Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Vyškov Cross the World Hefe Weissbier

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

Žlutá, silně zakalená.

Pěna

Hustá, stabilní, v kelímku pěkně drží.

Vůně

Banánová a vanilková, koncem hřebíčková a lehoulince nakyslá.

Chuť, říz

Sladově banánová, uprostřed příjemně smetanová. Konec je mírně trpký. Říz střední. Chmeleno trochu více než bych si u pšenice představoval, dojem však může souviset se závěrečnou trpkostí, která není zcela ideálně v harmonii se zbytkem piva.

Další komentář

Pitelnost střední až vyšší. Pivo je svěží a nabádá k další konzumaci.

Lahvová verze (zakoupena v pivovaru, právě dovezena z ležáckého sklepa) je bohužel o dost horší než čepovaná. Trpkost více vystupuje, banán naproti tomu ustoupil do pozadí. Říz lahvové verze je střední až slabý, pěnivost vysloveně špatná, stejně tak stabilita pěny. Svěžest se ztratila někde na lahvovací lince. Lahvovou verzi vám příliš doporučit nemohu, počítejte se zážitkem odpovídajícím 4 bodům z 10.

Složení: pitná voda, pšeničný slad, ječné slady (český, barvící), upravené chmely (Perle, Saphir, Hallertau Mittelfrüh), kvasnice svrchního kvašení pro pšeničná piva. Nefiltrováno, nepasterováno.

Poznámka: Všechna piva této várky starší než pár dní byla postižena odpornou trpkou kyselostí — nebylo to nic jiného než zkyslá várka. Tento problém byl zapříčiněn rozhodnutím pivo nezfiltrovat ani nepasterovat v době, kdy se teploty venku pohybovaly kolem 30 °C. Ochutnávka přímo v pivovaru tedy dopadla slušně protože bylo pivo ještě v dobré kondici. To se však už nedá říci o všech dalších ochutnávkách stejné várky, které byly na vylití.

pinkano (láhev 0,5l): pěna bohužel téměř žádná. Ve vůni i chuti mix banánů a citrusových tónu – zejména pomeranč. Říz silnější, hořkost na pšenici vyšší, trpkost nevyrovnaně vyvstupuje v průběhu chutí, na konci ulpívá hořkost i kyselost na jazyku. Pitelnost střední. Kvasnice lehce narušují chuťový profil piva svou lehkou plastovostí. 5/10

Fotografie

Výsledek (?)

Trpkost a výraznější hořkost nejsou zcela v harmonii s tělem piva.

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
6 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (11 hlasů, průměrné hodnocení: 5,45 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • JménoGMS napsal:

    Včera jsem ji pil na DOD. Chutnala mi a pěna držela dost dlouho.

  • pepe napsal:

    Pil jsem ji včera na dni oevřených dveří i dnes v pivovarské hospodě a dnes mi přišla ještě lepší než včera. Asi to bude tím, že byla dnes načepována do správné sklenice (včera kelímek) a taky jsem měl v nohách 14 km výklus, tak sedla. Hodnotím 7/10.

  • Ondra napsal:

    Já měl láhev a byl jsem s pivem velmi spokojen.

  • cromagnon napsal:

    Dnes jedno lahvové, pěna hned pryč, vůně spíše jen nakyslá, chuť zase tak špatná nebyla. Kuželka 5/10.
    Zajímalo by mě, kde vzniká ten rozdíl mezi točeným a lahvovým a zda to jde nějak ohlídat, u některých piv je to dost markantní.

  • tomino napsal:

    Tak,právě vyškovskej weizen popíjím a musím říct,že to co se mi v lahvi dostalo,mě teda nechutná. Pěna opravdu velice rychle pryč,což ale není to hlavní. Pivo je až nepříjemně kyselé a spíš než weizen mi to připomíná wit. Mrzí mě že musím říct,že každý nový speciál z Vyškova má pro mě zatím sestupnou tendenci 🙁

    • Moro napsal:

      Tohle podepíšu pane Tomino. Jsou-li moje informace správné, pak pro ruský trh zraje další IPA a taky by tam měli mít nějakou tmavou těžkotonážní záležitost, kolem stupňovitosti 20.

  • Ondra napsal:

    Tak jsem jedno okusil lahvové a bylo to kyselý tak, že mi to ani weizen nepřipomínalo……docela hnus. Nevím, jak by to mělo být skladováno(jestli to snese teplo). Koupil jsem to nechlazené v pivní galerii v holešovicích, tak jestli to neni tim. Datum trvanlivosti – ještě asi necelý měsíc.

    • notret napsal:

      Mám stejnou zkušenost, lahváč byl hrozně kyselý.

      • Kuba napsal:

        Tipl bych na špatné skladování. Co mám zkušenost, jsou pšenice na zkysnutí hodně choulostivý 🙁

        • Moro napsal:

          Já pil obě verze (v různou dobu) a kyselost byla opravdu nelibá i vysoká … 🙁

          • gum napsal:

            Kyselost je zde od prvního dne (lahev ze skladu pivovaru -> ještě studená do lednice -> druhý den vypito), skladováním to není. Spíše to vypadá na problém při výrobě. Ale jako na půli cesti k Berliner Weisse dobrý 🙂

            Jen do teď nechápu, proč se „festivalová“ verze dala pít a byla vcelku dobrá když následně jinde ochutnaná čepovaná byla špatná a lahvová ještě horší.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »