Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrüb

Údaje o pivu

  • Název piva: Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrüb
  • Pivovar: Paulaner Brauerei  GmbH & Co KG
  • Země, město: Německo, Mnichov
  • Styl: weissbier - pšeničné pivo
  • Alkohol: 5,5 %
  • Forma: lahvové 0,33 l; trvanlivost ještě 6 měsíců
  • Stupňovitost: 12,5°

Hodnocení

Barva

hnědo žlutá, pivo kalné

Pěna

typicky weizenovská, vysoká a vydatná, velmi zvolna opadávající

Vůně

kvasnicová s ovocnými tóny

Chuť, říz

První vjem ovocně – pšeničný (typická pšeničná chuť), hořkost jen velmi mírná a jen málo rozpoznatelná. Vnímám i jemnou a svěží kyselost piva – lehká, jako po tropickém ovoci, která přetrvává v ústech středně dlouze. Tělo piva plné. Říz spíše vyšší.

Další komentář

Toto pivo řadím k typickým představitelům nejproslulejších pšeničných piv – bavorských weizenů. Na etiketě je uvedeno, že pivo je uvařeno dle starého bavorského zákona o čistotě (tzv. Reinheitsgebot), který sice už dnes neplatí, ale spousta tamních pivovarů jej dodnes uznává. Co to vlastně je?

Vaření piva má dlouhou tradici a vystačilo by na (nejeden) článek, pokusím se stručně. Ve středověku nebyly tak rozvinuty technologie vaření piva (vaření piva bylo často výsadou žen – nejedna selka na velké usedlosti vařila pivo a čím kvalitnější, tím větší šanci měla přilákat námezdní pracovní sílu). Kvůli zvýšení hořkosti (chmel tenkrát moc neznali nebo byl nedostupný) se do piva přidávalo „kdeco“ – pelyněk, dubová kůra (tu používali i staří Keltové – od toho termín keltské pivo), houby, atd. Výjimkou nebylo přidávání (!) živočichů do piva – např. žab či mloků. Pivo občas mělo halucinogenní účinky a je nasnadě, že každý si „ten svůj“ recept chránil. Takové pivo mohlo být i zdraví nebezpečně. Z tohoto důvodu vznikl zákon o čistotě piva, který nařizoval, že pivo smí být vařeno pouze z vody, sladu (pšeničného či ječmenného), chmele a kvasnic.

Fotografie

Paulaner Hefe-Weissbier Naturtrüb

 

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
6 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (32 hlasů, průměrné hodnocení: 7,78 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , ,



Komentáře

  • Viktor napsal:

    Z bezne dostupnych psenicnych piv na nasem trhu rozhodne jedno z tech lepsich, urcite lepsi nez na me prilis lehky Hoegaarden

    • Moro napsal:

      No, snad jen – srovnávat klasický weizen s belgickou pšenicí je poměrně složité. pro mě osobně jsou to hodně odlišná piva

    • tnt napsal:

      to jsem si zprvu myslel taky, Paulaner mě ohromil, Hoegaarden mi připadal divný. Dnes považuju Hoegaarden za špičkové pivo, kdežto Paulanera za lehce nadprůměrné. Někde jsem slyšel, že k Hoegaardenu se člověk musí propít, asi něco na tom bude…

      • pinkano napsal:

        Jen upozorním, že Paulaner a Hoegaarden jakožto witbier nelze vůbec srovnávat, jsou to rozdílné pivní styly s rozdílnou charakteristikou a chuťovým profilem.

        • tnt napsal:

          Ostatně, Pokud by to srovnat nešlo, jak byste potom mohli hodnotit na tomto webu stejnými body různá piva? Jaký by potom měl smysl žebříček „Nejlepší recenzovaná piva“, pokud by nešla srovnat? 😉

          • pinkano napsal:

            Ne pokud, prostě to nejde 🙂 Nelze srovnávat weizen s witbierem stejnou známkou, pouze v rámci daného stylu, takže Paulanera mezi weizeny a Hoegaardena mezi witbiery.

      • Elf napsal:

        Člověk by si měl hlavně uvědomit, že Hoegaarden je ve Witbierech ekvivalentem Gambrinusu. Pivo má čistou, jasnou chuť, ale není příliš zajímavé, ani výrazné. Doporučuji ochutnat i jiné Biere Blanche. S Paulanerem je to obdobné.

  • Viktor napsal:

    Rozdilna jsou, o tom zadna, jen Paulaner je glovbalne vzato z psenic lepsi nez Hoegaarden, subjektivne vzato

    • Moro napsal:

      Degustace jsou vždy subjektivní záležitostí, pokud nemáš senzorické zkoušky. Jen jsem chtěl napsat, že srovnávat Paulaner a Hoegaarden je jako srovnávat lehké sportovní auto s limuzínou, je to prostě jiná sorta

  • pinkano napsal:

    Hlavně Hoegaarden je witbier – jiný styl. Witbier je lehký, kořenitý, pšenici je sice podobný, ale má jiné vlastnosti, čili opravdu nelze srovnávat tento Paulaner s Hoegaardenem.

  • Viktor napsal:

    Paulaner čepovaný jsem si naposledy dopřál před měsícem v Aachenu, výborný

  • Nowack napsal:

    Podle mě jedno z nejlepších piv v Německu. Žil jsem tam téměř rok a ochutnal kdeco. Škoda, že je u nás drahej, ale i přesto si ho občas dopřeju jen tak na chuť 😉 Pro mě za 9, nechám si rezervičku.

    • Moro napsal:

      Paulaner je poměrně komerční pšenice. V Německu (a už i u nás) by bylo možno najít daleko lepší 😉

    • PIvo napsal:

      Byl to můj první echtwajcn z lahve 0,5. Pil jsem ho na snídani přímo v Mnichově. Od té doby jsem si ho párkrát dal snad i ze sudu a chutná mi víc než třeba Augustiner, ovšem třeba Ayinger nebo Karg jsou o něco lepší. Vzhledem k cenám a lásce, které se pivečku v ČR dostává, jsem neměl odvahu koupit si ho v nějaké samoobsluze.

  • Rudla napsal:

    Jeden z nejlepších weizenů, které jsem ‚zatím‘ pil.
    Kupuji si ho s oblibou v 0,5l lahvi v Německu. Skvěle plná chuť a barva. Právě tím, že se jedná o poměrně profláknutou, snad i komerční pšenku se mi její kvalita hodně zamlouvá.

    • tnt napsal:

      Paulaner mi taky hodně chutnal dokud jsem neobjevil lepší weizeny… špatný rozhodně není, ale jsou tu i perfektní..
      Co se týče srovnání s Hoegaardenem, nemám s tím také problém, od každého piva musí člověk očekávat něco jiného, ale to jestli to něco jiného je uděláno dobře nebo ne, si myslím, že se dá srovnat..

  • mnicky napsal:

    Prave popijam flaskovu variantu a co ja viem… Pena opadla strasne rychlo, az som vlastnym ociam neveril (ktovie cim to moze byt?). Chutovo nie je zle, ale ked ho porovnam napr. s psenicnym z Pivovarskeho domu (http://gastroinfo.cz/pivodum/index.php?content=nabidkapiv) ktore som mal nedavno, tak nanho veru Paulaner ani zdaleka nema….

  • Petr napsal:

    Super pivo paulaner hefe weißbier naturtrüb, nejlepší německé pivo

  • Miloš napsal:

    Paulaner se dá sehnat za rozumnou cenu, pokud to má někdo blízko do SRN, poslední cena 3,10 € za basu a lahve, které se dají vrátit, a cena v současné době v REWE 16.99 € za 20* 0,5l. Což je cca 23 Kč, … míň než plzeň. Ale k tomuto pivu se musí také propít. I když je to asi SRN nejlepší weissbier naturtrüb nechutná každému, … obzlášť českému pivaři ne.

  • Pavel napsal:

    Hefe-Weisbier od Paulaner je pivo s ječným a pšeničným sladem.
    Určitě jedno z lepších piv, jako všechna piva s logem PGI.
    Zajímavé je, že ve středověkých Čechách ( svrchní k. ) bylo zakázané míchat pšenici s ječmenem.
    Chuť příjemně nakysle-sladová, se střední hořkostí, na chuti se zjevně podílí i rozhodující složka-kvalitní voda.

    • Katzenkotz napsal:

      Paulaner je velmi podareny. Ked mam chut na Weissbier tak siaham vacsinou po nom. Na Schneidrovi (TAP7) mi vadi ze je neprijemne „tazky“, ako keby som prehltol pol kila chleba. Weihenstephaner ma vacsi riz, co je prijemne ale stale to je taka ta kategoria „kamen v bruchu“. Naopak, ten Paulaner posobi lahsie, sviezesie a je podstatne pitelnejsi napriek tom u ze ma podobny obsah alkoholu. Paulaner ma rocny vystav okolo 2,4 mil. hl a je krasnym priklalom toho co sa da velkopriemyslovo flaskovat za velmi priaznivu cenu.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »