Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Vyvoněný euroškopek

V okamžiku, kdy píši tyto blogové řádky popíjím poněkud netypické pivo, které mě nutí přemýšlet o celkovém vývoji pivovarnictví. Jedná se o pivo, které je vo-ňa-vouč-ké jak čerstvě sklizený červeňák. Vskutku ani na česačce chmele nenajdete tak intenzivní typickou vůni českého chmele. Ba i chuť je takto aromatická! „No je to vůbec možné?“, říkám si.

Standardní, chcete-li tradiční technologií jistě ne. Jedná se totiž o pivo z výzkumného ústavu chmelařského, do kterého byly přidány „uměle“ (to jest pipetou) vyextrahované chmelové silice. Vůně je to krásná, což o to, ale hlavou se mi honí nejstrašnější představa děsivých monster plných surogátů, isoextraktů a nově i s trochou těch silic, aby to ti ubožáci pivaři měli i pěkně vyvoněný, že áno. A jsem si jist, že se mezi sládky a především mezi pivovarským managmentem najde nějaký ten Alfred Hitchcock, který dokoná hororové dílo pořádného europiva.

Ilustrační foto vemnr

Ilustrační foto vemnr

Ale zcela vážně. S každou takovouto inovací je nutno dobře promyslet, co může do tradice českého pivovarnictví přinést a co jí může vzít. Samozřejmě je na každém pivaři, zda dá přednost tomu či onomu. Každý uznává jiné hodnoty a mnozí lidé dnes neuznávají vůbec žádné. K těmto lidem budiž střeva milosrdná. Pro mě osobně je důležité, aby zde fungovala jistá transparentnost pivovarů (to jest abych věděl co piji) a aby na toto téma fungovala patřičná legislativa. Ale to je již na jiné povídání…



Komentáře

  • venraus napsal:

    Dobrá úvaha, ale to je prostě vývoj, který se neustále zrychluje. Legislativa je spojena s obrovským molochem a je minimálně o jeden krok pozadu oproti reálnému vývoji. Na druhou stranu právě tyto rychlé a nejisté inovace, mohou zas u některých vzbuzovat touhu po tradici.

    Vývoj nezastavíme a otázkou zůstává co se stane tradicí, kterou má smysl držet nebo se k ní vracet.
    Proto je důležité lidi vzdělávat a šířit osvětu, abychom dobře informováni mohli ty tradice vůbec správně hledat.

    PS: Při tovrbě Golden Strong Ale jsme to pivo chmelili celkem 11X, poslední hlávkový pacific jam jsme přidáváli týden před stáčením do sudů a velice málo lidí věřilo, že jsme nepoužili silice. Toto chmelení však výrazně zvýšilo náklady, které se ale bohatě odvděčili ve výsledné chuti a aroma. Je tedy logické, že se někteří tyto vlastnosti budou do piva snažit dostat levněji. Silice (a následnou filtraci) používá i poměrně velké množství amerických craft breweries.

  • Kuba napsal:

    Ať si do piva každý pivovar dává, co chce, ale na etiketě se to chci dočíst (stejně jako třeba to, zda je vyráběno pomocí HGB)!!!

    • pinkano napsal:

      Toho bohdá nebude. Je to to samé s potravinami. Taky tam nikdo nenapíše, že to prase zemřelo bídnou smrtí, že krávy se přepravovaly stovky kilometrů, pak naházely do klecí a pak je rozřezali za živa. Tohle nikoho nezajímá, takže to tam nikdo psát nebude. O HGB ví možná pár lidí, co čtou tenhle web, ale jinak o nějakém ředění nikdo neví a když se dozví, tak je jim to stejně jedno. To samé Radlery – „Nepij to, jsou tam sračky, budeš z toho mít rakovinu“ „Ale je to dobrý, tak co“

      • cromagnon napsal:

        Ač jsem spíše pesimista, tak snad drobný posun v těchto věcech je. Už ne každý si kupuje jen maso bez minulosti, které se prostě levně „vyrobilo“, ale prodejny bio potravin a zdravé výživy (samozřejmě jsou stále marginální záležitostí) se prosazují i přes vyšší ceny zboží. Stejně to může být i s pivem, i když je to běh na dlouhou, ne-li nekonečnou trať, tak je každá osvěta prospěšná. V mém okolí jsem několika lidem řekl o pivu některé pro ně zcela netušené věci, odkázal je na váš web a většina z nich své pivní návyky dost změnila. 🙂

        • pinkano napsal:

          To je určitě pravda, prakticky jinde než v prodejnách zdravé výživy nenakupuji – plus farmářské trhy, domácí prodeji zeleniny atd. Sice mi nákup netrvá 30 minut v Tescu, ale 3 hodiny po celém Brně, nicméně mi to ani trochu nevadí, dělám to pro sebe, čas je irelevantní a kdo se někam pořád honí, stejně nemá to, co chce 🙂
          Boužel ten přerod trvá hodně dlouho a je hodně pomalý. Snad se tam za pár desítek let dostaneme a já si v důchodu řeknu „Jo, tenhle web měl význam“ 😀

    • cz3ko napsal:

      Přesně to myslím tou transparentností pivovarů.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »