Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Listopadový víkend v Bamberku

Neuplynul ani týden od mé návštěvy nápojového veletrhu Brau Beviale v Norimberku a již se naskytla další příležitost nasát krásy nedalekého pivního království, tentokráte o kousek dál v Bamberku. V dopoledních hodinách byla již naše minipivovarská cháska kompletní a nezbylo než vyrazit na zhruba 3 a půl hodinovou cestu.

Po krátkém ubytovacím procesu v nádherném historickém centru jsme zatrousili do malebné hospůdky v průmyslovém pivovaru Mahr’s. Naražen byl zrovna helles, který jsme pochopitelně ochutnali. Vskutku příjemné, plné pivo s jemnou sladovou chutí a méně intenzivním hořkým dozníváním. Poté jsme si ještě poručili místní kellerbier (lahvový), který tolik nezaujal.

Další zastávkou byl přes ulici umístěný pivovar Keesman, který ovšem právě zavíral (sobota – dvě hodiny odpoledne!). Dostali jsme naštěstí ještě od cesty bock, který byl opravdu málo prokvašený, sladký a nezajímavý a  tzv. Sternla, výrazně karamelové pivo, zároveň solidně hořké, – nevyrovnané a přesto mi velmi  zachutnalo.

Čas se pomalu krátil a blížil se začátek události, kvůli které jsme se do Bamberku vypravili – Weyermann Bavarian Party 2012. Jednalo se o skvěle zorganizovanou akci pro odběratele produktů místní sladovny z celého světa.

Nejdříve jsme byli ochotnou paní Hrnečkovou provedeni po celé výrobě počínaje laborkou, konče expedicí a dozvěděli se pár zajímavých čísel. Například, že sladovna má 115 zaměstnanců z nichž zhruba polovina je výrobních, že zde vyrobí 95 tisíc tun sladu ročně nebo že se zde vyrábí pouze speciální slady, ty běžné se v Bamberku pouze pytlují.

Poté jsme si mohli užívat volného programu s bohatou nabídkou piv z místního výzkumného pivovárku (například IPA, Abbey Dubbel,Pilsner…) a pochopitelně  i jídel (například se na rožni točil celý vůl, dále pizza, těstoviny a chléb z místního sladu apod.). Před spaním jsme si ještě v ubikaci dali Únětickou Vánoční 13, která nás vůbec, ale vůbec nezaujala. Kvůli ochromení chuťových buněk jsem jí otestoval ještě pár dní na to v točené formě a názor jsem bohužel nezměnil.

Po probuzení následovala cesta do nedaleké, všem dobře známe Schlenkerly. Místní Urbock byl snad tou nejlepší možnou snídaní! Recenzi přineseme brzy. No a aby bylo kultuře učiněno za dost, prošli jsme si nádherné historické centrum Bamberku, které je mimo jiné zapsáno na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Nastal čas loučení, ale já doufám, že zanedlouho se do kouzelného města Bamberk budu moci brzy vrátit, protože to opravdu stojí za to!



Komentáře

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »