Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


O cti, úctě, tradicích, moderně, svědomí a zaprodancích …

K sepsání blogu s tímto tématem mě inspiroval náhodný souběh několika událostí najednou:

  1. Psaní recenze na pivo Mušketýr nefiltrovaný, kdy jsem měl plnou hlavu myšlenek o tom, jak se giganti snaží upoutat konzumenty.
  2. Bouřlivá diskuse u recenze Pilsner Urquell na našich stránkách.
  3. Předvečer představení značek pivní edice Holy Farm, na které jsem se i já tak trochu podílel.

To vše se spojilo a v mojí mysli vytryskla spousta myšlenkových pochodů, nápadů, paralel a mně nezbývá, než …  Chopiti se husího brka a psáti …

Těžká práce sládkova

Především bych měl napsat, že odmalička mě rodiče učili mít k lidem úctu. Každému jistě náleží úcta, jakou si zaslouží a v mém svědomí si opravdu velkou úctu zasluhuje i každý jeden člověk pracující v pivovaru na libovolném postu. Vzpomínám na povídání prababičky mojí nejmladší dcery, která po velkou část života pracovala na varně Pivovaru Opava, na tu těžkou práci v dosti extrémních podmínkách. Sám jsem si to mohl vyzkoušet u svého přítele – sládka Kněžihorského pivovaru ve Bzenci – Radomila Patáka.

Varný proces jsme tehdy započínali lehce po půlnoci (kvůli výhodnějším sazbám za elektřinu), pracovali celou noc až do pozdního dopoledne a přiznám se, že jsem toho měl doslova „plné kecky“, když jsem pomocí nerezových kbelíků přeléval jednotlivé rmuty, měl popálené ruce a bolelo mě celé tělo. Sice jsme u toho popíjeli výborné Kněžihorské a Radek měl připraveny k zakousnutí i vlastnoručně vyrobené a výtečné domácí zavináče (pro reportérskou objektivitu se musím doznat, že jsem s sebou přivezl i sedmičku meruňkovice, kterou jsme také „zmárnili“ :-)), ale i tak to bylo úmorné. Nad ránem přijel na invalidním vozíku i technický ředitel pivovaru Mireček Kovář a povídal mi o historii pivovaru, jak z garáže rodinného domku doslova vyšlapali pivovar. Jak nakupovali technologie určené pro něco jiného a svým důmyslem je předělávali pro výrobu piva. A sládek Radek po skončení varného procesu v pracovní dny nastupuje do svého civilního zaměstnání. Když si uvědomíte, že před Slavnostmi přátel Kněží hory takto vaří 7 dnů v týdnu a to dlouho dopředu, aby bylo piva dost, jaksi se rozplývá romantický obrázek o sládkovi v minipivovaru a nastupuje krutá realita. Nezbývá vám než se mnou souhlasit, že takoví lidé si jistě zaslouží velkou úctu.

Ilustrační foto vemnr

Odborníci a zaprodanci

Malých pivovarů aktuálně přibývá rychleji, než hub po dešti – dle mě je to jen dobře. Sice mě napadá parafráze na motivy slavného filmu Vesničko má středisková, kdy místní hrobník volá na pana doktora Skružného: „ … hodně nebožtíků a málo kameníků, pane doktore!“ a mohl bych napsat – hodně pivovarů a málo sládků, protože zasvěcení vědí, že pivo dnes vaří snad kdekdo. Ale to se vystříbří, slabí odpadnou a silní půjdou dále.  Ale my tu máme i protipól malých – velké a gigantické pivovary a v nich velké (myšleno upřímně) vyhlášené odborníky a o těch jsou moje další úvahy. Je to až k pláči, kam se tito lidé dostali – vlastní obrovský vědomostní potenciál i řemeslný fortel, ale ve jménu hesla – koho chleba jíš, toho píseň zpívej, se zaprodali.

Kdybych si chtěl hrát na bulvárního reportéra, mohl bych je tu všechny hezky vyjmenovat a vy jste tu mohli číst o sládkovi, který jezdí po hospodách a rozdává klíče na poctivé piva zdarma, které chutná jako tenkrát (už se mi i protiví nahrazovat hlásku r hláskou j); o sládkovi, který je ze slavného sládkovského rodu a jehož podpis můžete nalézt na každém půllitru, kde garantuje tu nejvyšší kvalitu svého piva a dané pivo se nedá pít; o sládkovi, který vymyslil zelené pivo a musí sládkovat ve dvou pivovarech v rámci jedné pivovarnické skupiny, o obchodním sládkovi … Bulvár se mi protiví a jsme tu na pivním webu, nebudu tedy tyto pány jmenovat ani hanět, chci jen, abyste se nad tím aspoň malinko zamyslili.

Staré časy? (foto vemnr)

Pivní publicistika

Stejně jako se sládky, je to i s pivními reportéry. O pivu dnes píše každý a ne každý tomu aspoň trochu rozumí. To by snad ani nebylo to největší zlo, daleko horší je, že takoví reportéři nejsou ani ochotni uznat svojí chybu. A nedejbože(!) abyste si dovolili je opravit. Už mě opravdu otrávilo a já jsem přestal psát redaktorkám a redaktorům různých nezávislých X-testů, že pletou spodní i svrchní kvašení, že opravdu není na světě spodní ejl, že radler jistě není ovocné pivo, … Většinou se mi dostalo odpovědi ve stylu – vážený pane, informace jsem čerpala z ověřeného zdroje a trvám na tom, že jsou naprosto správné. I v tomto ranku máme zaprodance a bohužel i zde je spousta arogance a často lze vypozorovat zajímavý reportérský úkaz – kdo nemá znalosti minimálně na úrovni autora článku je považován za hlupáka. I na poli  pivní osvěty máme svoje omezence, kteří krátkozrace preferují jeden pivní styl a zřejmě si neuvědomují, že jejich články a příspěvky v diskusích čtou stovky i tisíce čtenářů a jsou takovým tmářstvím ovlivňováni. Prudí mě i výlevy a střety redaktorů jednotlivých serverů, kdy zapomínají, že je spojuje stejné „poslání“ = šíření pivní osvěty a nesmyslně si něco dokazují namísto, aby respektovali odlišnosti jednotlivých serverů. Myslím, že je to k smíchu a odpustťe, já nechci být k smíchu a pokud ano, tak ne kvůli pivním (ne)znalostem.

Moderní technologie

Další kapitolou je používání moderních technologií – velcí křičí, že to bylo nutné a nevyhnutelné, že naše pivovarnictví v dobách minulých bylo zastaralé a neefektivní. Bylo by to na několik obrovských úvah, ale na to není čas ani prostor. Myslím, že je dobře, že všechny tyto „moderny“ dorazily i do našich pivovarů. Spousta v minulosti doslova nepitelných značek se díky tomu dostala nahoru a pak … Komu se nelíbí konzumovat unifikované pivo (spotřební preference ukazují, že většině našeho národa to naopak vyhovuje), má přece alternativu v středních a malých pivovarech. Musíme si však (bohužel) také uvyknout, že i zde platí přímá úměra. Velký počet konzumentů unifikovaných piv vládne také „nejsilnějším hlasem“ a hlášky o nejlepší Plzničce, Gambáčku, Staráči, Radkovi, Kozlíkovi či Zlaťáku, už také zevšedněly. Když se nad tím hlouběji zamyslíte, pak si uvědomíte, že i ti velcí mají vlastně strach – strach z nezávislých pivních serverů a potažmo redaktorů. Myslíte, že přeháním a moc „si fandím“? I kdepak – jistě jste slyšeli o pivních misionářích či ambasadorech. Neslyšeli? Tak zkuste něco pohledat – aneb strýček Gůgl a teta Wiki jistě budou vědět. Myslím, že doba ještě nedozrála, ale třeba se i já dožiji toho, že u nás vznikne něco jako česká CAMRA – ostatně sdružení Za poctivé české pivo už také ledacos dokázalo.

Pěna na spilce (foto vemnr)

Je jen dobře, že se o pivu mluví, píše a diskutuje, je jen dobře, že v pivní oblasti máme pivní teoretiky, badatele, reportéry i sládky, kteří mimo znalostí na poli pivním mají i svědomí lidské. Prostě lidi, kteří hloubají nad knihami a internetovými články ve snaze najít další informace a vědomosti. Tady se raději o zaprodancích rozepisovat nebudu, i když i v této oblasti existují – to by jsme tu mohli mít třeba samozvané pivní promotéry nebo moudré pivní turisty, kteří za tašku pivních suvenýrů píší chvály na objednávku.

Nevím jak vy, ale já se rád nechám poučit a rád se dozvím něco nového o pivu. Vyprovokoval jsem i někoho či něco ve vás?



Komentáře

  • karlos napsal:

    co k tomu říct, pivo je předurčeno požadavkem trhu. Kdÿž to lidi chcou, proč jim v tom zabraňovat? Chtějí pít europiva, kupují je po basách a jsou šťastní ve své sugesci, že pijou nejlepší pivo na světě, protože to koupili v česku, mám jím to vyčítat? Tak to funguje ale se vším, s veškerým zbožím. Od sýru cihla až po zprávy na Nově. Kvalita evidentně není rozhodujícím faktorem. Má snad lid pořád někdo vychovávat? Nebo se mu nedostalo dostatečné vzdělání, že by si neuměl vytvořit názor? Nebo se to má zákonem zakázat dávad lidem to, co nejvíce chtějí? mjaí býl lidé chráněni před vlastní blbostí? Toť otázka.

    Je to podobné kauze týkající se informací o obsahu potravin: najednou všem vadí, že v párcích není kvalitní maso (ačkoli párek nikdy takto nebyl definován), že někde jsou éčka (jejihcž škodlivost nebyla nikdy prokázána), nebo že jsou někde předmražené housky. Kdyby se to lidem neřeklo, ani by je to nenapadlo, protože nad chutěmi nepřemýšlí. Nehodnotí chuť podle toho, co se jim dostane na jazyk, ale podle toho, co jim kdo nakuká. Pak se nedivím, že se nějaký sládek neváhá označit nějaký patok za národní poklad o hodnotě korunovačních klenotů.

    PS: mám jednoho kamaráda, takový ten typ neustále vzpomínající na staré zlaté (komunistické) časy, hlavně na komunistické pivo, které bylo tenkrát podle něj poctivé, protože vzniklo za dobré a poctivé doby. Když s ním jdu na pivo náhodou do ochutnávkové hospy, kde se čepuje mimo radegastu asi 5 kvasnicových piv z minipivovarů, automatický si poručí radka, protože on, jeho slovy „taková ta jiná piva“ (míněno kvasnicové, svrchně kvašená apod), nemá rád 🙂 … tak nějak už z principu, asi proto, že vznikla za prohnilého kapitalismu:-)

  • zlý výrostek Hugo napsal:

    Skvělý článek,díky. Myslím,že je přesně a trefně popsáno co se tu opravdu děje. Na jednu stranu se mi Češi plácáme po ramenou jací jsme pivaři a každý pantáta je odborník na to co je dobré pivo a co není a já pak přistihnu svého strýce jak pije hypermarketovou zrzavou vodu prapodivného názvu.Mě to přišlo stejně praštěný jako bych uviděl starého francouze co už v životě něco zažil a spoustu vína vypil lemtat krabicové víno! Tohle byl podnět pro mě začít vůbec přemýšlet jak to vlastně s tím našem pivařstvím ve skutečnosti je.
    To,že piji pivo je součást mé identity a ani to jinak nemohlo dopadnout,vždyť jako malý kluk jsem chodil dědovy se džbánem ve sklepě byla vždycky basa hnědých láhváčů a pamatuju si jak se o pivu dokazali dospěláci živě a zaníceně bavit. Pivo byl pro mě symbol chlapáctví prostě bylo součástí mých vzorů. Po práci si dali jedno chlazené nebo taky v neděli po jídle a mě když nalili od sebe do malé skleničky a já si připadal jako najednou velký bourák.
    Takže jsem si dlouho bláhově myslel,že podobně jako co Čech to muzikant tak co Čech tak znalec piva a ,že piva z našich velkých pivovarů je TOP co se tu dá koupit a vesele jsem do sebe tlačil gambáč a s kámošena si notovali jaká je to pohádka.
    Pohádka to byla ale já v ní nehrál prince nebo rytíře co si se vším poradí ale hloupého Honzu co nejdřív musel vypadnout dál než je jeho okres aby tam skoro s opovržením ochutnal pivo neznámého pivovaru a čekajíc nějaký vesnický patok.O to více ovšem jsem byl v šoku jak to pivo skvěle chutnalo a že můj oblíbený gambáč dostal těžce na prdel.Tak jsem se začal trošku pídit a začal ochutnávat jiné značky, experimentovat a chci v tom pokračovat protože pivo ke mě patří a já ho chci znát a mít radost z toho když ochutnám nějaký nový vzorek uvařený tu u nás ,který mě svojí dobrotou posadí na prdel a následně vystřelí z kecek 🙂

    P.S. tady na tom webu je hezky jako se dobré pivo dobře pije tak tady se krásně čte.¨

    konec slohovky

    Na zdraví!

  • Miky napsal:

    Dobře napsané. Snad se na Petrovske chmelobrani dostanu a budu moct vyzkouset Holy farm. Název se mi teda osobně moc nelíbí, o názvech piv nemluvě (což není kritika, natožpak nějaký argument, spíš takový povzdech).
    Důležitá bude chuť a ať se to pak klidně jmenuje svatý starogambrinus medium.
    Tak se snad brzy narazí nějaká bečka na Bóži nebo v Netopýrovi.
    A bude Holy Farm dostání také v Brně? Petrov je předse jenom trochu z ruky.

    • Moro napsal:

      Neznám přesné plány Michala Staňka ohledně restaurací, kde jeho pivo bude. S Brnem bych však 100% počítal. Ochutnal jsem zatím jen značku Svatý Pes a mohu říci, že by mi absolutně nedělalo problém u tohoto piva sedět po celý večer / několik večerů.

  • Honza Pivni rozmanitost napsal:

    Ach jo, tak prej zaprodanci…asi by to melo byt Idnes.cz: Obchodni sladek V.B. opustil dlouholete pusobiste u velkeho domaciho pivovaru aby sel varit pivo po kyblikach…hm, myslim, ze sto(nom temer sto procent) ctenaru, kteri by byli eventualne ve stejne pozici, by urcite praskli dverma a sli varit „craft beers“…:)

    • Akord23 napsal:

      Asi nejde o to aby sel renomovany vrchni sladek nadnarodni velkovyrobny varit do restauracniho minipivovaru, ale o to pod jake produkty se podepisuje a jakym zpusobem je obhajuje, ac sou vetsinou na hranici pitelnosti…to podle me zaprodanosti smrdi…ale nejsem sladek, tak nevim nakolik je prestizni dostat se do techto velkopivovaru a byt panem z plakatu

    • Moro napsal:

      Jsem rád, že jsem vyprovokoval ke komentáři někoho, jako je Honza Kočka. 🙂 Tak tedy – ne, že by se takoví lidé měli vzdát svých dobře placených postů a jít pracovat např. do craft breweries, to bych byl blázen a idealistický snílek. Jen jsem vyjádřil povzdech, že ty roky praxe, znalosti, vědomosti, zkušenosti, atd. přijdou vniveč, protože výroba je automatická a výsledné pivo vždy stejné.
      Konkrétně – sládek VB sám v jednom rozhovoru uvádí, že 90% času věnuje pivovaru ve VB a 10% v Brně. Je můj závěr zlý, když si myslím, že ve VB vymýšlí a ladí speciály, které mají tvář a charakter a na Brno jen dohlíží a výroba jede bez něj? Co to svědčí o výrobě v Brně?
      Prostě jsem chtěl vyjádřit, že takto kvalitní odborníci jako představitelé gigantů už svobodně nemohou vyjadřovat své názory třebas jako nezávislý pivovarník Honza Kočka 😉 Je to k pochopení?

  • Honza Pivni rozmanitost napsal:

    Myslim, ze jsem to pochopil spravne, jen mi prijde slovo zaprodnec vuci temto lidem jako velmi silny vyraz.

    a o cem svedci Brno? ze ma v usti zazemi na tvurci praci a na vareni v Brne lidi. pokud se neco podela, mame moderni dobu a vse se da resit pres ruzne komunikacni kanaly…

    • Moro napsal:

      A jaké by tedy bylo vhodnější slovo? Oběť profese? Nepovažuji se v žádném případě za investigativního reportéra, ale toto slovo mi přijde jako vhodné. Nic neřeším, jen chci, aby se nad tím čtenář zamyslil.
      To, co píšete o Starobrnu je možný výklad – připouštím.

      • Honza Pivni rozmanitost napsal:

        Hm, tohle asi melo byt vtipny…

        A co kdyz by ti lide, na ktere se tak snadno ukazuje, na svych mistech nebyli? Co kdyby to pivo, nad kterym se rad kazdy uskliba a pak ho kladne hodnoti v anonymni degustaci, bylo jeste horsi,nez je tomu ted?

        Odsuzovat je tak jednoduce. Kazdy mel prece volbu nevstupovat do strany, nepodepsat spolupraci, nechvalit pivo atd. ze.

        A protoze se budeme navazet do vsech tech, na ktere je z titulu jejich funkce videt, pohanime je, za par let vsichni budeme pit jen fortelna piva, jist cesky cesnek, koukat na CT2 a cist Literarni noviny. Svet bude krasny 🙂

        • Moro napsal:

          Vím Honzo, kam míříte a taky uznávám, že máte pravdu (ušklíbání kontra slepé degustace). Jen – fakt máte pocit, že se do nich navážím? Nemyslím, že by byl můj blog útočný. Jen mi je líto několika věcí, které výše vypisuji a proto blog vznikl.

        • umbob napsal:

          Jde taky o to, že ač tito lidé dlouhé roky pracovali v provozu a věřím tomu, že tvrdě a poctivě, tak nyní šíří vědomě lži, polopravdy a mýty o jedinečnosti, tradičních postupech, unikátním trojím chmelení atd. Nepoučený laik mu to sežere a dál žije v bludu o tom, že české pivo je nejlepší na světě. Vždyť to tvrdí sládek z páté generace pivovarské rodiny, tak to přece musí být pravda. Jak je potom nazvat?

          • Honza Pivni rozmanitost napsal:

            Hajzlove, zaprodanci, vlastizradci…a hlavne je odstavit od koryta. A ti co prijdou po nich, budou cestni, slusni, vsude budou rikat pravdu a zivot bude ruzovoucky…

        • Kuba napsal:

          Propánajána, co to tady pletete dohromady, opravdu si myslíte, že VSTOUPIT nebo PODEPSAT je adekvátní srovnání s obchodní lží (marketingem), na který tu Moro imho velice trefně naráží???
          _
          Působí to na mě tak, že se někdo dotkl vašeho (požehnaného) stavu a chcete ho bránit, ale opravdový argument v rukávu jaksi nemáte…

          • seeker napsal:

            Pokud tomu sporu dobře rozumím, tak Honzovi jde o to, že není úplně fér hanět sládky. Pokud je něco na vině, tak celková politika velké firmy (pivovaru), nikoli její zaměstnanci. Proto ta, byť možná silná, paralela se stranou. A byť jinak s Morovým blogem souhlasím, tak slovo zaprodanec mi přijde taky dost silné. Sice možná „šíří lži“, ale není to jejich rozhodnutí. Kdokoli na jejich postu by to dělal stejně, protože by musel. Jde o podle mě o řemeslo, které nemůžete uplatnit na zas tak mnoha místech, takže podle mě jsou v dost nepříjemné situaci. Bylo by hezké (nebo taky naivní, idealistické), kdyby se vzepřeli, či odešli jinam, ale obávám se, že politiku velkého pivovaru by to nijak nezměnilo…

            • Moro napsal:

              Už vlastně jen opakuji svoje vlastní slova dříve napsaná – nepovažuji se za bloggera, mám však jakýsi dar slova a tento server mi umožňuje se vyjádřit. Dštít špínu na kohokoli je tak snadné a urážet ještě snadnější.
              Uznávám, že slovo zaprodanec je silnějšího kalibru a použil jsem jej vědomě (v podstatě velmi slušně vyjadřuje podstatu věci a navíc, není zase až tak často používáno) – když o něčem píši, chci vyprovokovat čtenáře k přemýšlení; nechci předkládat pravdy a nechat si je odkývat.
              Pro mě je dobře, když se pod takovým článkem diskutuje a střetávají se různé názory a opravdu si vážím každého jednoho z nich.

  • Honza Pivni rozmanitost napsal:

    Rict o nekom, ze je zaprodanec neni utocne? Ja bych to jako pochvalu nebral.
    Jinak samozrejme kazdy mame svoji pravdu, koneckoncu si kazdy muze psat co chce.
    jen opakuju, ze slo zaprodanec mi prijde prilis silne(slusne receno). Toz tak(cr RH)

  • Moro napsal:

    O zaprodancích píši i v dalších odstavcích a nejen u sládků. Je to slovo silnějšího kalibru a mělo provokovat – což se děje. Nerad bych tu vedl lingvistické spory nebo tak něco. Za sebe – jsem upřímně rád, že si článku všiml člověk Vašeho kalibru a je ochoten sem psát a se mnou diskutovat. Že máme jiné názory beru jako normální a v pořádku. 🙂 Za sebe tedy píši – Díky.

  • Rezavej napsal:

    jak se vlastně člověk může stát sládkem?nějaký školy?léta praxe než dostane papír že ok? a další věc : je teď nějaký menší nebo střední pivovar v pozici že by mohl nějaký ten velký, případně který velký pivovar se nejvíc bojí těch malých protože mu klesají tržby? p.s. žádný sarkasmus čirá zvědavost,na netu to jde někdy špatně poznat 🙂

    • Moro napsal:

      Pokusím se odpovědět:
      Na sládka (oficiálně) musí být střední škola. Ovšem, znám sládky, kterým ke sládkování stačí i kurz pořádaný na Podskalské.
      Asi nejprofláknutější kauzou, kdy se velký bál malého (velký nepřál malému úspěch) je kauza Plzeňského Prazdroje a Pivovaru Svijany. Určitě by stačilo do vyhledávače zadat něco jako kauza tetrahop.

  • notret napsal:

    Protože nedokážu konkurovat Morovi v pivních znalostech, dovolím si jenom poznámku, že správně je abyste nikoliv aby jste.

    • Moro napsal:

      Moro děkuje notretovi za upozornění 🙂 Chyba byla v textu hned 2* a je opravena. Psal jsem to po staru a jazyk český se stále vyvíjí. Ještě jednou – díky.

  • poutnik napsal:

    ono se to, když jsi ambiciózní sládek a jde ti také o dobré pivo, dá uchopit i jinak než se uboze zaprodat nadnárodní chemičce – příkladem je např. Mojmír Velký – rezignoval na práci chemika v Nošovicích a ve vedlejší vesnici rozjel svůj vlastní pivovar „Vojkovický Koníček“, pod jehož produkty by se rozhodně nemusel stydět podepsat, ale na to nemá čas, protože kromě rozvoje vlastního pivovaru pomáhá kamarádům rozjíždět nové minipivovary, Čest jeho práci, narozdíl od „jiných“…..

    • Honza Pivni rozmanitost napsal:

      Jo, Mojmira znam a jeho piva mi chutnaji. Ale pri vsi ucte k jeho praci, on byl starsi obchodni sladek, nebo sefoval dvou pivovarum atd, jak se o nich pise v clanku?

      Jinak dalsi priklad muze byt mladej Rottenborn, ktery odesel ze Zlatopramene/heinekenu a vari u taty Na rychte v Usti n.L., dalesickej sladek taky odesel tehdy jeste z Kutny Hory atd….

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »