Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Představení redakce Pivních recenzí: Lukáš Provazník

Tento článek je dílem číslo 6 z celkových 6 seriálu Představení redakce Pivních recenzí

V šestém a posledním dílu seriálu o redakci Pivních recenzí si představíme recenzenta Lukáše Provazníka, v článcích se prezentujícího přezdívkou Elf.

Jak jsi se stal členem Pivních recenzí?

Na PR mě upozornil kamarád. Po přečtení některých příspěvků jsem nabyl dojmu, že kluci se opravdu snaží a kvalitou určitě převyšují mnoho jiných stránek věnujících se pivu. Přesto jsem na PR objevil několik chyb, hlavně co se týče popisu pivních stylů a párování piva a jídla. Napsal jsem jim tedy email a upozornil na ně. A místo toho, aby mě poslali do různých neslušných míst, mi nabídli (jmenovitě to byl Moro) spolupráci. Pravda, zatím jsem toho příliš nenapsal, ale snad se co nejdříve polepším. Na novém rozdělení a popisu pivních stylů se již pracuje, ale práce je to časově hodně náročná, bude to tedy ještě nějaký čas trvat.

Varna berlínského pivovaru Brewbaker

Varna berlínského pivovaru Brewbaker

Jaká piva Ti nejvíce chutnají?

Obecně mám rád jakékoliv pivo, pokud je kvalitní. Samozřejmě existují pivní styly, které mám opravdu rád (Saison, Rauchbier, Milk Stout, Imperial Stout, Märzen, Pilsener, Kriek, Framboise, Belgian Strong Dark Ale, Bière de Garde, Munich Dunkel) a i takové, které mě zas až tak neoslovují (Belgian Strong Golden Ale, Kölsch).

Co Ti nejvíce vadí na české pivní scéně?

Co mi opravdu vadí, jsou ovocná piva, jejichž množství vyráběné v Česku nemá s jinou pivně vyspělou zemí srovnání. Co mi na tom vadí nejvíce, je používání různých trestí, které podle mě do piva prostě nepatří. Také si myslím, že světlý ležák není k ochucování příliš vhodný. U tmavého ležáku to už je lepší, ale nejvhodnější jsou na toto svrchně kvašená piva.

Vaření Kostelňáka v Kostelci nad Černými lesy

Vaření Kostelňáka v Kostelci nad Černými lesy

Dále mi příliš nejdou pod vousy různé hybridy, které vaří jak velké pivovary (např. černohorský Velen, českokrumlovský Švihák nebo Staropramen Nefiltrovaný), tak i ty nejmenší. U minipivovarů je již klasikou spodně kvašené pšeničné pivo (např. Richard ze Žebětína, Pšeničný Weissbier z prostějovského Ječmínka, Pšeničné z olomouckého Svatováclavského pivovaru). Chápu to jako určité matení zákazníka. Nebo např. různé pseudoamerické typy Aleů (U. S. Ale z Třebonic, American Pale Ale z VelMezu).
A v neposlední řadě je to příšerná úroveň čepování piva a obecně starání se o pivo v hospodách a pivnicích (špinavé trubky, špatně skladované pivo).

Jakou roli působí pivo jako takové ve Tvém životě?

Pivo je mou prací, mým koníčkem i oborem studia.

Zadní zahrádka v míchárně 3 Fontainen

Zadní zahrádka v míchárně 3 Fontainen

Jaké jsou tvé další zájmy?

Pivo ve všech podobách mi zabírá většinu pracovního i volného času. Přesto nezapomínám, že jsou i jiné věci na světě. Snažím se např. chodit pravidelně hrát sálovou kopanou.

Jaká je Tvá osobní vize do budoucna?

O mých vizích se již brzy dozvíte, protože je začnu velmi brzy realizovat.

Procházení seriálem<< Představení redakce Pivních recenzí: Jakub Veselý


Napsat komentář


Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »