Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recepty: Pražma královská po Matuškovsku

Úvod: Nová rubrika Pivní gastronomie Vám bude přinášet pravidelné dávky chuťovek z pivního světa co se týče párování piva a jídla a také samotného vaření s pivem. Tímto článkem začínáme tuto rubriku.

Vaření s pivem, to je téma, které nás zajímá a tak přicházíme v prvním pokusným receptem. Tu a tam jsem našel recept na ryby spolu s pivním nálevem, rozhodl jsem se udělat si z několika receptů drobný mix a ozvláštnit si přípravu ryby, kterou minimálně jednou týdně jím. Nerad smažím, takže jsem zvolil pečení.

Původně jsem chtěl koupit lososa, nicméně kvůli logistickým a časovým možnostem jsem zvolil jinou prodejnu a sice Ocean48 místo často navštěvovaného Šopíka. Dokonce mi od nich posledně losos chutnal více. Bohužel jsem na místě zjistil s politováním, že losos již není, takže jsem sáhnul po pražmě královské, kterou mám také moc rád. To už jsem měl v batohu naloženého Raptora a Californii od Matušky z pivotéky Luxon. Jsem zastánce minimalismu ve vaření – žádné zbytečné ingredience, takže mě nekárejte, že jsem nepoužil pepř, sůl (u ryb chci rybí chuť), grilovací koření, koření na ryby, sójovku a nevím co všechno 🙂 I jal jsem se den před přípravou ryby k jejímu naložení.

Ingredience

Ingredience

Plán byl použít silnější verzi Matušky na naložení a lehčí k samotnému pokrmu. Nakonec se vyplatil.

Matuška Raptor

Matuška Raptor

Pražmu jsem musel vykuchat, což jsem nečekal, protože u Šopíka ji prodávají standardně vykuchanou, ale poradil jsem si v rámci možností, ač jsem byl dopíchaný od ostrých ploutevních konců na hřbetu i po bocích.

Pražma Královská

Pražma Královská

Do pražmy jsem dal čerstvý tymián, pak jsem smíchal na marinádu perfektní slunečnicový olej (tak 2 lžíce), nakrájenou půlku cibule (nemusí být extra na jemno, spíše větší kousky), Matušku Raptora (od oka, ale řekl bych tak 2-3 dcl), krémžskou hořčici z Francie (od jarních prázdnin), ale postačí i česká více ostřejší. Vše dobře promíchat – pozor, pivo dost pění 🙂 A položit do směsi rybu. Nechal jsem přes noc v lednici.

Naložená pražma

Naložená pražma

V den D jsem rybu vyndal, troubu předehřál na cca 230°, vrznul vše dovnitř, ještě jednou přelil přes rybu marinádu a po 5ti minutách přelil znovu. Kdo chce křupavou kůži, stačí přelít jen jednou. Kdo ne, může pořád. Ryba byla hotová dle mých představ za cca 30 minut.

Pražma upečená

Pražma upečená

V těchto extrémních letních dnech jsem neměl hlad ani chuť na žádnou přílohu, takže jsem zvolil jen čerstvý salát a rajčata. Přemýšlel jsem, co k pokrmu zvolím za pivo. Nabízel se Weizen nebo ejl. Zvolil jsem v rámci dodržení jakéhosi pivovarnického kodexu stejnou značku a šáhnul po lehčí verzi Matušky a sice po Californii. Nelituji ani vteřinu, ukázalo se to jako perfektní doplnění pokrmu a můžu doporučit.

A můžeme s do toho pustit

A můžeme s do toho pustit

Kromě toho, že během vaření voněl celý byt pivem, tak co se odehrávalo na talíři bylo moc příjemné. Cibulka krásně zjemněla a nebyla vůbec ostrá, naopak lehce zesládla. Hořčice dostala na komplexnosti a nebyla tak ostrá a pokud byste mi dali vedle sebe marinádu z ležáku a Raptora, asi bych to poznal. Opravdu tam zůstaly lehce ovocné tóny a hořkost vše podtrhnula. Tymián dodal jiný rozměr, maso bylo perfektně šťavnaté a svěží a všemu dodala tečku California, která vše velice příjemně a nerušivě splachovala.

Byla to dobrota

Byla to dobrota

Do příště bych zřejmě přidal trošku víc cibule, kůrku nechal pořádně opéct do křupava a nepřeléval, ale i tak byla perfektní. Nebál bych se zkusit med, aby ta karamelizace více vynikla, i když vyšší stupňovitost piva určitou karamelovost do pokrmu přinesla. Pokud se necháte inspirovat, tak dobrou chuť a příště zase u něčeho dobrého s pivem.

 



Komentáře

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »