Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Zase je tu po roce krušovická pšenice

Dožínkové pivo se dnes zase na pár dní objeví na tabulích vybraných krušovických výčepů. Nebylo by to nic neobvyklého, kdyby se nejednalo o zřejmě nejlepší pivo, které z české pobočky koncernu Heineken můžeme dostat. Proto jsem neváhal a navštívil tiskovku  s osobou nejpovolanější, krušovickým sládkem Tomášem Kosmákem.

Do hospody pod taktovkou Krušovic mně už dlouho nikdo nenalákal. Návštěvu Šalandy na Národní třídě jsem si ale při příležitosti představení letošního Dožínkového piva neodpustil. Dle slov sládka Kosmáka dostálo Dožínkové několika změn. Respektive od roku 2010, kdy první technologická a zároveň komerční várka spatřila světlo světa, chutnal tento weizen pokaždé trochu jinak.

K letošním devíti stům hektolitrů připadá stupňovitost 12,4% a obsah alkoholu 4,7%, což dává najevo poměrně nízké prokvašení. Pšeničné kvasnice ze Zipferu se starají o příjemně banánové aroma se stopami hřebíčku. Pěnu se jeví hustým dojmem, avšak není příliš stabilní. V chuti je pivo středně plné a vysoký říz se stará o příjemné osvěžení. V dojezdu však Dožínkové zanechává lehce nepříjemnou tupou hořkost a kyselou linku na jazyku. Pitelnost je přesto velmi slušná. Hodnotil bych 6,5/10 (což je o něco lepší číslo než dostala várka z minulého roku).

Přesný podíl pšeničného sladu ani způsob rmutování jsme se celkem logicky nedozvěděli. Tomáš Kosmák však prozradil, že s podílem pšeničného sladu se vaří i Krušovická 12 % a Mušketýr a že v žádném případě v Krušovicích nedochází k jakékoliv surogaci.



Komentáře

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »