Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Vyškov Džbán

Údaje o pivu

  • Název piva: Džbán
  • Pivovar: Pivovar Vyškov (skupina Czech Baverage Industry Company a.s.)
  • Země, město: Česká republika, Vyškov
  • Styl: světlý ležák českého typu
  • Alkohol: 4,7 %
  • Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost ještě 6 měsíců
  • Stupňovitost: 11°

Hodnocení

Barva

Zlatá, čirá.

Pěna

Pěnivost velmi špatná, pěna je naprosto tragická. Po asi pěti sekundách je povrch piva zcela čistý. S takto špatnou pěnou se setkávám jen zřídka.

Vůně

Výrazně sladová s chmelovým koncem. Vůně je jakoby nasládlá — karamelová/medová. Dosti netypické leč velmi pěkné na pivo českého typu.

Chuť, říz

Říz je střední až slabý (to asi souvisí s tragickou pěnou). Chuť je na jedenáctku dosti plná, sladová s hořkým, mírně ulpívajícím koncem. Tělo je sladové a opět jakoby lehce do karamelu (ač zřejmě žádný použit nebyl). V druhé degustované lahvi jsem registroval muškátový oříšek. Zde je opravdu každé pivo originál — a protože jsem obecně odpůrcem uniformity, tak to spíše oceňuji než abych si stěžoval na nevyrovnanost várek.

Další komentář

Některé chuťové složky Džbánu mi (překvapivě, vzhledem k zcela jinému stylu) mírně připomínají Matušku Raptor IPA, ovšem s menší plností a slabším řízem. Pitelnost je fantastická. Často se vám možná stane, že jej po otevření vypijete téměr na ex. Vím o čem mluvím :)
Džbán je další zdařilé pivo z vyškovského pivovaru. Doufejme, že noví nájemci naváží na velmi rozumnou chuťovou kvalitu produkce a zároveň odstraní z piva látky, které do něj nepatří — jako například zde ve složení uvedený konzervant E300. Nejsem si příliš jist, zda je zcela v pořádku, že je na láhvi uvedeno „Chráněné zeměpisné označení České pivo“ když je v pivu chemie. Ke složení lahvové varianty se sládek vyjádřil v diskusi na webu pivovaru. Hodnocení lahvové varianty 7/10.

Poznámka: Ochutnal jsem i čepovanou nefiltrovanou (a tedy i nepasterovanou jelikož byl sud stočen přímo z ležáckého tanku) verzi a mohu potvrdit, že pěna i říz je naprosto v pořádku, pivo je svěží, plné a velmi příjemně hořké. Hodnocení čepované varianty je 7,5 bodu z 10.

Fotografie

 

 

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů0 bodů
7,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (8 hlasů, průměrné hodnocení: 7,88 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , ,



Komentáře

  • Píít napsal:

    Ta pěna je opravdu tragická…což mě na tomto pivu mrzí, ale pro mě osobně je džbán poslední dobou pivo číslo jedna, kladně hodnotím velmi výraznou a ulpívající chuť až „pachuť“ po polknutí piva to je přímo lambáda pro chuťové buňky, jinak jsem patriot a vyškovské všeobecně velmi chválím, pil jsi džbána i točeného???

    • gum napsal:

      Je to škoda, je to totiž jinak velmi slušné pivo. A hlavně se zdá, že sládek má snahu postupem času eliminovat veškerou chemii, co tam sypou.

      Točené jsem bohužel zatím neměl, nevím, kdo ho v Brně točí (aby to za něco stálo).

  • umbob napsal:

    Džbán mají v celkem slušné kvalitě na Burešově 2 v Two Cowboys Pubu.A hlavně točí i luxusního Generála. Třetí do party(Záviš z Poličky) mě tam moc nenadchlo

  • Píít napsal:

    určitě tam zajdi, pěnu má točený džbán slušnou

  • Petr.L napsal:

    Sice ne zrovna Džbán, ale dvanáctku Březňák z produkce Vyškova, točí v hospodě u Čaliho v Černých polích, zrovna dnes jsem tam byl. Nekuřáckej a přátelskej podnik. Ale co jsem tam byl, tak vždy měli jen Březňáka.

  • Tomino napsal:

    no hlavně nefiltr. Džbán je pivo,které je krutě pitelné a chuťově výborné!!

  • Píít napsal:

    souhlasím všema dvaceti mňam

  • Ondra napsal:

    Dobrý večer! Na Vyškov nedám dopustit, s hodnocením souhlasím. Ale chtěl bych se zeptat kde se dá sehnat nefiltrovaný Džbán? Ve vyškovské pivnici? Díky

  • Gerard napsal:

    Neuvěřitelný objev (pro mne )…Vyškov se dá pít, ne je vynikající.Džbán i Březňák jsou teď moji favorité.

    • Moro napsal:

      Tak to Ti upřímně gratuluji k sebepoznání 😉 Psal jsem to už několikrát a na více místech – pivovary Vyškov i Janáček doslova trpí svojí minulostí a spousta konzumentů na ně (naprosto neprávem) má negativní názor.

      • pepe napsal:

        Tak nevím, jestli nezačíná vyškovský pivovar trpět svou současností…Diskuse na jejich webu o kyselém pivu v jejich pivnici nevěstí nic dobrého a to, že k tomu pivovar mlčí, tak to je taky smutné. Nevíš, Moro, něco víc o tom, co se tam děje?

        • Moro napsal:

          Nevím a zkusím se tedy zeptat jinde. Zajímavé však je, že piva, která jsou ve Vyškově vařena jako contract brewing, jsou naprosto OK.

          • pepe napsal:

            Hezky den, Moro, uz mas nejake info z Vyskova? Moc se mi to tam nelibi, jejich web zcela zamrzl, nesou se informace, ze sladek Dusan Taborsky odchazi, na DOV udajne na exkurzich priznali, ze se jim zkazila cast piva diky blbe umytym sudum…rad bych tedy vedel, jestli uz vime neco vice.

            • Moro napsal:

              Zdravím,
              i já mám stejnou informaci o údajném (hrozícím) odchodu sládka Dušana + další a další nedobré zprávy. Omlouvám se, ale zavázal jsem se zdroji mých zpráv, že dokud vše „nedopadne“, pak nebudu nic veřejně ani jinak prezentovat.

              • pepe napsal:

                Jasne, tomu rozumim. Pouziji tedy pripadne sve zdroje, kterym jsem se k nicemu nezavazal:-) Ale kdyby to „dopadlo“, tak se ozvi, treba Tve zdroje vedi jine info, nez me zdroje:-) A jelikoz jsem puvodem z Vyskova, nemam z vyvoje ve Vyskove zadnou velkou radost….

                • kratoska15 napsal:

                  Ke mně se informaci o odchodu sládka donesly už více stran, dokonce i s informacemi co plánuje dál…..takže na tom asi něco bude.

                  • tomino napsal:

                    Nad vyškovským pivovarem i pivem jsem již dávno zlomil hůl, takže mě tato informace ani nepřekvapuje. Pak by mě ovšem zajímalo, kde pan Táborský bude dál jako sládek působit. Troufám si tvrdit, že se z jeho rukou opět dočkáme vynikajícího piva.

                    • Moro napsal:

                      Tomino,

                      myslíš, že za špatnou kvalitu piva ve Vyškově může výlučně a pouze jen sládek?

    • Pivař Huhin napsal:

      Já tohle před časem také zjistil. Navíc je teď 11 a 12 nedaleko mého bydliště k dostání. Pokud ale někde řeknu, že Vyškov je teď vynikající, tak ti většina lidí klepe na čelo. Holt neví, o co přichází. 🙂

  • poutník napsal:

    Jsem velkým fanouškem Vyškovské nefiltrované „14“ a teď znovu vařené „16“ – to je správné pochutnáničko…..:-)

  • Vláďa napsal:

    Podle mě byl v sypání použit světlý karamelový slad Carapils, což by vysvětlovalo sladově-medovou chuť a snad i podobnost s Matuškovým Raptorem.

  • Vláďa napsal:

    Od sládka vím, že používají i karamelové slady z Weyermannu.

  • Honza napsal:

    Já zrovna měl lahvový Džbán a s pěnou jsem byl spokojen, na lahvové pivo byla překvapivě stabilní a trochu kroužkovala, né jako chodovar 11,který právě testuji 🙂

  • Kuba napsal:

    Po velmi dobrých zkušenostech s vyškovškým Březňákem jsem konečně zakoupil i Džbán (lahvový). Pěna mi přišla podprůměrná, ale ne tragická. Chuťově bych Džbán popsal jako o něco slabší Březňák. Sladší až karamelové tělo je imho typické právě i pro Březňák. Hořký konec je velice příjemný a zůstává v ústech dlouho. Hodně fajn pivko (stejně jako Březňák) a navíc dostupné za příjemných 9Kč ve Světě piva.
    _
    Jen dodám, že jak Džbán, tak Březňák mi svojí plností (i obsahem alkoholu) přijdou, že se nachází na horní hranici udávaných stupňoviostí. Džbán bych v klidu tipoval na dvanáctku a Bžezňák na 13°…

  • umbob napsal:

    Prosím o novou recenzi, popř. o info v diskuzi. Březňák i Džbán mají cca od půlky srpna strašnou pachuť (nebo aspoň mi tam něco hodně nesedí). Právě piju lahvový Džbán DMT 24.03.2014 a mrzí mě, že mám doma ještě jeden.
    Nebo máte někdo jiné zkušenosti z poslední doby? Dost mě to štve.

    • tomino napsal:

      Mě vyškovský pivo přestává chutnat někdy půl roku zpět a teď se to asi završilo. Cca před týdnem sem po dlouhé době zakoupil pár tmavých Džbánů a to pivo je úplně jinde od toho co pamatuju. Tatam je lahodná pražená suchá chuť. Pivo je velice mdlé a nezajímavé.

    • Moro napsal:

      Pokud mi to vyjde, tak 22/11 bych se měl ve Vyškově v pivovaru setkat se sládkem – určitě si na toto téma popovídáme.

    • Libor napsal:

      ja som v septembri kúpil celú basu – a potvrdzujem Marekove slová – je tam niečo zle… moja žena to nazvala zhnité ovocie :-). Ale nad Vyškovom palicu nelámem, už mali v minulosti podobné výkyvy… Raz špičkové, inokedy sotva pitelné – to celkovému obrazu pivovaru nepridá… Tieto výkyvy pozorujem či už u Džbánu alebo Březňáka… (páč ich pijem najčastejšie)

  • tomas napsal:

    Minulý úterý se Vyškov prezentoval na degustaci a besedě v karlínským Pivoklubu a s pivem (prý stočený před cestou do Prahy přímo z tanku) to bylo dost tragický. Kromě světlý a tmavý dvanáctky a ejlu vše s hnilobnou pachutí. U nějakýho začínajícího pivovárku se dá nějakej ten úlet ještě pochopit, ale u Vyškova, kde to provozujou profesionálové je to na pováženou. Ředitel Miloš Hrabák k tomu nic neřekl a až později stranou prý přiznal, že měli v létě teplo ve sklepě a proběhla autolýza kvasnic či co, takže se několik tanků piva zkazilo. Chápu, že zlikvidovat by to bylo ztrátový, ale s prodejem zkaženýho piva si akorát na dlouho dost pokazí pověst.

    • henry napsal:

      Tohle je fakt? O té strašlivé pachuti Džbánu vím, sám jsem loni v létě mohl vyhodit celou basu koupenou v Jasu, to bylo opravdu jak shnilé, a od té doby jsem neměl odvahu cokoli z Vyškova vyzkoušet. Škoda, že jsem to tu objevil až teď, ale přijde mi to jako dost závažná informace. Jestli záměrně prodávali zkažené pivo, tak si místo vylepšené pověsti zase zaslouží jen označení „vyškovské patoky“.

  • Kuba napsal:

    Mám doma kastl Džbánu s expiračkou někdy v lednu a je v pořádku.

    Nevím, jestli to nějak souvisí, ale v Jasu CC, už neměli ve skladu žádný Březňák a ten Džbán byl jeden z posledních…

  • Kuba napsal:

    Tak jestli jsem to dobře pochopil, Vyškov provedl rebranding celého svého portfilia na značku Cross. Piva mají jinou etiketu a v pivotéce jsou výrazně dražší… 🙁
    _
    Pokud někdo ví něco bližšího, jsem jedno ucho 🙂

  • Ondra napsal:

    Zdravím všechny, fakt někdo něco neví o té nové řadě Cross? V neděli jsem bral basu Džbánu v Jasu, a teď už je v nabídce jen ten „Džbán Cross“, o kapku dražší teda.

    • Moro napsal:

      Jdu napsat sládkovi e-mail s dotazem.

      • umbob napsal:

        Já psal v pondělí stejný dotaz do diskuze na jejich stránkách. Zatím bez odezvy

      • umbob napsal:

        Tak co sládek? Odpověděl Ti? V diskuzi na jejich webu zatím žádná reakce.

        • Moro napsal:

          Bohužel – nikolivěk. 🙁

          • Moro napsal:

            Dorazilo mi do mailu vyjádření z Vyškovského pivovaru podepsané panem Ondřejem Štěpánkem (ředitel pro obchod a finance). Cituji:

            „Nová řada piv CROSS CZECH byla uvedena na trh k 1.1.2014 v souvislosti se spuštěním nadregionální distribuce (mimo region Jižní Moravy) piv vyráběných ve Vyškovském pivovaru. Jedná se o ucelenou řadu piv, která zahrnuje CROSS nealko, CROSS výčepní, CROSS desítka, CROSS jedenáctka sv., CROSS jedenáctka tm., CROSS dvanáctka a CROSS čtrnáctka. Ve srovnání se značkou Vyškovské pivo jsme udělali ve výrobě nějaké změny (používané suroviny, výrobní metody, technologie), jejímž výsledkem jsou prémiovější kvalitativní a chuťové vlastnosti piva a prvotřídní kvalita tradičního, českého piva. Obě výrobkové řady budou prozatím existovat pararelně. Vyškovské pivo bude k dispozici pouze v regionu Jižní Moravy a CROSS v rámci celé ČR.
            Zároveň připravujeme nové internetové stránky, kde bude nová řada plně představena vč. všech potřebných informací.“

            • pepe napsal:

              Podobné (stejné) vyjádření je již i na stránkách vyškovského pivovaru. Dal jsem jim tam svou reakci, která se vysloveně nabízí a myslím, že to skutečně přestávají chlapci z Vyškova dělat dobře:

              Tak tohle lze číst dvěma způsoby a oba jsou dost zlé…První způsob je ten, co zmiňuje strejc, čili marketingově okecáme, že je vše prémiovější, úžasnější a skvělejší a přitom změníme technologii vaření, surovin a já nevím čeho ještě k horšímu, tím ušetříme a slouzneme k nadnárodním šizeným pivům. A nebo je to skutečně k lepšímu, ale pak to znamená, že nejlepší pivo sunete do jiných regionů, než je Jižní Morava, kde máte mít zájem si udržet štamgasty. Pročež ať je to tak, nebo onak, tak by marketingoví specialisté ve Vašem pivovaru měli dostat po hubě…

              • Moro napsal:

                Ano – byl jsem upozorněn, že shodné vyjádření najdu na stránkách pivovaru.
                Ruku na srdce – vyškovské pivo má u spousty lidí nedobrou pověst a to je (dle mého osobního soudu) ta hlavní příčina, proč zavádějí značku CROSS. Pivo se bude jmenovat jinak a na etiketě nebude uveden výrobce, nýbrž prodejce CBIC.

                • Pepe napsal:

                  No já to celkem chápu, i když jako kluka z Vyškova mě to netěší, že vlastně postupně zaniká značka Vyškovské pivo. Ale ještě míň mě těší, když mi chlapci z marketingu vlastně sdělí, že lepší pivo je pro zákazníky z jiných krajů a mně holt musí stačit to „horší“ vyškovské…takže nekritizuju ani tak snahu zavést novou značku, ale vysvětlení, které je s tím spojeno….

                  • Moro napsal:

                    Myslím, že kvalitativního rozdílu mezi Vyškovským pivem a Cross snad nebude – přece nebudou dělat různé várky stejné značky. A to ostatní jsou jen marketingové omluvy. Přece nenapíší – naše pivo stojí a reputaci má na hov*o a proto změníme název a vše se změní.
                    Závěr – nechal bych marketing být a dál bych pil to, co mi chutná. 😉

    • Kuba napsal:

      Imho rebrand celého sortimentu = marketingová záležitost. Procenta alkoholu odpovídají stávajícím modelům
      _
      Já vykoupil na prodloužený víkend asi 8 ks Džbánů se starými etiketami za 12Kč/kus (s novou etiketou 15Kč/ks), exp. 28.8. a hnus, jako bych měl plnou hubu napůl zkažených kvasnic… Zajímalo by mě, co se se starým dobrým džbánem stalo???

  • Kuba napsal:

    Velké překvapení mě čekalo v Albertu v Brně: v regálu Cross Jedenáctka (imho exDžbán) a Dvanáctka (exBřezňák) – koupil jsem po lahvince a otestuji, kéž by byl Vyškov zase ve formě, měl bych to pro něj blízko.

    • Kuba napsal:

      Tak 11° i 12° (tedy exDžbán a exBřezňák) v původní formě, navíc za solidních 12,90 resp. 13,90 u v Albertu (konkrétně Nový Lískovec). Pěna i z lahváče vynikající a stálá, ve složení: voda, slady, upravené chmely – čili paráda + známé informace o době ležení a vaření na stupňovitost.
      _
      Ad nová etiketa (dám fotku na fb Pivních recenzí) – evidentně marketingový tah. IMHO se chtěli zbavit nálepky „patoky vyškovské“ a také matoucího názvu dvanáctky, kterou mohl kdekdo zaměnit s heinekenovským nepovedencem z Velkého Března. Etiketa teď působí moderně (i když mně je to úplně u mého permanentního vertikálního úsměvu) a možná právě na to slyšeli i marketingoví vypatlanci z Aholdu… Sumasumárum: dobrý počin.

      • Ondra napsal:

        Tak já bych taky chtěl pochválit marketingové oddělení vyškovského pivovaru, pokud se dá koupit Vyškovské pivo v „běžném“ brněnském supermarketu, je to opravdu paráda. Koneckonců, kdo pil vyškovské pivo doteď (např. má osoba), bude ho pít i dál i když třeba s jinou značkou, důležitý je obsah láhve.

  • tomino napsal:

    Dnes zakoupeno opět lahvové vyškovské pivo (Džbán) a to nová řada Cross. Nevěřil jsem vlastním chuťovým buňkám… neuvěřitelně odporná, smrdutá a nepitelná tekutina, pivo připomínající snad jen svojí barvou.

    Citace vyjádření strany pivovaru “ Ve srovnání se značkou Vyškovské pivo jsme udělali ve výrobě nějaké změny (používané suroviny, výrobní metody, technologie), jejímž výsledkem jsou prémiovější kvalitativní a chuťové vlastnosti piva a prvotřídní kvalita tradičního, českého piva.“ vyznívá jako totální výsměch!

    Tímto s pokusy o dávání další šance „vyškovským patokům“ končím.

    • Kuba napsal:

      Rozumím tomu dobře, že zakoupen byl i Džbán (s původní etiketou) i Cross 11° a oba byly stejný hnus?

    • umbob napsal:

      Džbán s expirací 11/2014(přesné datum si teď nevybavím) a etiketou Rockový pivovar koupený předevčírem v židenickém Kaufu byl v pořádku. Po dlouhé době dobrý vyškovský ležák.
      Dříve ale s Březňákem i Džbánem podobné zkušenosti jako tomino.

  • tomino napsal:

    Upřesňuji, včerejší 11-ka byla už ta z nové řady Cross a přišla mě ještě odpornější než Džbán zakoupený v Kauflandu cca 14. dní zpět. Obojí v podstatě nepitelné pivo. Bez přehánění.

    • Huhin napsal:

      Tomino, díky za info. Ušetřils mi další zklamání a pár korun. Moc nechápu politiku vyškovského pivovaru. Změnili značku, zvedli o nějaký halíř cenu, ale tu značku hned drtí mizernou kvalitou? A v čem může být vlastně chyba po technické stránce?

  • tomino napsal:

    Moro: nejde mi odpovědět na tvoji reakce, tak píšu sem. Naopak! Myslel jsem to právě úplně naopak, pan Táborský umí vařit dobré pivo, o tom jsem přesvědčen!

    • Moro napsal:

      Mno, ono to asi bude tím, že moje otázka je poslední možné úrovni stromu odpovědí a nejde na ní dále odpovídat. Takže jsem to (Tvoje poznámka) pochopil dobře, ale pro jistotu jsem se zeptal.
      Samozřejmě, že daná kauza se vyvíjí a vypadá to, že Dušan skončí pravděpodobně v Břeclavi na zámku.

  • kratoska15 napsal:

    No vidíš, Tomino, tak to může být ještě jinak….:-), ta informace byla cca 2 měsíce stará….

  • tomino napsal:

    Mělo by to být jen dobře pro Břeclav…

  • Huhin napsal:

    Máte někdo aktuální informace o tom, co se děje ve vyškovském pivovaru? Jaká je aktuální kvalita jejich piv?

    Jinak osobně jakožto fanoušek těchto stránek a jako bývalý fanoušek vyškovskho piva tak trochu těžce nesu, že v rámci PR se prezentují pouze pozitivní informace z minulosti a v recenzích chybí oficiální aktualizace toho, co se dělo dál.

    • Moro napsal:

      O Vyškově nemáme nic potvrzeno – vše jen dohady. Sládek Dušan Táborský už pracuje v Břeclavi a s ním odešli i nějací další pracovníci. To je vše, čím mohu prozatím sloužit.

      • poutnik napsal:

        zachytil jsem před časem informaci, že vyškovský pivovar připadl v rámci církevních restitucí zpátky katolické církvi, bůhví ví, jaké s ním mají plány do budoucna a jaké podmínky nastavili pro současného nájemce

        • Moro napsal:

          Církvi sice patří, ale nájemce má platnou smlouvu. Nemám zpráv o tom, že by církev měla úmysl ve Vyškově vařit pivo.

      • Huhin napsal:

        Moro, díky.

  • Ondra napsal:

    Nevíte někdo kdo je teď sládkem ve Vyškově?
    Aktuálně jsem ochutnal lahvového Březňáka a výborné, takhle si ho pamatuji z dřívějška. Datum spotřeby: 6/15.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »