Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Budějovický Budvar světlý výčepní

Údaje o pivu

Hodnocení

Barva

zlatá, pivo čiré

Pěna

bílá s malými bublinkami, rychle opadávající

Vůně

slabší sladová a chmelová

Chuť, říz

Nástup chutí spíše chmelový, hořkost nastupuje nejprve zvolna a pak nabere na intenzitě – je výrazná i ostřejší. Následuje jí krátká sladovost, aby vše bylo ukončeno opět chmelovou hořkostí, která je stejně ostrá a mírně ulpívá. Sladové tělo průměrně plné, říz vyšší. Pitelnost velmi dobrá. Ve složení nalezneme cukr.

Další komentář

Upřímně se doznám, že jsem byl kvalitou tohoto piva příjemně zaskočen. Čepovaná verze je o poznání kvalitnější svojí lahvové sestry. Recenzoval jsem v rámci letních ochutnávek čepovaných piv od velkých výrobců a nadnárodních gigantů.

Fotografie

Budvar Světlý výčepní

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů0 bodů
6 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (45 hlasů, průměrné hodnocení: 7,00 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , , ,



Komentáře

  • CZEKO napsal:

    Slušná desítka na europivo:): Pitelnost opravdu dosti velká. Hlavně narozdíl od ležéku po nebolí druhý den hlava.

  • Ondra napsal:

    Co máte pořád s tím bolehlavem?Tohle pivo (i ležák) chlastám spoustu let a hlava mě po něm bolela jenom jednou.A to když jsem k 8 Budvarům vyžahnul půlčáka slivovice 😀

    • Ondra napsal:

      Mimochodem můj návrat domů vypadal asi takto http://www.navratdoreality.cz/?p=view&id=7604 😀

      • PetrM, napsal:

        Průser je právě ve Tvém pojetí konzumace piva. Pivo se nechlastá, ale naopak popíjí, vychutnává, degutuje, atd. Nic proti Budvaru, nicméně na čepovanou 10 v Brně je velmi těžké narazit, většinou je to Pardál, který hospodský vydává za ono pivo. Za mne hodnocení ve flašce = souhlas s Morem, jen v chuti na konci jsem cítil ulpívající hořnost, která mi pokazila pivní zážitek.

        • Moro napsal:

          V rámci co největší objektivity jsem se u všech piv velkovýrobců snažil vždy najít hospodu, kde mají dané pivo dobře ošetřené a asi se budete souhlasit, že je to často velký problém. Shodit pivo jen proto, že pan hostinský je nedouk by bylo velmi jednoduché a tomu jsem chtěl vždy zabránit.
          Budvar v lahvové verzi prakticky vůbec nevyhledávám – kvalitativně je na tom hůře.

          • Rudla napsal:

            Tak s tím naprosto souhlasím. U mě je to s Budvarem přesně takto. Rád si na něj zajdu do nedaleké hospody, kde je výtečně točené, ale lahvové jsem už zavrhnul. Nevím jestli je to jen můj postřeh, ale u Budvaru desítky i dvanáctky lahvové neexistuje prakticky pěna. Po nalití se během chvíle naprosto vytratí a ta oku nelahodící zrzavá voda se pak jen stěží dopíjí.

            • mnicky napsal:

              Nie je to iba tvoj postreh 🙂 Flaskovy Budvar naozaj postrada dlho trvajucu penu :-/

            • Lukláš napsal:

              Ahoj. Pivovar nepřidává chemii na to, aby pivo mělo pěnu a navíc sklenici nesmíte vymívat v žádném případě jarem. Sklenice musí být řádně omytá a vychlazená…

  • Energetik napsal:

    Vláďo, tady si uhodil hřebíka na hlavičku :-))) Rozdíl mezi lahvovou a točenou verzí je veliký. Lahvovou mám za 4/10, dám to i sem do hodnocení, ale chystám se v nejbližší době dát lahvové znovu, dlouho jsem nenašel odvahu. Točená verze je nepatrně lepší.

    S bolehlavem je to pravda, už se to někde řešilo, mělo to i své opodstatnění, ale pamatuju to dřív, dnes už tolik ne 😉

    • Moro napsal:

      K tomu „bolehlavu“ – jediné vysvětlení, které mělo jakousi logiku bylo o tom, že je možné, že při výrobě Budvaru vzniká více vyšších alkoholů, které lidské tělo hůře odbourává. Že by kvasinky? Ale nic seriózního se mi o tom nepodařilo sehnat.

      • mnicky napsal:

        Neviem nakolko je PR stranka Gambrinusu hodnovernym zdrojom, ale pisu tam:

        Proč po některém pivu bolí hlava?

        Řada lidí spojuje bolavou hlavu po oslavě s přáteli v hospodě s tím, že pili pivo, na které nejsou zvyklí. Jiní vidí viníka ve vyšším množství alkoholu v pivu.

        Pravdu je nutno hledat v tzv. aromatických látkách obsažených v pivu. Ne každé lidské tělo je na zpracování těchto látek zvyklé, což se může projevit právě nepříjemnou bolestí hlavy.

        Častým zdrojem aromatických látek mohou být například některé kvasinky. Ty se během kvašení chovají trochu odlišně a produkují vedle etylalkoholu také další aromatické alkoholy. Jindy může být příčina v použitém sladu, v němž je silnější enzymatická činnost, tzn. cukry se dále neštěpí pouze cukry na jednoduché zkvasitelné cukry, ale štěpí se i peptidy a bílkoviny na aminokyseliny. Ty se dále mohou ve větší míře přeměňovat na aromatické alkoholy.

        Příčinou však může být také nedodržení správné teploty kvašení. Některá piva mohou obsahovat aromatické látky i díky příliš dlouhému zrání (ležení ve sklepě). Právě v tomto případě již kvasinky nemají co zpracovávat a začíná docházet k autolýze (rozkladu) kvasinek. Během tohoto nežádoucího procesu mohou rovněž vznikat aromatické látky způsobující později bolest hlavy.

        zdroj: http://gambrinus.cz/pivo/pivni-skola/myty-opredene-ceske-pivo#clanek-3

    • gum napsal:

      Kolem Budvaru proběhla diskuse ve směru diacetyl, který je stabilně (záměrně) na vyšší úrovni než u jiných ležáků velkých pivovarů.

      Zkusíme zjistit stanovisko pivovaru, třeba k tomu budou mít i něco smysluplného než jen PR informace ve stylu „každý konzument reaguje na pivo jinak“.

      • gum napsal:

        Dnes mi mailu přistálo vyjádření z Budvaru od Ing. Košina, PhD. z oddělení výzkumu Budějovického Budvaru:

        Diskuse o údajném bolení hlavy po našem pivu samozřejmě sledujeme. Vyhodnocení problému je však obtížné, protože se mezi diskutujícím často objevují značně rozporné názory. Jedna skupina popisuje problém jen u ležáku, ale kroužkovaný je pro ně v pořádku, jindy je to naopak. U výčepního piva se tento problém téměř nevyskytuje, přestože je to pivo vyrobené ze stejných surovin a téměř stejnou technologií. Fenomén bolení hlavy jsme proto před třemi roky podrobili podrobnému výzkumu. Nejzajímavějším výsledkem bylo, že 80 % lidí, kteří tvrdí, že z Budvaru bolí hlava, Budvar buď nikdy nepili, nebo se s bolestí hlavy osobně nesetkali, ale jen o ní slyšeli.

        Součástí výzkumu byly i spotřebitelské testy, při kterých celkem asi 500 lidí celý večer popíjelo anonymní vzorky piva bez omezení, do sytosti. Respondenti se rozdělili do pěti skupin a každá skupina pila jiné pivo (Budvar výčepní, Budvar ležák a tři konkurenční značky). Na konci večera jsme se respondentů zeptali, jak moc se cítí opilí a druhý den jsme jim telefonovali, jakou mají kocovinu a jestli je bolí hlava. Mezi výčepními pivy nebyl žádný rozdíl. Jediný statisticky průkazný rozdíl v ležácích byl, že po Budvaru se večer cítili více opilí, přesto ráno měly všechny skupiny stejnou kocovinu i bolest hlavy. Logické vysvětlení je takové, že náš ležák má více alkoholu a méně zbytkových cukrů, což obojí vede k rychlejšímu nárůstu hladiny alkoholu v krvi, která souvisí s opilostí.

  • TomT napsal:

    Hm dneska jsem ho měl asi po roce a půl (v lahvi) a europivo bych mu rozhodně neříkal. Rozhodně nenutí a například v Albertu se nedá koupit nic lepšího…

  • Jirka 2 napsal:

    O Budvaru se vždy tvrdilo že je bolehlav.U mně to tak nikdy nebylo.10°mi připadá nasládlá.

  • ka-spel napsal:

    Lehké, nevýrazné pivo chuťově. O to víc výrazný bolehlav. Alá gambáč akorát ze státního podniku.

  • Kuba 2 napsal:

    Já s lahvovým Budvarem nemám problém, naopak. Určitě si nezaslouží označení europivo. Z chuti je patrný dosti kvalitní chmel, a Budvar jako jediný velkopivovar používá hlávkový. Je pravda, že Budvar desítka je sladší, ve složení je cukr ostatně uveden, a to mně vyhovuje. I poměr cena/kvalita je bezkonkurenční. Když chce někdo hořké pivo, ať si dá výčepního Pardála, ten je hořký dost. Z produkce Budvaru jsou dobrá všechna piva. Celkově dávám Budvaru 8 bodů z 10.
    Snad nám Budvar ještě chvíli vydrží v domácích rukou a neprodá se, neboť pak by jej potkal stejný osud jako ostatní velké pivovary, že kvalita jejich piva jde povážlivě dolů. To je ostatně vidět u dalšího pivovaru ve městě, Samsona, který se po prodeji kvalitou prudce zhoršil.

  • FELZETh napsal:

    Nevíte, co se s Budvarem stalo? Po změně etikety je nepitelnej, smrdí a hrozně pění. Dřív to bejvalo fajn pivko na žízeň. Při posledním nakoupení jsem nedopil ani první a musel jsem to vylejt.

  • Martin napsal:

    Pěny je opravdu víc a konečně trochu drží. Já jsem s posledními várkami spokojen.

  • lunruj napsal:

    Dneska jsem po delší době měl B:Classic (který beru jako pokračovatelské pivo), na který jsem slyšel názor, že nemá žádnou chuť. Tak ochutnávám a zdá se mi na desítku naprosto v pohodě. Mimochodem, uvítal bych aktuální recenzi, myslím, že u Budvaru jakožto významného hráče na trhu by to bylo na místě. A očividně došlo od recenze k významným změnám. Ve složení není cukr, řekl bych, že o ostřejší nebo ulpívající hořkosti se nedá mluvit.

  • Olda Vokac napsal:

    Dobry den pratele

    Ziji v Australii 52 let a po velmi, velmi dlouhe dobe jsem se zastavil na toceneho Budvara Classic v jedne hospode a potom take v restaurantu – chutove pivo nebylo nejhorsi, pena husta (ne dlouho trvajici)ale karbonace zadna; v pive nebyla ani bublinka! Jejich druha piva ‚pracovala‘ dobre. Je to mozne ze poslali do Australie under-carbonated sudy nebo to pivo tak uz dnes vypada ?
    Kdyz pozoruji youtube.com/watch?v=9erq8GQ6p5s tak take zadnou karbonaci nevidim (?)
    Predem dekuji za jakekoliv informace..

    • George napsal:

      Zřejmě to buďe dlouho narazenym sudem, nedávno jsem si budvara dal u nás ve městě a totální hnus bez bublinek. Sotva jsem ho dopil a raději mazal domu.

  • Franta napsal:

    Napište to mistnimu dovozci piva,dle me to vypada na dlouho naraženy sud,a jestli k tomu čepujou Ale piva,tak zrejme pouzili smes dusiku a ten taha co2 ven u lageru.

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »