Já bych zmínil ještě stále oblíbenější chotěboř, rampušáka a dalešice. A přidám jednu sobotní zkušenost: pohřbívali jsme strýce, a když jsme se blížili k restauraci, kde se měl konat kar, upadl jsem znovu do smuteční nálady. Průčelí a cedule oblepené zelenými nápisy Staropramen. Vevnitř ale čekalo příjemné překvapení: Dalešice 11° za 30, Poutník 12° za 30, Staropramen „nefiltrovaný“ (HAHAHA) za 29. Jabčák si dal snad jen jeden host.

    P.S. Ceny beček bych nebral z ceníku Jasa, to jsou ceny pro bečkaře, hospodští mají jistě slevy v desítkách procent§

    • doccia napsal:

      Jenom k těm cenám v jasu, pokud se nemýlím, hospodští mají stejné ceny jaké jsou uvedeny na stránkách, maximálně nemusí platit za paragon, teď už si budu vymýšlet, ale mám pocit, že je to 5% z částky

      • Kuba napsal:

        Moc se mi nechce věřit, že by hospody neměly výrazné množstevní slevy. A pokud ne v jasu, tak přímo u výrobce. Ale nevím, no…

        Třeba lahváče Vyškova jsou v jasu dražší než v pivotéce (Svět piva), čili nákupka musí být taková, aby se pivotéce nebo jasu (bo komukoliv jinýmu) přeprodej vyplatil… Prostě konečný zákazník z logiky věci musí vždy kupovat dráž, než za velkoobchodní ceny a hospody snad nakupují za velkoobchodní ceny, ne…?

        • doccia napsal:

          V jasu nakupuji zboží do hospody, jakožto živnostník s regsitrací a ceny jsou stejné jako na stránkách jasa, neregistrovaní si musí připlatit v řádech několika procent za fakturu tuším.

          • Kuba napsal:

            Tak to se divím. A brát přímo od pivovaru se nevyplatí?

            Jinak neregistrovaní nic neplatí, ať už bečku, kastl nebo flašu vína tam kupuju, jak v normálním kšeftě…

  • MeZi napsal:

    Ja bych se nebal ani Krakonose, ktery je cenove jeste niz a pritom stejne dobry jako vyse zminene znacky.

  • Jarin napsal:

    Našlápnuto mají dobře Oslavany, je otázka času až je začnou točit v Brně i mimo vlastní síť restaurací

    • tomino napsal:

      No vzheledem k tomu jak mizerný pivo mají ve většině případů v jejich síti restaurací,tak si myslím že jinde to nemůže být už o moc horší.

  • Ondra napsal:

    Pěkný článek, taky se nad tím zamýšlím. Expanze Poutníka byla v Brně legendární, tak čtyři roky zpátky nebylo možné v Kohoutovicích narazit na nic jiného než Starobrno a další velké značky. Dnes je to jinak, tam kde točí Starobrno existuje alternativa v podobě Svijan, Poličky, Poutníka. Za sebe bych uvítal větší expanzi Vyškova v Brně, škoda, že se točí na tak málo místech. Taky by mi vůbec nevadilo, kdyby bylo víc hospod kde se nekouří (hlavně v centru), takovej Poutník na Starobrněnské se v zimě nedá vůbec navštívit, to je doslova uzení zaživa.

    • TomT napsal:

      Pivárium na Dvořákově je nekuřácké, potom trochu dále od centra na veveří je Proutník, Zmije a teď dokonce Kocour (ale u Kocoura si ještě nejsem jistý, jestli se mi líbí).

      Jo a ještě The Immigrant, ale tam je trochu dráž a pivo se mi nezdá ošetřené úplně na 100 %.

      • gum napsal:

        Ošetření je v Immigrantovi tak trochu random ale obecně jsem zatím měl štěstí. Líbí se mi prostředí a jídlo. Plus točený Guinness si jinde v Brně asi nedám, stejně jako cidery, co mají v nabídce.

        P.S.: Zapomínáte na Bar, který neexistuje. Stabilně nabídka z Lobkowiczů + ochutnávky (naposledy jsem tam potkal Slepého Krtka — touto cestou zdravím sládka Marka). Akorát Bar tedy není typická pivnice ač se tam vždycky cítím jak v jiném městě nebo spíše zemi kvůli mimořádně vysoké úrovni obsluhy.

        • TomT napsal:

          Ono je to asi taky tím, že se tam holky střídají jak na běžícím pásu… A ne každá třeba umí pivo správně natočit. A taky už tam mají celkem slušný výběr, takže nějaký sud tam může strašit déle. A třeba na takovém Otakarovi se to může podepsat.

        • pinkano napsal:

          Přikyvuji k Immigrantovi a Baru který neexistuje 🙂 Když ale člověk vidí nabídku tvrdého alkoholu v Baru který neexistuje, jen velice těžko zůstane pouze u piva 🙂

        • TomT napsal:

          V Baru jsem ještě nebyl. Jak sami říkají, tak opravdu nejsou pivnice (a já nemám chuť ani peníze na nějaké exotické kořalky) a navíc mě celkem dostal článek na blogu o velikosti spropitných. Já se vždy snažím nechávat alespoň těch deset procent, ale občas se stane, že peníze prostě nejsou a nelíbí se mi, že to takovým způsobem odsoudili.

          Ale to už je trochu offtopic a nerad bych, aby se tu na toto téma rozjel flame.

          • pinkano napsal:

            Ano, pivnice nejsou,ale ošetřeno mají vše dobře, takže není od věci tam zajít. No platí pravidlo „Bez peněz do hospody nelez“ ne? 🙂 Takyk tu nechci rozjet flame, ale je potřeba se podívat do jiných zemí světa a zjistit, na jaké úrovni jsou jejich služby a jak to chodí jinde a pak znovu přehodnotit u nás. Za dobrý servis rád dobře zaplatím. To však neplatí u nerudných vrchních nebo výčepních, to je jiná otázka. V Baru který neexistuje se mi dostalo vždy prvotřídního servisu a raději odejdu bez dalšího drinku a budu mít na řádné spropitné.

            • Huhin napsal:

              Podívat se, jak to chodí jinde, je vždy dobré. Někde spropitným číšníka i urazíš. Jinde je máš už v ceně. A přehodnotit to můžeme taky. Jako třeba že číšník bude prakticky bez výplaty a bude vydělávat jen tím, co mu nechá zákazník, jako v jisté zemi za mořem? Pak je určitě namístě dýško podle jeho „výkonu“. Tohle není pokus o flame, jen že to není černobílé: dýško ano/ne. 🙂 Mě osobně na webu baru spíš zmátl příspěvek, o tom co je vlastně bar. Působilo to dost nabubřele. Ale když píšeš, že služby stojí za to, někdy tam asi kouknu a udělám si názor sám.

  • Jan Simon napsal:

    Kácov také válí.

  • Martin Grill napsal:

    Na Poutníka se snad chodí na Boženku, ne? Bez uzení… 😉

  • Adam napsal:

    Snad tahle osvěta jednoho krásného dne dorazí a i na vesnice a do malých měst. Když se člověk vrátí domů a místo dobrého piva dostane téměř nepitelné cosi od jistého velkého pivovaru, se slzou v oku vzpomíná na luxusní výběr a kvalitu v Brně:)

  • Huhin napsal:

    Mimo Brno je situace několik let zpátky. V okolí mého rodiště (25 km od Brna) jsou právě populární Svijany, ale už jsem zaslechl, že 11° se už nedá pít. 🙂 Bydlím teď však v menším městě blíž Brnu, kam jiné pivo než z velkochemiček zavítá jen v rámci Cesty pivních znalců. Takže jezdím na pivo do Brna…
    V Brně bych jednoznačně uvítal mimo mé oblíbené Poličky ve větším množství Vyškov.

  • Vojta napsal:

    Já to borci vidím na VYŠKOVSKÉ PIVO-Nejlepší pivo na Moravě!

    • pepe napsal:

      Nad tím vyškovským pivem dlouhodobě přemýšlím. Pivo to vůbec není zlé, vzdálenost do Brna je coby Honza Železný oštěpem dvakrát dohodil..a přesto se v Brně téměř stále nenajde ve stálé nabídce. Sem tam na něho narazím na „třetí pípě“, i hospody, kde podle tohoto serveru má být stále, tak někdy zklamou, když jsem byl např. ve Vegasu, tak nebyl, atd. Přitom Polička (výborná) prorazila, Poutník prorazil, Kout možná prorazí, Dalešice prorazily…čím si to vysvětlujete?

      • doccia napsal:

        Já bych to viděl v tom, že brňáci mají zakořeněné, že vyškovské pivo je patok a samoser, bohužel….

    • GMS napsal:

      Ono Vyškovské pivo celkem dost pomizelo v období jeho úpadku. Dříve většina hospod ve Vyškově prodávala pouze Vyškov. Dneska nikde ve Vyškově nenajdete hospodu kde by točili pouze Vyškov, vždy je v nabídce Gambáč,Svijany nebo něco jiného. Jedinou výjimku tvoří pochopitelně pivovarská pivnice. Jinak co se týká piv z menších pivovarů tak na ty se dá zajít do Pivního šenku Korbelka. Když jsem tam byl poprvé tak mni zaskočila cena pšenice z Pegasu, která byla v aktuální nabídce. Cena byla o 2,- Kč nižší než v samotném Pegasu.

  • Ondra napsal:

    Naše pivotéka je zastoupením dvou pivovarů a musím říct, že přesvědčit majitelé hospod a restaurací, aby se vykašlali na „velké G“ nebo podobně nepitelné pivo, je občas nadlidský úkol. Setkávám se i s otázkou „jestli by to lidi vůbec pili“. Když ale někdo vypije G, tak už snad všechno 🙂

  • poutnik napsal:

    No jo, Brno…..tam pivní kultura prorazila protože Starobrno bylo vždycky sračka, ale zkuste s tou pivní kulturou přijít do Slezska – tady má nepitelný Radegast a průměrný Ostravar stále dominantní postavení, doplňované Staropramenem, Gambrinusem a Prazdrojem, přičemž my, rebelové, tento monopol samozřejmě ignorujeme a chodíme na Qvásek do Hobita, k Segalovi na 8 píp, jezdíme na výlety na Hukvaldy, Rohovoa, Vojkovic, Kozlovic, Vratimova, Bílovce, atd…..anebo na Oslavany ke Všem čertům do Brna 🙂

  • Škopek napsal:

    Nač sem vozit pivo? V Brně je dost pivovarů (Pegas, Richard, Magistr a Líšeň) a má se otvírat na oltecu další. Také jste o tom slyšeli?

    • TomT napsal:

      Tak pro mě jsou první tři pivovary občas hodně pochybené kvality. Líšeňské pivo mám rád, ale nejsem si jistý, zda vůbec nějaký z těchto 4 mini prodává sudové pivo mimo své restaurace.

      Každopádně je plno lepších mini a nemám nic proti tomu, když se budou do Brna dovážet.

    • gum napsal:

      Ke kvalitě brněnských mini se raději nebudu vyjadřovat. Líšeň je z toho všeho asi nejlepší, je však tak daleko, že je pro většinu lidí snad lepší si zajet na pivo do Prahy 🙂

      Co se týče mini na Oltecu, tak o něm víme už delší dobu a sledujeme vývoj.

  • cromagnon napsal:

    Už to tady bylo různě zmíněno a myslím, že velký potenciál v Brně má Vyškov a také Oslavany. Je pro mě docela záhadou, že se Vyškovu nepodařilo v poměrně pivně osvíceném Brně prorazit. Oslavany mají poslední dobou poněkud kolísavou kvalitu, přičítal bych to stěhování výroby a taky – dle agentury JPP – možná nestíhají výrobu a pivo jim teď zrálo kratší dobu. Každopádně očekávám nějaký útok na Brno i mimo síť Všech čertů a věřím, že kvalitu stabilizují.
    S brněnskou ‚pivodiverzitou‘ jsem jinak docela spokojen, proti situaci před pěti a více lety je to jako sen. A stále se to, myslím, zlepšuje.

  • Kuba napsal:

    S Vyškovem souhlas, taky se divím, že tu zatím neprorazili… Džbán a Březňák jsou výborné lahváče, točené jsem zatím neměl, ale vřím, že by nezklamaly.

    A když jsme v tom, tak bych tu rád někde viděl i Uherský Brod. Vynikající nachmlená desítka (na léto), slušná jedenáctka a snad jediný průmyslový vídeňský ležák…

    • Huhin napsal:

      Točené vyškovské jednoznačně stojí za to. Zvlášť v nefiltrované verzi je vynikající. Pokud Ti chutnají lahváče, budeš u točeného v sedmém nebi. 🙂 Jen je škoda, že ve Vegasu teď něbylo pravidelně.
      Dobře, že sis vzpomněl na Uherský Brod. Mě osobně jejich pivo velmi překvapilo a točené bych je rád vyzkoušel. (I když jsem teď o Vánocích pil lahvovou 14 a byl tam nějaký posun…)

    • PIvo napsal:

      Peruna měli v restauraci Nekonečno, možná stále mají. Tato desítka byla nějaká divná a bez chmele, asi to bylo ošetřením. Ale podle známých to bylo týden před tím výrborně nachmelené a pitelné…

      • gum napsal:

        Zrovna Perun je ten typ piva, ze kterého chmel vyskakuje takže mě „bezchmelovost“ docela překvapuje. S potíží s ošetřením bych tedy souhlasil.

        Uherský Brod dělá obecně velmi slušné ležáky.

        Co se týče Vyškova, osobně ho mám velmi rád (ač se mi lahváče už trochu přepily, nefiltry bez pasterizace jsou opravdu velmi dobré) ale vzhledem k jejich obchodní strategii (tlačení speciálů sestupné kvality) se trochu bojím, že jeji lidé znovu odepíší dříve než ochutnají jejich ležáky.

  • pepakong napsal:

    ahoj, poslední cca 3 roky sem si všiml že situace na katastru brněnském byla následovná:
    2010-boom poutníka a svijan(hlavně 11, 13)
    +lehce např. rychtář/klášter, atd z kbrewery
    2011-strmý nárust rozšíření poličky(11+12)
    2012-strmý nárust rozšíření krakonoše(12),dalešice
    2013-???? (že by konečně vyškov?) ??? 🙂

    p.s. no a loni na(okolo) veveří od proutníka ke konečnáku(tivoli) vzniklo toliko zajímavých podniků
    (kupé, kocour, klubowna, zmije, zrzavej hřebík, u všech oslů) +rozšíření u emigranta 🙂

  • Kuba no.2 napsal:

    Je fajn jak se to rozvíjí, když jsem žil v Brně, bylo to všude jen Starobahno, Géčko, apod.

    Tak a teď ještě napsat článek Průmyslové pivní trendy v Ostravě. Vlastně tady není o čem psát, sorry 🙂

  • Dwarf napsal:

    já přišel do Brna v únoru 2005 a bylo pro mě velmi milým přeqapením, když jsem na Vachově narazil na Strakonickou restauraci s Dudákem – v článku ani celé diskusi o tom není zmínka, ale tenkrát prožíval svůj velký brněnský boom právě Dudák, postupně zachycovaly drápky Krakonoš a Polička, rozšiřovaly se Svijany a o 4 roky později do Brna doslova vtrhnul Poutník… (teď je ho skoro až moc a dost často bohužel v nepříliš dobré qalitě / na Božence je laťka položena dost vysoko)
    co se týče Vyškova, na stálé nabídce ho má snad jen hospůdka U Čaliho v Černých Polích (Mathonova), ale určitě by si tohle výborné pivo zasloužilo víc píp po městě (ale staré zvyky většiny jsou proti)

    • Dwarf napsal:

      od roku 2010 už v Brně nejsem a v pivních pouštích, které od té doby obrážím, na těch 5 let hodně vzpomínám 😉

      • Huhin napsal:

        Hm, dík za zmínku o Dudákovi. Na toho taky rád zajdu, ale přece jen je v Brně řídkým jevem. Mohl by se prosadit víc.

        • Kuba napsal:

          Dudák/Sklepák je odhadem tak 15 let stabilně v Srdcích. Už jsem to tu někdy psal: byla to první hospoda, kde jsem pil nefiltrovaný pivo, točený pěkně s mokrou pěnou. Poslední dobou si ale dávám – pokud je – pivo z třetí pípy. Zdá se mi, že Dudák šel trochu dolů…

          • Huhin napsal:

            Díky za info. Jestli je tam sestupná tendence, tak je to škoda. Musím zkusit.

            • Kuba napsal:

              Určitě se mnou nenech ovlivnit, možná jsme se ho už jen přepili… 🙂

              • Huhin napsal:

                🙂 Jasně, zkusit ho musím sám. 🙂 Včera jsem v hospodě loboval pro Vyškov. Současná 12° Březňák lidem chutná. Akorát si Vyškov dá sám od sebe málokdo, kdo ho ještě nezná. Odpor k němu je zakořeněný. Asi bych od Vyškova měl pobírat nějaké prémie za nové fanoušky. 🙂

                • Kuba napsal:

                  Jj, to znám, Bolkovy: „Patoky vyškovské!“ se těžko vyhánějí z hlav. Taky se pokouším páchat osvětu, ale jde to těžko… :-/

                  • Huhin napsal:

                    Přesně tak. Dobré věci se ale prostě v určité míře prosadí. Polička má taky tragickou propagaci, ale pivo je dobré, tak si k němu lidi cestu našli. Vyškov je na tom podobně, jen té cesty zatím ušel kratší část.

  • Jindřa napsal:

    Vyzdvihla bych i Rohozec a, jak už tu bylo zmiňováno, Krakonoše.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »