Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Jak si na Zobaku podvakráte nabít zobák

Když o letošních letních prázdninách otevřeli v Bílovci (okres Nový Jičín) nový restaurační minipivovar, rozhodl jsem se, že jej co nejdříve navštívím, sepíši reportáž a samozřejmě i recenzi pro náš web. Mám ve zvyku se nikde předem neohlašovat a recenze psát inkognito, v případě nově otevřeného minipivovaru je však povětšinou moudré se alespoň telefonicky dotázat, zda se nové pivo čepuje a zda je podnik otevřen. Proto jsem raději v předvečer mojí návštěvy zatelefonoval do Restaurace U Holubů, kde k mému mírnému překvapení telefon zvedl sám pan sládek Petr Holub a oznámil mi, že k jeho nemalému překvapení je veškeré pivo již vypito a další bude až v polovině září. Nu což – povídám si, na podzim zase pojedu v tyto končiny, tak vše napravím. Jenže … Jak praví stará moudrost:„Člověk míní – Bůh mění.“

Minulý týden jsem opět pobýval v tomto regionu a proto jsem návštěvu restauračního pivovaru v Bílovci bral jako samozřejmost. Panu sládkovi jsem už ani nevolal, protože stačí přece si ověřit stav věcí na dalším pivním serveru BeerBorec, kde dle výpisu pivo vesele čepují a proto jsem se přímo vydal do restauračního pivovaru, vyzbrojen nezbytným blokem a fotoaparátem. Jaké však bylo moje (nepříjemné) procitnutí, když mi servírka sdělila, že pivo Zobak na čepu opět není. Prý pan sládek musel celou várku vylít, protože kvasnice byly nějaké špatné. Na mojí další otázku, zda je pan sládek osobně přítomen se mi dostalo souhlasné odpovědi a já tedy požádal, zda by byl tak laskav a přišel za mnou na kus řeči. A pan sládek opravdu přišel.

Zobak - po 17ti denním ležení

Po zdvořilém pozdravu se mi omluvil, že má nedostatek času a proto byl náš rozhovor opravdu bleskový a já z něj vyjímám:

  • varna o objemu 200 litrů byla přivezena z minipivovaru Starokladno (U Kozlíků)
  • nosným produktem je pivo Zobak – světlý ležák, které je vařeno dvourmutovou dekokcí z českých surovin a natřikrát chmeleno výhradně ŽPČ
  • pro období Vánoc již leží světlý speciál
  • kvasnice jsou odebírány z Pivovaru Černá Hora
  • pivo je dostupné v místní restauraci a v případě zájmu je pan sládek ochoten jej naplnit do libovolných sudů s uzávěrem FLACHS (+ párty soudků o objemu 5 litrů)
  • dle vlastních slov pana sládka – nejprve nasbírá zkušenosti u výroby spodně kvašených ležáků plzeňského typu a pak teprve bude uvažovat o zpestření sortimentu o další pivní styly

Jako ilustrativní vzorek jsem obdržel mladé pivo a sepsání recenze tedy odložil. Pivo bylo hezky chmeleno o plnějším těle a teprve se chuťově zakulacovalo a nabíralo na řízu. Troufám si však tvrdit, že to bude velmi solidně uvařený ležák. Na závěr jen dodám, že příčinou absence piva Zobak na pípě nebyly avizované špatné kvasinky, nýbrž mušky Octomilky, které infikovaly panu sládkovi mladé pivo a on jej byl nucen opravdu vylít do kanálu. Další tedy bude na čepu od 15. prosince. I takové věci se stávají, tato slouží však jen ku cti pana sládka, že se zkaženého piva zbavil právě vylitím, mohl do něj také přimíchat nějaký ovocný podíl, který by jej ochutil a tvrdit nám, že je to skvělý speciál.  Těším se na příští setkání a …

Dej Bůh štěstí!



Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »