Pivní recenzePivní recenze

ochutnáme
zhodnotíme
zveřejníme
Pivní recenze .cz
Vašepivo.cz -- potřeby pro domácí vaření piva
Mobilní pivovary -- Kalkulátor minipivovaru Můj půllitr -- Originální půllitr na přání


Nová desítka z Gambrinusu — předprodukční vzorky na stůl!

Bylo nebylo, vcelku krátkou cestou se k nám do redakce dostalo několik tajuplných vzorků nového Gambrinusu. Zpočátku jsme o něm nic nevěděli a bylo docela těžké se i něco dozvědět. Vždyť co byste chtěli zjistit z obalu, který vypadá spíš jako z nějakého domácího pivovaru než z nadnárodního koncernu?

Poznámka: Článek vychází v nové rubrice Redakční blog, kde budou redaktoři Pivních recenzí publikovat své názory, postřehy a glosy z pivního světa. Příspěvky vydané v této rubrice budou o něco lehčího charakteru a nemusí nutně vyjadřovat stanovisko celé redakce.

ilustrační foto (vemnr)

ilustrační foto (vemnr)

Kde se vzal, tu se vzal…

Etiketa žádná, jen jedno pivo má korunkový uzávěr s logem Gambrinus Army Camp, což potvrzuje původ obsahu. Informace jsme ke vzorkům měli jen takové, že jeden je vzorek A a druhý vzorek B a pocházejí z degustace, kterou kdesi v Česku Prazdroj pořádal před uvedením nového piva Gambrinus Originál 10°.

 

Nebudeme tu věštit z křišťálové koule parametry nového piva, regulérní recenzi přineseme později. Jsme však sami zvědavi, jak a zda se vůbec budou oba předprodukční vzorky lišit od toho, co poté uvidíme v obchodech a na čepu v podnicích s konzervativními majiteli. Piva byla přibližně měsíc po degustaci uskladněna v chladu a temnu, skladování by tedy nemělo ovlivnit jejich senzorické vlastnosti.

Vzorek „A“

Za vzorek A si označme pivo v obalu s neoznačeným korunkovým uzávěrem. Pěna je tvořená většími bublinkami, přesto však docela slušně drží. Barva velmi pěkná, zlatá. S vůní je to už maličko horší, ta je sice sladová ale také mladinová, oxidační a lehce kovová, což není zrovna sestava, kterou bych v pivu vyhledával. Chuťově je to o něco lepší — střední sladová plnost, vcelku dobře vyvážená hořkost (ulpívajícímu charakteru se pivovar však vyhnout nedokázal).

 

Pitelnost střední až vyšší. Tohle pivo, pokud pominu vůni, zcela splňuje to, co jsem od něj čekal — naprosto neutrální, nevýrazné pivo bez charakteru, prosté jakéhokoli zážitku. Na druhou stranu však nemá (opět, mimo vůně) žádné vady a nic, co by v něm rušilo či vyčnívalo. Typický indiferentní ležák. Kdybych měl hodnotit, asi bychom se dostali někam k 4,5 bodům z 10.

Vzorek „B“

Vzorek B, tedy pivo s „barevným“ uzávěrem lze hodnotit vcelku podobně jako vzorek A — pěna je tvořená většími bublinami, zde však drží o něco kratší dobu. Vůně je sladovější než u vzorku A, je však stále oxidační a mladinová, jen ten plech se zřejmě odešel podívat do jiné části pivovaru.

 

Chuť je doslova prázdná. Žádný slad, nic. Na konci maličko chmele a tím to hasne. Doslova zlatá voda s bublinkami a chmelem. V tomto případě už nemůžeme hovořit ani o neutrální chuti jelikož tu prostě není vůbec žádná chuť! Zde hodnotím 3,5 bodu z 10 přičemž má na tomto skóre dost zásadní podíl uspokojivá barva a pěna.

Resumé

Pevně doufám, že se manažeři našeho největšího pivovaru nerozhodnou pro vzorek B, protože pokud by něco takového chtěli vydávat za „lepší pivo“, tak bych se jich asi musel zeptat, zda pili ve svém životě něco jiného než vlastní produkci neboť vydávat vzorek B za klasický český ležák by byla opravdu drzost.

Jen takové popíchnutí — kdyby místo podobných experimentů a sypání milionů do marketingu začali konečně vařit skutečně dobré pivo (když na nefiltrované dvanáctce ukázali, že Gambrinus nemusí být synonymem pro nudné europivo), rádi Prazdroj podpoříme. To, že vyhledáváme na Pivních recenzích minipivovary a střední průmyslové pivovary rozhodně neznamená, že máme předsudky vůči velkým českým pivovarům. Jejich produkci známe a pokud by byla dobrá, tak ji z nějakého pochybného přesvědčení hanit nebudeme — vždyť podívejte, jak dobrá piva produkuje většina německých pivovarů. A to nejde o nějaké maličké provozy v Horní Dolní (tedy spíše Obere-Untere), ale o velkopivovary nadnárodních skupin.



Komentáře

Napsat komentář

Odstavec vytvoříte dvěma novými řádky.


Kontrolní kód

*

Kdo hledá, najde

Poslední komentáře

další komentáře »