Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Tak trochu jiná exkurze — pivovar Bernard

Už je tomu pár měsíců, co proběhla našim redakčním mailem diskuse o tom, že bychom se asi měli stavit do pivovaru Bernard, abychom si na vlastní oči ověřili, jak to tam s tou výrobou klasického piva je a jaký vliv na pivovar má jeho belgický spoluvlastník. A tak jsme se tedy v polovině září vydali Bernarda prozkoumat.

Něco o historii Bernarda si může každý najít sám, je tedy asi zbytečné zde tlumočit slova našeho průvodce — ve zkratce tedy je uvedu, že pivovar koupili tři kamarádi v dražbě začátkem 90. let jako ruinu a postupem času jej přebudovali na významný průmyslový pivovar s distribucí piva po celém Česku. V roce 2001 se do pivovaru připojil s 50 % podílem belgický investor — pivovarská společnost Duvel Moortgat.

foto vemnr

foto vemnr

Ač nejsme úplně běžní návštěvníci pivovarů (což zřejmě podle našich otázek brzy odhadl i náš průvodce), byli jsme, vzhledem k malému počtu naší skupiny a zájmu o ochutnávku, připojeni do skupiny běžných návštěvníků, která naštěstí, více než o chlastání, jevila zájem o samotný pivovar a tak nebyla naše prohlídka narušována žádnými výkřiky typu „Jo, varnu máte hezkou ale kdy už dostanem pivo?“.

Jako první na řadě byla tradičně varna pivovaru. Vypadá sice starobyle, byla však instalována až po privatizaci pivovaru. A že nejde o žádné pobíhání s vařekou po pivovaru, je jasné už při vstupu — pěkný řídicí pultík s počítačem. Že na varných nádobách mnoho ovládacích prvků nenajdete dává za pravdu doměnce o moderním automatizovaném pivovaru v klasickém hávu (což však neodporuje dvourmutovému varnému postupu či vaření na stupňovitost). Doplňuje to i pohled na automatické dávkovače chmelových produktů u mladinové pánve.

Od varny, kde zrovna probíhalo vyslazování, jsme se plynule přesunuli na sp… do ležáckého sklepa. Trochu netradiční pořadí, že? Ono je tu však netradičních věcí povícero. Části pivovaru mnohdy (to platí zejména pro nověji vystavěné) nejsou spojeny v jeden celek a tak se zde nedočkáte „průchozí“ prohlídky jako spíše pobíhání po pivovaru z jedné budovy do druhé. To je dáno jednak historickým prostředním pivovaru ale i přestavbou, která ze v současnosti probíhá.

Ležácký sklep je klasický, v místě je mnoho nerezových ležatých tanků z Pacovských strojíren, mám dojem o objemu 400 hl. Pivovar minulý rok uvařil 206 tisíc hektolitrů piva, ležácký sklep mu však dovoluje jít až na 300 tisíc. Máme se tedy ještě na co těšit 🙂 Desítka leží v tancích 3 týdny, ležáky 5-6 týdnů, silnější piva ještě déle.

Tak nějak jsme očekávali, že bude spilka klasická s otevřeným kvašením, už jen kvůli dřívějším slovům průvodce o „pivovarech urychlujících zrání v CK tancích“, byli jsme však drobně překvapeni pohledem na cylindrokónické tanky. To by samo o sobě nebylo ještě nic tak divného, vzhledem k tomu, že když to někdo s CKčky umí, tak jejich použití nemusí na pivo mít vůbec negativní vliv. Pivovar používá obé zároveň, menší várky (nealko, silnější piva) však kvasí klasicky, CKT jsou pro várky o větším objemu.

Klasické spilky nám ukázány nebyly, prý kvůli  „velmi špatné kvalitě ovzduší v místě pivovaru“, což v podstatě potvrzuje (a rozšiřuje) následující oficiální vyjádření: „Správné zdůvodnění je, že na oddělení otevřených kvasných kádí nemají exkurze dovolený přístup ze dvou důvodů: 1. První důvod je zabezpečení mikrobiologické čistoty prostředí otevřeného kvašení. 2. Druhým důvodem je ochrana před rizikem kontaminace výrobku. V současné době projde pivovarem při exkurzích řádově tisíce návštěvníků a dodržování pravidel HACCP je nezbytné.“

Co se týče samotné výroby, pivo je vařeno na stupňovitost. HGB pivovar disponuje, opět má však jít jen o ředění na desetinky. Kolik těch desetinek však je, se mi sice zjistit nepodařilo, z diskuse se zástupci pivovaru mám však pocit, že zde se žádného „smíchovského syndromu“ bát nemusíme a jde skutečně jen o několik desetinek. Dále jsme byli provedeni sudovnou s kapacitou 120 sudů za hodinu a lahvovací linkou. Ověřil jsem si, že Sváteční ležák s jemnými kvasnicemi skutečně není nefiltrované pivo. Pivovar nepasterizuje, disponuje však mikrofiltrací, pivo je tak sfiltrováno a pak jsou do něj přidány kvasnice. Jde tak o jeden z příkladů nepřesně uvedeného označení, o kterém jsme psali v druhém dílu seriálu Co se dočtete na pivní etiketě. Podle informací Sdružení za poctivé české pivo bylo však takto špatně pivo přeznačeno na žádost Potravinářské inspekce (Kocourkov?) a v současné době se etiketa opět mění zpět na „pivo s přídavkem kvasnic“.

Dále tu padly dotazy na ono slabé pivo s obsahem 2,2 % alkoholu. Pivovar jeho uvedení na trh zatím vyhodnocuje, nepadlo finální rozhodnutí. Nepůjde však o žádný radler, bude to klasický ležák klasické stolní pivo. A když jsme už u těch pivních druhů, dle informací, které jsem získal, nemá zatím Bernard v plánu vařit svrchně kvašená piva, jak se v malém českém pivním rybníčku prosléchalo.

Závěrem exkurze (když už jsme nemohli ochutnat z tanků) jsme dostali ochutnat nefiltrovanou dvanáctku spolu s pivně přátelskými pochutinami typu tlačenka, klobásky, jitrnice, jelítka a podobně. Potěšila nás možnost si zvolit způsob čepování (najednou, nadvakrát) a skutečnost, že čepování probíhalo z otočného kohoutu Nostalgie pěkně do mokrého čistého skla na hladinku. Takové pivo potom hned lépe chutná 🙂

Celkově musím říci, že marketingově mají v Bernardu exkurze opravdu pěkně zmáknuté. A pivo taky není špatné…takže takhle nějak má průmyslový pivovar v Česku vypadat? Řekl bych, že ano.

Rodinný pivovar Bernard
5. května 1
396 01  Humpolec
www.bernard.cz
pivovar@bernard.cz



Komentáře

  • jt napsal:

    „…dávkovače chmelu u rmutovací pánve.“ To snad nemyslíte vážně.
    a průvodce se jmenuje Pípal

    • gum napsal:

      Jsem rád že máme tak pozorné čtenáře, opraveno. Jde pochopitelně o mladinovou pánev, jméno průvodce jsem přeslechl.

  • hugas napsal:

    „Ono je tu však netradičních věcí povícero“? a jaké?
    Varna (opravdu starobylá), otevřená spilka a CKT spilka, tradiční ležácký sklep, filtrace piva a stáčírny. Nemůžu ty netradiční věci najít. Teda jestli nemyslíš „netradiční věcí“ klasické dvoufázové kvašení piva na spilce a v ležáckém sklepě a pivo pouze filtrované a nepasterované 🙂
    Tato tradice se z pivovarů hodně vytrácí.

    • gum napsal:

      No pokud se za starobylou bere varna z 90. let, tak starobylá určitě 🙂 Kombinace CKT a otevřených spilek určitě běžná kombinace není, stejně tak pěkně vyladěná ochutnávková místnost.

      Není to v textu zmíněno, zaujalo nás však také podepisování BOZP u kterého jsem nafasovali visačky.

  • pivas napsal:

    To HGB důležité je snad to, že se desítka vaří jako desítka a né jako jinde 16 a dělá se 10

  • Petr napsal:

    Tak nevím, ale naše zkušenost z pivovaru Bernard je pouze pozitivní. Průvodci jsou ochotní a snaží se o poskytnutí co nejobsáhlejších informací, proč se do nich pisatel naváží? Nám bylo vše super vysvětleno, proč spilka, proč ležácký sklep, proč filtrace….Nejdůležitější je výsledek a to je skvělé pivo vařené tradičním způsobem. Kolik takových pivovarů u nás ještě je?

  • Kathos napsal:

    Já mám pivo Bernard rád, navíc otevírání lahve je samo o sobě paráda i s výbuchem 😀

  • Tomas napsal:

    Pivovar je samozřejmě +/- průchozí, nicméně nejde, aby exkurze procházela někudy, kde projde jeden člověk na šířku, musí u toho překračovat hadice a vyhýbat se lidem z výroby. Exkurze jde co nejkratší cestou, je na tom něco divného, při takové kapacitě a tak omezeném prostoru? Má snad jít z varny do spodní části CKT vrátit se do kopce k ležákům a zpět do stáčírny sudů? pokud máte raději továrnu, kde je vše uspořádáno za sebou pak tu poznámku chápu, jinak ne.

    Co Vás překvapuje na CKT pokud vidíte starou a dokonce i novou ležáckou kapacitu. To snad nemyslíte vážně? Naopak otevřené kádě v pivovaru již neuvidíte a hlavní kvašení probíhá pouze v CKT. To je snad logický krok vzhledem k riziku kontaminace při otevřeném kvašení.

    Poznámku o kocourkově prosím nalepte radši české legislativě, která umožnuje pivovaru označit produkt s přídavkem jablíčka pro důkaz zákalu jako nefiltrovaný i když jsou kvasnice mrtvé, díky pasteraci.

    Zdravím
    Tomas

  • kratoska15 napsal:

    Na Tomasuv příspěvek musím reagovat…..zcela s tebou nemůžu souhlasit. Pokud tomu článku dobře rozumím, tak jsem nenašel žádnou kritiku pivovaru. Pouze několik konstatování, že některé věci jsou dělány nebo organizovány jinak. A Kocourkovem byla označena právě česká legislativa, pro příkaz označovat něco nějak jinak než to je.
    Článek mi přijde velmi slušně napsaný, vše je vysvětleno a hlavně je pivovar na konci článku pochválen.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »