Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Reportáž z Českého pivního festivalu

Mezi nejznámější české události zaměřené na pivo jako takové musíme logicky zařadit Český pivní festival (dále ČPF), který se těší vskutku vysoké návštěvnosti a je snad každým rokem více a více medializován. Má ale tato masová akce opravdu co nabídnout? Přinášíme krátký report z  této události.

Ještě v loňském roce jsem osobně pobíhal v „tradičním“ kroji po stánku Pivní rozmanitosti a obsluhoval hosty. Zejména ve dnech kdy jsem dělal „dvanáctky“ to bylo vskutku fyzicky a jak už to tak bývá při práci s lidmi, i psychicky náročné. Doteď mám Český pivní festival zafixován jako nezapomenutelnou brigádu v dobrém kolektivu. Nejen díky této nostalgii jsem byl předem rozhodnut, že ČPF letos navštívím, přestože změnil místo konání z letňanského výstaviště na to holešovické.

Autor obrázku: Max Bahnson (Pivní filosof)

V dobrém rozpoložení, totiž po úspěšném absolvování ústní maturitní zkoušky, vyrážím směr holešovické výstaviště. Cestu k festivalu značí billboardy, já si ale zprvu všímám jedné z restaurací v areálu, která je nyní vyzdobena v barvách „stáje“ Únětického piva, což mě mile překvapuje.

Únětice jsem pro dnešek vynechal a pokračuji dále a dále a… už stojím před megalomanským stanem s nabídkou Pivovarů Lobkowicz. Tomu se však vyhýbám, protože nabídku „Káček“ (pozn. dříve K brewery trade) dobře znám. Navíc je zde nabízeno pivo pouze v tuplácích a to za cenu dvou tolarů (tj 90,-Kč).

Autor obrázku: Max Bahnson (Pivní filosof)

Ve vedlejším stanu Pivní Rozmanitosti (umístěno ve statické budově místního areálu) prohlížím nabídku a jsem mírně zklamaný, jelikož piva středních pivovarů, která jsou mi dobře známá, doplňují piva z Káček. Podle všeho jsem nepřišel v nejvhodnější den. Dávám si však dobrušského Rampušáka, kterého mám právě z minulého ČPF v oblibě a jehož jsem měl od té doby pouze v PETce. Pivo dostávám přechlazené, ve vůni jsou lehce cítit kvasnice, nicméně je pivo plné, hořkost výrazná, avšak neulpívá a já jsem vcelku spokojený. Dále dostávám malou ochutnávku lehkého ejlu z Radničního pivovaru v Jihlavě nesoucí název Jiskra. Po nedobré zkušenosti s IPA 14,95 se mi totiž nechtělo do neznámého investovat. 🙂 V tomto případě se ukázalo, že jsem udělal dobře a volím raději Antoš Fest Pale Ale. Vůně je těžší, drsně kořenitá s nádechem jehličí a podobně těžké je pivo i po chuťové stránce. Po této záležitosti dostávám chuť na něco tzv. na spláchnutí a objednávám si můj oblíbený vídeňák Kounic, kterého si sem tam kupuji v lahvové podobě. Kounic je ve vůni nakyslý, v chuti pak krátký, karamelový a připálený. Ani nedopíjím a přemýšlím co zvolit za poslední dva tolary. Nabízí se KWAK, avšak s cenou 90,- za 0,3l  tuto myšlenku zavrhuji a z nabídky vybírám Easy ridera z létajícího pivovaru Nomád. Vůně je obdobná jako u Fest Pale Ale. Pivo je však lehčí a pitelnější, s doznívající hořkostí. Další pivo už si nedávám, protože z nabídky mě nic moc neláká, navíc začínám spěchat na autobus.

Autor obrázku: Max Bahnson (Pivní filosof)

Musím se přiznat, že letos mě atmosféra festivalu nijak neohromila. Ožralé skupinky zpívajíc snad všemi světovými jazyky rychle omrzí, nabídka piv nebyla tak žhavá a cenová kategorie je pro českého návštěvníka poněkud „nad normou“. Letos už se sem pravděpodobně nevrátím a příští rok…?

 



Komentáře

  • stichon napsal:

    Vidim to podobne, letos oproti lonsku velke zklamani! Ceny opravdu premrstene a to se tyka hlavne jidla. V hlavnim stanu jsme se po 10ti minutách konečně dočkali teplého tupláka, kterého bych nemít takovou žízeň nechal odnést zpátky. Zklamala mě také absence jakýchkoliv informací o pivě, (stupňovitost, hořkost, obsah alkoholu, složení atd) které jsem zvyklý vídat ve své hospůdce na „pivních listech“ povešených přímo nad pípou. Korunu tomu nasadila odpověď obsluhy „Já nevim, ňákou třináctku..“ při dotazu co to vlastně točí. Navíc chybělo jakékoliv free občerstvení jako třeba uzeniny, sýry, pečivo, které by při tamních cenách teda být mohlo, navíc by pozdvihlo celkovou úroveň „degustací“. No doufám, že 8.6. na parukářce to bude lepší !!

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »