Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Prémiové pivo? Aha, tak to bude asi nějaká specialita…

K napsání tohoto článku mě povzbudila televizní reklama na prémiové nealkoholické pivo Bavaria. Už delší dobu jsem uvažoval nad tím, co je vlastně takové prémiové pivo a proč jej obvykle vaří jen velké pivovary, zatímco pivovary malé se musí spokojit se „standardním“ pivem.

Z úst několika (desítek) osob z pivovarnické praxe jsem slyšel už mnoho vět podobných té následující: „A tady nám leží náš prémiový ležák, který budeme poté stáčet do sudů“. Vždy jsem se chtěl zeptat „A ta ostatní piva, co vaříte, ta jsou nějaká podřadná?“.

ilustrační foto (vemnr)

ilustrační foto (vemnr)

Prostě člověka musí napadnout, že když je to prémiové pivo něco extra, asi tedy echt pivo (možná i více echt než Aecht Schlenkerla!). Jenže čím se tedy takové echtovní pivo od toho normálního, podřadného, doopravdy liší? Pokud to vztáhnu na příklad jednoho středního pivovaru v Pardubickém kraji, nejsem si příliš jist. Do všech piv sortimentu dávají jen slad, ne žádnou rýži nebo kukuřici, používají české chmely v granulované a extraktové podobě…no snad by jejich prémiový ležák mohl být definován použitím hlávkového chmele na třetí chmelení, bude tedy asi lepší vymyslet jiný příklad.

Co třeba příklad nejznámější? Pilsner Urquell o svém pivu tvrdí, že se liší od ostatních prémiových piv obsahem alkoholu. Aha, takže máme na trhu nepochybně mnoho prémiových piv, to by snad odhalení definice prémiového piva mělo usnadnit. Nebo ne?

Situaci se nám snaží usnadnit server Ratebeer, který dokonce definicí prémiového ležáku disponuje. Říká o něm, že leží na pomezí mezi světlými ležáky [evropského typu] a pivem českého typu, pilsnerem. Dále píše, že je říz slabší než u plzeňského ležáku a hořkost by se měla pohybovat kolem 20 jednotek. No, tak to máme asi problém neboť Pilsner Urquell určitě plzeňské pivo je, hořkost se pohybuje někde nad 30 jednotkami a říz určitě není střední až slabý. Takže ani tato definice nesedí.

Celé to začíná být poněkud komické když si uvědomíte, že jako Premium Lager se označuje i poněkud nudná Singha nebo podobně nudný San Miguel. To by mě zajímalo, kde je v těchto pivech ona prémiovost.

Měli bychom se tedy zaměřit nikoli na hledání prémiových piv jako celku ale vybrat si dobrá piva a teprve v nich nalézt ta prémiová. Když je teď ta vlna (často zasloužené) popularity minipivovarů, nebylo by asi od věci hledat právě tam, že? Jenže ouha, všechny české mini, jak se zdá, vaří jen obyčejná piva a nikdo asi nemá dostatek odvahy uvařit onen zlatý grál pivovarnictví, prémiové pivo. Ani tady žádný úspěch.

Nezbývá než konstatovat, že nic jako „prémiové pivo“ neexistuje a je to pouhý marketingový výmysl, který často (ne však vždy) slouží k vyvolání dojmu že ten či onen výrobek pivního typu je dobrým pivem. Teď už mě prosím omluvte — jdu si pochutnat na obyčejném podřadném ležáku z Vyškova a možná si potom dám další podřadný ležák z Poličky.



Komentáře

  • Akord23 napsal:

    Jasne ze je to jen markting ktery ma udelat z obycejneho vyrobku neobycejny…tohle oznaceni mivaji nejvice prumerne az podprumerne znacky ktere se tim snazi evokovat na prvni pohled punc a vyjimecnost daneho piva

  • Filip napsal:

    Mně na tom celém přijde směšné, že jim v té marketigové obsesi líbivými slovy velice často uniká skutečný význam slova prémiový.

  • Ondra napsal:

    Velmi pěkná úvaha! Též mi to přijde až absurdní, kolik je na trhu prémiových ležáků. Proto radši pivo co si na nic nehraje – Vyškov a další jsou velmi dobrým příkladem.

  • hannahtatou napsal:

    Pokud si budete dávat ležák z Vyškova, už si nebudete dávat obyčejné podřadné pivo. Na stránkách pivovaru je už jasně uvedeno, že jde o prémiový ležák (http://www.pivovyskov.cz/cz/pivo/breznak/) :-)

  • Ivoš napsal:

    Nic prémiového bych v nich nehledal. Prostě místo číslice 12 začali psát Premium a to nejlépe zlatým písmem…

    • cz3ko napsal:

      Pouze u Žatce to byla vždycky 11.:)

      • gum napsal:

        Mno ono to pivo z Plzeňského Prazdroje je taky náhodou jedenáctka :-) Čili asi to se stupňovitostí asi tak úplně nesouvisí.

      • Ivoš napsal:

        Netvrdím, že u všech pivovarů musí Premium znamenat automaticky dvanáctku, ale obecně se to shoduje. Před časem jim asi číselné označení připadlo moc sprosté, tak se desítky přejmenovaly na nějaké to Original, Classic, Tradiční, Světlé výčepní,… a z dvanáctky udělali Premium. Namátkou vidím v Googlu Klášter, Ferdinand, Chotěboř, Primátor, Holba…

        • cz3ko napsal:

          Spíš před časem přišlo HGB a z desítek se staly devítky a osmičky – no a kdo by se tím chlubil. :)

          • Kuba napsal:

            Jako laik jsem měl zato, že negativní přínos HGB není v tom, že jsou na trhu méně stupňovitá piva (která tam mají své místo), ale spíše jeho negativní vliv na chuť (plnost) dvanáctek, jedenáctek, desítek (možná i některých speciálů???)…
            _
            Co se tématu článku týká, je to samozřejmě trefné, nicméně zrovna tento softmarketingový tah mně žíly netrhá, jsou horší zvěrstva a jakékoliv PREMIUM na jakémkoliv pivě mě nechává naprosto chladným. Kdybych se měl nechat ovlivňovat takovými drobnostmi, tak bych jako Moravák musel pít jen to „nejlepší pivo“ a to bych si vážně nepřál!!! 😉

  • Pivař Huhin napsal:

    Pěkný článek. Nedávno jsem se zamýšlel nezávisle na PR nad použitím slova „prémiový“ při pití Lobkowicz Premium Nealko. Možná by stálo za to rozšířit řady recenzí nealko piv. Jako jejich příležitostný konzument bych to velmi uvítal. :-)

  • Vláďa napsal:

    Hezký a přínosný článek. (Koukám, že to jde i bez radikalismu a paranoidního vnímání světa:-))

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »