Recenze Primátor Double 24%
Údaje o pivu
- Název piva: Primátor Double 24%
- Pivovar: Primátor Náchod
- Země, město: Česká republika, Náchod
- Styl: Baltic Porter
- Alkohol: 10,5 %
- Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost ještě 5 měsíců
- Stupňovitost: 24°
Hodnocení
Barva
tmavá hnědá až do ruda, pivo čiré
Pěna
vysoká s velkými bublinami, zvolna opadávající, hnědého odstínu
Vůně
kávová, karamelová, ovocná do rozinek i vlašských ořechů
Chuť, říz
Toto pivo patří mezi ty vzorky, kde se (nejen) amatérský degustátor může doslova vyřádit. Je tolik chuťově i čichově pestré, že je na něm pořád co objevovat. První vjem – piva jsou doslova plná ústa, je hutné. Vnímám lehkou chuť kávy a karamelu s ovocnými tóny, asi bych je přirovnal k rozinkám. Když pěna opadne a pivo se malinko ohřeje, jako by nastupovala vůně vlašských ořechů i anýzu. Při velmi intenzívním čichání vás začne lehounce štípat v nose. Při dalších doušcích vystupuje ovocná a cukrová nasládlost, se štiplavým doprovodem. Tečka je nahořkle kávová, kdy intenzívně vnímám hřejivý účinek piva ve svých útrobách. Alkoholovost je umně skryta v těle piva a nemá tendence rušit chuťovou pestrost tohoto porteru. Říz vyšší.
Další komentář
Pivu (vlastně pivovaru) bych vytknul jediné – že tak silné a kvalitní pivo, balí do běžných NRW lahví o objemu 0,5 litru (důvod je zřejmý- snižování nákladů). Pivo je natolik silné, že i zkušený piják „to cítí“ hned po prvním kousku a člověk, který není přivyklý na takovou sílu, se i po jednom pivu lehce přiopije. Spíš bych jej doporučoval pít „napůl“ s partnerkou (či partnerem). Je to opravdu speciální pivo a mělo by se konzumovat v míře přiměřené, rozhodně nedoporučuji jej pít ve větším množství.
Ve složení najdeme cukr (ten je vcelku v pořádku) a antioxidant E 300.
Fotografie
Výsledek (?)










Vlastnosti: české, chemie, cukr, hřejivé, hutné, karamelové, lahvové, ovocná vůně, tmavé
Tweet
Komentáře
Výborný na vaření! 😉 Zejména na buřty či klobásky na černém pivu…
za me jedim slovem – NE
Camrej si svije Koulíky a nechoď do seriózní diskuse!
Silna a zajimava chut, je velmi citit pritomnost alkoholu, hodi se k mastnemu jidlu. Staci jedno.
Pritelkyne se po prvnim dousku oklepala
u mna ako fandy porterov 7/10. keby bolo v nejakej krajsej flasi, tak by som dal aj 8. naozaj staci jedno, skvele k pecenej bravcovej krkovicke alebo len tak vecer, ked si chcete pomaly vychutnat jedno pivko.
Pokud je k vyššímu alkoholu používán cukr (což tady je), tak to je pro to pivo velké minus! To je jako by vinař dosladil vinný mošt řepným cukrem a pak tvrdil, že je to výběr z bobulí 🙁 Pro mne 5/10
Myslím, že tato úvaha i analogie jsou nepřesné i hodně zavádějící.
Cukr se u piv s vyšším obsahem alkoholu používá běžně – důvod je jednoduchý – pokud by totiž sládek chtěl vyšší hladiny alkoholu dosáhnout pouze a výhradně zpracováním (zkvašením) cukru ze sladu, pak by výsledné pivo mělo tenké tělo a kvalita by šla do kytek = ano, řepného cukru se používá právě pro zvýšení alkoholovosti a současném zachování plného těla piva = cukr řepný do výroby tohoto piva technologicky patří.
Analogie s cukrem a vínem je někde úplně jinde a srovnáváš tu hrušky a jabka. Toš tak. 🙂
Nono, do naší 18° IIPY jsme nedali žádnej cukr a jak je plná! 🙂 24° bysme ale cedili tak půl dne 🙂
Sice to sem nepatří, ale i tak budu reagovat – vaše IPA by ani nestačila zcela do sucha vykvasit, protože jí jako mladinké a neuleželé pivo vypijete! 😀
Už to bude měsíc, to na IPU stačí 🙂
Nejsem odborník na vaření piva ale víno dělám, sice jen cca 1000 litrů ročně ale už cca 20 let. Na dobrém pivě si rád pochutnám. Pokud víno dostatečně nevyzraje (alespoň 19-21 stupňů ČM) tak se doslazuje aby po dokvašení mělo dostatek alkoholu a bylo stabilnější. Řepný cukr mu dodá jen alkohol popřípadě vyšší zbytkový cukr, pokud se nenechá prokvasit do sucha. Ostatní množství látek, které tvoří tzv. extrakt a jsou pro mně nezbytnou součástí těla vína mu musí dodat vyrálý hrozen révy, řepný cukr to opravdu neudělá. A podle mne je to analogicky stejné u piva, tam ty potřebné látky dodá slad a chmel, cukr je (IMHO) jen berlička usnadňující výrobu a tzv. „honbu za vyšším alkoholem“. Toť můj neodborný názor podpořený i mými ochutnávkami. Piva, u kterých se používá cukr k jejich výrobě, mi chutnají prostě méně a začal jsem se jim vyhýbat 😉
Cukr v pivu = berlička, větší výtěžnost, náprava toho, co se nepovedlo při vaření, pomoc při špatném sladu atd. Takže ano, je to berlička a pokud to jenom trošku lze, raději vybírat piva bez cukru.
Kluci – nemůžete paušalizovat.
Cukr v českém ležáku – nemá co dělat! V případě, že tam je, je to opravdu ta berlička. A teď si rýpnu já – nepijete Poličku, protože je tam cukr?????
Jsou však pivní druhy, kde se bez cukru neobejdete – ovocná piva, lambic faro, trapisti, atd.
Netvrdím, že porter (což Double je) nejde udělat bez cukru, ale tady bych jej očekával a nevadí mi.
Pokud někdo odmítá piva kvůli obsahu cukru – je to jen jeho věc a já to neřeším.
A teď k tomu vínu – přirovnání k výběru z bobulí je zavádějící. Proč? Jako vinař víš, že jsou roky, kdy je moc vody a málo sluníčka. Nasbíráš odrůdu mající sotva 16 st. ČM. Vyliješ takový mošt a neuděláš víno? Dosladíš a vypiješ. Ty jsi malý vinař dělající víno pro sebe a okruh svých blízkých. Pivovar je výrobní podnik. Nejsem zastáncem cukru, ale vadí mi méně, než to, co so se dnes v pivovarnictví běžně používá a tiskový mluvčí takových pivovarů nám tvrdí, že je to nej na světě. To jsem chtěl říci, víc na srdci nemám: 😉
Ano, Poličku nevyhledávám, protože je sladká. Kromě nefiltrovaného Záviše 🙂 Ale raději si dám pivo s cukrem než ředěné, stabilizované, obohacené o Ečka atd., to je pravda.
Moro – OK asi máš „částečně“ pravdu, sortiment extra silných piv nemám kompletně okoštovaný, abych udělal naprosto „směroplatný“ závěr. Ale to málo co jsem ochutnal mi vyznívá tak, jak jsem uváděl výše. A ještě k tomu vínu: ano když je špatný rok, tak se z méně vyzrálých hroznů dělá víno, dosladit mošt je potom prostě nutnost, ale právě tato vína svou kvalitou zdaleka nedosahují na vína přívlastková, která obsahují jen vlastní „přírodní“ cukr. Při vaření piva je obsah cukrů dán použitou technologií a je jen věcí sládka, kolik cukrů dodá pomocí sladu a kolik pomocí řepy. V tom vinař bohužel nemá takové možnosti, pokud je špatný rok. Ale pokud je rok dobrý jako letos, tak jsou tací, co posbirají hrozny předčasně a doslazují a jsou tací, co se sběrem nepospíchají a pak nemusí doslazovat. Ti první mají vína průměrná, ti druzí vynikající.
Myslím, že u piva o stupňovitosti, kterou mohu dosáhnout jen sladem, to musí fungovat podobně. Kde ale ta hranice leží, vůbec netuším 🙂
Kdyby jsme tu měli profily nás recenzentů (jako, že jsou v plánu) – tak by jsi věděl, že jsem z vinařského kraje a i o vínu taky ledacos vím 😉
A teď vážně – není mým cílem Tě přesvědčovat nebo Ti dokazovat, jen jsem Ti chtěl ukázat, že to není až tak kategorické.
Ale toto by bylo na delší debatu.
Pokud o ní stojíš navrhuji, aby jsi použil můj e-mail, ať tu nepíšeme do diskuse zbytečně.
Ale jen pište, ať se taky něco dozvím 🙂
Moro – OK beru tedy cukr v Double na milost jako „nutné zlo“:-) Ale pak by mne zajímalo co se počítá do stupňovitosti těchto piv, pouze podíl sladu nebo se nějak započítává i obsah cukru. A z jakého procenta (přibližně)se pak podílí slad a cukr na výsledném obsahu alkoholu? Ví to tu někdo?
Tak to je hodně odborná otázka – pokusím se o odpověď:
Cukru se dle mých informací přidávají max. jednotky procent (je dražší než slad) – důvodem je zvýšení výtěžnosti tam, kde mají kapacitně malé varny nebo pro rozjezd hlavního kvašení na spilce. Kdyby se cukru dalo příliš, bylo by to nejen neekonomické, ale pivo vy bylo i „řídké“. Toto samozřejmě platí pro světlá piva plzeňského typu u nás vyráběná. U piv ovocných či faro je význam cukru v něčem jiném.
U stylu jako např. pale lager – světlý ležák evropského typu se do piva přidává nesladovaná pšenice, ječmen, rýže, žito či kukuřice. Kvasinky spotřebují jednoduché cukry a ty složité v pivu zůstanou. Pivo je plnější. Ve frontě na zveřejnění je spousta piv tohoto stylu a budete se o nich dočítat postupně.
napr. u nás sa EPM stanovuje ešte pred kvasením. To znamená, že sa započítva aj cukor, ktorý tiež navyšuje EPM…. Predokladám, že aj v ČR to bude podobne – ale ruku do ohňa za to nedám 🙂
S recenzí musím souhlasit – karamelovo-kávová chuť (až sladká, dokonce i přítelkyni-nepivařce velmi chutnalo), říz mírně vyšší, příjemný, ale jedná se o extrémně hutné pivo – byť jsem odkojen na stoutech a porterech, jedna láhev mi přijde ažaž, třetí už jsem měl opravdu problémy dopít. Na ochutnání ovšem velmi příjemné a potvrzuje mi Náchod coby můj nejoblíbenější „průmyslový“ pivovar… 🙂
K debatě o cukru
.
V Poutníkovi 12° je na lahvi cukr uveden a osobně ho považuji za jeden z nejlepších českých ležáků, co se dá v lahvi za přijatelné peníze koupit.
.
Není přece jen důležitější kvalita výsledného produktu než drobná odchylka od čistoty technologického postupu???
To máš určitě pravdu, je však třeba uvést, že cukr pivo obsahuje.
Chápeme proč jej pivovary používají — sice kde kdo tvrdí, že je to „tradice“ nebo že to vlastně nevadí ale vždy za tím vším hledejme způsob, jak vyrobit na omezeně velké scezovačce více piva a tedy udržet cenu výsledku dole.
Tak či tak, pokud není v sypání cukru mnoho (desítek) procent, pochybuji, že to může někdo poznat. Ano, cukr nedělá žádný zbytkový extrakt, přemění se na alkohol a CO2, pokud to však pivovar s jeho množstvím nepřežene, dá se to tolerovat. Už jen proto, že jej opravdu obsahuje mnoho český velmi dobrých ležáků.
Vážení, co je tohle za debatu? Kdyby v Porteru byl použit cukr k zvýšení alkoholu, asi sotva by byl tolik cítit v chuti nemyslíte?:-))
Přesně moje myšlenka 🙂
Tak za mě úplně kruté ne, dnes jsem si to pivo koupil, abych ochutnal zas něco nového, ale je to prostě naprostý nepitelný humus, tekutý, nechutný karamel, flašku jsem nedopil, musel jsem to vylít (pil jsem v klidu, po večeři, jediné pivo – žádná spářka, obvyklé pití – Staropramen Granát, nebo Nefiltrovaný). Sice velmi silné, ale velmi nedobré, černých silnější už jsem zkusil více, ale tohle je fakt moc, jak kdyby do toho omylem spadl sirup proti kašli. Škoda.
Pro me maximum mezi pivy…
je to hoodně sladké a to tak, že bych ocenil něco, co by tomu cukru ubralo na výrazu. Nepředpokládám rovnou, že by bylo doslazené, ale teda scezování v případě, že by to bylo fakt tak sladké čistě ze sladu, si nechci ani představit. Celkově je to opravdu fakt příliš, nejdřív je to šok, tak v první čtvrtině si člověk trochu navykne a moc mu to nevadí a pak zas tak v poslední třetině je to opět porod.
Během pití mi na mysli vyvstal taky takovej lehce kacířskej nápad, že bych chtěl vidět tohle řezaný s nějakym IPA 🙂
Ad řezání: Neříkej dvakrát, v dnešní době všeljakých Double White Stout IPA se podobného výtvoru můžeme dočkat velmi snadno!
Mně jednou „popadla blbá“ a říznul jsem si toto pivo wezeibierem od stejného pivovaru. Výsledek = dobrá šílenost.
Kamarád mající hospodu v Liberci se zase před ms v lyžování příliš zásobil sudovým Platanem nealko. Aby se jej zbavil, řezal si je právě Primátorem double 😀
Double + Weizen = Holanův mix 🙂 Taky jsem ho jednou zkoušel, ale už si to moc chuťově nepamatuju (vzhledově to taky moc důvěry nevzbuzovalo 🙂
Když už o tom píšeš, Moro, vzpomněl jsem si, jak jsem na bečce cca měsíc dozadu ochutnal vyškovský Džbán nefiltr půl napůl s pšenicí z Velmezu. A i když jsem se tomu zpočátku bránil, tak to věru nebylo úplně špatné. Zůstal jsem však u nemíchaných piv, nemám tenhle „blending“ (jak by jej nazvali v leckterém velkopivovaru) moc v lásce — tedy mimo lambiků, kde je to o něčem jiném než o zachování sterilní nudné chuti.
Pivo není určeno pro slabé nátury typu testujícího … Pivo je natolik silné, že i zkušený piják „to cítí“ hned po prvním kousku a člověk, který není přivyklý na takovou sílu, se i po jednom pivu lehce přiopije. Spíš bych jej doporučoval pít „napůl“ s partnerkou (či partnerem). Je to opravdu speciální pivo a mělo by se konzumovat v míře přiměřené, rozhodně nedoporučuji jej pít ve větším množství.
Tak toto mě hodně pobavilo. Mám rád rychlé soudy.
Uf, na mě už je to vážně moc silné… Po hodině mi zbyla 1/3 obsahu lahve a už vážně nemám nutkání to vypít.
Tak to jsme na tom byli velmi podobně. Já to také nedopil a ve stavu poměrně solidní poloopice jsem poslední zhruba čtvrtinu vylil, protože víc se toho pozřít už opravdu nedalo a ani přítelkyně se neměla k tomu to dopít poté, co ochutnala:-)
toto pivo samotné taky nedám, ale tzv. Holanův mix (s pšeničným) občas použiju a to si i pochutnám 😉
Mně toto pivo začalo chutnat až když jsem ho pil zhruba po páté. Musíte si na něj zvyknout, ale samozřejmě je to síla.
Já jej i rád používám, když dělám buřty pečené na tmavém pivu 😛
Jo, to musím taky vyzkoušet, už mně to doporučovalo více lidí. Jinak mé první setkání s tímto pivem bylo docela zajímavé – měl jsem jít pracovat na zahradu a dostal jsem žízeň, tak jsem sáhl po pivu a náhodou mně zrovna padl pod ruku Double – vypil jsem to z láhve ve spěchu asi za 10 minut. To se potom pracovalo 🙂 Celý odpoledne jsem byl mimo.
mé první setkání s tímto pivem dopadlo nešťastně – bylo to v 90. létech, už pár dní jsem se těšil na odvetný zápas LM Sparty se slavným Olympique Marseille (v té době nejlepší evropský klub), probudil jsem se po těžkém flámu, nějak se do fotbalu dal dohromady, nachystal si lahváč, začal fotbal, nalil jsem si lahváč – překvapilo mně, že to pivo vypadá jako černá ropa, vypil lahváč a probudil jsem se v momentě, když sparťani bouřlivě slavili s celým stadiónem nečekaný postup…..a o ten fotbal mi fakt hodně šlo 🙂
poutnik: Nádherná vzpomínka, připomíná mi to taky, že jsem měl jednou před zápasem ACS předzápasové soustředění a druhý den jsem hledal výsledek, přestože jsem byl na stadionu 😀
Moro: Přesně tak, na vaření a pečení je Primátor Double nejlepší – buřty na černém pivu jsou skvostný 😉
Super post 😀
Kdo vydrží krutou příchuť tohoto moku, bude odměněn neopakovatelnou nastanuvší atmosférou.Vhodné je proložit ho nějakou pochutinou,brambůrky apod aby to nebyl takový nápor na žaludek.Unikátní výrobek 🙂
Toto pivo je zabiják. Je tak úplně jiné, že ho nelze použít na běžné pití. Chutná jako nějaká provozní kapalina do auta!
Jednou za rok, ho rád vypiju.
Tak som si povedal ze ho vyskusam a bol to veru kruty boj, ktory som po troch deci vzdal 😀 Este stale citim tu smrtonostnu sladkost, brrr 😛
Je to sila, plna a sladka chut. Piju ho uz delsi dobu a je pravda, ze po case mu clovek prijde na chut. Jako zpestreni super..
Opticky naprosto v pořádku, stabilní krémová pěna, temně jantarová barva…co se však týče pachových a chuťových vjemů, je to o poznání horší – cítit je především alkohol a chuť je opravdu odporně sladká, chemická. Pitelnost nulová, a to mám silná piva tuze rád. Otázka pro pivní znalce – takhle má opravdu chutnat dobrý porter ?
Pitelnost nulovou jsme měli u daleko horších vzorků. Opravdu dobrý baltic porter má chutnat trochu jinak. Asi bych ubral na EPM i obsahu alkoholu a vlastně i na chemii.
Ochutnal jsem, chutnalo mi, ovšem po třetím půllitru jsem nemohl dál tak jsem přestal. Ale rád se ho napiju znova 🙂
Dojímají mě všechny historky, jak někdo vypil třetinu tohoto piva a zbytek dne se motal, případně upadl rovnou do bezvědomí. Přátelé, pokud je vám 12 let, tak byste v první řadě neměli pít vůbec žádné pivo 🙂 Tento model má 10,5%, je to 24°, jmenuje se to Double … všechno zkrátka nasvědčuje tomu, že jedna flaška tohoto vydá za dvě Plzně. Pokud snesete jen dvě dvanáctky, dejte si pouze jednu čtyřiadvacítku, to jsou snadné počty. No a pokud si malou desítku dáváte většinou napůl s mamkou, tak tohle asi fakt nepijte vůbec.
Jinak souhlas s ostatními komentáři: toto pivo není určeno pro pivní skauty – vylemtat za večer 10 litrů rezavý vody a jet na kole domů. Spíš 1-2 na chuť, která je intenzivní. Tohle pivo přímo volá o hledání vhodných kombinací s jídlem.
Zdravím.
Je to výborné pivo, ktoré okamžite v žalúdku „zahreje“. Zbytočne ho nenazývajú čierna viagra, dokáže pekne nabudiť a prebrať.
Momentálne už pol roka ho nikde nemôžem kúpiť, české alberty ho už nemajú, slovenské tescá takisto. Predtým ho tieto reťazce objednávali…
Má niekto nejaký TIP, ktorý reťazec ho objednáva?
Takhle přímočaře ta pivní matematika nefunguje. Jedna čtyřiadvacítka nerovná se dvě dvanáctky. Rozdíl je hlavně v rychlosti konzumace a tudíž nástupu alkoholu. Samozřejmě že se člověk z jedné láhve neopije do němoty, ale pokud si nedá pozor a hodí ji do sebe tak rychle, jako běžné pivo, tak ta síla umí být docela cítit.
Mluvit o Plzni jako o dvanáctce, to chce hoooooooodně odvahy. Nebo neznalosti.
Nevím jak na Slovensku a u nás v Česku celorepublikově, ale v mé oblasti (jižní Čechy) Albert hypermarket Primátora Double nabízí stabilně. Je možné, že během Tvé návštěvy bylo vyprodané, vlivem nějaké akce. Dále jej prodává Globus, Kaufland, v Tescu jsem dlouho nebyl, tak nevím. Z českých řetězců ještě u nás některé větší Terno.
V Brně jsem ho tedy v Albertovi nikdy neviděl. Mívali ho v Intersparu, ale poté, co je spolknul Albert, už ho tam nemají taky.
Ostatně, byly doby, kdy Interspar prodával celé portfolio Primátora včetně EPA a stoutu, ale postupně se ta nabídka nějak zužovala…
Toto pivo v žádném případě není porter, ale Bock. Kdo nepozná rozdíl, měl by rezignovat na psaní recenzí. Nicméně pivo je vynikající, avšak stačí jen jedno. Více by mu slušela nějaká hezká třetinka. Primátor potvrzuje to, že je opravdový specialista na speciály.
Pokud bychom měli hovořit o bocku, pak už by to díky svojí síle byl dunkel triplbock. Nicméně je to baltic porter.
Nad tímto už jsem se párkrát zamýšlel – jaký je vlastně rozdíl mezi Dunkelbockem a Baltic porterem? Jistě, každý z těch stylů má vlastní historii a prošel odlišnou evoluční cestou, ale mým laickým pohledem se zdá, že ve výsledku se přinejmenším z části překrývají.
Pokud bychom se drželi vyloženě příruček, pak dunkel bock a baltic porter. Troufám si tvrdit, že rozdíly tam jsou a velmi patrné. Stačí takto?
Děkuji. Ano, toto znám. A uznávám, že tady se rozdíly najít dají (zjednodušeně to chápu tak, že v Dunkelbocku by měly hrát prim melanoidiny, v Baltic porteru ostatní tmavé slady..?). Ve starší příručce BJCP 2008, kde ještě nebyl Dunkelbock uveden jako samostatný styl, to tak zřetelné nebylo.
Já bych jen dodal, že v baltic porteru by se dalo nalézti i mnohem více ovocných tónů než v dunkel bocku.
No, když už do toho vrtám…
Třeba v tomto pivu http://pivnirecenze.cz/15982-recenze-maisels-friends-marcs-chocolate-bock (které mám mimochodem moc rád) je ovocných a čokoládových tónů dost, a přitom je to Dunkelbock.
Ale to už je asi jen čistě akademická debata…
Mám rád akademické debaty 😉 Jasně, ono se to hodně překrývá. Asi bude nejlepší, když oslovím Elfa a požádám jej o podrobný stylový výklad.
Nejsem prase kdyz doublem rezu pilsener? Prijde mi to jako dobry blend.
Myslím, že ne – viděl jsem jej často řezat weizenbierem.
Vyloženě zimní až vánoční pivko … venku mrzne, vy přijdete domů a chcete se zahřát
No nic, tenhle zabiják by měl být nelegální. Nejen že to chutná jako voda do akumulátoru, ale ne zrovna pěkně to působí na zažívací trakt – pouze večer jsem grcal šestkrát. Nedoporučuji nikomu kromě alkoholiků, duševně nemocných lidí a sebevrahů.
Shodou náhod jsem si včera tohle piva načal, měl jsem ho tu asi přes rok naleželé a stále nějak ne a ne se k němu dostat. Je to tedy asi nejsladší pivo, které jsem kdy byl, dané jednak asi přídavkem cukru a pšeničného sladu. Ale to mi nevadí, sladká piva já můžu. Čekal jsem, že pivo bude velmi alkoholové až lihové, což byl taky důvod, proč jsem jeho ochutnávku dlouho odkládal. Ale ono nebylo. Ani bych nevěděl, že piju tak silné pivo, alkohol je tam velmi umně skryt. Nicméně i tak opravdu silné je. Následky prakticky žádné. Tohle pivo si opravdu dovedu představit, jak je tu už uvedeno, jako výborné pivo do zimních večerů, pro pivní fajnšmekry. Nevím ale, možná jsem měl jen štěstí na várku, s hodnocením kolegy výše se ale ztotožnit nemohu. Pivo bylo opravdu příjemné, navíc ve větších obchodech dostupné asi celorepublikově, na rozdíl od jiných silných Porterů (třeba Pardubic).