Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Rafun Šnaps bír

Údaje o pivu

  • Název piva: Rafun Šnaps bír
  • Pivovar: Pivovar Vyškov (nájemce CZECH BEVERAGE INDUSTRY COMPANY a.s.)
  • Země, město: Česko, Vyškov
  • Styl: ochucený světlý ležák
  • Alkohol: 7 %
  • Forma: lahvové 0,33 l; trvanlivost ještě 6 měsíců
  • Stupňovitost: neuvedena
  • Vzorek poskytl(a): Obchod Svět-piva

Hodnocení

Barva

Zlatá, čirá.

Pěna

Pěnivost velmi dobrá, pěna je hustá a solidně stabilní.

Vůně

Sladová, mírně oxidační.

Chuť, říz

Chuť je středně až méně plná, sladová s poměrně ostrou — ne však ulpívající — hořkostí, která se objevuje ve středu doušku a pozvolna doznívá. Závěr mírně hřejivý a poměrně vodový.

Další komentář

Pitelnost střední až nižší.

Dá se říci, že mě Rafun příjemně překvapil. Soudě dle obalu jsem čekal nějaký průser ve stylu Zoosu z Nové Paky, naštěstí se tak nestalo. Sice se mi obal nelíbí a připadá mi stupidní (a to i vzhledem k uvažované cílové skupině), stejně jako přidávání cukru (zde izomaltulózy) po ukončení kvašení nebo lihovin do piva ale nemohu zase tvrdit, že je to chuťově úplně špatné a nedá se to pít. Sice mi tento výrobek pivního typu nechutná, není však o nic horší než nudná europiva z velkých pivovarů.

Myslím, že by v pivovaru udělali lépe, kdyby místo tohoto nesmyslu do stejných lahví plnili výtečného Jubilera.

Aktualizace 11/2013: Rafun má nový obal, který už nevypadá tak stupidně jako dříve. Chválím tento rozumný krok. Kolega na adresu tohoto piva trefně poznamenal, že „je to docela dobrý Vyškov ale bylo by lepší kdyby k němu nepřidávali ten alkohol“ — jde totiž o Vyškovskou desítku, do níž v pivovaru přidali 80% lihovinu. Bez panáku by hodnocení bylo rozhodně výše.

Fotografie

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
4,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (7 hlasů, průměrné hodnocení: 4,71 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • Honza napsal:

    Jako cílová skupina (vš student) jsem nedostal odvahu toto pivo ochutnat. Když Vyškov tak radši Džbán! Ten obal je fakt stupidní

  • Peter napsal:

    Tak si to preboha rozmyslite. 4,5 boda z 10 je o niečo slabší priemer.

    Ak u vás 4,5 bodmi hodnotíte pivá so slovným popisom „Sice mi tento výrobek pivního typu nechutná, není však o nic horší než nudná europiva z velkých pivovarů.

    Myslím, že by v pivovaru udělali lépe, kdyby místo tohoto nesmyslu do stejných lahví plnili výtečného Jubilera.“
    tak môžem zodpovedne povedať, že buď recenzujete sračky, alebo neviete, ako nato…

    • Moro napsal:

      Pivo je slabší průměr, což Honza dostatečně vysvětlil. Nerozumím narážce na recenzování sraček … A asi by jsi nám měl poradit, abychom věděli, jak na to.

      • Sam Bake napsal:

        Já jsem ten komentář napřed raději nekomentoval, přestože mě svrběly prsty… Vždycky se najde někdo, kdo sám nenabídne nic a jen dovede prudit ostatní…
        Měl by si uvědomit, když už nic jiného, že PR děláte zadarmo ve svém volném čase.

        Osobně jsem Vám vděčný za všechny recenze a články, někdy si připadám při čtění, jako kdybych to pivo zrovna pil 🙂
        Samozřejmě přistupuju k recenzím kriticky ve stylu „co si neochutnám sám, tomu nevěřím na sto procent“, ale PR mi kolikrát aspoň napoví, co stojí za pořízení.

        To jen tak, abyste nezapomněli, že máte i věrné a vděčné čtenáře (a protože mě občas se*e přístup některých lidí)…

        • Moro napsal:

          Tyto stránky by měly být vodítkem pro lidi, kteří si o pivu chtějí něco přečíst. Zkrátka neznám nějaké pivo, podívám se na PR a udělám si prvotní názor. Je v pořádku, že každý máme jiné preference a ne každý se ztotožní s recenzí. Proto zde máme diskuse pod příspěvky, aby se zde probraly případné rozdílné názory. Víc k tomu nemám co napsat.
          Sam Blake pochopil o čem PR jsou, za což mohu jen poděkovat. A vy Peter zkuste napsat konkrétněji, s čím nesouhlasíte a můžeme to probrat, ja? 😉

      • Peter napsal:

        No, je pravda, že som sa trochu nechal uniesť, ospravedlňujem sa.
        Tými sračkami som to myslel tak, že ak naozaj pivo s takýmto popisom hodnotíte na svojej škále 4,5 bodmi, tak si asi príliš nevyberáte (na základe takej logiky, že ste si nechali pod 4,5 veľa priestoru pre ešte ďaleko horšie počiny a naopak nad týmto hodnotením pomerne malý priestor pre rozumné pivá).
        Celkovo tým reagujem na (podľa môjho názoru) neduh s ktorým som sa stretol pri recenzovaní piva, akoby sa recenzenti báli udeliť nízke hodnotenie zlému pivu a vysoké dobrému.
        Výsledok potom vyzerá tak, že drvivá väčšina pív sa nachádza v rozsahu povedzme 7-8 bodov a iba naozaj výnimočne dobré, alebo zlé pivá sa odtiaľ oslobodia. Potom je ťažko si z tých bodov urobiť nejaký záver a radšej by som ostal pri tom slovnom popise.

        • gum napsal:

          Abys mě pochopil správně — tohle pivo opravdu není hnusné. Hnusné pivo by mělo podstatně nižší hodnocení. Tohle je zkrátka mírně podprůměrné.

          Že je nesmysl do piva dávat chemii nebo nedejbože lihoviny, to je jiná věc. Ale ta není v bodovém hodnocení zohledněna neboť my hodnotíme jen senzoriku, ne marketing, složení nebo cokoli dalšího.

          Co se týče hodnocení, jsem rád, že jsi velmi dobře usoudil, že nejlepší je číst slovní hodnocení — to je totiž přesně to, co od našich čtenářů žádáme a mrzí nás, když se někdo podívá jen na ony škopíky pod textem a podle toho píše komentář. Ona ta bodová škála je sice pěkná věc ale jak pivo chutná se z ní dozvíte jen mlhavě.

  • Sam Bake napsal:

    Čekal jsem, kdy se recenze na tohle pivo objeví na PR; odvahu koupit si jej, přestože na něj pravidelně narážím v podnikové prodejně, jsem zatím neměl.

    A to proto, že přidávat „panáka“ (ani nenapíšou čeho) do piva mi přijde barbarské. Podobně s cukrem.
    (Nehledě na nanedávnou zkušenost s jinou novinkou – příšerně sladkým Svatomartinským Porterem.)

    Trochu mě tímhle pivem Vyškov zklamal, ale na druhou stranu chápu, že se snaží najít nové cílové skupiny. A jestli mu tyto nové skupiny pomohou financovat jejich normální produkci (Džbán, Generál, Jubiler,…), tak proč ne… 🙂 Asi to teda někdy taky koupím a zkusím nezaujatě okoštovat…

    • Honza napsal:

      Mám pocit že panák v pivě je lákačka hlavně pro ty kteří vyznávají „Je mi jedno co piju, hlavně že se motám“

      • Sam Bake napsal:

        Jasně, jak jinak 🙂
        Osobně to ale moc nechápu, když už se budu chtít motat, tak si můžu koupit nějaké plnoleté pivo namísto pití jakéhosi výrobku pivního typu s přidaným buhvíjakým špiritusem…

        Třeba za 22-24 Kč (což je asi cena za 1 třetinkový Rafun) můžu skoro všude pořídit půllitrového Primátora 21° (9 % ABV) nebo 24° (10,5 % ABV) – a jak se po pár kouscích budu motat 🙂

        Nemluvě samozřejmě o jiných, méně dostupných a dražších specialitách 🙂

        • poutnik napsal:

          řekl bych, že do prostředí, kam ten produkt primárně míří je jediný primátor, kterého tam kdy viděli jen nějaký místní gubernátor, který si do těch podníků zašel pro mladé bílé maso

  • poutnik napsal:

    ochutnal jsem to jednou, jen tak ze zvědoavosti, a bylo mi po prvním napití jasné, že nejsem cílová skupina tohoto nápoje…

    Na druhé straně bych tento počin neodsuzoval – dovedu si představit, že na diskotékách, v klubech, na nějakých parties to může být ideální pití…..tam se pije jiným stylem, než v hospodě, a na takových akcích by to mohl být slušný trhák, ale co já o tom vím, já jsem rocker, který dává za každé okolnosti přednost pořádné hospodě

  • Kája napsal:

    Dostal jsem Rafuna od kamarádů na svém narozeninovém večírku. Pivko bylo v podobě pivního dortu http://www.pivnidort.cz/pivni-dort. Tak samozřejmo okamžitě bylo rychle vypito. Pivo mi chutnalo a hlavně mi dodalo dost energie, což je výhoda proti jinému pivu.Koupím si ho, až budu pořádat další pařbu.

    • Sam Bake napsal:

      To smrdí někým z marketingového oddělení Vyškova 😀

      • Jana Nová napsal:

        Kolego, proč tak jemně? I trubka pozná, že tohle není normální komentář, ale poznámka jelítka co má na vizitce marketing manager, ale umí akorát… Přesně tohle mě sejří. Neupřímný lidi, neupřímný pivo!

  • Smolič napsal:

    Zdravím všechny, na rovinu, mám k tomuto pivu celkem blízko a tímto prosím všechny, kdo ho kdy pil, o vyjádření přímo k danému produktu….ostatní se zdržte…děkuji

  • Jana Nová napsal:

    Smolič!? Ty budeš majitel. Se podepíšu, né! Řeknu na rovinu: Sem majitel! Né, že k tomu mám blízko. Si stěžuju na neupřímnost a z díry vyleze další anonym! Pivo je dobrý, vadí nám, že tvrdej je ňáká neznámá lihovina. Nevím proč se ptáš, stejně Rafana ve Vyškově ani Brně pořádně nekoupím. Vono by ho musel pivovarskej obchoďák taky nabízet. Krčmy nula, Albert, Tesco taky nic. Jestli k tomu máš blízko, nauč Galatíka a partu makat. Srdcař Holoubek pryč, ředitel pryč. Reklamu jsem ještě neviděla a to Holoubek v hospodě mluvil o televizi. Ještě dobrý, žeste dali pryč ostudu Dělej si kozy! Jsem se styděla to držet v ruce.

    • Smolič napsal:

      Majitel nejsem, jen znám pár lidí co se kolem toho točí a snaží se to rozjet, proto se ptám…jinak je tam vodka a v Albertu bys to měla sehnat…a hned se nečerti:-)

      • Moro napsal:

        Nejsem sice cílová skupina pro tento nápoj, ale snad to nebude vadit.
        Dle mých informací je to desítka (výčepní pivo) s podílem vodky. Odmyslím-li si tu naprosto stupidní prvotní reklamu (nebojím se jí nazvat doslova „pro blbečky“), pak je to i tak nápoj, který skončí na propadlišti dějin. Mladá generace (pro kterou je domnívám se určen) buď chce být viděna, jak pije pivo a nebo tvrdý alkohol. My staří mazáci to kupovat nebudeme a konzumovat už vůbec ne. Pokud bych to dostal jako dárek, tak se toho asi zbavím (to je asi ta pravděpodobnější varianta) nebo to s mírným skřípěním zubů postupně zkonzumuji.
        Vím, že se marketingová skupina snažila nápoj propagovat na Rádiu Beat jako narozeninový dort (kamarád měl narozky, zavolali jste do Beatu, oni mu zavolali a podarovali jej několika kousky tohoto počinu zabalenými tak, že to vypadalo jako dort) a ohlas asi nic moc.
        Někdy před rokem 2000 totéž zkoušel i Bernard – pivo se jmenovalo Éčko, byl v něm panák bourbonu – efektní odtrhávací uzávěr a umně přibalená krabička s kondomem. Kdo si na to dnes vzpomene?
        Závěr – nápoj k ničemu. A neodpustím si mírně jedovatou poznámku – Roman Holoubek to věděl!

  • Jana Nová napsal:

    Moro!? Jsem tady v tlupě úplných vypatlanců. Další informovaný vocas, který se neumí podepsat. Protože na to nemá!? Ochucená a míchaná piva mají budoucnost. Každý to ví a když je pivo dobré (což Rafan je), tak bude zaležet jen na dvou věcech. Reklama a Galatik.

  • Jana Nová napsal:

    Omlouvám se. Anonymní diskuze nesnaším.

  • jarda napsal:

    Zajímalo mne jak bude Rafun chutnat,,, stačil mi jeden lok asi před půl hodinou a pořád cítím velmi nepříjemnou pachuť laciného alkoholu v ústech. Nevím jak chutná původní čisté pivo předtím než se do něj přidá nechutný destilát… každopádně tohle se z mého pohledu prostě pít nedá. Takže palec dolů. Ale třeba si to najde své zákazníky, kterým to možná bude i chutnat. Mě stačil jeden lok a nikdy více…

    • Kuba2 napsal:

      Základ je Vyškovká Desítka

    • Jméno napsal:

      Teď je i tady móda, dávat do piva různé nesmyslné přísady. Přišlo to ze zemí, kde pivu nikdy nerozuměli a ani ho neuměli pořádně udělat a to je omlouvá, ale že se k tomu propůjčili naši čeští sládci je hanebnost!

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »