Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Exkurze v Jihlavském Ježkovi aneb chuť je o lidech a ne o technice

Jednoho pěkného dne začátkem května 2012 jsme se vypravili do jihlavského pivovaru Ježek abychom si pivovar prohlédli a ochutnali zdejší produkci, která, zvláště v podobě 11° piva není mimo Jihlavu až tak často k dispozici.

V pivovaru jsme měli domluvenou exkurzi společně s členy Svazu pivních turistů Jihlava a PR manažerem skupiny Pivovary Lobkowicz Petrem Měcháčkem, prováděl nás sládek Jaromír Kalina zvaný Ja(c)K, všechny informace jsme tudíž měli z první ruky. Exkurze začala trochu netradičně v pivovarské pivnici, kde si už při našem příchodu zbytek osazenstva důkladně připravoval chuťové buňky pitím kvasnicové jedenáctky. I my se tedy jali příprav a osvěžili se před vstupem do pivovaru.

Potom už jsme byli zavedeni dovnitř pivovaru a jak to tak při exkurzích chodí, první na řadě byla varna. V Ježkovi mají pěknou porevoluční čtyřnádobovou (+ nádoba v suterénu) varnu o objemu 350 hl. Původní varna nyní slouží ve Vyškovském pivovaru.

Vaření je ruční bez počítačové automatizace, vše se ovládá na řídícím panelu, který vypadá spíš jako z nějaké raketové základny. Moc pěkná hračka 🙂

V Ježkovi vaří z českých surovin, převážně používají plzeňský, mnichovský a karamelový slad (v jedenáctce asi 4 % karamelu), chmelí tradiční českou dvojkou — Premiant a Červeňák. Vodu mají vlastní z hlubinných vrtů pod pivovarem.

Chmelovar trvá netradiční hodinu a tři čtvrtě s důrazem na pozdní přidávání chmele při vypnutí plamene (flameout hopping), což je, nepříliš překvapivě, v pivu dost znát. Po řádném nachmelení pivo putuje nikoli do otevřených spilek, jak by se u středního průmyslového pivovaru (roční produkce 140 tis. hl) dalo čekat, nýbrž do vysokých cylindrokónických tanků, kde pivo kvasí i leží v jedné nádobě.

Musím přiznat, že po této informaci jsme se zarazili a říkali si „Jsme skutečně ve správném pivovaru?“. Pak však Ja(c)K začal čepovat ochutnávky z tanků nám rychle došlo, že zde není třeba se piva kvašeného moderním jednofázovým způsobem (který ve špatných rukách znamená špatné pivo) vůbec bát.

Člověk co má aspoň trochu představu, jak výroba v CKT probíhá, by mohl usoudit, že se tu děje něco nepěkného, pivo bude maximálně průměrné kvality a že odejde nepříliš spokojený. Ovšem chyba lávky! Poté, co se nám dostal do rukou první vzorek jedenáctky (kterou bohužel ještě nemáme zrecenzovanou) nám stačilo jen pár okamžiků a lehké obavy byly ty tam. Je vidět, že Jarda to s CKTčky umí fakt skvěle — pivo je výtečné! Skvělá chmelová vůně, která se vyrovná málokterému českému ležáku a plná náležitě chmelená chuť. A že se v CKT nesbírá deka a proto má pivo ulpívající hořkost nebo aspoň tříslovinový konec? Ale kdeže! Tento ležák má konec příjemně hořký, zakulacený a bez stopy po čemkoli ulpívajícím!

Dalším na řadě byl 18° Jihlavský Grand. Opět výrazný ležák s příjemným sladovým tělem a pochopitelně mírnou hřejivostí. Navrch k tomu ve vůni trochu jahody, což bereme spíše ale jako výhodu než stylovou chybu. Dobře pitelné a svěží pivo.

Otázek bylo mnoho, zájem velký a sládek vyprávěl poutavě, není proto divu, že jsme v prostorách pivovaru strávili nějaké tři hodiny, což není zrovna běžná prohlídková doba 🙂 Prohlídku jsme zakončili opět v pivovarské pivnici. Pokud bych měl exkurzi shrnout, tak řeknu jen — a pak že to nejde! Pokud se někdy velkopivovar bude vymlouvat na omezení technologie, po této zkušenosti je mi jasné, že je to prostě úplný nesmysl. Chuť piva je o lidech a ne o technologii. Je nám však (bohužel) jasné, že ve velkopivovaru si sládek ne vždy může prosadit svůj názor a někdy je prostě nutné poslechnout příkazy z kanceláře o patro výš…

P.S.: Lidé ze jihlavského SPT jsou velmi příjemní a je vidět, že o pivu toho vědí mnohem více než jen to, že se pije. A kdo by si snad myslil, že je Morris, známý to pivní ochutnávač s českým rekordem v počtu ochutnaných piv, nějaký ochlasta, který pije co mu přijde pod ruku, tomu bych upřímně přál se s ním setkat. Rychle by ho svými znalostmi a přístupem z této doměnky vyvedl.



Komentáře

  • PIvo napsal:

    Vskutku kalič. Já to říkám pořád, že sbírání deky je zbytečnost. (: Jinak na chmelovost má taky zásadní vliv čas, zvlášť u pilsnerů. Ty jsou bez chmele totiž často tak nějak o ničem.

  • edgar9 napsal:

    Díky, v Jihlavě jsme rádi za dva dobrý pivovary 🙂 ( „Skvělá chmelová vůně, která se vyrovná málokterému českému ležáku “ – nemá být „Které se vyrovná málokterý…“ ?)

  • Ondra napsal:

    Pěkný článek a dobré pivo. Ježek je v Brně k sehnání v Tescu u nádraží.

  • PetrM napsal:

    Hezky napsáno. Na Ježka doporučuju zajít ke Klimešům za lávkou přes Svratku v Bystrci (naproti zastávky šaliny „Kamenolom“). Hospoda, sice nic extra, ale pivo mají poměrně dobře ošetřené a Ježek (i filtrovaný) stojí za to.

    • Kuba napsal:

      To je ta, kde mají jako hlavní pivo Poutníka, že? Letos jsem tam ještě nebyl, ale na to jaký je to pajzlík, mají opravdu dobrá piva, mám pocit, že tak 3 až 4 na čepu. Příjemné zastavení na zahrádce, když se kolem jede na kole nebo z výletu s děckama.

  • hugas napsal:

    Bodne?

  • stujiri napsal:

    Výroba a tech.postupy jsou jedno ale hodně také záleží na hlavní věci a to je podle mně jak která hospoda pivo točí a skladuje
    A to je hlavní článek dobrého piva ,dobrý hospodský .

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »