Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Primátor Weizenbier

Údaje o pivu

  • Název piva: Primátor Weizenbier
  • Pivovar: Primátor Náchod
  • Země, město: Česká republika, Náchod
  • Styl: weizen – pšeničné pivo
  • Alkohol: 5,0 %
  • Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost ještě 7 měsíců
  • Stupňovitost: neuvedena

Hodnocení

Barva

hnědo žlutá, pivo zakalené

Pěna

vysoká, jemná a hustá, zvolna opadávající, na hladince drží v tenké vrstvě po celou dobu konzumace

Vůně

hřebíčková a kvasnicová

Chuť, říz

První vjem je kvasnicově ovocný, hořkost piva je nižší. Chuť zůstává v ústech poměrně dlouho. Při dalším napití se doslova rozjíždí aromatická příchuť hřebíčku. Tečka je lehce štiplavá a osvěžující. Sladové tělo piva je středně plné, stejně jako říz je střední.

Další komentář

Toto pšeničné pivo zřejmě patří k nejvíce dostupným na našem trhu, dnešní doplňkový komentář tedy věnuji weizenům.

Pšeničné pivo nikdy není čiré – část sladu ječmenného je nahrazena pšeničným (myslím, že nenajdete pivo uvařeno výlučně z pšeničného sladu). Pšenice se od ječmene odlišuje tím, že nemá na zrnu vyvinuty slupky (pivovarští je nazývají pluchami). A právě tyto pluchy působí při zcezování sladiny jako přírodní filtr. Proto u pšeničných piv tento filtr chybí a pivo bývá kalné.

Weizeny by měly být podávány ve sklenicích, které se u dna zužují – je to z důvodu, že v pivu bývají přítomny kvasinky a je estetické, když se díky tvaru sklenice drží v dolní polovině. Já bohužel nejsem vybaven dostatečným sortimentem skla, tak jsem pro fotografii použil sklo od pšenice z brněnského Pegasa, která je v mojí malé sbírce.

Kvasnice v tomto vzorku byly do piva dodány až při stáčení do lahví = nejsou tam jen kvasnice z výroby, ale tyto byly do piva dodány dodatečně. Je to častá praktika pivovarů, že do hotového piva přidají kvasinky a pivo následně prodávají jako kvasnicové. Konkrétně u totoho piva jsem se setkal s tím, že jedna dávka piva se na trh dostala naprosto bez kvasnic. Pravděpodobně v pivovaru něco přehlédli a weizen byl naláhvován bez kvasnic. Ale nebojte se, kvalita piva tím neutrpěla. ;-)

Fotografie

Primátor Weizenbier

 

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů
6,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (81 hlasů, průměrné hodnocení: 7,91 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , ,



Komentáře

  • Viktor napsal:

    Na Černou Horu Velen se nechytá ani náhodou, nezajímavé pivo, tedy čistě subjektivně, někomu může zachutnat

  • Radek napsal:

    Já myslím, že rozhodně neurazí.

  • pivovar napsal:

    Já ho docela často vyhledávám,chutná mi!

  • Pivař Huhin napsal:

    K „problematice“ kvasnic a jejich množství v lahvi se vyjádřil obchodní sládek tady:
    http://pivni.info/offline-rozhovor/755-pavel-korinek-odpovida.html
    Je to skoro až na konci. Každopádně jeho tvrzení odporuje tvrzení o přidávání kvasinek při stáčení.

    Taky mi to ale dost vrtalo hlavou, jak je možné, že jednou mám kvasinek ve sklenici tolik a podruhé skoro žádné. 🙂

    • poutník napsal:

      protože se kvasnice drží na spodu sudu

      • Moro napsal:

        Pivo je lahvováno z ležáckého tanku (ne ze sudu) ne? A pak cituji z výše uvedeného odkazu:
        „…Svrchně kvašené pivo Primátor po dokvašení v ležáckém sklepu se už nijak neupravuje ani nefiltruje. Přímo z ležáckého tanku se pasterizuje a stáčí do lahví a sudů. Pšeničné pivo se pasterizuje na průtokovém pastéru..“
        Neumím však posoudit, co krátkodobé zahřátí udělá s kvasinkami. Dle mě by je mělo spolehlivě zahubit. Avšak vím o případech, kdy domovarníci ze sedliny v Primátoru Weizenbier vypěstovali funkční kvasinky.

        • Pivař Huhin napsal:

          Pasterizace by měla způsobit to, že kvasinky zůstanou, jen už nejsou živé. Podle mě.

          Já měl původně na mysli otázku a odpověď číslo 5:

          5) Lahvové pivo Primátor Weizenbier vykazuje občas mezi různými šaržemi kolísání právě v míře zakalenosti. Někdy je na pšenici až nezvykle průzračné, jindy naopak zakalené až příliš a pevná složka je úplně cítit na jazyku. Čím je to způsobeno? (Rozvíření kvasinek vhodným způsobem servírování a možnost sedimentace zákalu díky době skladování samozřejmě beru v úvahu.)

          S kulturou pití pšeničných piv se zatím Češi seznamují a tak se vaří dle odhadu spotřeby na trhu, což je mnohdy docela problematické. V praxi to znamená uvařit několik várek najednou, protože kvasničná kultura je drahá a nedá se skladovat. První expedované várky mají bohatý kvasničný opál a poslední várky mají již malý opál, protože kvasinky již v tanku sedimentovaly. Řešením je naučit Čechy pít weizen v takovém množství, aby se vařil co nejpravidelněji.

          Myslel jsem to tak, že to je v rozporu s tvrzením v posledním odstavci recenze: „Kvasnice v tomto vzorku byly do piva dodány až při stáčení do lahví = nejsou tam jen kvasnice z výroby, ale tyto byly do piva dodány dodatečně.“

          Jen jsem to chtěl sem dát „do placu“…

          • Moro napsal:

            Jasně, rozumím. 🙂
            Mně je na tom všem divné, že kvasinky (některé rozhodně) přežijí pasterizaci a dají se dále množit (vyzkoušeno osobně – z hecu jsem si zkoušel vypěstovat živou násadu z kvasinek ve weizenbieru a opravdu to šlo). Dodatečné přidávaní kvasinek do hotového piva je častou praktikou. Recenzi ve světle těchto informací přepisovat nebudu, každý si to může přečíst zde v diskusi.
            Každopádně děkuji za informaci a asi napíši do pivovaru a vše si ověřím 😉

  • Pivař Huhin napsal:

    to Moro: Jasně, diky za odpověď. 🙂

    A taky díky za tyhle stránky. Něco takového v podobné kvalitě na našem webu chybělo. Rozhodně alespoň mě. 🙂

  • MarJar napsal:

    Zdravím, já jej koupil teď kámošovi v miltipackupacku k narozkám spíše jako srandu, ikdyž on si pochvaluje Velen z Černé hory, tak mu snad bude chutnat. Já subjektivně max. 3/10 sorry.

    • Kuba napsal:

      3z10? Proč? To se ti zdá jako nepitelný odpad??? Já toho vypil celý kastl a zdejších 6,5 za styl se mi jeví jako adekvátní hodnocení. Kdybych měl tak nějak hodnotit kvalitu piva bez ohledu na styl, dal bych ještě o bod víc!

      • MarJar napsal:

        Ahoj Kubo, no, mně to fakt nechutná, nejsem na ty weizeny, je to kalné až moc a ještě dole sedlina jako blázen. Organolepticky je to bída, ale je to subjektivní. Ale o mně nejde, důležité je, aby kámoš byl s multipackem spokojený. Ahoj.

  • Vláďa napsal:

    Dovolil bych si upřesnit informace o zákalu.
    Není pravda, že pšeničné pivo není nikdy čiré – jednak se dělá tzv. kristallweizen, který je filtrovaný a čirý a jednak při delším ležení se pivo samo vyčiří.
    Filtr z pluch samozřejmě funguje i u piva pšeničného. Dokonce i u použití 100% pšeničného sladu (i takové se vaří), dojde k uspokojivému scezení (i bez pluch).
    Zákal pšeničného piva má původ ve vyšším podílu bílkovin a kvasnic.

    • Moro napsal:

      Souhlasím Vláďo,… Spíš jsem mohl v recenzi (správněji) napsat, že weizeny jsou zakalené a nevztáhnout to na všechny druhy pšeničných piv. I když ruku na srdce – zas až tak moc 100% pšeničných piv neexistuje. Je však možné, že už letos se s jednou setkáme i v naší domovině 🙂

  • Rudla napsal:

    Začínám objevovat kouzla pšeničných piv a tak jsem s velkou chutí ochutnal i tento Weizen. Myslím si, že velkou nevýhodou těchto piv obecně je jejich neznalost mezi širokou masou konzumentů. Mezi ně v podstatě patřím i já, ale díky tomuto webu jsem objevil nový rozměr chuti piva. Dost dobře si dovedu představit letní grilovačku s tímto pivem ve zbrojnici(lednice). Ta kvasnicová, ovocně podmanivá chuť se mi moc zamlouvá. Velena znám a mám ho v oblibě, ale podle mě si každé uchovává svou typickou nezaměnitelnou tvář, tak jako tento Primátor. Znovu rád koupím. Hodnotím 7.

    • Moro napsal:

      Milý Rudlo,
      jsem rád za takovou reakci a snad jen – Primátor Weizenbier je komerční pšeničné pivo a berte jej jen jako první krok. Vynikající pšenici má Pivovar Herold a pak samozřejmě bavorské pšenice – Maisel’s, Paulaner, totálně nejlepší pšeničná piva Schneider Weisse a spousta dalších … Takže chutě do objevování 😉

      • poutnik napsal:

        potíž s pšenicí je, že se v běžné distribuční síti dá koupit jen ta od Primátora, která mi poměrně dost chutná a pak už jen ten Velen z Černé Hory, což je takový pšeničný bastard, a více ani ťuk, nepočítám německé třetinky za 30 kč – to mně na běžné napití přijde předražené, takže český začínající pivní průzkumník to má tady s pšeničným pivem dost těžké….

        osobně si beru domů nejraději pšenici od Valáška (Vsetín), nefiltrovaná, svrchně kvašená, je přesně taková, jak si představuju dobrou pšenici, ale k tomu pivu se dá dostat jen regionálně, teď jsme měli v hospodě pšenici od Bonu ze Zašové (ValMez), předtím od Pegase, která těžce zklamala…….a pří výletu do Prahy je jasnou volbou samozřejmě Matuška

      • Rudla napsal:

        S tou komercí to chápu, nicméně je to právě otázkou dostupnosti takovýchto typů piv. Už ale plánuji nějaké letní pivní vandrování, takže se na ty ‚pravé pšenice‘ už těším.

  • Honza napsal:

    já ať se snažím nalévat sebelíp, pěna se mi udrží jen asi 10 vteřin a pak už zbyde jen pár bublinek po okraji sklenice, jinak čistá hladina…jinak chuťově bych toto pivo hodnotil kladně

    • Moro napsal:

      Měl jsem v lednici poslední kousek a nalil a (díky Tobě) stopoval – pěna bez jakýchkoli problémů vydržela 1,5 min. Takže nevím, buď používáš nějaký nevhodný prostředek na mytí skla nebo pivu něco bylo (píšeš, že chuťově bylo v pořádku).

      • Kuba napsal:

        Nikdy jsem nestopoval, ale pěnu jsem měl vždy příkladnou vajcenovskou, po opadnutí se drží v tenké vrstvě jemných bublinek až do konce. Tento Primátor patří k mým oblíbeným. Jistě jsou lepší pšenice (například zde zmiňovaný Valášek), ale ne masově dostupné a u Primátora jsem se zatím nesetka s kolísáním kvality. Otázkou také je, zda Honza používá odpovídající sklenici, to imho také může hrát roli. Sám si ho nalívám do toho krásného křivého „Speciálu pivního znalce“ od Lobkowicze.
        _
        A když už sem píšu, tak si postěžuju na otřesné Tesco v Tišnově, kde měl na regále příjemnou cenovku 14,30 a až doma jsem zjistil, že mi ti vykukové naúčtovali 17,90 🙁 Ale dobře mi tak, nemám chodit nakupovat v neděli… 😉

  • Semtex napsal:

    Klidně mě ukamenujte. Já jsme pivní laik, ale tomuhle pivu jsem musel dát 10. Moc mě chutná a kupuji si ho domů. Weizenbier jsem se naučil pít v Rakousku a je to pro mě super objev a jelikož se komerčně v ČR nedá koupit nic jiného než Primátor, tak jsem si zamiloval právě toto pivo. 😉

    • Moro napsal:

      Kamenování ani jiný způsob lynčování se konat nebude 😉 Pokud chutná, je to jen dobře, hodnocení 10/10 je pivní neexistující a reálně nedosažitelný ideál, ale nevadí, že pivo dostalo plných 10 bodů.
      Snad se nic nestane, když prozradím, že dnes v podvečer vyjde recenze na další českou pšenici, která tuto v pohodě „strčí do kapsy“.

    • pinkano napsal:

      Hlavní je, že chutná. Ale zkus ochutnat dalších 10-20 pšenicí a uvidíš, jestli si Primátor udrží svých 10. Silně o tom pochybuji 🙂

      • Semtex napsal:

        Já samozřejmě hodnocení přehnal, ty body jsem přidal, protože je to jediná pšenice, kterou koupím v obchodě a za to přidávám body. Pil jsem i jiné pšenice a doopravdy byly lepší, ale v obchodě je bohužel nekoupím.

  • SICKsupreme napsal:

    uff, tak prave mam pred sebou katastrofalny kusok!
    pena pri nalievani ziadna, bez vone, „jarova“ chut… primatora W mam rad ale toto naozaj nedopijem!
    ak by som ho mal prvy krat tak si ho uz nikdy nekupim

    • Jméno napsal:

      Tak to ja mel mozna tu smulu, ze jsem narazil na prvni kousek, ktery opravdu nestal za nic. Pocity jsem mel podobne, jak popisujes a dalsi jsem si jiz nikdy nekoupil.

  • Marek napsal:

    Momentálně moje nejoblíbenější pivko. Taky mám rád Velena z Černé Hory, ale Primátor má větší podíl pšenice. Poslední dobou ho vypiju víc, než ležáku. Láska na první pohled!

    • SICKsupreme napsal:

      pozor, Velen neni typicky weizen, cize je tazsie tieto dve piva porovnavat
      Velen je pivny hybrid…psenicne pivo kvasene spodne (ako klasicky cesky leziak pri nizsich teplotach), weizen sa kvasi vrchne pri teplotach vyssich

      …ak su v dobrej kondicii, chutia mi obe ;p

  • Moro napsal:

    Velen je kvašen spodně????

    Já chtěl spíš napsat, že je třeba ochutnat Herold Wheat – recenze je k nalezení na těchto stránkách.

    • SICKsupreme napsal:

      heh, tak som si to checkol na nete a NENI ;p
      …bol som v tom uz davno, uz ani neviem odkial to mam, mea culpa ;p

  • Saaboorg napsal:

    Po tom, co jsem v bavorsku přišel na chuť pšeničnému pivu, hledal jsem chuť weizenbieru i u nás. A v Primátoru jsem ji našel, Velena jsem taky zkoušel, ale ten německej šmak tam není takovej. Těším se i na ochutnání pšenky z malých pivovárků, ale Náchodské je pro mě dobře dostupná jistota.

  • Roman napsal:

    Jedno z mých nejoblíbenějších piv.

  • Vojtěch napsal:

    Tak toto pivečko jsem měl dnes prvně, piju nejraději německé pšenice a musím konstatovat, že chuťově neurazí ani však nenadchne. Zůstanu věrný oblíbenému Franziskaneru, Erdingeru, Paulaneru či tuzemskému Fénixu.

  • CZEKO napsal:

    Nechci tady dělat někomu reklamu ale v kauflandu mají v akci za 9,90,-. Dneska tam razím abych si udělal zásobu na víkend. Venku je hnusně tak si musím udělat hezky doma 🙂

  • slivoj napsal:

    Téměř rok mi trvalo, než jsem se po prvním nedobrém seznámení s tímto pivem přinutil, koupit si jiný kus pro srovnání. A škoda, že mi to trvalo takto dlouho. Láhev, kterou jsem zkoušel poprvé, byla opravdu vyloženě nedobrá (bohužel už si nevzpomenu na konkrétní vady, ale byl jsem tehdy rozhodnut, že už si jej nikdy více nekoupím). Nicméně po tolika pozitivních ohlasech na toto pivo jsem musel obrátit a znovu jej zkusit. A ono to opravdu stálo za to. Jednoduše velmi povedený méně kyselý a dobře pitelný weizenbier. Ponaučením pro příště budiž: nehodnotit pivo po jednom ochutnaném kousku 🙂

    • dura_lastima napsal:

      Tiez jedna z charakteristik tohto piva. Niektore sa vypit mozno daju, ine su nepitne uplne. Kvalita ako na hojdacke :/

  • Torky napsal:

    Tak letos to vyhrál Primátor Weizenbier 😉 http://www.worldbeerawards.com/2013/

  • lunruj napsal:

    Tohle je jedno z mých nejoblíbenějších piv, alespoň, co se lahvových týče. V kategorii pšenic u mě zatím vede, s ječnými spodně kvašenými ležáky to porovnávat nebudu, to je jiný nápoj. S ohledem na ostatní známky co jsem dával uděluji 9/10. A až ho nějaké, co ochutnám, strčí do kapsy, budu rád a dám tomu konkurentovi desítku. 🙂

  • dura_lastima napsal:

    Primator Weizenbier je podla mna jedno z najslabsich (kvalitativne) weizenbier vobec. Weizenbier milujem, mam ho odpiteho po Nemecku a Rakusku skutocne hodne a asi prave to je dovod preco Primator Weizenbier hodnotim negativne. Pre mna bez vone, prazdny v chuti a zbytocne tazky.

    • poutnik napsal:

      nevím, jak „znalec“ tvého formátu zkousne tuto informaci :

      http://www.worldbeerawards.com/2013/

      • SICKsupreme napsal:

        a odkedy ma takyto rebricek 100% pravdu? chces povedat ze si este nepil lepsie pivo ako primator weizen? ;p

      • SICKsupreme napsal:

        …ale zasa je pravda, ze od najslabsieho psenicneho ma hoooodne daleko, je to kazdopadne nadpriemer ale nie svetova spicka ;p

    • akord23 napsal:

      Taky bych rozhodně nebvyl tak přísný…je jasný ze sou lepší kousky, ale sou i rozhodně daleko, daleko horší…pro mě je primátor vcelku pitelnej průměr a sem za něj rád

    • libor napsal:

      ja by som tiež nebol až taký kategorický… tiež mám nemeckých pšeníc (predovšetkým bavorských a franckých) a aj rakúskych napitých dosť a dosť (v rádoch stoviek) a medzi nimi som mal kúsky, ktoré Primátoru nešahali ani po členky… Podľa mňa tak isto ako píše SICKsupreme – svetová špička nie, ale určite minimálne lepší priemer až nadpriemer…

  • riso77 napsal:

    Pil som ho capovane v Ziline na 7 schode. U mna subjektivne 5/10. Kedysi som v Nemecku pijaval hodne weissbier, ale mam uz asi 6 rocnu pauzu, takze nejak mi to asi odpadlo od chuti. Ja som po prvych duskoch toho piva citil bananovu dochut, ktora sa neskor stratila. Pivo OK, ale asi to nie je moj styl.

  • restless napsal:

    Asi moje nejoblíbenější pivo od Primátora. Chutná mi víc než pšenice z Krušovic a dokonce asi i víc než Hoegaarden, i když ten jsem měl jenom párkrát. O něčem taky vypovídá, že vyhrálo soutěž World Beer Awards. Dávám 7/10.

    • SICKsupreme napsal:

      pozor, hoegaarden je iny pivny styl, neda sa porovnavat ;p
      skus nejaku bavorsku psenicu, napriklad Tucher, v bille by mal byt bezne dostupny, ale samozrejme ked natrafis na schneider weisse tak ber kolko mozes ;p

  • restless napsal:

    No jo, to jsem si neuvědomil, ale přece jenom jsou to spřízněné styly (obě pšenice), takže alespoň trochu se to porovnat dá. V lednici na mě čeká ještě Paulaner, ten asi půjde porovnávat s Primátorem líp. Jestli narazim v obchodě na Tucher, tak hned poletí do košíku.

    • Kuba napsal:

      Já bych ještě zmínil Maisel’s Weisse – ten mi moc chutnal jak lahvový, tak točený a je RELATIVNĚ dostupný. Před Primátorem má subjektivně tak 1,5 bodu náskok.

  • Jonatan napsal:

    Musím říct, že když mám teď na porovnání z Kauflandu Velena a Primátora, Velen nemá šanci. Primátor Weizenbier je mnohem lepší pivo než Velen. Možná jsem jen narazil na špatnou várku, ale Velen mi vždy připadal o třídu horší než Primátor…

  • kkral napsal:

    Jsem překvapen, absolutní česká špička WB srovnatelná s bavorským pivem.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »