Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Nový minipivovar na jihu Moravy — Moravský Žižkov

Nedávno mě pracovní povinnosti zavedly na Slovensko. Při plánování cesty jsem si uvědomil, že se kdesi na jižní Moravě otevřel nový pivovárek a tak jsem se jal zjistit více podrobností. Onen pivovárek jsem našel v Moravském Žižkově, asi 15 kilometrů západně od Hodonína. Jelikož jsem přes Hodonín měl cestu, nebylo nic jednoduššího než se na zpáteční cestě v minipivovaru zastavit, ochutnat pivo a vyzpovídat sládka.

Onen minipivovar, nazvaný prozaicky Pivovar Moravský Žižkov, se nachází jen kousek od dálnice D2, co by kamenem dohodil od slovenských hranic. Je umístěn na kraji vesnice vedle rybníka ve zrekonstruovaném objektu. Pivovar je to restaurační, produkuje tedy chmelový mok pro své vlastní potřeby a prozatím jej není možné ochutnat jinde než přímo na místě. To však neznamená, že vám (velmi milá a pěkná :-)) servírka nenačepuje pivo do PET láhve.

Pivovar je klasické české konstrukce s 500litrovou nerezovou varnou. Spilka je uzavřená, tvořena stojatými tanky. Sládek, pan Valihrach, však nemá v oblibě moderní zrychlovací postupy a tak, ač má uzavřenou spilku, tak pivo nechává kvasit dvoufázově.

Nerezovou varnu pivovaru vyrobili v Pacově a počet a velikost ležáckých tanků je návrh pana sládka. Prozatím se v pivovaru vaří světlá desítka a jedenáctka, do budoucna se však chystá rozšíření výroby nejen kapacitní ale i chuťové — v nabídce budou ochucená piva. Co se týče svrchně kvašených piv, nejsou prozatím v plánu kvůli obavám s nezájmu neznalých hostí (což si myslím, že je třeba u pšeničného piva obava zbytečná). Mimo světlé desítky a jedenáctky je v plánu tmavá třináctka z čtyř druhů sladu.

Piva se vaří klasicky dekokčně (na počet rmutů jsem se zapomněl zeptat). Suroviny i kvasnice pochází z pivovaru Bernard, chmelí se Žateckým poloraným červeňákem. Piva jsou v tancích v úhrnu kolem tří až čtyř týdnů podle potřeby, pak jsou stočena do sudů a z nich čepována.

Velmi mě potěšila starost majitele o ošetření piva. Dozvěděl jsem se, že dříve měli v hospodě Gambrinus a že byl sice dobrý ale strašně nudný a že už se na to prostě nemohl dívat. Pivo je sice čepováno z pákových kohoutů, nezdá se však, že by mu to na kvalitě cokoli ubralo neb je sklo čisté, studené a umyté před čepování a pivo je čepováno správným způsobem, nikoli, na Moravě tak oblíbeným, pouštěním z výšky.

Na místě jsem z přepravních důvodů (auto čekalo před podnikem) ochutnal jen čepovanou desítku, jedenáctku (a ostatně i další PET desítky) jsem si nechal „zabalit“ na cestu. Desítka je velmi svěží, příjemně sladová ale hlavně pořádně chmelová jak v chuti, tak ve vůni. Podrobná recenze vyjde později. Jsem vždy potěšen, když narazím na sládka, který se chmele nebojí a uvaří pořádně hořký ležák tak jak má být. Pivo je podáváno v neupravené formě, filtrem ani pastérem pivovar nedisponuje.

Celkově musím říci, že pokud by týden po otevření takto vypadal každý nový minipivovar v Česku, tak bychom my na Pivních recenzích v pomyslné rubrice „pivní nešvary“ neměli brzy o čem psát. Pokud pojedete okolo…i pokud ne, návštěvu určitě doporučuji. Jen příště raději bez vozidla abych se na místě mohl zdržet na více kousků, z PETky to přece jen není úplně ono…

Pivovar Moravský Žižkov
Chalúpky 485, 691 01 Moravsky Žižkov
Telefon: +420 607 562 306
Web: http://www.pivovar.in
E-mail: info@pivovar.in



Komentáře

  • Kuba napsal:

    http://www.pivovar.in/cs/vyroba-piva – zde uvádí vaření na dva rmuty
    _
    Z první věty posledního odstavce asi vypadlo nějaké slůvko a ještě něco by se našlo, ale nechci prudit s pravopisem. Každopádně je to příjemné čtení, protože dobrých zpráv není nikdy dost. 🙂

    • gum napsal:

      Myslíš chyba v perexu nebo článku samotném? Obě věty jsem si dvakrát přečetl a mimo chybějící čárky „Moravský Žižkov, se nachází“ jsem nic nenašel.

      • umbob napsal:

        Tato věta „Celkově musím říci, že pokud by týden po otevření takto každý nový minipivovar v Česku…“ je nějaká divná 😉

      • Kuba napsal:

        Z pravopisných chyb mě trklo: „…kvůli obavám s nezájmu neznalých hostí…“. I na té interpunkci bych hodně přitlačil 😉
        _
        Možná příště spíš upozorním v SZ na fóru, ať tady místo debaty o pivu nehujeříme. Sám vím, jak je těžký najít chyby ve vlastním textu, do kterýho několik desítek minut čučím a jak lehko se nachází v cizích textech…

  • Jakub napsal:

    Velmi chutné pivečko.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »