Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Malá velká degustace 4 Kryšotových domovarnických počinů

Jednoho krásného dne jsem dostal zase email od Kryšota (Honza Křišík), od kterého jsem již dříve recenzoval Kryšotovo APA, které nedopadlo vůbec zle, s nabídkou ochutnání opět nějakého domácího piva. S nadšením jsem samozřejmě nabídku přijal a jednoho rána mi do práce donesl 4 jeho domácí počiny, což pro mě bylo překvapením co do množství. Příjemným překvapením 🙂

Dohodli jsme se, že neudělám separátní recenze, ale spíše článek shrnující vše dohromady, takže hned v den předávky jsem nevydržel a samozřejmě chladil v práci a i doma a večer otevřel první dvě piva. Začal jsem světlým ležákem, kde Honza použil světlý a bavorský slad, chmely Saaz Late (nová varianta Červeňáku) a Premiant. Tento ležák uvařil na stupňovitost 13,8° s alkoholem 5,85 % a barva byla naměřená 12,16 EBC. Tolik fakta. Pivo samotné mělo žlutou barvu, bylo kalné, ale ne neprůhledné, pěna vysoká s velkými bublinami.Vůně krásně sladová a lehce chmelová, láká k napití. Dojem z prvního loku je jasný – chmelová smršť 🙂 Škoda, že není k dispozici rozbor IBU, protože tahle pecka má hořkost srovnatelnou s leckterou IPOu (chybí zde však citrusové tóny, jelikož byly použity jiné chmely). Druhý a třetí lok již není pouze v roli chmele, ale vyvstupují i sladové tóny. Plnost je střední, říz silný, konec je suchý a láká k dalšímu napití. Dokonce se dostává i lehké hřejivosti na konci doušku. Mně osobně velmi chutná, pokud bychom měli hodnotit adekvátně mezi homebrewářskými počiny v kategorii český ležák, hodnotil bych 7/10 (hořkost je opravdu silná, říz také, ale jak říkám, není to zde vůbec na škodu a takový ležák bych s neskonalou radostí uvítal i v regálech supermarketů).

světlý ležák

světlý ležák

Jako druhý šel na řadu ležák chmelený za studena ze světlého, bavorského, Carapils a sladu Carafa II, chmele Saaz Late, Premiant a Williamette (dry-hop). 14,4°, 6,24 % alkoholu, barva 23,02 EBC. Tento kousek měl už tmavší barvu, spíše oranžovou, kalnou, ale průhlednou, pěna slabší, ale o to více držela. Vůně krásně vyvážená, sladově chmelová s citrusovým podtónem. Paradoxně méně hořké pivo než předchozí ležák, více sladové, více vyvážené, středně plné tělo se středním řízem. Pěkne pitelné a voňavé pivo, dávám 8/10 mezi homebrew počiny.

světlý ležák chmelený za studena

světlý ležák chmelený za studena

Druhý den jsem se pustil nejdříve do tmavého ležáku uvařeného ze světlého, bavorského, Carapils a sladu Carafa II. Chmel Saaz Late, Premiant. 16,3° a 6,8 % alkoholu. Barva 53,83 EBC. Pěna absolutně perfektní, hutná, velmi stabilní, tmavší. Barva tmavě měděná, kalná. Vůně jemně karamelová s čokoládovým podtónem a závanem tmavého ovoce a povidlí. V chuti se odráží vůně, ale přidává se ještě především v závěru krásná kávovost a hořkost, která pak zůstává na jazyku spolu s kávovostí a pivo tak krásně zakončuje. Pivo je středně plné, spíše lehčí, říz je střední až silnější. Na tmavé pivo opravdu velká pitelnost a zároveň vyváženost. V pivu se neustále něco děje, opravdu skvělý počin. Dávám 8/10.

tmavý ležák

tmavý ležák

Jako poslední jsem se vrhnul na nakuřovaný ležák. Ten byl uvařen z nakuřovaného světlého a světlého sladu. Chmeleno Saaz Late, stupňovitost cca 11°, nebyl k dispozici hustoměr (ano, i takto se doma vaří, známe to s Honzou z vlastní zkušenosti). Poměr byl 60:40 ve prospěch nakuřovaného sladu, takže Schlenkerlu očekávat nelze 🙂 Barva je světle žlutá, kalná, zářivá. Pěna jemná, světlá, drží. Vůně poměrně silně uzená. Silnější říz s lehkým tělem, slabou hořkostí a svěží a tak akorát silnou uzeností. Konec je poměrně příjemný a svěží. Pitelnost na nakuřované pivo poměrně vysoká. Oceňuji svěžest a uzenou neúnavnost. 7,5/10.

nakuřované

nakuřované

Všechna piva byla vařena infuzně, vše zakvašeno kvasnicemi z Havlíčkova Brodu (Rebel), které jsou původem z Českých Budějovic (Budvar).

Na závěr snad jen podotknu, že všechna piva od Kryšota jsou velice vysoké úrovně na domovarnické podmínky. Pokud bych je měl hodnotit jako z klasického komerčního pivovaru nebo minipivovaru, tak jsem nadšen stejně tak jako teď. Držím Honzovi palce v jeho domácích pokusech.



Komentáře

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »