Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Návštěva mikulovského Mamuta aneb nejen vínem je člověk živ

Kam jinam by se pivní recenzent měl vydat na dovolenou než tam, kde se dají očekávat zejména jiné chutné nápoje, mimo obligátního škopku, než na venkov jižní Moravy? Nebyl by to ovšem pivní recenzent kdyby při konzumaci nadměrného množství burčáku a slivovice nezačal pokukovat po místních pivněji zaměřených podnicích a pivovarech… Tak jsem se, trochu neplánovaně, zašel podívat do minipivovaru Mamut.

Pivovar Mamut byl založen v roce 2011 a nachází se v nenápadném rodinném domě, označeném jako penzion, přibližně 10 minut chůze ze středu Mikulova. Po ohlášení příjezdu nás ve vchodu přivítal Libor Ilčík, sládek minipivovaru. Pak už nic nebránilo exkurzi do opravdu maličkého pivovaru, na kterém bylo na první pohled znát, že jde o „upgradovaný domovar“, tedy minipivovar, který vznikl legalizací domácího pivovaru spolu s nezbytnými technickými úpravami aby bylo možné vařit více piva a aby byly důkladně zachovány všechny technologické i hygienické požadavky pro zdraví konzumentů a radost Potravinářské inspekce.

Když nás Libor uvedl dovnitř k varně, bylo mi hned jasné, jak to tady chodí 🙂 Varna je zakázkový nerezový kotel, pod kterým se topí dřevem, což je v dnešní době už věc zcela nevídaná. Na můj dotaz „Varna na dřevo?“ mi bylo sděleno, že je to (nejen) z byrokratického hlediska nejschůdnější varianta. Když topíte plynem, potřebujete topenáře, plnynaře, všechno mít zkontrolované od hasičů a podobně. Elektřina je zase provozně drahá. A dřevo? To nikoho nezajímá, maximálně musíte mít průchodný komín 🙂 Jen je tu tedy ta nevýhoda, že se musíte stát topičem a dokázat přesně odhadnout, kolik dřeva přiložit abyste dosáhli dané teploty. Složitější než nastavit na chytré krabičce 65 stupňů a jít si dát další vzorek z ležáckého sklepa, co?

K varné nádobě o objemu pěti hektolitrů přísluší i podobně velká odkládací nádoba, k tomu čerpadlo, pádlo na míchání, mezi domovarníky oblíbený šrotovník (původně na kávu z komunistické samoobsluhy) OZAP a máte hotový pivovar. Vlastně ještě ne, zbývá zmínit měděný šnek v odkládací nádobě, kterým se dílo chladí pomocí vody ze studny 🙂

Další částí prohlídky zde byl kombinovaný ležácký sklep se spilkou. Z prostorových důvodů zde prozatím funguje jen jediný chlazený prostor. V tomto prostoru se nachází dvě nerezové spilky a několik tisíclitrových ležáckých tanků s rozličnými dobrotami pivovárku. V prostorách je kompromisních 5 stupňů jednak proto, aby se rychleji ochladila čerstvě uvařená mladina, kterou šnek nedokáže dostatečně schladit na zákvasnou teplotu a jednak proto, že je místnost sdílena i s ležáckými tanky, jejichž obsah má nejraději teploty kolem nuly ale i pár stupňů nad nulou ještě zvládá uspokojivě.

Po prohlídce technologie nezbývalo než nechat naše chuťové pohárky prohlídnout obsah oněch sympatických ležáckých tanků. Nebyl by to však Mamut aby opět něčím nepřekvapil. Sládek nás totiž uvedl do sklepa, který je součástí pivovaru a dle vzezření byste jej odhadli spíše na místnost určenou pro vinné či slivovičné radovánky, nikoli však už pro konzumaci piva s (mimochodem výbornými) domácími klobáskami a tlačenkou. A čím že to? No, jak už jsem tak trochu předestřel v titulku článku, sládek je nejen sládek ale i vinař a tak má k oněm více či méně vinným radovánkám blíže než byste hádali.

Velmi příjemné bylo tak povídání nejen o pivu ale i souvislostech s vínem a návratem k historickým postupům, kde jsme nalezli jasnou paralelu s odklonem od masově vyráběných sterilních moků k regionálním dobrotám, do kterých někdo vkládá nejen peníze ale i srdce. Ochutnali jsme vzorky jak ležící, tak „sedící“ (ve spilkách) a to v podobě světlé dvanáctky a polotmavé jedenáctky. Obě piva výtečná. Pokud jste pili Mastodonta ze stejného pivovaru a pamatujete si na onu příjemnou jahodovost, tak vězte, že se nachází i v pivech slabší voltáže. Sládek by ji sice raději viděl méně výraznou, já si na ní však pošmáknu — zde je to opravdu na chuti každého konzumenta. Množství nakoupených PET lahví, které jsou v pivovaru taktéž k dispozici, myslím o naší chuti svědčilo dostatečně.

Za Pivní recenze přeji Mamutovi do budoucna mnoho dobrého piva a ať svoje kly uvážlivě použije pro vypíchnutí velkochemiček z hospod a restaurací okolo. Kvalitu na to určitě má!

P.S.: Malou hospůdku pivovar chystá na příští rok, zatím je to spíše jen na ochutnávku či nákup PET lahví.

Minipivovar Mamut Mikulov
Pod Platanem 43, 692 01 Mikulov
http://www.pivovarmamut.cz
info@pivovarmamut.cz
+420 777 859 438



Komentáře

  • Dwarf napsal:

    koukám, že za ten rok, co jsem tam byl, varna zkrásněla 😉

  • Kuba napsal:

    Včera (a předevčírem) byla 12° na trojce v Srdcích. Tentokrát jsem hodně cítil ovocnou chuť v těle, až jsem si říkal, jestli to je v pořádku. Ale nakonec se u něj sedělo dobře, jen co se chuťové buňky adaptovaly.

  • trnt napsal:

    nejoriginálnější pivo, co jsem kdy pil (ne ovšem plně v tom pozitivním smyslu)

  • Kuba napsal:

    Včera jsme si udělali výlet na Sv.kopeček a po Mikulově vůbec a byl by hřích nenakoupit u Mamutů. Navigace mě tam dovedla (sám bych to hledal těžko). Stačilo zavolat na číslo na vývěsce penzionu a zachvíli přišel otevřít příjmný pán a ochotně prodal několik petek.
    _
    Píšu to tu proto, aby případní pivomilní návštěvníci Mikulova naváhali a zašli. Je to tam lehce matoucí, protože penzion, který se tam provozuje má nějaký jiný název.
    _
    Ve 12°, kterou jsme si večer dali, už nevykazovala onu výraznou ovocitost – alespoň já jsem ji tam tentokrát nepostřehl – a chutnala velmi. Na 13° se hodně těším, zatím se chladí… 🙂

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »