Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Jihlavský Altbier (Svatomartinský speciál 13°)

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

Tmavě žlutá, silně zakalená.

Pěna

Nádherně hustá, stabilní a pevná. Pivo ve sklenici skvěle kroužkuje.

Vůně

Lehce banánová. K tomu nějaký ten hřebíček a závěrem malé množství kvasnic.

Chuť, říz

Chuť je středně plná, sladového charakteru se středním až slabým řízem. Začátek je příjemně nasládlý, závěr naopak suchý s doznívající smetanovostí. Chmelová hořkost patrná na horním patře až po několika doušcích, je však nevtíravá a pěkně propojená s tělem piva. S rostoucí teplotou vzorku vyniká zemitost piva.

Další komentář

Pitelnost je velmi vysoká, pivo je hebké, krásně zakulacené a chuťově naprosto čisté. Do krku klouže velmi snadno 🙂

Prve je třeba říci, že před sebou nemáme vzorek altbieru vařený dle německých zvyklostí nýbrž podle zvyklostí jihlavských — tedy pivo by mělo svou senzorikou odpovídat tomu, co se v oblasti dříve vařilo a jaké suroviny se používaly. Jde tedy o svébytný styl.

Ve složení nalezneme 30 % pšeničného sladu, zbytek je tvořen sladem plzeňským. Vařeno na jeden rmut, kvašeno svrchními kvasnicemi na pšeničná piva. Prokvašení 65 %, což je i důvod na 13° pivo nízkého obsahu alkoholu a lehké sladkosti na začátku doušku. Chmeleno Premiantem a Červeňákem.

Nejde o jednorázovou várku, Altbier by se měl vařit celoročně.

Hořkost 23,7 IBU, barva 16 EBC.

Elf (poznámka na okraj): Senzoricky se nejedná o Altbier, jak je dnes chápaný. Resp. nejbližší známý příbuzný není Düsseldorf Altbier, který má jinou barvu, jinak voní i chutná, ingredince jsou také trochu jiné a technologický postup bude zřejmě také rozdílný. S Düsseldorf Altbierem má (snad) společné to, že se vaří podle starého, ale jiného receptu.
Nic z toho samozřejmě nezavdává důvod si myslet, že pivo není dobré. Sám jsem na něj zvědavý. Jde mi o to, že by název mohl některé méně znalé pivomilce mást. Proto tato poznámka.

Podrobné informace o altbieru naleznete v americkém článku z domovarnického magazínu Brew Your Own.

Fotografie

 

 

 

 

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0,5 bodu0 bodů
8,5 bodu z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (22 hlasů, průměrné hodnocení: 8,73 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,



Komentáře

  • Pivní Filosof napsal:

    „kvašeno svrchními kvasnicemi na pšeničná piva“, není to spíš něco jako Dampfbier? (je to oprávdu duložité? NE!:)

    • Elf napsal:

      Důležité to možná není, ale Dampfbier to asi také není. Dampfbier by se měl vařit pouze z ječného sladu, kvasit svrchně (tady je podobnost) a ležet za nízkých teplot (tady nevím).

      • Elf napsal:

        Tak prý leží za teplot jako ležák, čímž by se k Dampfbieru přiblížil. No nic, nechám spekulací a raději počkám, až pivo ochutnám.

  • Bobby napsal:

    U nás v Jihlavě se posledních pár let vaří vskutku vynikající piva… I u mě doma v domácím pivovárku 🙂

  • PIvo napsal:

    Altbier českého typu… Už jsem pil tuším porter českého typu s tunou kvasnic a bylo to dost nešťastné. Od altu to bude mít asi hodně daleko, už jen aroma je spíš na weizen nebo saison. Bodové hodnocení je skutečně nekonzistentní a tudíž zbytečné. Nedávno jste zatratili svébytný styl ejlu u jiného pivovaru a docela slušná AIPA i přes všechnu chválu a žádnou výtku obdržela docela nízké ohodnocení…
    Ale pivo jinak vypadá zajímavě.

    • gum napsal:

      Od altu to bude mít daleko — od jakého altu? O to tu právě jde. U Pale ale z Vysokého Chlumce nikdo neříkal „je to historické pivo podle toho, jak se tu pale ale vařil“ (protože by to byl pochopitelně nesmysl) nebo „je to záměrně ležákoidní a proto se to jmenuje pale ležák-ale“. A propos, 5,5 bodu, tedy mírný nadprůměr je „zatracené pivo“? To bychom rovnou mohli zavést stupnici „dá sa“ — „nedá sa“. Zde jsme před pivo byli postaveni s tím, že je pozicováno jako český altbier a tak bude i prezentováno. Sládek nám vysvětlil historické souvislosti vaření piva v Jihlavě a zdůvodnil i složení a způsob výroby tohoto piva.

      Teď jde jen o to, zda se tato komunikace dostane i ven a lidem to nebude prezentováno jako altbier německého typu, který je skutečně někde trochu jinde.

      Tou AIPA myslíš včerejší recenzi Koucoura? Já sám jsem se nízkému hodnocení divil ale vím, že Lukáš pivu rozumí velmi dobře a pokud pivo takto ohodnotil, tak k tomu má důvod. Zde je však opět kontrast kdy se u chlumeckého ejlu všichni tvářili, že se dívají jen na body i když bylo v popisu řádně vysvětleno, proč má tolik a tolik bodů a to nikoho v podstatě nezajímalo (přeháním).

      • PIvo napsal:

        Kdepak, Hop Ottin’ IPA. V recenzi je psáno, že je skvěle vyvážená, tak akorát na horní mez, takže žádná slabota. Chyby nejsou zmiňovány. Ale má dost bodových srážek a z recenze netuším vůbec proč. Takže je to matoucí. Navíc třeba Matuška, kterej je podle mě, zvlášť z lahve, vždy slabší než tato IPA (až na cenu, ta je srovnatelná), je hodnocen v recenzích poměrně vysoko.

        Když je psáno altbier v názvu a ve stylu je taky uveden altbier, tak předpokládám, že to bude mít trochu víc společného s tímto stylem, než jen alkohol. Těch 5,5 se mi zdá být docela málo na to, že to bylo dle recenze skutečně dobré pivo, ale nesplnilo to požadavek na vaši představu o pivu pale ale (což může být skutečně cokoliv), možná kdyby si sládek vymyslel historku o pradávné tradici… 😉

        Na bodování mi vadí, že často nekoresponduje s recenzí a je v nepoměru s ostatními recenzemi.

        • gum napsal:

          Nikde není psáno, jak má vypadat text sedmičkové recenze 🙂 Pivo nemá chyby, jen není fantastické a luxusní aby mohlo mít více bodů, je to „jen“ nadprůměrně dobrá IPA. Nemůže mít každé dobré pivo 10 bodů. Poutníka 12° mám taky rád a dal bych mu asi tak 6,5 protože je sice v pohodě ale na zadek si z něj nesednu. Druhá věc je, že jsem prostě mohl mít jen slabší várku a Ottin’ IPA by měla mít správně 9 — to je klidně možné, rád ochutnám znovu. Pokud se však budeme bavit o bodech, asi bych to přesnul do diskusního fóra, zde to už začíná být lehce offtopic.

          PIvo, je to napsáno v recenzi i tady v diskusi — je to altbier dle jihlavských zvyklostí. Nejsem natolik historicky vzdělán abych mohl posoudit, nakolik přesný, vím však, že Jarda Kalina nemá zapotřebí nám vyprávět nějaké nesmyslné historky jen aby mohl uvařit pivo, které neodpovídá německému typu altbieru. Pokud mi ukážeš popis stylu „altbier českého typu“, kde bude napsáno, jak takový český alt má vypadat, rád pivu hodnocení změním. Leč nic takového zřejmě neexistuje a proto beru toto pivo jako definici stylu a protože je skvělé, tak nemám problém jej náležitě ohodnotit. Myslím, že i Pinkano, který jej měl se mnou, se rád vyjádří.

          Co se týče chlumeckého pale ale, opět je to už několikrát napsáno jak v článku, tak v diskusi. Je to dobré pivo — ve stylu „pale ležák-ale“ by dostalo klidně osm bodů. V kategorii pale ale je to průměr až lehký nadprůměr. A máš do jisté míry pravdu — pokud by to tak bylo pozicováno, tak s tím nemám problém. Zde však bylo pivo prodáváno jako typický britský ejl, což opravdu není.

          A ještě k té naší představě — tvoří ji pochopitelně nejen naše zkušenosti, znalosti a napité vzorky ale taktéž informace z BJCP a Brewers Association, kde jsou pivní styly popsány asi nejlépe.

          • pinkano napsal:

            Tady je jakási nevýhoda toho, respektive výhoda, že jsme pivo ochutnávali jednak přímo pod komínem (i z tanku) a jednak s debatou se sládkem, čili nám bylo přesně vysvětleno, jak se pivo vařilo, že to není klasický altbier, ale „jihlavský“ altbier a všechny informace, které jsme chtěli, jsme hned dostali. Pokud bych dostal toto pivo jako „altbier“, dostane hodně málo bodů, protože takhle altbier chutnat nemá. Na tom se shodneme asi, už to tady padlo několikrát.

            Co se týče neadekvátního hodnocení, je to už lehce offtopic. Pivo může být dobré, ale pokud má špatnou pěnu, slabé parametry vůně nebo není dobře vyvážené, může vyznít slovní hodnocení dobře, ale body jdou dolů. Možná bychom u takovýchto pivo mohli doplnit informaci typu „toto pivo si zasloužilo bodové srážky za nevyrovnanost, lehce ulpívající hořkost a slabou pěnu“, aby to bylo jasné.

            • Radek napsal:

              Za „vysvětlení bodové srážky“ u hodnocení bych se přimlouval, kolikrát je to lehce matoucí, když v recenzi víceméně pějete na pivo chválu, ale nakonec má málo bodů. Chápu to, ale takový vysvětlující odstaveček nakonec před hodnocením by nebyl naškodu. Druhá věc totiž je, že ne každý čte recenzi celou, tudíž pivo na základě bodového hodnocení třeba ani neochutná, což je mnohdy škoda.

  • umbob napsal:

    Ochutnáno dnes ve Hluché zmiji a popravdě řečeno-popsal bych to jako hodně dobré pšeničné pivo. Nějaké velké odchylky mezi styly Alt(ten neznám) a Weizen(ochutnáno mnoho včetně spousty bavorských etalonů) jsem jsem nepostřehl. Ale pitelné to sakra bylo moc 🙂

  • Akord23 napsal:

    Velice vydařené. Nevim nakolik je to ALT ale pro me rozhodne jedna z nejlepsich ceskych psenic. A tleskam tim vic ze vznikla v prumyslovym pivovaru, jen tak dal

  • Honajz napsal:

    Popravdě jsem netušil, že jde o pšeničný speciál – pivo dobře vyvážené chuťově, kdy jemná chuť sladu se dobře snoubí s hořkostí na pozadí, tělo plné, pivo velice pitelné a chutné, vynikající dozvuk. (Z pípy v pražském Pavoukovi.)

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »