Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Recenze Rohozec Skalák 13°

Údaje o pivu

  • Název piva: Rohozec Skalák 13°
  • Pivovar: Pivovar Rohozec
  • Země, město: Česká republika, Turnov
  • Styl: světlý speciál – ležák českého typu
  • Alkohol: 6,0 %
  • Forma: lahvové 0,5 l; trvanlivost ještě 7 měsíců
  • Stupňovitost: 13°

Hodnocení

Barva

zlatá, čirá

Pěna

střední bubliny, krustovitá, drží a kroužkuje

Vůně

průměrně sladová, obilná

Chuť, říz

poměrně plné tělo s vyváženým řízem a sušším koncem, ale bohužel cizí plechová chuť kazí celý dojem a znemožňuje správně ohodnotit.

Další komentář

Na konci bohužel cítím plechovou pachuť stejně jako u Skaláku 11°, čili celkový zážitek z piva je nevalný. V pivu se také bohužel nachází ve složení cukr a kyselina askorbová. Hodnocení 4,5/10.

Hodnocení točeného piva

Podrobnosti degustace: Pivo natočeno 5.2.2011 do sklenice 0,5l v brněnské Veselé vačici.
Barva: Zlatá, čirá
Pěna: Pěna je poměrně stabilní, leč nikoli krémová. Pěkně kroužkuje.
Vůně: Výrazná sladovo-kvasnicová.
Chuť, říz: Říz je silný, optimální. Plná sladová chuť s hořkým chmelovým koncem. Tělo je příjemně propojené s hořkostí.
Další komentář: Chuť by se leckomu mohla zdát možná až příliš sladká. Rozhodně jde však o mnohem lepší vzorek než v případě lahvové varianty. Těžko říci, čím je způsobena plechová chuť některých lahvových vzorků Skaláku.

Fotografie

Rohozec Skalák 13°Rohozec Skalák 13

Rohozec Skalák 13°

Výsledek (?)

1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod1 bod0 bodů0 bodů0 bodů
7 bodů z 10

Hodnocení čtenářů:

1 bod2 body3 body4 body5 bodů6 bodů7 bodů8 bodů9 bodů10 bodů (14 hlasů, průměrné hodnocení: 8,64 z 10)
Loading...Loading...

Vlastnosti: , , , , , , ,



Komentáře

  • poutník napsal:

    právě jsem dopil dalšího Skaláka „13“ a opět jsem v něm tu „plechovou“ chuť nenašel……ten recenzovaný asi utrpěl při skladování…..já ty své před časem koupil v pivotéce, celou basičku, a spokojenost…..ale nejraději stejně chodím na čepovaný tmavý Rohozec, to je delikatesa

    • Moro napsal:

      Asi mají něco s technologií – v létě mi kamarád přivezl Skaláka i Podskaláka přímo z pivovaru a kovová příchuť tam byla.
      Asi před měsícem jsem dostal další vzorky a vše bylo naprosto v pořádku.

      • poutník napsal:

        tak věřme, že v Turnově už ten svůj problém vyřešili a jejich pivko bude v pořádku 🙂

        zkus ochutnat tu jejich tmavou „13“ – nejlépe čepovanou, to je opravdu hodně povedený vzorek

        • Moro napsal:

          Bohužel, tak o tom si mohu v pivní pustině, kde žiju, opravdu nechat jen zdát 😥

          • Energetik napsal:

            Ta plechová chuť byla jeden čas i v Krakonošovi a taky to byla záhada. Asi tak dva měsíce a pak vše OK. Vliv na funkci to zásadně nemělo :-))), ale je dobře, že je to pryč 😉 Každopádně nikdo nepřišel na to, proč tomu tak je.

      • gum napsal:

        Podle toho, co jsem se dočetl, tak nejčastejší původci kovové chuti mohou být:
        – železo z křemeliny
        – obecně nechráněné kovové prvky varny
        – hydrolýza tuků ve sladu při špatném skladování
        – sanitační prostředky
        – starý chmel
        – výživa kvasnic na bázi aminokyselin

        • Energetik napsal:

          Zajímavé, díky. Každopádně to skladování konkrétně u Krakonoše hraje velkou roli. Tohle ale bylo něco jiného, měl jsem pocit, že markantnější to bylo, když to člověk pil přes hrdlo z lahve, takže možná i tady špatná sanitace, trochu se spekulovalo i o zátkování. Každopádně je to pryč a to je dobře :-)))

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »