Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Velkopopovický Kozel černý

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

hnědá s narudlými tóny

Pěna

okrová s velkými bublinami, vcelku nestabilní

Vůně

chmelová, kávová a mírně karamelová

Chuť, říz

Nástup chutí kávový a karamelový, pivo je nasládlé a mírně vodové, což lze v případě výčepní varianty i akceptovat. Chmelovost je vnímatelná jen velmi málo a až na samém konci chutí. Sladové tělo tedy plné jen průměrně, říz střední. Pitelnost vcelku dobrá. Ve složení nalezneme cukr.

Další komentář

Překvapivě slušně pitelná tmavá „desítka“, která rozhodně neurazí a chuťově neunaví.

Fotografie

Kozel černý

Kozel černý

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
5,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (25 hlasů, průměrné hodnocení: 6,28 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , ,



Komentáře

  • DJV napsal:

    Vcelku souhlasím. Uvítal bych recenzi na světlou 11°, kterou hodně lidí, pro mě nepochopitelně, vychvaluje. Je pravda, že se jedenáctka tak před 8-5 lety dala celkem pít. S jejím masovým rozmachem šla však kvalita hodně dolů. Jen si někdy říkám, jestli na úroveň G nebo ještě níž.

    • Akord23 napsal:

      Dobre osetrenej 11° Kozel je rozhodne plnejsi a pitelnejsi nez sifon z G…tim ale nerikam ze bych ho nejak vyhledaval, jen ho v nouzi povazuju za mensi zlo

      • DJV napsal:

        Je pravda, že 11° Kozel je plnější než G, ale připadá mě, že plnost je spíše na škodu, protože zvýrazňuje pachutě v tomto pivu. Přijde mě, že velkou roli hraje teplota, nižší teplota dokáže zamaskovat tyto vady. Poslední dobou, když už jsem nucen pít piva této kategorie, mě přijde lepší Braník 11°. Ve všech případech mám na mysli točenou verzi, lahváče bych si asi nikdy nekoupil.

        • akord23 napsal:

          Nevím,dám si ho jednou za dva měsíce v Kozlovně, kde maj tank a vysokou výtoč a nepozoruju žádné chuťové vady

          • Vojta napsal:

            Ano, to s tebou souhlasím byl jsem v kozlovně po prohlídce pivovaru. Pivo točené v kozlovně je moc dobré až jsme se tam z toho opili. (pitelnost excelentní, říz vyčerpávající 😀 )
            Bohužel pivo prodávané mimo kozlovnu (lahve, PET) je o něčem jiném o dost horším. (mé subjektivní chutě)
            Kozel se pít dá, ale rozhodně se najde spousta regionálních zázraků na které si kozel ani neškrtne.
            Díky bohu za to….. 🙂

            • Akord23 napsal:

              Je pravda ze u lahvovych piv vyhledavam zdaleka jine znacky nez je Kozel, takze nemohu posoudit…za posledni dobu sem si koupil jen tmaveho a to na vareni

              • Vojta napsal:

                To je dobře, dát si pivko v kozlovně to bych všem doporučil, ale petku či lahváče už ne, aspon v desítce ne. Nevím čím, ale tento pivovar není můj favorit. A to hlavně potom co jsme byl obeznámen se zdejší výrobou piva. Ale proti gustu žádný dišputát 🙂

                Nejsrandovější byl při exkurzy ten propagandistický film, za to by se nestyděl ani Geobbles 😀

    • Moro napsal:

      Toto pivo je připraveno v lednici, recenze rozhodně bude.

  • poutnik napsal:

    občas si to domů kupuju, když děláme buřty na černém pivu, ale ještě jsem neměl odvahu se toho napít

    • Moro napsal:

      Já k tomuto účelu používám Primátor Double nebo Porter od Pernštejnů. Když jsou oba nedostupné, pak Budvar tmavý ležák. K dobrým buřtům patří dobré pivo 😉

      • poutnik napsal:

        spíše jde o to, že když děláme doma nárazově ty buřty, tak jdu koupit rychle do nejbližšího krámu nějaké tmavé pivo – a většinou tam je jen tmavý Kozel a Krušovice.

        Ale s tím Primátořím Doublem to je dobrá rada, on má tak rok záruku, takže až se zase dostanu do Tesca, tak si tam koupím 10 kousků a uložím si je do svého domácího pivního skladu – a budou tam čeakt na tuto kulinářskou příležitost

        Pardubický Porter mi doma nikdy dlouho nevydrží, většinou ho s láskou brzy vypiju, a možná by mi bylo i těžko u srdce s ním podlívat ty buřty 🙂

  • Roman napsal:

    Snad jediné běžně dostupné pivo, které piju. Vycházím z toho, že černé pivo má být nasládlé, proto je černý kozel výborným pivem a mě to chutná.

    • poutnik napsal:

      kde jsi vzal, že černé pivo má být nasládlé?

      asi ani nemá význam se bavit o technických rozdílech mezi černým a tmavým pivem, jediné černé pivo, které je běžně dostupné u nás v obchodech je Pardubický Porter, zbytek jsou tmavá piva

      • Roman napsal:

        To jsem nevěděl že černé a tmavé pivo není to samé.

        • Moro napsal:

          Pominu-li minipivovary, pak černé pivo je ještě Merlin. A už jsme to tu psali na vícero místech. Laickým kritériem pro vyhodnocování černosti piva je – jde-li pivo prosvítit (světlem svíce, žárovky, slunečními paprsky, apod.) je to pivo tmavé. Černé pivo prosvítit nejde.
          Kozel černý je vlastně chybně označen. Asi to ve Velkých Popovicích neřeší.

          • Roman napsal:

            Díky
            Chtěl bych se dozvědět o tmavých a černých pivech více. Tyto piva dnes nejsou bohužel moc populární.

            • Moro napsal:

              Dole pod recenzemi používáme pro tyto účely štítky – takže si stačí najít štítek tmavé či černé a dostatek recenzí je ihned k dispozici. A k jejich popularitě – masově oblíbená nejsou, ale na našem serveru je jich dost.

            • beanosuke napsal:

              V Ceskoslovensku a pak v Cechach, nikdy tmava piva nebyla moc popularni. Pily je vetsinou zeny. My chodivavaly „K Malvazi“, kde se tocila Prazanka, vyrobena v Holesovickem pivovary. Kamarady se nam smaly, ze nam narostou kozy. Ted stale holduji pivu Kozel, cerny. Ma to min alkoholu a je fantasticke. Mimo jine, nase skola mela pod ochranou pivovar U Fleku. Flekovska 13 v te dobe, byl pro nas moc draha, ale obcas sme si ji taky dali.

          • PIvo napsal:

            Uf, to jsou prosvicovací definice, nehledě na to, že máte často v recenzích zavádějící tagy jako „tmavé pivo – schwarzbier“ apod.

            • umbob napsal:

              Moro psal, že se jedná o laickou definici.

            • Moro napsal:

              Troufám si tvrdit, že pro laika takové vodítko dostačuje. Je spousta lidí, kteří si myslí, že tmavé = černé. A i pivovary to pletou. Ano – mohl jsem se tu rozepsat o jednotkách barevnosti piva atd., ale bylo by to k něčemu? Laik by to nečetl a znalí vědí, kde to nastudovat.
              Add naše štítky (tagy) – zde zvolený systém není ideální a obsahuje chyby. Víme o tom a stojí a padá to na dvou lidech – Elf dotáhne klasifikaci pivních stylů (kterou budeme chtít v grafické podobě zveřejnit pro naše čtenáře) a Honza to následně musí naprogramovat. Takže tuto výtku přijímám. 😳

  • mnicky napsal:

    Nuz ale co to je napriklad oproti takej tmavej desiatke od Policky? Mohli by ste veru zrecenzovat aj tu… 😉

    • mnicky napsal:

      Tak som ochutnal aj tmaveho Kozla a na moje prekvapenie to je celkom pitelne pivo ;). Sice chut trochu prazdna, sladka a po nejakej (toboz kavovej) horkosti ani chyru ani slychu, ale aj tak predcilo ocakavania… V tejto kategorii vsak ostavam verny Policke (mimochodom, tmave vycepni mi od nich chuti viac ako 11ka – neplanujete recenziu?)

  • poutnik napsal:

    podle té bílé pěny bych si tipnul, že to je normální světlá desítka obarvená kulérem, už raději nebudu spekulovat, že zřejmě vznikla smícháním původní 14 se sfiónem……..zatímco tmavá Polička má v sobě díky použitým sladům i takové mírné „stoutovské“ chuťové prvky a pěnu má hnědou (protože to není jen obarvená desítka)

    • Moro napsal:

      O pěně píši jako okrové. Ve složení o kuléru nic nebylo a myslím, že by si to ani v Popovicích netroufli. I když, … s pivy tam nehezky umějí kouzlit 🙁

  • Jirka 2 napsal:

    Kuler tam opravdu není.Používá se tmavý slad.A 14 taky ne. Zkuste si vypočítat kolik kuleru je třeba na přibarvení 1000 hl piva.Takové množství ovlivní chuť.

  • Martin napsal:

    Tak jsem si zase jednou za čas koupil tmavého Kozla, a byl jsem opravdu nepříjemně překvapen. Sohlasím s recenzí, chmel tam není prakticky cítit a znát vůbec, snad jen trošičku na konci a to ještě opravdu v malé míře. Sladovost taky velmi špatná. Vůně ze začátku docela příjemná. Nevýrazné, až přímo mdlé a unylé europivo. Kozel se „pyšní“ tím, že má velmi uhlazenou chuť, což tedy musím souhlasit, že tohle dovedli prakticky u všech Kozlů k dokonalosti. Místy znát taková ta tzv. lepenková chuť. Říz taky velmi malý, skoro nepatrný, celkově jsem měl dojem, že piju nějakou obarvenou vodu, a ne pivo….pil jsem lahvového Kozla černého asi před rokem a tehdy mi přišel lepší. Jediné plus vidím v docela ucházejícím složení, kde není ani cukr, ani sacharin, ani umělé dobarvování a taky nízký obsah alkoholu – 3,8%. Abych to shrnul, černý Kozel mě vskutku neoslovil, odbobně jako ostatní Kozlové, např. nejnovější Florián, který je na stejné vlně jako ostatní piva od Kozla(vcelku pochopitelně)…

  • Pivase napsal:

    Vždyť je to jak kola

  • Roman napsal:

    Nejlepší pivo!

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »