Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Mikkeller / Revelation Cat Cream Ale

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

Barva lískového ořechu, lehce zakalená.

Pěna

Nižší, přesto hustá, krémová. Pivo pěkně kroužkuje.

Vůně

Krásně ovocná — zejména citrusy a pryskyřice.

Chuť, říz

Tělo spíše méně plné, pivo je hodně prokvašené. Obecně mám rád spíše plnější piva, zde to však funguje neboť menší plnost pěkně funguje se zajímavým charakterem hořkosti. Ze začátku doušku je hořkost hodně výrazná, později se ustoupí do pozadí a růžky vystrčí svěží čisté tělo aby se později vrátila v příjemném zakulaceném dojezdu s dlouhým dozníváním. Nádhera.

Další komentář

Pitelnost výtečná, říz střední.

Problémem tohoto piva je pivo samo — nezapadá vůbec do stylu. Cream ale by měl být spíše méně chmelově voňavý, měla by více vystupovat kukuřice (která ve složení je a zřejmě stojí i za lehkým tělem). Barva by celkem seděla, s chutí je to však horší. Odhadem má toto pivo 50 IBU přičemž stylově by mělo být méně hořké, někde kolem 15-20 IBU. Sušší a méně sladové tělo by odpovídalo.

Nebudeme tvrdit, že nám nechutnalo — pivo je to dobré, v rámci stylu „surogovaná IPA“ by se nám vcelku pozdávalo, považovat jej však za cream ale je nesmysl a upřímně nechápeme, proč jej pivovar takto kategorizuje. Je to podobné jakobyste uvařili tmavý ležák, který by však byl světlý chutnal po citrusech a voněl po borovici. Prostě mimo mísu.

Fotografie

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů0 bodů
6,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (6 hlasů, průměrné hodnocení: 7,83 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • PIvní Filosof napsal:

    „nezapadá vůbec do stylu“. Ja bych rekl že je to naopak, styl nezapadá vůvec do piva…:)

  • Marley napsal:

    Jak už psala Bludice na Pivnících v reakci na pinkana, zde jste trošku mimo. Pivovary uvádí, že jde o interpretaci stylu, který se vařil v Americe před prohibicí, a ten měl poněkud jiné parametry. Ostatně je to zmíněno i ve vaší oblíbené bjcp příručce 🙂

  • pinkano napsal:

    Jak jsme již opakovali – pivo výtečné, jakožto cream ale bohužel ne, takže tak.

    • Temnor napsal:

      Classic American (i.e., pre-prohibition) Cream Ales were slightly stronger, hoppier (including some dry hopping) and more bitter (25-30+ IBUs).

      • pinkano napsal:

        Takže všichni dřív než začnete pít pivo brouzdáte hodiny na netu a hledáte s jakým úmyslem to uvařil pivovar? 🙂

      • gum napsal:

        Temnore, jenze do tohoto popisu sedi jen ten dry hopping. Silne pivo to neni a horkost ma spis dvojnasobnou nez je uvedena na BJCP. Pokud se predprohibicni cream ale lisi jen timto, tak stale plati, ze tohle neni cream ale.

      • pinkano napsal:

        Jo a jen tak mimochodem co takhle sem taky dát ten dovětek, že to má být řazeno jiný styl? 🙂 Cituji: These versions should be entered in the specialty/experimental category.

  • Moro napsal:

    Rád bych napsal jednu myšlenku – je to vlastně popis rozdílu mezi námi a třeba serverem Pivníci:
    Na obou serverech recenzujeme a hodnotíme piva, to je shodné. My však navíc máme Lukáše Elfa, který se vyzná v zařazování do pivních stylů a využíváme jeho potenciál, což je dle mě dobře. Chceme mít piva (pokud možno) správně zařazena a i je hodnotíme co do „čistoty stylu“.
    Pokud je něco CREAM ALE, tak by to tak mělo i chutnat. Proto tento počin dostal hodnocení, jaké má a v recenzi je to vysvětleno.
    Závěr – pokud sládek uvaří hybrid nebo pivo špatně pojmenuje/stylově zařadí, pak na našem serveru musí jít body dolů. A to je správně – tak jsme se kdysi dohodli a také to respektujeme.

    Takže – pivo je to rozhodně dobré, ale mimo styl (jako Mild Stout z Vyškova třeba) – nemějte nám za zlé, že to děláme právě tak, protože prostě nechceme, aby lidé byli blbnuti tím, že když pivo pijí poprvé v životě, tak si řeknou – aha, tak toto je cream ale, a ono není.

    • Marley napsal:

      Dle mě to zase tak bezva není – mnoho piv prostě nejde zařadit přesně do nějakého stylu a dosti často to jsou právě ty nejzajímavější kousky. A vůbec bych se neodvážil hodnotit pivo v rámci stylu, aniž bych měl tento styl pořádně (tj. několik desítek kousků) napit. Ale to je fuk, o to mi nejde, v tom vás přesvědčovat nehodlám.

      Jde o to, že zde pivovary jasně uvádí, že nejde o klasický cream ale, ale o historickou verzi tohoto stylu, kterou dokonce i bjcp uznává. Tedy nejde o žádný hybrid ani špatné zařazení.

      • Moro napsal:

        Marley,
        nechci vyvolávat (plamennou) diskusi na toto téma. Ano, některá piva nejdou zařadit (jako toto). Pokud se čtenář orientuje jen dle číselného výsledku, je to špatně a vlastně jeho chyba. Slovní popis je velmi důležitý.
        Mám na to prostě jiný názor. Navrhuji to ukončit tím, že každý to děláme jinak a děláme to pro pivní osvětu. Nechal bych na volbě ctěného čtenáře, ať si rozhodne, který(é) server(y) s hodnocením piv si zvolí. Co Ty na to?

        • Marley napsal:

          Jak jsem psal, o tomhle vás přesvědčovat nepotřebuji 🙂

          Šlo mi o to, že máte pivo zařazeno a hodnoceno ve špatném stylu, a tím pádem poněkud nespravedlivě shozeno…

    • Bludice napsal:

      V tom případě vás měl Lukáš Elf upozornit, že toto pivo není klasický (American-Style) Cream Ale 🙂 Mimochodem, dát pivu sníženou známku za to, že neodpovídá stylu (ke kterému ho navíc zařadíte vy), který je už v podstatě svého popisu a definice utter shit, zdá se mi poněkud kontraproduktivní. Chceme piva, která budou stoprocentně odpovídat popisu stylu a přitom budou hnusná a nudná, nebo chceme dobrá piva? 🙂

    • Pivní Filosof napsal:

      Takže, pokud to rozuměl jsem to dobře. Tento pivo je „Nádhera“, ale kvůli pár slov na etiketě, je jénom Velmý dobré.

      Tak, nechápu, ale jsem trožku stylový anarchista.

      • Moro napsal:

        Maxi,
        je to přesně tak, jak píšete. Trochu nadneseně si dovolím napsat tuto myšlenku:
        „Pokud by u Mikkellerů napsali, že je to „free“ nebo „open“ styl, pak by bylo vše v pořádku. Ale oni napsali CREAM ALE, čím toto pivo sami zařadili do škatulky.“
        Nejsem tak krátkozraký, abych tvrdil, že pivní styly jsou bez vývoje. I kdepak, vyvíjejí se, ale toto je prostě stylově mimo.

        • Bludice napsal:

          Každopádně tady je jeden zásadní a hlavní problém, obzvláště pokud hodnotíte piva striktně podle toho, jak odpovídají stylu. Toto pivo jste do konkrétního stylu zařadili vy (nikoliv pivovar) a zařadili jste ho do špatného stylu.

          • gum napsal:

            Pomineme-li to, že se jmenuje cream ale a cream ale (ani předprohibiční — PP) to není, tak by mě tedy zajímalo, do jakého stylu má toto pivo dle vás spadat.

            Shrňme si požadavky na cream ale:

            • Lehce sladová, sladká kukuřičná vůně s nízkým diacetylem. Chmelové aroma slabé nebo žádné — OK, PP může mít chmelové aroma z dry hoppingu, potom však musí být uvedena správná kategorie a ne jen cream ale
            • Barva — v pořádku.
            • Nízká až střední chmelová hořkost, nízká až střední sladovost a sladkost podle stupňovitosti a prokvašení. Ani chmel, ani slad nepřevažuje. Slabá až střední kukuřičná chuť ze surogátů, stejně může být přítomen DMS. Suchý až lehce sladký závěr. Nepatrná ovocná esterovost může být. Žádný diacetyl — hořkost je vysoká, vzhledem k prokvašení a surogaci lehké tělo. Kukuřice cítit není. Pokud budu brát opět PP, uvádí se 25-30+ IBU, ne však 50 které dle našeho vzorek má. Prostě tady převažuje jednoznačně chmel, ne že by pivo bylo jen mírně hořké.
            • Pocit v ústech — v pořádku.

            A z toho mi vychází, že chuť je mimo a vůně je na správném místě jenže pak se to už nemůže jmenovat cream ale. Když zavřu obě oči, tak uznávám, že z lahve to může být „předprohibičnost“ zřejmá, u sudové verze však ne — rád bych si přečetl nějaký oficiální zdroj, který pivo kategorizuje a případně uvádí onu informaci o záměru pivovaru.

            Je taky na zamyšlení, jak moc si může pivovar styl ještě přiohnout, aby to pořád byl ten původní styl. Jak už je napsáno v článku — když dám tedy do světlého ležáku hodně tmavého sladu, tak je to pořád světlý ležák když na to napíšu „pale lager“? Vždyť to přece nedává smysl. Buď napíšu na obal tmavý ležák nebo tam ten slad nebudu dávat.

            • Marley napsal:

              Hm, nějak se mi sem nedaří vložit příspěvek, který obsahuje webovou adresu, formulář se odešle, příspěvek nikde 😐

  • Temnor napsal:

    Krasnej flame…

    a kdyz uz jsme u toho bodovani, tak me kolikrat prijde, ze se ciselne bodovani u vetsiny recenzi rozchazi s textovym hodnocenim… tady se v textu daji nalezt slova jako nadhera a pak je hodnoceni jen lehci nadprumer…

    slovni ohodnoceni nabada k napiti… ciselne nikoliv…

    • gum napsal:

      U většiny recenzí? To rozhodně ne. Ale i kdyby — můžu napsat „krásná pěna“ a když je pivo hnusné, tak stejně dostane málo bodů protože ho ta pěna nevytáhne.

      Nezbývají mi však už síly tu opakovat pořád dokola, jak to s tím hodnocením je takže jen odkážu na starší diskuse u Pale Ale z Vysokého Chlumce nebo Jihlavský Altbier.

      • Temnor napsal:

        Ja chci war 🙂 no kazdopadne, ale ve slovnim popisu krome toho, ze je to dle vas mimo misu (podle me, ale nic jineho od mikkellera cekat nelze, resp. decentni cream ale bych rozhodne necekal) tam zadna jina vytka k pivu neni

  • Marley napsal:

    Ta informace se dá najít kdekoliv na netu, stačí první odkaz na Googlu (Ratebeer).
    Pokud nutně chcete potvrzení, že to byl záměr, je to třeba na webu Revelation Cat (chtěl jsem přidat odkaz, ale žádným způsobem se mi ho nepovedlo sem protlačit). Stačí to hodit do překladače a je to.
    Jinak i na stránkách Netopýra, kde jste pivo měli, to je též jasně napsáno.

    A ohledně hořkosti, měl jsem toto pivo několikrát a rozhodně bych neřekl, že by mělo 50 IBU (což mají třeba ty nejvíce hořké ESB), ten dojem spíš vyvolává slabé tělo piva. Každopádně do 30+ se vejde i 50 🙂

  • PIvo napsal:

    Měl jsem ho den, kdy se naráželo a bylo to perfektní pif, měl jsem ho i třetí den, poslendí z bečky a to odpovídalo bodovému ohodnocení 6,5.
    Stylu Cream Ale neorzumím, protože jsem ho nikdy nepil, ale podle definice mi to připadalo poměrně blízko. Složení sladů, které mají za následek lehké a sveží tělo, čistota chuti, tuším použili dvojích kvasnic a cold lagering, akorát ten chmel je trochu američtější, ale na to jsem byl předem výrobcem upozorněn. Tyhle otázky zjevně nemá smysl řešit, mě by jen zajímalo jaké konkrétní cream aley jste pili vy a jaké doporučujete.

  • venraus napsal:

    Tak jste mě donutili si to pivo koupit a ochutnat, což je dobře. Nechci rozsuzovat, kdo má a nemá pravdu, ale pivo je to výborné a zrovna nedoržení přesnosti stylu bych zde úplně v klidu odpustil. Pivovar má chtít vařit co nejlepší piva podle něj a ne se co nejvíce blížit popisu kategorií. A pokud máte strach, že pivo někdo ochutná a zapamatuje jako typického představitele stylu, nijak mě neuráží, že je to zrovna Mikkeller / Revelation Cat Cream Ale s patřičným vysvětlením záměru sládků. Jasně, že když na soutěži přede mnou v kategorii tmavých ležáků přistane pivo světlejší než většina polotmavých, automaticky ho smetu a ani neochutnám, kdyby bylo sebelepší. Pokud jde o šíření osvěty, oba zmíněné weby dělají skvělou práci a je v podstatě dobře, že každý má malinko jiný přístup k hodnocení. V této konkrétní recenzi se ale kloním k názoru pivníků, nejedná se přece o minelu typu spodně kvašené pšeničné bez typického aroma atd., jen je tam něco navíc a funguje to.

    • PIvo napsal:

      Já bych ho nemetl, ale raději vrátil s tím, že asi došlo k chybě v logistice. Nicméně jsem nedávno pil světlý kvazistout AB:08 a nebylo to zlé. Údajně tento vtip označilo 90% degustátorů při slepé ochutnávce právě za stout, což se jim nedivím. Ještě mi narážka v článku na ležák, co chutná po citrusech a borovici, připomněla, že jsem měl Norrebro ležák jen s chmelem Cascade a vůbec to nebylo špatné.

  • Honza Pivni rozmanitost napsal:

    Jaky byl zamer autora receptu se muzete zeptat primo jeho – Alex Liberati m]bude v nasi pivotece Pivni rozmanitost ve stredu 8.8. od 18 hodin – http://jdem.cz/vwf65

    Omlouvam se za mensi reklamu 🙂

    • pinkano napsal:

      To sice můžeme, ale nic to nezmění 🙂 To je jako kdyby nám řekli v Plzni „No ale my to tak vaříme schválně takhle“ a my řekli „Aha, tak to jo, tak to vaříte skvěle“.

      • Marley napsal:

        Něco jako „my to vařili jako světlý ležák“ a „máte smůlu, my to recenzovali jako imperial stout a měnit to nehodláme“ ? 🙂

      • Razak napsal:

        Nechci zavdavat jiskru pro nejaky flame, nebo tak, ale prijde mi, ze se tu tak trosku meri ruznym metrem.
        V diskuzi k Jihlavskemu Altu jsi primo napsal toto: „Tady je jakási nevýhoda toho, respektive výhoda, že jsme pivo ochutnávali jednak přímo pod komínem (i z tanku) a jednak s debatou se sládkem, čili nám bylo přesně vysvětleno, jak se pivo vařilo, že to není klasický altbier, ale „jihlavský“ altbier a všechny informace, které jsme chtěli, jsme hned dostali.“ Konec citace. Prijde mi tedy tvrzeni, ze v pripade pokud byste dostali adekvatni vysvetleni, jak bylo k tomuto pivu pristupovano, i presto byste ho prakticky nebrali v potaz, jako minimalne protimluv .+)…
        A primer s Plzni se imo da aplikovat prave i na tu situaci s Altem .+)…

  • Razak napsal:

    To jsem zvědav, jaký peklo se tu spustí, až tu někdy někdo bude recenzovat toto http://www.ratebeer.com/beer/durham-white-stout/161340/ :+D…

    Pro malou představu, jak to asi chutná: https://www.youtube.com/watch?v=I72N4GCxdW8

  • Honza Pivni rozmanitost napsal:

    Vcera jsem Cream ale ochutnal. A pak jsem si na Beeradvocate.com(bjcp.org se mi nezobrazuje) precetl nasledujici – Low hop bittering and some hop aroma though some micros have given the style more of a hop character. Well carbonated and well attenuated. A ze alkohl muze byt 4-8%.
    Dovolim si tudiz tvrdit, ze toto piva zapada do stylu cream ale

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »