Recenze Trappistes Rochefort 10
Údaje o pivu
- Název piva: Trappistes Rochefort 10
- Pivovar: Brasserie de Rochefort – nemají oficiální stránky
- Země, město: Belgie, Rochefort
- Styl: trapistické - quadrupel
- Alkohol: 11,3 %
- Forma: lahvové 0,33 l
- Stupňovitost: 24,5°
Hodnocení
Barva
velmi tmavě červená
Pěna
nastoupí do větší výšky – přepění – poté velmi rychle opadá
Vůně
nahořklá, pepřová, možná lehce fíková
Chuť, říz
alkoho není úplně nejlépe schovaný do těla piva a hořkost je poněkud vtíravá. Uprostřed je cítit káva a klasický pocit zahřátí při pití např. destilátů. Velmi sladký konec na špičce jazyku po cca 10 vteřinách. Říz nižší, pitelnost také. Velmi těžké pivo.
Další komentář
Jedná se o nejsilnější pivo tohoto pivovaru, nicméně stojí za to podotknout, že toto pivo, stejně jako ostatní trapistická piva je spíše sváteční záležitost a ne kousek k nedělnímu „guláši s pětima“.
cz3ko:
Vysoká pěnivost, avšak střední až větší bublinky. Ve vůni ovocné víno, bezinky, švestky a lihovost. Chuťový profil je karamelovo-ovocný. Nejvíce převládají sladké švestky a vtíravá, strohá sladkost rafinovaného cukru. Říz téměř žádný. Otázkou zůstává, co víc by se dalo z takto brutálně silného piva v daném stylu vytěžit? Jediné, co mi na Rochefortu opravdu vadí je surogace, která je opravdu znát. Za mě 7,5/10.
Fotografie
Výsledek (?)










Vlastnosti: belgické, hořké, lahvové, tmavé
Tweet
Komentáře
Tak tady jste opravdu uletěli 🙁
Trapistická piva jsou vrcholem pivního gurmánství a spousta běžných konzumentů je nezná a pro laického degustátora to musí být šok, když je prvně chutná.
Jsou to piva dlouhodobě skladovaná a pečlivě hlídaná a jejich hodnota tkví někde jinde.
Alkohol bude vždy vyčnívat z těla piva, vždyť je ho tam jako ve vínu. Co by jste tedy napsali k pivu Sink The Bismark od pivovaru BrewDog ze Skotska, které je nejsilnější na světě? (Obsah alkoholu 40%)
Piva pro speciální účely jsou ne nepodobná likérům.
Proboha chlapi, to je jako by jste napsali, že ledové víno je příliš sladké!
Právě jsem ochutnal La Trappe Dubbel a hodnocení je podobné, v chuti je cítit parfémový alkohol a olej.. mám na ty láhve asi smůlu
Se Sink the Bismarck jsem měl osobně tu čest, to je regulérní pálenka – ale ku*va lahodná, lahodná!!!!! :-)))
Všechny recenze jsou čistě subjektivní záležitost. Ostatní trapistická piva co jsem pil, byla naprosto v pořádku, tohle mělo zkrátka vady na kráse, které jsem popsal. Nebudu hodnotit pivo, které se od ostatních trapistů odlišuje hodnotit kladně jen proto, že je to trapist. Nevím, jestli jsi někdy četl recenze na BeerAdvocate, ale asi by ses tam rozčiloval mnohem více než tady.
Ano, souhlasím – Rochefort patří k nižším třídám trapistů, ale trapista to je.
Na Beeradvocate chodím, ale moc se mi to nelíbí, tady to bude zcela jistě lepší 😉
Všeobecně je to otázka – hodnotit trapistu mezi trapisty? Nebo mezi ostatními pivy. Asi mezi trapisty, o což jsem se pokusil já, proto dostal takové hodnocení. Srovnávat ho se Starobrnem nelze, nestačila by škála 1-100.
Ohledně způsobu hodnoceni souhlasím s pinkanem. Piva by se měla hodnotit v rámci dané pivní kategorie, tedy trapista mezi trapisty atd, takže ta nejlepší piva i mezi „nejspodnějšími“ kategoriemi by měla dosáhnout na poměrně vysoká hodnocení. V těch hodnotitelských kategoriích by ale měl vzniknout nějaký jednoduchý metodický systém, nelze používat asi všechny kategorie tak jak je máte uvedeny v rubrice Výčep. Všichni hodnotitelé by měli být seznámeni s jednotnou metodikou hodnocení a tu pokud možno striktně používat.
Slovní hodnocení je zpracováno celkem dobře a líbí se mi, ale bodové hodnoceni je poměrně hrubé a působí na mě trochu živelně. Možná by stálo za to se inspirovat 100-bodovým systémem hodnocení vín, kde se používá slovní hodnocení (vynikající-velmi dobrý-dobry-uspokojivý-neuspokojivý) v několika kategoriích senzorického hodnocení a tomuto hodnocení přísluší nějaké množství bodů. Každá kategorie má různou váhu a tedy přinese i různé bodování do celkového ohodnocení. Z vlastni zkušenosti vím, že u vína to celkem funguje. Senzorická hodnocení ale vždy budou subjektivní a tedy občas i jablkem sváru 🙂
Snad jen k té 100 bodové stupnici – i my jsme zde mohli používat hodnocení, kdy nejmenší jednotka není 0,5 bodu (jako teď), nýbrž 0,1 bodu. Po dlouhých poradách jsme však nakonec zachovali půlbodovou stupnici.
Může se to zdát jako velmi hrubé hodnocení, osobně však myslím, že je naprosto dostačující. Naše hodnocení bereme i jako jakési vodítko pro naše čtenáře, které by mu mělo napovědět, že piva v okolí 5,0 bodu jsou dobrá, pitelná, ač „průměrná“. Piva s 3,0 body a méně už asi moc dobrá nejsou no a všechno, co je nad 7,0 bodu je hodně kvalitní. Je nasnadě, že 10,0 by se tu asi nemělo vyskytnout, neb by to by ideál a nepřekonatelná záležitost.
U toho hodnocení vína. Zajímalo by mě jak často jsou volené body 1, 2, 3, 4, 5 atp. 100 bodová hranice se nám zdá velmi jemná a zbytečná. Navíc metodiku jsme zveřejnili zde: http://pivnirecenze.cz/163-jak-postupujeme-pri-hodnoceni-piva-na-skale-1-10 a zdá se nám dostačující a férová. Pivo není víno a ikdyž inspirace hodnocením by se u něj mohla nabízet, nám se líbí tato škála, která nám poskytuje poměrně dobrý prostor na vyhodnocení dobrých, průměrných a špatných piv.
Ta 100 bodová stupnice i vína je bohužel nastavena tak, že pokud víno dostane ve všech kategoriích vynikající = 100 bodů, ve všech kategoriích neuspokojivé = 42 nebo 43 bodů, už si to přesne nepamatuji. Takže je to v podstatě stupnice jen 60-ti bodová. OK pro účely tohoto webu 20 bodů může klidně stačit.
Pročetl jsem si ten tvůj odkaz o metodice bodování, jako osnova je to OK, ale co v ní postrádám napíšu přímo pod ten článek.
je dobré, ale ohodnotit jej lépe než Affligem je nefér..
takhle to nejde brát, že je nějaké hodnocení nefér vůči jinému hodnocení jiného piva. Když chutnalo jak chutnalo nedá se to ohodnotit jinak vůči ostatním pivům. Budeme degustovat dále a když narazíme na lepší láhev a v průměru nám to dá lepší požitek, jsme ochotni a rádi recenzi doplnit a vylepšit. Mělo by jít o dlouhodobý průměr časem.
neberte trošku kritiky tak tragicky, tento web považuju za mimořádně zdařilý…
no, po mém hodnocení, už je to přijatelnější 😉
Za mě, trapisti jsou to nej co se dá sehnat v pivním světě. Nejlepší co jsem pil z trapistickejch, bylo Westvleteren 8, 12 bohuzel nebylo k mani. Rochefort bych radil tak doprostred vsech trapistu. Bohuzel v nasich podminkach je strasne dulezite, jak bylo pivo dovezeno a skladovano. Pak je mozne citit olejnatost (citil jsem ji v CR zakoupenem La Trappe).
Známý mně dovezl z Beneluxu Trappistes Rochefort 6. Bylo to moje první trapistické. Chuť opravdu vyjímečná, s každým lokem jsem nacházel nové tóny a barvy chuti. I když pěna po nalití zmizela, tak říz byl obrovský, doslova mi rostlo v hubě. Jsem zvědavý na další, které ochutnám, protože je to rozhodně lahůdka.
Rochefort patří k nižším trapistům ??!! Panebože, kdes tuhle informaci sehnal , piva z Brasserie Rochefort se pravidelně umisťují v top 50 nejlepších piv světa. A co se týče trapistů, Po Westvleteren (asi, protože jen málo vyvolených ho pilo) druhý nejlepší bezesporu.
Tohle hodnocení je jedno z nejabsurdnějších, co jsem zdem četl. Neznamená to ale, že Vás nemám rád. Hodně chuti do další práce !
Vseobecne je to po Westvleteren (to asi nikdy neochutnam) druhe nejlepsi trapisticke pivo. Trapistickych piv mam napito dost, a urcite mi spis vyhovuje styl tripel. Myslim, ze je zde trochu chyba v porovnavani. Porovnavejte to s trapisty typu quadrupel.
Můj první trapist v životě, splněna očekávání – recenze mi docela mluví z duše, akorát, že já jsem měl problém tu třetinku vypít (ne, nepil jsem ji stylem, došel jsem z fotbalového tréninku, tak to do sebe nahrnu :)), u toho kousku je i těch 0,33l až moc.
Chutnalo.Dal bych si častěji.Pro pivaře kteří potřebují větší množství to není.